Reisinformatie
Reisbeschrijving Expeditiecruise Noordoost Passage
De eerste reis begint in Anadyr. Om hier te komen, kunt u via Moskou vliegen of via Anchorage en Nome en vandaar met een chartervlucht naar Anadyr, de hoofdstad van het Russische district Tsjoektsjen (Chukotka).
Hier gaat u aan boord van de Akademik Shokalskiy die hier in de haven voor anker ligt.
Aan de noordoostkust van Tsjoektsjen zullen verschillende plaatsen en het eiland Wrangel bezocht worden. Vandaar gaat de reis verder ten noorden van Siberië met o.a. de Nieuw-Siberische Eilanden, Noordland (Severnaya Zemlya). De laatste dagen zullen verschillende plaatsen op Franz Josefland bezocht worden. Van deze hoogarctische archipel wordt overgestoken naar Moermansk, waar de reis eindigt.
De tweede reis gaat in tegengestelde richting en begint in Moermansk en eindigt in Anadyr.
Vluchten, overnachtingen en verlenging
Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten van Amsterdam of Brussel naar Anadyr of naar Nome en vanaf Moermansk naar Amsterdam of Brussel of v.v..
U kunt tevens uw reis verlengen met een verblijf in Alaska op IJsland of in Noorwegen.
Vanwege de lengte van de reis is verlenging in Rusland niet mogelijk.
Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Stuur ons een berichtje met uw wensen of bel +31 10 2950126 voor overleg of een afspraak.
Het schip, de Akademik Shokalskiy
De Akademik Shokalskiy is een van de laatste voormalige Russische onderzoeksschepen, die al ca. 25 jaar expeditiecruises maakt in het noordpoolgebied en bij Antarctica.
BELANGRIJK: visum
Voor deze reis heeft u een visum voor Rusland nodig. In verband met formaliteiten voor het verkrijgen van het visum is het noodzakelijk dat u uw wensen voor verlenging of combinaties in een vroeg stadium aangeeft.
Indien gewenst, verzorgen wij voor u de aanvraag van uw visum. De totaalkosten van de visumaanvraag waren in 2015 circa € 120,00 per persoon.
Reis van dag tot dag
BELANGRIJK
Onderstaande route is een leidraad. Lokale weersomstandigheden en ijscondities bepalen de uitvoerbaarheid van het programma.
Dag 01 Anadyr
Na aankomst in Anadyr is er een groepstransfer naar de ligplaats van de Akademik Shokalskiy. Hier gaat u met zodiacs aan boord. Na het inschepen vertrekt het schip. In de baai bij Anadyr verblijft meestal een groep Beluga's die vanaf het schip te zien kunnen zijn.
Dag 02 Op zee
De tocht gaat in noordelijke richting. Langs de kust zijn kliffen waar o.a. Drieteenmeeuwen en papegaaiduikers nog af en aan vliegen om hun bijna volwassen kuikens te voeden. Voor de kust foerageren verschillende walvissen zoals de Grijze walvis.
Dag 03 Whale Bone Alley & Gil’mimyl Hot Springs
Verder langs de kust van Tsjoektsjen (Chukotka) ligt op het eiland Itygran een gedeelte waar Inuit van oudsher op Groenlandse walvissen jaagden. De kust is bezaaid met walvisbotten en skeletten. Ook staan er verschillende walviskaken rechtop. De kust heeft de toepasselijke naam Whalebone Alley gekregen.
Noordelijker ligt een geothermisch actief gebied met warme bronnen. Bij Gil'mimyl kan er in de rivier een bad genomen genomen worden in het warme water.
Dag 04 Cape Dezhnev & Uelen
De noordoostelijke punt van het Russische continent en Eurazië heet Cape Dezhnev. Een hoge rots die uitzicht biet over Straat Bering. De westelijkste punt van Alaska ligt hier maar iets meer dan 80 km vandaan. Bij helder weer kunnen de Diomede-eilanden gezien worden.
Iets verder ligt de nederzetting Uelen. De ca. 700 inwoners zijn voor het overgrote deel nog de hier oorspronkelijk wonende Chukchi. Men leeft voornamelijk van visvangst en nog wat jacht op walvissen en walrussen. Van oudsher bewerkte men de ivoren walrustanden tot prachtige kunstwerken. De gemeenschap heeft een dansgroep die regelmatig optredens geeft en hiermee de traditionele dansen levend houdt.
Dag 05 Kolyuchin
In de ochtend passeert de Akademik Shokalskiy de plaats waar de in Finland geboren ontdekkingsreiziger Adolf Erik Nordenskiöld in 1878 overwinterde in zijn poging om met het schip Vega de Noordoost Passage te doorvaren. Het volgende jaar waren de ijscondities gunstiger en kon hij als eerste de Beringzee bereiken.
Op het eiland Kolyuchin staat een landing gepland bij een verlaten meteorologisch station. In de omgeving zijn kliffen met grote vogelkolonies die nu nog redelijk bezet zijn. Hier zitten Gehoornde en Kuifpapegaaiduikers, drieteenmeeuwen en zeekoeten.
Dag 06 - 08 Wrangel
Ten noorden Tsjoektsjen ligt het eiland Wrangel dat voornamelijk bekend is om de vele ijsberen die hier vooral in de winter verblijven. Op het eiland kwamen vroeger Inuit om te jagen. Tegenwoordig is er een handjevol Russische onderzoekers die ijsberen, walrussen, muskusossen, Sneeuwganzen, Sneeuwuilen en andere vogels bestuderen.
