Ga naar inhoud

Expeditiecruise Koerilen & de Komandorski-eilanden

vogels en zeezoogdieren in een intrigerend landschap

:alttitle:

Expeditiecruise Koerilen & de Komandorski-eilanden

De oostkust van Rusland en de eilanden zijn ruig en onherbergzaam. Slechts enkele eilanden zijn door mensen bewoond (geweest). Voor zeevogels zijn het uitstekende broedplaatsen: relatief beschermd met voedselrijke wateren rondom.
Deze reis neemt u vroeg in het seizoen mee van Kamtsjatka via de zelden bezochte Komandorski-eilanden (Commander Islands) en dan in zuidelijke richting langs de Koerilen. Omdat de meeste eilanden van vulkanische oorsprong zijn, is er overal wel iets van geothermische activiteit op de eilanden. Sommige eilanden zijn zelfs pas vrij recent ontstaan. Soms zijn ze opgebouwd uit keihard basalt. De prachtige structuren zijn vaak duidelijk zichtbaar en staan er pilaarvormige rotsen voor de kust hetgeen navigeren niet simpel maakt.
Al varend tussen de eilanden kunnen Orka's, Dwergvinvissen en andere walvissen opduiken. Tijdens het rondvaren met de zodiacs kunnen zeeotters, zeehonden, Stellers zeeleeuwen, Noordelijke pelsrobben en Harlekijneenden nieuwsgierig dichtbij komen.

De reis in het kort

Deze reis begint in Petropavlovsk, de hoofdstad van Kamtsjatka, waar u aan boord van de Spirit of Enderby gaat.
Het schip vertrekt direct richting de Komandorski-eilanden (Commander Islands) die ver voor de kust van Kamtsjatka liggen. De eilanden zijn genoemd naar de grote ontdekkingreiziger Vitus Bering, die hier ook zijn laatste rustplaats vond. De geïsoleerde ligging en de geologische structuur maken de eilanden tot perfecte broedplaats voor vele zeevogels. Stellers zeeleeuwen en Noordelijke pelsrobben komen in het voorjaar aan land om hier hun jongen te werpen. Tussen het kelp drijven de zeeotters en op zandbanken zijn vaak Larghazeehonden te vinden. Een eldorado voor iedere natuurliefhebber. Er zijn twee dagen gepland voor deze bijzondere eilanden.
De reis wordt voorgezet via de Zuphanovadelta om vandaar in zuidelijke richting langs de zuidkust van Kamtsjatka naar de vulkanische Koerilen. Deze eilanden zijn het tehuis voor ontelbare zeevogels, zoals Kuif- en Gehoornde papegaaiduikers, Stellers zeeleeuwen, zeeotters, Larghazeehonden en Noordelijke pelsrobben.
De reis eindigt in Korsakov, op het eiland Sachalin, vanwaar u naar Moskou en verder naar huis kunt vliegen.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer // volpension.
 • Inclusief regelmatig excursies aan land en tochten met de zodiacs (rubberboten).
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min. 30 / max. 50 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Verlenging in Kamtsjatka en Moskou is mogelijk.
 • Deze reis wordt niet in 2022 aangeboden

Impressies

 • Laysanalbatros (Phoebastria immutabilis) in de Zee van Ochotsk, Rusland.
  1/19

  Laysanalbatros (Phoebastria immutabilis) in de Zee van Ochotsk, Rusland.

 • Basaltkliffen in het zuiden van Kunashir, Koerilen, Rusland.
  2/19

  Basaltkliffen in het zuiden van Kunashir, Koerilen, Rusland.

 • Warme bronnen op Kunashir, Koerilen, Rusland.
  3/19

  Warme bronnen op Kunashir, Koerilen, Rusland.

 • Actieve vulkaan (Tyatya 1.819m) op Kunashir, Koerilen, Rusland.
  4/19

  Actieve vulkaan (Tyatya 1.819m) op Kunashir, Koerilen, Rusland.

 • Vlinder (Page-familie) op Iturup, Koerilen, Rusland.
  5/19

  Vlinder (Page-familie) op Iturup, Koerilen, Rusland.

