Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Noordoost Passage

De eerste reis begint in Anadyr. Om hier te komen, kunt u via Moskou vliegen of via Anchorage en Nome en vandaar met een chartervlucht naar Anadyr, de hoofdstad van het Russische district Tsjoektsjen (Chukotka).
Hier gaat u aan boord van de Akademik Shokalskiy die hier in de haven voor anker ligt.
Aan de noordoostkust van Tsjoektsjen zullen verschillende plaatsen en het eiland Wrangel bezocht worden. Vandaar gaat de reis verder ten noorden van Siberië met o.a. de Nieuw-Siberische Eilanden, Noordland (Severnaya Zemlya). De laatste dagen zullen verschillende plaatsen op Franz Josefland bezocht worden. Van deze hoogarctische archipel wordt overgestoken naar Moermansk, waar de reis eindigt.

De tweede reis gaat in tegengestelde richting en begint in Moermansk en eindigt in Anadyr.

Vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten naar Anadyr of naar Nome en vanaf Moermansk of v.v..
U kunt tevens uw reis verlengen met een verblijf in Alaska op IJsland of in Noorwegen.
Vanwege de lengte van de reis is verlenging in Rusland niet mogelijk.
Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Stuur ons een berichtje met uw wensen of bel +31 10 2950126 voor overleg of een afspraak.

Het schip, Akademik Shokalskiy

De Akademik Shokalskiy is een van de laatste voormalige Russische onderzoeksschepen, die al ca. 30 jaar expeditiecruises maakt in het noordpoolgebied en bij Antarctica.

BELANGRIJK: visum

Voor deze reis heeft u een visum voor Rusland nodig. In verband met formaliteiten voor het verkrijgen van het visum is het noodzakelijk dat u uw wensen voor verlenging of combinaties in een vroeg stadium aangeeft.
Indien gewenst, verzorgen wij voor u de aanvraag van uw visum. De totaalkosten van de visumaanvraag waren in 2019 circa € 110,00 per persoon. 

Reis van dag tot dag

BELANGRIJK

Onderstaande route is een leidraad. Lokale weersomstandigheden en ijscondities bepalen de uitvoerbaarheid van het programma.

Dag 01 Anadyr

Na aankomst in Anadyr is er een groepstransfer naar de ligplaats van de Akademik Shokalskiy. Hier gaat u met zodiacs aan boord. Na het inschepen vertrekt het schip. In de baai bij Anadyr verblijft meestal een groep Beluga's die vanaf het schip te zien kunnen zijn.

Dag 02 Op zee

De tocht gaat in noordelijke richting. Langs de kust zijn kliffen waar o.a. Drieteenmeeuwen en papegaaiduikers nog af en aan vliegen om hun bijna volwassen kuikens te voeden. Voor de kust foerageren verschillende walvissen zoals de Grijze walvis.

Dag 03 Whale Bone Alley & Gil’mimyl Hot Springs

Verder langs de kust van Tsjoektsjen (Chukotka) ligt op het eiland Itygran een gedeelte waar Inuit van oudsher op Groenlandse walvissen jaagden. De kust is bezaaid met walvisbotten en skeletten. Ook staan er verschillende walviskaken rechtop. De kust heeft de toepasselijke naam Whalebone Alley gekregen. 
Noordelijker ligt een geothermisch actief gebied met warme bronnen. Bij Gil'mimyl kan er in de rivier een bad genomen genomen worden in het warme water.  

Dag 04 Cape Dezhnev & Uelen

De noordoostelijke punt van het Russische continent en Eurazië heet Cape Dezhnev. Een hoge rots die uitzicht biet over Straat Bering. De westelijkste punt van Alaska ligt hier maar iets meer dan 80 km vandaan. Bij helder weer kunnen de Diomede-eilanden gezien worden.
Iets verder ligt de nederzetting Uelen. De ca. 700 inwoners zijn voor het overgrote deel nog de hier oorspronkelijk wonende Chukchi. Men leeft voornamelijk van visvangst en nog wat jacht op walvissen en walrussen. Van oudsher bewerkte men de ivoren walrustanden tot prachtige kunstwerken. De gemeenschap heeft een dansgroep die regelmatig optredens geeft en hiermee de traditionele dansen levend houdt.

