Ga naar inhoud

Expeditiecruise Noordoost-Passage

een unieke tocht door de ijszee in Arctisch Rusland

:alttitle:

Expeditiecruise Noordoost-Passage

In 2022 zal het kleine zeer ijsversterkte expeditiecruiseschip Spirit of Enderby een reis door de Noordoost-Passage maken. Deze tocht is op zich al heel bijzonder, want er zijn niet veel toeristische schepen die deze tocht kunnen maken. De reis met dit kleine schip maakt het helemaal uitzonderlijk. Er zullen landingen en zodiaccruises gemaakt worden op en bij zelden bezochte eilanden zoals Ayon, de Nieuw-Siberische Eilanden, Severnaya Zembla (Noordland) en Franz Josefland.
Kunnen wij u verleiden om mee te gaan?

Als u deze reis kiest

 • Expeditiecruise met expeditiesfeer op basis van volpension.
 • Inclusief excursies aan land en excursies per zodiac (rubberboot).
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min 35. / max. 48 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Anadyr, het begin (of einde) van de reis.
  1/21

  Anadyr, het begin (of einde) van de reis.

 • Whalebone Alley. Tsjoektsjen, Oost-Rusland. Foto: Henny Miltenburg.
  2/21

  Whalebone Alley. Tsjoektsjen, Oost-Rusland. Foto: Henny Miltenburg.

 • Gil’mimyl Hot Springs, Tsjoektsjen, Oost-Rusland. Foto: Henny Miltenburg.
  3/21

  Gil’mimyl Hot Springs, Tsjoektsjen, Oost-Rusland. Foto: Henny Miltenburg.

 • Dansgroep. Tsjoektsjen, Oost-Rusland
  4/21

  Dansgroep. Tsjoektsjen, Oost-Rusland

 • Grijze walvis, Lavrentia. Tsjoektsjen, Oost-Rusland
  5/21

  Grijze walvis, Lavrentia. Tsjoektsjen, Oost-Rusland

 • Tsjoektsjie rendierherder. Tsjoektsjen, Oost-Rusland. Foto: Henny Miltenburg.
  6/21

  Tsjoektsjie rendierherder. Tsjoektsjen, Oost-Rusland. Foto: Henny Miltenburg.

 • Rendierkudde, Tsjoektsjen, Oost-Rusland
  7/21

  Rendierkudde, Tsjoektsjen, Oost-Rusland

 • Gehoornde papegaaiduiker. Tsjoektsjen, Oost-Rusland
  8/21

  Gehoornde papegaaiduiker. Tsjoektsjen, Oost-Rusland

 • Walrussen op de kust van Wrangel. Tsjoektsjen, Oost-Rusland.
  9/21

  Walrussen op de kust van Wrangel. Tsjoektsjen, Oost-Rusland.

 • Zwartpoot drieteenmeeuw. Tsjoektsjen, Oost-Rusland. Foto: Geert Reinders.
  10/21

  Zwartpoot drieteenmeeuw. Tsjoektsjen, Oost-Rusland. Foto: Geert Reinders.

 • Hutten voor onderzoekers op Wrangel. Tsjoektsjen, Oost-Rusland.
  11/21

  Hutten voor onderzoekers op Wrangel. Tsjoektsjen, Oost-Rusland.

 • Muskusossen op Wrangel. Foto: Henny Miltenburg.
  12/21

  Muskusossen op Wrangel. Foto: Henny Miltenburg.

 • Op het ijs ten westen van Wrangel. Foto: Geert Reinders.
  13/21

  Op het ijs ten westen van Wrangel. Foto: Geert Reinders.

 • De Akademik Shokalskiy in het pakijs.
  14/21

  De Akademik Shokalskiy in het pakijs.

 • Pakijs bij Franz Josefland. Russisch Arctisch NP.
  15/21

  Pakijs bij Franz Josefland. Russisch Arctisch NP.

 • Ruige bergruggen en gletsjers in Franz Josefland. Russisch Arctisch NP.
  16/21

  Ruige bergruggen en gletsjers in Franz Josefland. Russisch Arctisch NP.

 • Dikbekzeekoeten op Rubini Rock. Franz Josefland, Russisch Arctisch NP.
  17/21

  Dikbekzeekoeten op Rubini Rock. Franz Josefland, Russisch Arctisch NP.

 • Arctische papaver. Franz Josefland, Russisch Arctisch NP.
  18/21

  Arctische papaver. Franz Josefland, Russisch Arctisch NP.

 • IJsbeer op het pakijs in Franz Josefland, Russisch Arctisch NP.
  19/21

  IJsbeer op het pakijs in Franz Josefland, Russisch Arctisch NP.

 • Immense gletsjers stromen van de ijskappen in Franz Josefland, Russisch Arctisch NP.
  20/21

  Immense gletsjers stromen van de ijskappen in Franz Josefland, Russisch Arctisch NP.

 • Terug in de bewoonde wereld: Moermansk.
  21/21

  Terug in de bewoonde wereld: Moermansk.