 • Brilzeekoeten (Cepphus carbo) bij Kunashir, Koerilen, Rusland.
  6/19

  Brilzeekoeten (Cepphus carbo) bij Kunashir, Koerilen, Rusland.

 • Larghazeehond, Koerilen, Rusland.
  7/19

  Larghazeehond, Koerilen, Rusland.

 • Kuifpapegaaiduiker (Fratercula cirrhata), Koerilen, Rusland.
  8/19

  Kuifpapegaaiduiker (Fratercula cirrhata), Koerilen, Rusland.

 • Beringmeeuw (Larus glaucescens), Koerilen, Rusland.
  9/19

  Beringmeeuw (Larus glaucescens), Koerilen, Rusland.

 • Rotsen van vulkanisch gesteente, Koerilen, Rusland.
  10/19

  Rotsen van vulkanisch gesteente, Koerilen, Rusland.

 • 11/19

 • Orka in Straat Koerilen, Rusland.
  12/19

  Orka in Straat Koerilen, Rusland.

 • Orchideeën met warme bronnen op de achtergrond op Yankitsja, Koerilen Rusland
  13/19

  Orchideeën met warme bronnen op de achtergrond op Yankitsja, Koerilen Rusland

 • Poolvos in de rui op Yankachita, Koerilen Rusland.
  14/19

  Poolvos in de rui op Yankachita, Koerilen Rusland.

 • Kuifalken (Aethia cristatella) verzamelen 's avonds in het kratermeer van Yankachita, Koerilen Rusland.
  15/19

  Kuifalken (Aethia cristatella) verzamelen 's avonds in het kratermeer van Yankachita, Koerilen Rusland.

 • Zeeotters in Straat Koerilen, Rusland.
  16/19

  Zeeotters in Straat Koerilen, Rusland.

 • Noordelijke pelsrobben op de Komandorski-eilanden, Rusland.
  17/19

  Noordelijke pelsrobben op de Komandorski-eilanden, Rusland.

 • Roodpootdrieteenmeeuw op de Komandorski-eilanden, Rusland.
  18/19

  Roodpootdrieteenmeeuw op de Komandorski-eilanden, Rusland.

 • Fotografen bij een vogelrots op de Komandorski-eilanden, Rusland.
  19/19

  Fotografen bij een vogelrots op de Komandorski-eilanden, Rusland.

Dag tot dag

 • Petropavlovsk

  Na aankomst op het vliegveld van Petropavlovsk wordt er groepstransfer verzorgd naar de haven waar de Spirit of Enderby / Akademik Shokalskiy aan de kade ligt. Na het inschepen vertrekt het schip al snel in noordelijke richting naar de Komandorski-eilanden.

 • Op zee

  Van de Komandorski-eilanden naar de oostkust van Kamtsjatka is ruim 300km. De hele dag zal daarom op open zee worden doorgebracht. Zeevogels vliegen rond het schip en wellicht duikt er een walvis of een groep zeeleeuwen of pelsrobben op. Er is genoeg te zien.

 • Komandorski-eilanden (Commander Islands)

  Doordat de Komandorski-eilanden zo ver van het vasteland liggen, worden ze zelden bezocht. De Deense ontdekkingsreiziger Vitus Bering vond de eilanden tijdens zijn tocht door het noordelijke deel van de Stille Oceaan. Het grootste eiland is naar hem genoemd. Hij ligt er ook begraven. Een van de medeopvarenden was de bioloog George Steller, die hier onder andere de grote zeearend en een bijzonder soort zeeleeuw ontdekte, die beiden nu zijn naam dragen.
  De twee eilanden en de vele rotsen die rondom de eilanden liggen, zijn ruig en onherbergzaam. Waar begroeiing is, is dat over het algemeen dicht struikgewas. Het is zo goed als onmogelijk om hier door heen te lopen. Hier en daar zijn enkele valleien en hoogvlakten met minder dichte begroeiing.
  Op de rotsige kliffen zijn immense zeevogelkolonies. Hier broeden onder andere Gehoornde papegaaiduikers, Roodpootdrieteenmeeuwen en Kuifalken. In de dichte begroeiing en in het open veld broeden verschillende zangvogels.
  Verder leven hier poolvossen, Stellers zeeleeuwen, Noordelijke pelsrobben en vooral zeeotters. Wat verder uit de kust zal ook de Laysanalbatros waargenomen kunnen worden.