Dag 05 Kolyuchin

In de ochtend passeert de Akademik Shokalskiy de plaats waar de in Finland geboren ontdekkingsreiziger Adolf Erik Nordenskiöld in 1878 overwinterde in zijn poging om met het schip Vega de Noordoost Passage te doorvaren. Het volgende jaar waren de ijscondities gunstiger en kon hij als eerste de Beringzee bereiken.
Op het eiland Kolyuchin staat een landing gepland bij een verlaten meteorologisch station. In de omgeving zijn kliffen met grote vogelkolonies die nu nog redelijk bezet zijn. Hier zitten Gehoornde en Kuifpapegaaiduikers, drieteenmeeuwen en zeekoeten.

Dag 06 - 08 Wrangel

Ten noorden Tsjoektsjen ligt het eiland Wrangel dat voornamelijk bekend is om de vele ijsberen die hier vooral in de winter verblijven. Op het eiland kwamen vroeger Inuit om te jagen. Tegenwoordig is er een handjevol Russische onderzoekers die ijsberen, walrussen, muskusossen, Sneeuwganzen, Sneeuwuilen en andere vogels bestuderen.
Tijdens de eerste reis zullen er nog veel bloemen op de toendra bloeien. Tijdens de tweede reis zullen de meeste vogels vertrokken zijn (behalve de Sneeuwuil) en zal de poolwilg en dwergberk de toendra roodbruin kleuren.   

Dag 09 Oost-Siberische Zee

Het landschap van Siberië tussen Wrangel en de Nieuw-Siberische Eilanden wordt gedomineerd door de enorme delta's van de rivieren Indigirka, Alazaya en Kolyma. Een geweldig gebied voor waadvogels.

Dag 10 Ayon

Het kleine eiland wordt bewoond door een kleine groep Chukchi rendierherders. In de Sovjettijd floreerde het eiland met een kudde van meer dan 20.000 dieren. Daarna kreeg men, zoals overal in Rusland, geen garantie meer dat het rendiervlees opgekocht werd door de staat en moest men het zelf uitventen. Nu zijn er nog zo'n 3000 dieren. De nederzetting Elveney is verlaten en de overgebleven bewoners wonen in de enige andere nederzetting Ayon.

Dag 11 -12 Medvezhyi-eilanden & Oost-Siberië Zee

Deze onbewoonde eilandengroep is een toevluchtsoord voor ijsberen. Tot ver in de zomer worden de eilanden omgeven door meerjarig pakijs. Hierdoor kunnen de ijsberen hier ook in de zomer nog "makkelijk" jagen op zeehonden en robben. De archipel wordt ook wel de Bereneilanden genoemd. Er is dus een grote kans dat hier ijsberen gezien zullen worden, maar ook dat het schip door een moeilijke passage met veel ijs moet manouvreren. Een van de spannenste delen van de reis!

Dag 13 - 14 Nieuw-Siberische Eilanden

De Nieuw-Siberische Eilanden bestaan uit drie verschillende eilandengroepen (Anzhu, Lyakhovskiye en Long). De archipel behoort tot de republiek Jakoetië. 
Het landschap van de eilanden verschilt onderling enorm. Van kusten met steile kliffen tot eilanden die niet meer zijn dan een verheven zandbank. Drie eilanden zijn nog bedekt door een ijskap, terwijl andere alleen sporen van een vroegere bedekking door ijs vertonen.
In 2013 is hier een van de best bewaarde mammoetkarkassen gevonden, een bewijs dat deze dieren hier geleefd moeten hebben.
Op deze zelden bezochte eilanden, zullen enkele landingen gemaakt worden.   

Dag 15 -16 Laptev Zee

Twee dagen op zee, waarschijnlijk tussen het pakijs. Dus op de uitkijk naar ijsberen, walrussen (de endemische Laptev walrus), Beluga's en Narwallen.

Dag 17 - 19 Noordland (Severnaja Zemlya)

Noordland ligt ten noorden van het schiereiland Tajmir en behoort tot het gelijknamige district. De eilandegroep bestaat uit vier grote eilanden en een zeventig kleinere eilanden. die op de scheiding van de Lapvtevzee en de Karazee liggen.
Alhoewel de eilanden onderling verschillen qua landschap, zijn er ook overeenkomsten zoals grote gletsjers die de eilanden in meer of minder mate bedekken, hoge kliffen aan de noordzijde en lagergelegen kusten in het zuiden. Smeltwater vormt rivieren en meren.
Het droge hoogarctische klimaat maakt het voor slechts enkele planten, zoals de steenbreek, mossen en korstmossen, mogelijk om hier te groeien. 
Op de eilanden komen lemmingen, rendieren, poolvossen en ijsberen voor. De steile kliffen vormen uitstekende broedplaatsen voor zeevogels zoals Drieteenmeeuwen, Ivoormeeuwen, Kleine alken en Zwarte zeekoeten. Op de toendra en langs de kust komen Paarse strandlopers, Sneeuwgorzen en Rotganzen voor. Soms wordt een enkele Sneeuwuil gezien.
Nenets (rendierherders) zwerven hier soms met hun kudden rond. 

Dag 20 - 21 Kara Zee

Wederom twee dagen op zee in het pakijs tussen Noordland en Franz Josefland. 

Dag 22 - 24 Franz Josefland

Drie volle dagen zijn ingeruimd om deze prachtige hoogarctische archipel te verkennen. Welke eilanden bezocht kunnen worden hangt helemaal van de jaarlijks sterk wisselende ijscondities af. Er zijn eilanden met enorme ijskappen, eilanden van vulkanische oorsprong met geweldig gekleurde bergen en een overweldigende flora, en eilanden met unieke fenomenen zoals de natuurlijk gevormde kogels bij Kaap Fiume.

Dag 25 - 26 Barentszzee

Vanaf Franz Josefland wordt via het zuiden naar Moermansk gevaren. Onderweg kunnen er tussen mogelijke pakijsvelden groepen Zadelrobben en verschillende walvissen opduiken.

Dag 27 Moermansk

In de loop van de ochtend ligt de Akademik Shokalskiy in de haven van Moermansk. Nadat het schip is ingeklaard, kunt u van boord om huiswaarts te keren.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

DataReisduurReiscode
27 juli - 22 aug 202026 nachten#SHO2029
23 aug - 18 sep 202026 nachten#SHO2031

Akademik Shokalskiy // max. 48 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
HuttypePrijs
beide reizen
Beschikbaar
27 juli 2020
Beschikbaar
23 aug 2020
MD 2-pers. hut€ 18.834,00aanvraagja
Superior 2-pers.€ 20.554,00beperktbeperkt
Superior Plus€ 23.134,00VOLbeperkt
Mini Suite€ 23.994,00VOLVOL
Heritage Suite€ 25.714,00VOLja
Landing fee€ 430,00nvtnvt
Chartervlucht
Nome - Anadyr
€ 1.118,00beperktja

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 14 december 2019.

Prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie/thee/water), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, groepstransfer na voor de chartervlucht vanaf naar Nome van het vliegveld in Anadyr naar het schip (reis 1) of vanaf het schip in Anadyr naar het vliegveld voor de chartervlucht naar Nome (reis 2), groepstransfer van de kade in Moermansk naar het vliegveld (reis 1), uitgebreide informatie en SGR dekking.

Prijzen zijn exclusief:

reis van huis naar Anadyr of naar Nome en van Moermansk terug of v.v., overige transfers, visumkosten, verzekeringen, (fris)drankjes en fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).
Het is ook mogelijk om vanaf het Noorse Kirkenes met de bus naar Moermansk of v.v. te reizen. 

Hutdeling:

De genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleenreizende boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren).

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u een hut voor alleengebruik wenst, dan zijn de volgende toeslagen van toepassing:
In de MD, Superior en Superior Plushutten: 70%.
In de Mini en Heritagesuite: 100%.

BELANGRIJK: visum

U heeft voor deze reis een visum voor Rusland nodig. Indien gewenst, kunnen wij voor u de aanvraag verzorgen. Prijs 2019 ca. € 110,00 p.p. 
Let op i.v.m. met de lengte van de scheepsreis, is het niet mogelijk om te verlengen in Rusland. Het visum staat een verblijf van maximaal 30 dagen toe. Dit is inclusief de dag van aankomst en de dag van vertrek. 

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Heritage Expeditions behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijs hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen. 

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Anadyr of Nome en vanaf Moermansk (of v.v.), evenals eventueel benodigde of gewenste overnachtingen en/of verlenging op IJsland (als u met Icelandair naar Alaska vliegt), in Alaska en/of Noorwegen.
Het is ook mogelijk om vanaf Moermansk met de bus naar het Noorse Kirkenes te reizen. 

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.