Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruises De Rosszee, in het kielzog van de grote ontdekkingsreizigers

De Akademik Shokalskiy of Spirit of Enderby vertrekt vanuit Bluff. Al snel wordt het vogelrijke eiland Snares bereikt. Vanwege de hoge beschermde status mag er niet aan land gegaan worden. Maar met een zodiac of met het schip rondom varen mag wel. U kunt dan toch veel van de zeldzame vogels die hier leven zien.
De volgende twee dagen worden op de Aucklandeilanden doorgebracht.
Daarna wordt overgestoken naar het door weer en wind geteisterde Australische subantarctische eiland Macquarie, dat ongeveer halverwege de oversteek naar Antarctica ligt. De stranden liggen hier vol met zeeolifanten en pelsrobben. Ontelbare, felgekleurde Konings- en Schlegelspinguïns waggelen van de zee naar de kolonies.
De volgende vier dagen worden op zee doorgebracht. Albatrossen zullen het schip volgen en wie weet duiken er walvissen bij het schip op.
De Rosszee ligt beneden de Zuidpoolcirkel. U gaat dus dagen met 24 uur daglicht tegemoet. Het is een van de ontoegankelijkste gebieden aan de rand van Antarctica en werd in 1842 ontdekt door James Clark Ross. Daarna volgden mannen als Mawson, Scott, Shackleton, Borchgrevink en Amundsen. Uit deze tijd stammen vijf hutten die op het vasteland staan.
In de Rosszee kunnen o.a. bezocht worden: Cape Adare, Cape Hallett, Terra Nova Bay, het Ross' IJsplateau en het Amerikaanse station McMurdo.
Op de terugweg wordt het bloemrijke Campbell bezocht. In deze tijd zijn de albatroskuikens al bijna net zo groot als hun ouders.
Vanhier wordt dan naar Bluff in het zuiden van Nieuw-Zeeland gevaren, waar u weer van boord gaat. De reis van 08 feb 2020 eindigt in Christchurch.

Benodigde vluchten, extra overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten van Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar Invercargill evenals aanvullende overnachtingen of verlenging in Nieuw-Zeeland of Australië.
Stuur ons uw wensen of bel + 31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op ons kantoor. 

De schepen

Deze reizen worden uitgevoerd met het voormalige Russische onderzoeksschip Akademik Shokalskiy of Spirit of Enderby . Er is plaats voor maximaal 48 passagiers.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Invercargill

Na aankomst in Invercargill wordt u in het Southern Cross Hotel verwacht voor een ontmoeting met andere deelnemers, het welkomstdiner en overnachting in het hotel op basis van logies/ontbijt. 

Dag 02 Port of Bluff

De ochtend is ter vrije besteding waarbij u het museum kunt bezoeken.
In de loop van de dag groepstransfer naar de kade in Port of Bluff. Hier ligt het schip te wachten en kan iedereen inschepen om in zuidelijke richting te vertrekken.

Dag 03 Snares-archipel

Het eerste eiland dat bezocht wordt op weg naar Antarctica is een van de Snareseilanden, North East Island. De gehele archipel wordt door ontelbare zeevogels als broedgebied gebruikt. Er mag niet aan land gegaan worden, maar er wordt wel met zodiacs langs de kliffen en door de beschutte baaien gevaren. Hier is een goede kans op het zien van de Snareskuifpinguïn (Eudyptes robustus), de Kaapse duif (Daption capense) en de Bullers albatros (Thalassarche bulleri).

Dag 04 - 05 Aucklandeilanden

Deze archipel bestaat uit eilanden met steile kliffen en rotspilaren die rechtop uit zee steken. Eén dag wordt op het eiland Enderby doorgebracht. In deze tijd van het jaar is een groot deel van het eiland één grote bloemenzee. Parkieten vliegen in grote groepen rond en foerageren op de vele zaden die de planten voorbrengen.
Op de stranden zijn exemplaren van de Nieuw-Zeelandse zeeleeuw (Phocarctos hookeri) te zien. Deze zeeleeuw met de karakteritieke stompe neus komt uitsluitend in deze omgeving voor.
Als de weersomstandigheden het toelaten kan er bij Carnley Harbour aan land gegaan worden, waar de omgeving verkend kan worden. Bij goed weer kan nog een wandeling naar een hooggelegen Witkapalbatroskolonie (Thalassarche cauta) gemaakt worden. 

Dag 06 op zee

Een volle dag op zee. Een zee die ruig, maar soms ook opvallend kalm kan zijn. Rond het schip zullen allerlei zeevogels te zien zijn en misschien duikt er een walvis of een groep dolfijnen bij het schip op.

Dag 07 - 08 Macquarie

Ver van de bewoonde wereld ligt het eiland Macquarie. Zeevogels, pinguïns en zeeolifanten zijn hier in grote aantallen te vinden. Maar liefst vier pinguïnsoorten, Koningspinguïn (Aptenodytes patagonicus), Schlegelspinguïn (Eudyptes schlegeli), Zuidelijke Rotspinguïn (Eudyptes chrysocome) en Ezelspinguïn (Pygoscelis papua), broeden hier. 
Tijdens een bezoek aan de Australian Antarctic Base maakt u kennis met de Park Rangers die hier in alle eenzaamheid onderzoek doen.
Op de stranden zijn grote groepen Zuidelijke zeeolifanten (Mirounga leonina) te vinden.

Dag 09 - 12 op zee

De oversteek naar Antarctica is vol verrassingen. Veel albatrossen, walvissen en dolfijnen fourageren in dit gebied. De eerste ijsbergen zullen te zien zijn. Binnen worden lezingen gehouden over allerlei onderwerpen die met Antarctica te maken hebben.
Op een gegeven moment wordt de zuidpoolcirkel overgestoken. Vanaf dat moment blijft het 24 uur licht.

Dag 13 - 22 Antarctica, de Rosszee

Weer en ijs zijn in de Rosszee moeilijk te voorspellen. Het plannen van de route zal dan ook van dag tot dag gedaan worden. Natuurlijk zullen de zich voordoende mogelijkheden uitgebuit worden met zodiactochten, landingen en cruises langs de ijsfronten en ijsplateaus met het schip. Regelmatig worden er in open plaatsen tussen het ijs Weddellzeehonden, Ross' zeehonden en Orka's gezien.
Als het weer en het ijs het toelaten zullen de zullen de volgende plaatsen bezocht worden:
> Cape Adere: een landtong waarop een van de grootste Adéliepinguïnkolonies van Antarctica te vinden is. Het is ook de plaats waar Borgchrevink in 1899 als eerste op dit deel van Antarctica overwinterde. De overwinteringshut heeft de tand des tijds goed doorstaan en wordt door de Antarctic Heritage Trust onderhouden.
> Cape Hallett: deze landtong ligt aan de voet van de Admiralty Range met toppen van meer dan 4000m hoogte en met al even indrukwekkende gletsjers. Er is een landing gepland bij een verlaten basis. Ook hier broeden duizenden Adéliepinguïns. Weddellzeehonden voelen zich hier ook prima thuis en zijn vaak bij de kust te vinden.
> Franklin Island is een eiland met ruige rotsen en een klein strand waar een landing gepland staat. Buiten een grote kolonie Adéliepinguïns nestelen hier nog verschillende andere zeevogels.
> Possession Islands: deze archipel bestaat uit kleine eilanden en rotsen in de schaduw van de Admiralty Range die hier tot aan zee reikt. Ook hier broeden verschillende pinguïns en andere zeevogels.
> Ross' IJsplateau: dit ijsplateau komt als een muur van ca. 30m hoogte zo goed als loodrecht op uit zee. Het plateau drijft, dus onderwater loopt het plateau nog minstens 200m door. Het weer is hier wellicht nog onvoorspelbaarder dan op andere plaatsen in de Rosszee, maar het is de bedoeling om langs de rand van het plateau te varen. 
> Ross Island: op dit stuk land in de grote ijsmassa staan de hutten van Shackleton en Scott vanwaaruit zij geprobeerd hebben om de geografische Zuidpool te bereiken.
Mount Erebus troont hoog boven het landschap uit. De vulkaan is nog actief en met regelmaat komen grote rookpluimen uit de krater.
> Mc. Murdo: diep in de baai ligt dit Amerikaanse station. Het lukt niet vaak om dichtbij genoeg te komen om aan land te komen en dan ook nog eens toestemming te krijgen om de basis te bezoeken. Maar soms lukt het. 
> Terra Nova Bay: met een zeer vriendelijk en gastvrij Italiaans onderzoeksstation. Hier kunt u zien wat de onderzoekers doen, ver weg van de bewoonde wereld, onder het genot van een kopje echte espresso!

Dag 23 - 26 op zee

Het is tijd om de ijzige wereld van de Rosszee te verlaten. Hoe verder van Antarctica, des te minder ijsbergen zullen te zien zijn. Wel zal het aantal albatrossen dat zweeft op de thermiek steeds toenemen.
U kunt de indrukken verwerken en waarschijnlijk ook al een deel van de vele foto's die u gemaakt heeft. 

Dag 27 - 28 Campbell

Na al het ijs op Antarctica doet Campbell onwaarschijnlijk groen aan. Helemaal overweldigend zijn de enorme bloemen die bloeien aan de megakruiden. Het is een van de plaatsen waar Zuidkapers in dit deel van de wereld naar toe komen om hun kalfjes te baren. Op hoger gelegen delen broeden o.a. de Zuidelijke Koningsalbatros (Diomedea epomophora) en de Roetkopalbatros (Phoebetria palpebrata). Langs de stranden is ook hier de Nieuw-Zeelandse zeeleeuw (Phocarctos hookeri) te vinden.

Dag 29 op zee

Nog een laatste dag op zee. Tijd om alle indrukken te verwerken en u voor te bereiden op de terugkeer naar de bewoonde wereld.
Misschien zorgt een opduikende walvis of groepje dolfijnen nog voor wat opschudding!

Dag 30 Bluff

Zodra het hoogwater is, kan het schip de haven van Bluff binnenvaren. Na het ontschepen is er een groepstransfer van de kade naar het centrum van Invercargill of naar het vliegveld van Invercargill, waarmee de reis eindigt.

Data & Prijzen seizoen 2019-2020

Vertrek

De eerste en tweede reis begint en eindigt Invercargill.
De derde reis begint in Invercargill en eindigt in Christchurch.

DatareisduurschipReiscode
08 feb - 08 mrt 202029 nachtenSpirit of EnderbySOE 2073

Spirit of Enderby // max. 48 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
HuttypeBeschikbaar
08 feb 2020
MD 2-pers. hutVOL
Superior 2-pers. hutVOL
Superior Plus 2-pers.VOL
Minisuite 2-pers.VOL
Heritagesuite 2-pers.VOL
Toegang NPnvt

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 09 januari 2020.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, hotelovernachting in 2-pers. kamer in Invercargill voorafgaand aan de scheepsreis, groepstransfer van het groepshotel naar de kade en van de kade naar het vliegveld of centrum van Invercargill c.q. Christchurch, uitgebreid informatiepakket met onder andere het Handboek Antarctica, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten naar Invercargill en vanaf Invercargill c.q. Christchurch, eventuele brandstoftoeslag, overige transfers, verzekeringen, (fris)drankjes, fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling :

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u alleenreizend bent en u wenst geen hut met een andere passagier te delen, dan betaalt u de toeslag voor alleengebruik van een hut. De toeslag bedraagt:
In de MD 2-pers. hut, de Superior 2-pers. hut en de Superior Plus 2-pers. hut: 70%.
In de (mini)suites: op aanvraag.

Eventuele brandstoftoeslag

Daar de prijzen van deze reizen meer dan twee jaar voor vertrek zijn uitgegeven, behoudt de rederij zicht het recht voor, om indien de brandstofprijzen afwijken van de gecalculeerde kosten, een brandstoftoeslag te heffen. Deze toeslag zal niet later dan twee maanden voor vertrek bekend worden gemaakt.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten van Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar Invercargill en vanaf Invercargill c.q. Christchurch, evenals eventuele aanvullende overnachtingen of verlenging in Nieuw-Zeeland of Australië.
Bent u geïnteresseerd? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u dat wij u terugbellen? Vul dan het bel-me-terugbericht in.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Data & Prijzen seizoen 2020-2021

Vertrek

De eerste reis begint en eindigt in Invercargill (Nieuw-Zeeland).
U gaat aan en van boord in de haven van Bluff.
De tweede reis begint in Invercargill en eindigt in Christchurch.

DataReisduurReiscode
13 jan - 11 feb 202129 nachten#SOE2170
11 feb - 12 mrt 202129 nachten#SOE2172

Spirit of Enderby / max. 48 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
HuttypePrijs
beide reizen
Beschikbaar
13 jan 2021
Beschikbaar
11 feb 2021
MD 2-pers. hut€ 19.780,00VOLja
Superior 2-pers. hut€ 21.500,00VOLbeperkt
Superior Plus 2-pers.€ 24.338,00jaja
Minisuite 2-pers.€ 25.284,00VOLVOL
Heritagesuite 2-pers.€ 27.520,00beperktja
Toegang NP€ 757,00n.v.t.nvt

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 09 januari 2020.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, hotelovernachting voorafgaande aan de scheepsreis, groepstransfer hotel - kade en kade - centrum / vliegveld, uitgebreid informatiepakket met onder andere de Handboek Antarctica, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten van huis naar Invercargill v.v. of vanaf Christchurch terug naar huis, eventuele brandstoftoeslag, overige transfers, (fris)drankjes, verzekeringen, fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). Wilt u een hut voor u alleen dan gelden onderstaande toeslagen. 

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u alleenreizend bent en u wenst geen hut met een andere passagier te delen, dan betaalt u de toeslag voor alleengebruik van een hut. De toeslag bedraagt:
In de gewone 2-pers. hutten: 70%.
In de (mini)suite: 80%.

Eventuele brandstoftoeslag:

Daar de prijzen van deze reizen meer dan twee jaar voor vertrek zijn uitgegeven, behoudt de rederij zich het recht voor, om indien de brandstofprijzen afwijken van de gecalculeerde kosten, een brandstoftoeslag te heffen. Deze toeslag zal niet later dan twee maanden voor vertrek bekend worden gemaakt.

Benodigde vluchten, overnachting(en) of verlenging

Indien gewenst, verzorgen we tevens de benodigde vluchten naar Invercargill /Christchurch en v.v. 
Wilt u vooraf of achteraf meer zien van Nieuw-Zeeland? Ook dit kunnen we voor u verzorgen.
Interesse? Stuur ons uw wensen of bel + 31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever gebeld worden? Vul dan het bel-me-terugbericht in en wij nemen op het gewenste tijdstip contact met u op.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.