 • de Zuphanovadelta

  Gedurende de nacht wordt in zuidelijke richting langs de oostkust van Kamtsjatka gevaren. Hier bevindt zich een van de grootste rivierdelta's, die van de Zuphanova. Er is een lange zodiaccruise gepland om op zoek te gaan naar de verschillende vogels die hier in en rond deze rijke delta leven. Er zijn Stellers zeearenden die hier jaar na jaar broeden. Alhoewel beren hier pas aan het einde van de zomer tijdens de zalmtrek in groten getale te vinden zijn, kan het zijn dat er zich toch een enkele beer zich vertoond.

 • Ruskajabaai (zuidoost kust Kamtsjatka)

  De zuidkust van Kamtsjatka bestaat uit hoge kliffen en vele solitaire pilaren, die natuurlijk bewoond worden door duizenden zeevogels. Hier zijn onder andere te vinden: de zeldzame Kittletz alk, Kuifpapegaaiduikers, Kuifalken, Dikbekzeekoeten en Laysanalbatrossen. Op ondiepten tussen het kelp drijven zeeotters en op drooggevallen zandbanken voor de kust liggen Larghazeehonden te rusten.

 • Atlasova & Onekatan

  De dag begint met de doorvaart van de Tweede Koerilenstraat. Hier komt een van de grootste populaties zeeotters in Oost-Rusland voor. De dieren leven op de ruige rotsen en tussen de immense kelpwouden. U zult ze regelmatig zien dobberen. Vrouwtjes met een jong op hun buik drijven langzaam voorbij. Als het moeder te gevaarlijk wordt, grijpt ze het jong in het nekvel en duikt onder om even later meters verder op weer boven te komen. Het jong klimt weer op moeders buik en samen dobberen ze weer rustig tussen het kelpwier.
  Van verre is het silhouet van Atlasova al te zien. Een perfecte vulkaankegel met een met sneeuwbedekte top van 2340m hoog.
  Op Oneketan kan een wandeling gemaakt worden over de dicht begroeide hoogvlakte. Lage rhodendronstruiken blokkeren hier en daar het pad, maar verder zijn er grote weiden met bloeiende planten.

 • Toporkovi & Matua

  Ekarma is de actieve vulkaan op het eiland Matua. Ondanks dat broeden hier duizenden Noordse stormvogels, Gehoorde en Kuifpapegaaiduikers. Hoog tegen de rotsen zit een enkele Giervalk. Het eiland is niet echt te betreden. Dat geldt ook voor Toporkovi. Een zodiaccruise is dan de oplossing om langs de hoge rotsen te varen en de verschillende vogels die af en aan vliegen gade te slaan.
  Er is zelfs kans dat er een Orka, Dwergvinvis, Potvis of een groepje Dall bruinvissen bij de bootjes opduiken!

 • Simoesjir & Jankitsja

  Deze eilanden zijn beide oudere vulkanen. De kratermeren zijn inmiddels doorgebroken en zeewater stroomt in en uit de kraters. De groene hellingen zijn broedplaatsen van onder andere de Kuifalken. Meestal is er op dit eiland wel een aantal vossen te vinden. Met zoveel broedende vogels is er altijd eten voldoende voor deze snelle rovers. Op de lagergelegen gedeelten groeien allerlei planten, maar wat vooral opvakt is de enorme hoeveelheid orchideeën.
  Tijdens een wandeling over deze bloemenweide zult u ongetwijfeld ook de kleine salvatoren en fumarolen zien (en ruiken) die getuigen van de huidige geothermische activiteit in de ondergrond van het eiland.
  Een bijzondere belevenis is als tegen zonsondergang Kuifalken met duizenden terug van zee komen en op het kratermeer neerstrijken.