Dag tot dag

 • Anadyr

  Na aankomst in Anadyr is er een groepstransfer naar de ligplaats van de Spirit of Enderby. Hier gaat u met zodiacs aan boord. Na het inschepen vertrekt het schip. In de baai bij Anadyr verblijft meestal een groep Beluga's die vanaf het schip te zien kunnen zijn.

 • Op zee

  De tocht gaat in noordelijke richting. Langs de kust zijn kliffen waar o.a. Drieteenmeeuwen en papegaaiduikers nog af en aan vliegen om hun bijna volwassen kuikens te voeden. Voor de kust foerageren verschillende walvissen zoals de Grijze walvis.

 • Whale Bone Alley & Gil’mimyl Hot Springs

  Verder langs de kust van Tsjoektsjen (Chukotka) ligt op het eiland Itygran een gedeelte waar Inuit van oudsher op Groenlandse walvissen jaagden. De kust is bezaaid met walvisbotten en skeletten. Ook staan er verschillende walviskaken rechtop. De kust heeft de toepasselijke naam Whalebone Alley gekregen.
  Noordelijker ligt een geothermisch actief gebied met warme bronnen. Bij Gil'mimyl kan er in de rivier een bad genomen genomen worden in het warme water.

 • Cape Dezhnev & Uelen

  De noordoostelijke punt van het Russische continent en Eurazië heet Cape Dezhnev. Een hoge rots die uitzicht biet over Straat Bering. De westelijkste punt van Alaska ligt hier maar iets meer dan 80 km vandaan. Bij helder weer kunnen de Diomede-eilanden gezien worden.
  Iets verder ligt de nederzetting Uelen. De ca. 700 inwoners zijn voor het overgrote deel nog de hier oorspronkelijk wonende Chukchi. Men leeft voornamelijk van visvangst en nog wat jacht op walvissen en walrussen. Van oudsher bewerkte men de ivoren walrustanden tot prachtige kunstwerken. De gemeenschap heeft een dansgroep die regelmatig optredens geeft en hiermee de traditionele dansen levend houdt.

 • Kolyuchin

  In de ochtend passeert de Spirit of Enderby de plaats waar de in Finland geboren ontdekkingsreiziger Adolf Erik Nordenskiöld in 1878 overwinterde in zijn poging om met het schip Vega de Noordoost Passage te doorvaren. Het volgende jaar waren de ijscondities gunstiger en kon hij als eerste de Beringzee bereiken.
  Op het eiland Kolyuchin staat een landing gepland bij een verlaten meteorologisch station. In de omgeving zijn kliffen met grote vogelkolonies die nu nog redelijk bezet zijn. Hier zitten Gehoornde en Kuifpapegaaiduikers, Drieteenmeeuwen en zeekoeten.

 • Wrangel

  Ten noorden vanTsjoektsjen ligt het eiland Wrangel dat voornamelijk bekend is om de vele ijsberen die hier vooral in de winter verblijven. Op het eiland kwamen vroeger Inuit om te jagen. Tegenwoordig is er een handjevol Russische onderzoekers die ijsberen, walrussen, muskusossen, Sneeuwganzen, Sneeuwuilen en andere vogels bestuderen.
  Tijdens de eerste reis zullen er nog veel bloemen op de toendra bloeien. Tijdens de tweede reis zullen de meeste vogels vertrokken zijn (behalve de Sneeuwuil) en zal de poolwilg en dwergberk de toendra roodbruin kleuren.

 • Oost-Siberische Zee

  Het landschap van Siberië tussen Wrangel en de Nieuw-Siberische Eilanden wordt gedomineerd door de enorme delta's van de rivieren Indigirka, Alazaya en Kolyma. Een geweldig gebied voor waadvogels.

 • Ayon

  Het kleine eiland wordt bewoond door een kleine groep Chukchi rendierherders. In de Sovjettijd floreerde het eiland met een kudde van meer dan 20.000 dieren. Daarna kreeg men, zoals overal in Rusland, geen garantie meer dat het rendiervlees opgekocht werd door de staat en moest men het zelf uitventen. Nu zijn er nog zo'n 3000 dieren. De nederzetting Elveney is verlaten en de overgebleven bewoners wonen in de enige andere nederzetting Ayon.

 • Medvezhyi-eilanden & Oost-Siberië Zee

  Deze onbewoonde eilandengroep is een toevluchtsoord voor ijsberen. Tot ver in de zomer worden de eilanden omgeven door meerjarig pakijs. Hierdoor kunnen de ijsberen hier ook in de zomer nog "makkelijk" jagen op zeehonden en robben. De archipel wordt ook wel de Bereneilanden genoemd. Er is dus een grote kans dat hier ijsberen gezien zullen worden, maar ook dat het schip door een moeilijke passage met veel ijs moet manouvreren. Een van de spannenste delen van de reis!

 • Nieuw-Siberische Eilanden

  De Nieuw-Siberische Eilanden bestaan uit drie verschillende eilandengroepen (Anzhu, Lyakhovskiye en Long). De archipel behoort tot de republiek Jakoetië.
  Het landschap van de eilanden verschilt onderling enorm. Van kusten met steile kliffen tot eilanden die niet meer zijn dan een verheven zandbank. Drie eilanden zijn nog bedekt door een ijskap, terwijl andere alleen sporen van een vroegere bedekking door ijs vertonen.
  In 2013 is hier een van de best bewaarde mammoetkarkassen gevonden, een bewijs dat deze dieren hier geleefd moeten hebben.
  Op deze zelden bezochte eilanden, zullen enkele landingen gemaakt worden.

 • Laptev Zee

  Twee dagen op zee, waarschijnlijk tussen het pakijs. Dus op de uitkijk naar ijsberen, walrussen (de endemische Laptev walrus), Beluga's en Narwallen.

 • Noordland (Severnaja Zemlya)

  Noordland ligt ten noorden van het schiereiland Tajmir en behoort tot het gelijknamige district. De eilandegroep bestaat uit vier grote eilanden en een zeventig kleinere eilanden. die op de scheiding van de Lapvtevzee en de Karazee liggen.
  Alhoewel de eilanden onderling verschillen qua landschap, zijn er ook overeenkomsten zoals grote gletsjers die de eilanden in meer of minder mate bedekken, hoge kliffen aan de noordzijde en lagergelegen kusten in het zuiden. Smeltwater vormt rivieren en meren.
  Het droge hoogarctische klimaat maakt het voor slechts enkele planten, zoals de steenbreek, mossen en korstmossen, mogelijk om hier te groeien.
  Op de eilanden komen lemmingen, rendieren, poolvossen en ijsberen voor. De steile kliffen vormen uitstekende broedplaatsen voor zeevogels zoals Drieteenmeeuwen, Ivoormeeuwen, Kleine alken en Zwarte zeekoeten. Op de toendra en langs de kust komen Paarse strandlopers, Sneeuwgorzen en Rotganzen voor. Soms wordt een enkele Sneeuwuil gezien.
  Nenets (rendierherders) zwerven hier soms met hun kudden rond.

 • Karazee

  Wederom twee dagen op zee in het pakijs tussen Noordland en Franz Josefland.

 • Franz Josefland

  Drie volle dagen zijn ingeruimd om deze prachtige hoogarctische archipel te verkennen. Welke eilanden bezocht kunnen worden hangt helemaal van de jaarlijks sterk wisselende ijscondities af. Er zijn eilanden met enorme ijskappen, eilanden van vulkanische oorsprong met geweldig gekleurde bergen en een overweldigende flora, en eilanden met unieke fenomenen zoals de natuurlijk gevormde kogels bij Kaap Fiume.

 • Barentszzee

  Vanaf Franz Josefland wordt via het zuiden om Spitsbergen naar Longyearbyen of naar Moermansk gevaren. Onderweg kunnen er tussen mogelijke pakijsvelden groepen Zadelrobben en verschillende walvissen opduiken.

 • Moermansk

  In de loop van de ochtend ligt de Spirit of Enderby in de haven van Moermansk. Nadat het schip is ingeklaard, kunt u van boord om huiswaarts te keren.

BELANGRIJK

Zeker gedurende deze reizen zullen ijssituaties een grote rol spelen bij de uitvoerbaarheid van de geplande route.

De tweede reis zal in omgekeerde richting gemaakt worden en begint dus in Moermansk en eindigt in Anadyr.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 22 maart 2022
rusland-240
 • Groepstransfer van het vliegveld in Anadyr naar het schip na de chartervlucht vanuit Nome (reis 1).
 • Groepstransfer van de kade in Moermansk naar het vliegveld (reis 1).
 • Groepstransfer vanaf het schip in Anadyr naar het vliegveld (reis 2).
 • Reis van huis naar Anadyr of Nome en terug vanaf van Moermansk of v.v.
 • Visumkosten (ca. € 110,- prijs 2020).

BELANGRIJK: visum

U heeft voor deze reis een visum voor Rusland nodig. Indien gewenst, kunnen wij voor u de aanvraag verzorgen. Indicatieprijs 2020 € 110,00 p.p.
Let op i.v.m. met de lengte van de scheepsreis, is het niet mogelijk om te verlengen in Rusland. Het visum staat een verblijf van maximaal 30 dagen toe. Dit is inclusief de dag van aankomst en de dag van vertrek.
Er is in 2018 een test gedaan met een e-visum. De Russische overheid heeft aangekondigd dit algemeen in te willen voeren, maar er is nog geen startdatum bekendgemaakt. Als het mogelijk wordt om een e-visum aan te vragen, dan kunt u dit eenvoudig zelf aanvragen, waarbij de kosten aanmerkelijk lager zullen zijn.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Heritage Expeditions behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijs hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Anadyr of Nome en vanaf Moermansk (of v.v.), evenals eventueel benodigde of gewenste overnachtingen en/of verlenging op IJsland (als u met Icelandair naar Alaska vliegt), in Alaska en/of Noorwegen. Het is ook mogelijk om vanaf Moermansk met de bus naar het Noorse Kirkenes te reizen of v.v.
Stuur ons uw wensen, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-bericht voor overleg of een afspraak op ons kantoor.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland en voor projecten in het buitenland. Op dit moment is dit het project in Madagaskar.

Terug naar boven