Tijdens de eerste reis zullen er nog veel bloemen op de toendra bloeien. Tijdens de tweede reis zullen de meeste vogels vertrokken zijn (behalve de Sneeuwuil) en zal de poolwilg en dwergberk de toendra roodbruin kleuren.
Dag 09 Oost-Siberische Zee
Het landschap van Siberië tussen Wrangel en de Nieuw-Siberische Eilanden wordt gedomineerd door de enorme delta's van de rivieren Indigirka, Alazaya en Kolyma. Een geweldig gebied voor waadvogels.
Dag 10 Ayon
Het kleine eiland wordt bewoond door een kleine groep Chukchi rendierherders. In de Sovjettijd floreerde het eiland met een kudde van meer dan 20.000 dieren. Daarna kreeg men, zoals overal in Rusland, geen garantie meer dat het rendiervlees opgekocht werd door de staat en moest men het zelf uitventen. Nu zijn er nog zo'n 3000 dieren. De nederzetting Elveney is verlaten en de overgebleven bewoners wonen in de enige andere nederzetting Ayon.
Dag 11 -12 Medvezhyi-eilanden & Oost-Siberië Zee
Deze onbewoonde eilandengroep is een toevluchtsoord voor ijsberen. Tot ver in de zomer worden de eilanden omgeven door meerjarig pakijs. Hierdoor kunnen de ijsberen hier ook in de zomer nog "makkelijk" jagen op zeehonden en robben. De archipel wordt ook wel de Bereneilanden genoemd. Er is dus een grote kans dat hier ijsberen gezien zullen worden, maar ook dat het schip door een moeilijke passage met veel ijs moet manouvreren. Een van de spannenste delen van de reis!
Dag 13 - 15 Nieuw-Siberische Eilanden
De Nieuw-Siberische Eilanden bestaan uit drie verschillende eilandengroepen (Anzhu, Lyakhovskiye en Long). De archipel behoort tot de republiek Jakoetië.
Het landschap van de eilanden verschilt onderling enorm. Van kusten met steile kliffen tot eilanden die niet meer zijn dan een verheven zandbank. Drie eilanden zijn nog bedekt door een ijskap, terwijl andere alleen sporen van een vroegere bedekking door ijs vertonen.
In 2013 is hier een van de best bewaarde mammoetkarkassen gevonden, een bewijs dat deze dieren hier geleefd moeten hebben.
Op deze zelden bezochte eilanden, zullen enkele landingen gemaakt worden.
Dag 16 -17 Laptev Zee
Twee dagen op zee, waarschijnlijk tussen het pakijs. Dus op de uitkijk naar ijsberen, walrussen (de endemische Laptev walrus), Beluga's en Narwallen.
Dag 18 - 20 Noordland (Severnaja Zemlya)
Noordland ligt ten noorden van het schiereiland Tajmir en behoort tot het gelijknamige district. De eilandegroep bestaat uit vier grote eilanden en een zeventig kleinere eilanden. die op de scheiding van de Lapvtevzee en de Karazee liggen.
Alhoewel de eilanden onderling verschillen qua landschap, zijn er ook overeenkomsten zoals grote gletsjers die de eilanden in meer of minder mate bedekken, hoge kliffen aan de noordzijde en lagergelegen kusten in het zuiden. Smeltwater vormt rivieren en meren.
Het droge hoogarctische klimaat maakt het voor slechts enkele planten, zoals de steenbreek, mossen en korstmossen, mogelijk om hier te groeien.
Op de eilanden komen lemmingen, rendieren, poolvossen en ijsberen voor. De steile kliffen vormen uitstekende broedplaatsen voor zeevogels zoals Drieteenmeeuwen, Ivoormeeuwen, Kleine Alken en Zwarte Zeekoeten. Op de toendra en langs de kust komen Paarse Strandlopers, Sneeuwgorzen en Rotganzen voor. Soms wordt een enkele Sneeuwuil gezien.
Nenets (rendierherders) zwerven hier soms met hun kudden rond.
Dag 21 - 22 Kara Zee
Wederom twee dagen op zee in het pakijs tussen Noordland en Franz Josefland.
Dag 23 - 25 Franz Josefland
Drie volle dagen zijn ingeruimd om deze prachtige hoogarctische archipel te verkennen. Welke eilanden bezocht kunnen worden hangt helemaal van de jaarlijks sterk wisselende ijscondities af. Er zijn eilanden met enorme ijskappen, eilanden van vulkanische oorsprong met geweldig gekleurde bergen en een overweldigende flora, en eilanden met unieke fenomenen zoals de natuurlijk gevormde kogels bij Kaap Fiume.
Dag 26 - 27 Barentszzee
Vanaf Franz Josefland wordt via het zuiden om Spitsbergen naar Longyearbyen of naar Moermansk gevaren. Onderweg kunnen er tussen mogelijke pakijsvelden groepen Zadelrobben en verschillende walvissen opduiken.
Dag 28 Moermansk
In de loop van de ochtend ligt de Akademik Shokalskiy in de haven van Moermansk. Nadat het schip is ingeklaard, kunt u van boord om huiswaarts te keren.