 • Chirpoi & de Oeroeparchipel

  In de ochtend komt Chirpoi in zicht. Afhankelijk van het weer kan er met zodiacs langs de kust van Chirpoi gevaren worden of een landing gemaakt worden. Ook dit eiland is een broedplaats van vele zeevogels. De basaltkolommen en -richels zijn hiervoor uitgelezen plaatsen.
  Van de Oeroeparchipel biedt het grootste eiland mogelijkheden tot strandwandelingen. Waar de vruchtbare grond begint, beginnen nu de planten te bloeien. Vooral de Kamtsjatkalelie en de wilde roos zijn overal te vinden. Verder landinwaarts begint zo goed als ondoordringbare berkenbos. Een paradijs voor kleine zangvogels die hier volop bescherming tegen roofvogels vinden. Voor de kust drijven soms zeeotters. Ook Larghazeehonden en walvissen kunnen hier gezien worden.

 • Itoeroep

  Itoeroep is een van de weinige Koerileilanden die bewoond is. De planning is om aan land te gaan bij de kleine nederzetting Koerilsk. De huidige nederzetting is gebouwd op de plaats waar de oorspronkelijke bevolking, de Ainu, hun nederzetting Shana hadden.
  Sinds eind 18e eeuw behoorde het eiland wisselend tot Japans en Russisch grondgebied. Alhoewel men in Japan de huidige status niet erkend, behoort Itoeroep nu weer tot de Russische district Sachalin. De bevolking leeft van visvangst en zalmkwekerij.
  Het eiland heeft meerdere warme bronnen.

 • Koenasjir

  Koenasjir is het grootste eiland van de Koerilen. De zuidkust kent prachtige basaltstructuren. Direct achter de strandwal begint een bamboebos waardoor het water van de warme bronnen voert. Aan de noordkust wordt het landschap gedomineerd door de vulkaankegel die hoog boven het omliggende land uittorent.
  Een prachtig gebied voor wandelingen op zoek naar zangvogels, bloemen, vlinders en misschien een enkel reptiel dat zich in de warme middagzon laat zien.

 • Yoezjno Sachalinsk - Korsakov

  Vroeg in de ochtend zal de Spirit of Enderby aankomen bij de haven van Korsakov op Sachalin. Na het ontschepen wordt met de bus naar Yoesjno Sachalinsk gebracht. Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht naar Moskou wordt u naar een centraal gelegen hotel danwel naar het vliegveld gebracht.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 17 januari 2022
rusland-231
 • Groepstransfer van een centraal punt in Petropavlovsk naar de kade.
 • Groepstransfer van de haven van Korskov naar een centraal gelegen hotel of het vliegveld van Yuzhno-Sachalin.
 • Reis van huis naar Petropavlovsk en van Yuzhno Sachalinsk naar huis.
 • Visumkosten, (ca. € 110,- prijs 2020).

BELANGRIJK: VISUM

U heeft voor deze reizen een visum voor Rusland nodig.
Indien gewenst, kunnen we de visumaanvraag voor u verzorgen. De totale kosten bedragen ca. € 110,00 per persoon (prijs 2020).
Er is in 2018 een test gedaan met een e-visum. De Russische overheid heeft aangekondigd dit algemeen in te willen voeren, maar er is nog geen startdatum bekendgemaakt. Als het mogelijk wordt om een e-visum aan te vragen, dan kunt u dit eenvoudig zelf aanvragen, waarbij de kosten aanmerkelijk lager zullen zijn.
Let op: Uw totale verblijf in Rusland mag niet langer dan 30 dagen zijn.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Heritage Expeditions behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag op te leggen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Petropavlovsk en terug vanaf Yuzhno Sachalinsk. Verlenging in Kamtsjatka, in Moskou en/of Sint Petersburg is ook mogelijk. Heeft u interesse?Bel +31 10 295 0126 of stuur ons een bel-me-bericht. Wilt u een offerte voor deze reis met benodigde vluchten en overnachting(en) of voor deze reis met een verlenging? Stuur dan een bericht met uw wensen. U ontvangt dan binnen enkele dagen een offerte.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven