Ga naar inhoud

Expeditiecruise Franz Josefland & Nova Zembla

Een unieke reis door het Russisch Arctisch NP

:alttitle:

Expeditiecruise Franz Josefland & Nova Zembla

Heeft u altijd al gedroomd om het eiland waar Willem Barentsz zijn laatste dagen heeft doorgebracht te bezoeken en daarna ook nog een bezoek te brengen aan de hoogarctische archipel Franz Josefland. Ontmoetingen met ijsberen, walrussen en misschien ook walvissen staan u te wachten.
Gaat u mee op deze unieke reis?

De reis in het kort

Deze reis begint met een overnachting nabij de luchthaven in Helsinki. De volgende dag is er een chartervlucht naar Moermansk, waar u aan boord gaat van de Ocean Adventurer. Dan volgen er twee dagen op zee. Bij pakijsvelden kunnen er walrussen en wellicht zelfs ijsberen gezien worden.
Op Nova Zembla zal men proberen op enkele plaatsen aan land te gaan. Vervolgens vaart het schip verder naar Franz Josefland. Ook voor deze eilandengroep geldt dat er geen goede planning gemaakt kan worden. IJssituaties verschillende van jaar tot jaar. De zuidelijke eilanden zijn meestal als eerste ijsvrij, maar wellicht lukt het om zelfs de noordelijkste punt, Cape Fligely, op het eiland Rudolfa te bereiken. Gedurende een aantal dagen zullen er eilanden bezocht worden of met zodiacs langs de enorme gletsjerfronten gevaren worden. Na de omzwervingen in deze bijzondere archipel keert de Ocean Adventurer terug naar Moermansk waar u van boord gaat na een ongetwijfeld spannende en avontuurlijke reis.
Met een chartervlucht gaat u terug naar Helsinki voor een hotelovernachting waarmee de reis eindigt.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer / volpension.
 • Inclusief regelmatig excursies aan land en excursies per zodiac (rubberboot).
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min. 70 / max. 128 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

 • Sommige jaren ligt er in Franz Josefland veel ijs.
  1/14

  Sommige jaren ligt er in Franz Josefland veel ijs.

 • Cape Tegetthoff en bijzonder plekje van Franz Josefland.
  2/14

  Cape Tegetthoff en bijzonder plekje van Franz Josefland.

 • Op Hall is het vulkanische verleden duidelijk zichtbaar
  3/14

  Op Hall is het vulkanische verleden duidelijk zichtbaar

 • Er zijn grote kolonies walrussen in Franz Josefland.
  4/14

  Er zijn grote kolonies walrussen in Franz Josefland.

 • 5/14

 • Hier en daar drijven immense ijsbergen.
  6/14

  Hier en daar drijven immense ijsbergen.

 • De vele ijskappen eindigen in enorme gletsjerfronten.
  7/14

  De vele ijskappen eindigen in enorme gletsjerfronten.

 • De enorme Zwarte zeekoetenkolonie op Robini Rock.
  8/14

  De enorme Zwarte zeekoetenkolonie op Robini Rock.

 • De typische tafelbergen in Franz Josefland.
  9/14

  De typische tafelbergen in Franz Josefland.

 • Slapende ijsbeer op een ijsberg.
  10/14

  Slapende ijsbeer op een ijsberg.

 • Arctische papaver (gele variant).
  11/14

  Arctische papaver (gele variant).

 • 12/14

 • Gletsjerfront op Champ.
  13/14

  Gletsjerfront op Champ.

 • Gerestaureerde gebouwen op Tikhaya Bukta.
  14/14

  Gerestaureerde gebouwen op Tikhaya Bukta.

Dag tot dag

 • Helsinki (Finland)

  Hotelovernachting in Helsinki nabij de luchthaven op basis van logies/ontbijt.
  Bij het inchecken ontvangt u een welkomstbrief met informatie over de chartervlucht. 's Avonds is er een vertegenwoordig(st)er van Quark Expeditions aanwezig in de lobby om eventuele vragen te beantwoorden.

 • Helsinki - Moermansk

  Na het ontbijt lopend terug naar het luchthavengebouw voor de chartervlucht naar Moermansk. Vanaf het vliegveld worden alle passagiers met bussen naar de kade in de stad Moermansk gebracht. Aldaar inschepen aan boord van de Ocean Adventurer. Na de veiligheidsinstructie vertrekt het schip. Nog de gehele avond zal het schip nodig hebben om de lange fjord uit te varen en op zee uit te komen.

 • Op zee

  De Barentszzee wordt overgestoken. Onderweg kunt u genieten van de verhalen over grote ontdekkingsreizigers als Barentsz, Nansen en vele anderen. Waarschijnlijk zal het schip nog diverse pakijsvelden tegenkomen. Ideale plaatsen om ijsberen, walrussen en zadelrobben te spotten! In open water zijn wellicht Dwergvinvissen of groepen Zadelrobben te zien.

 • Nova Zembla

  Het ruige, door weer en wind geteisterde eiland is voor het overgrote deel militair terrein. Het noordelijke deel is echter toegevoegd aan het Arctic NP.
  De toendra van Nova Zembla is rijker bedeeld dan die van Franz Josefland. Hier komen niet alleen de Arctische planten zoals op Spitsbergen voor, maar ook dezelfde planten als op het zuidelijker gelegen het Kola Schiereiland. Er zijn hier grote zeevogelkolonies en wellicht vliegt er een Sneeuwuil rond. Als ijs en weer het toelaat, zult u op enkele plaatsen aan land kunnen gaan, zoals Inostransevabaai, Oransky-eilanden, Kaap Zhelaniya, Kaap Spory Navalok en Russkaya Gavan.

 • Op zee

  Een volle dag wederom op zee. U kunt lezingen bijwonen of op de uitkijk staan op het dek.

 • Franz Josefland

  In de gehele Franz Joseflandarchipel kunnen overal en te allen tijde ijsberen opduiken.
  In het zuiden en oosten kunnen de volgende plaatsen bezocht worden:
  Bell, dat zijn naam dankt aan de klokvormige berg op het eiland. Er staat nog een hut uit 1881 van de Leigh Smitexpeditie. Verder kent dit eiland een rijke toendra die vooral bemest wordt door de uitwerpselen van de duizenden zeevogels die hier op de kliffen broeden.
  Op het nabijgelegen Northbrook, is een kaap, Cape Flora die zoals de naam al doet vermoeden tot een van groenste gebieden van Franz Josefland behoort. Ook hier zorgen de broedende zeevogels voor een bemesting van de onderliggende hellingen, waar planten volop van profiteren. Op dit eiland vond in 1897 de bijzondere ontmoeting plaats tussen Jackson en Nansen. De overblijfselen van de overwinteringshutten van de Jacksonexpeditie (1894-1897) zijn hier nog te vinden.
  Bij Tikhaya Bukta op Hooker ligt het Russisch onderzoeksstation Sedov. Van de vervallen gebouwen zijn er inmiddels enkele gerestaureerd en één er van is zelfs omgedoopt tot museum.
  Aan de overzijde van de baai ligt Rubini Rock, een volledig uit basaltpilaren bestaande rots, waar in de zomer honderdduizenden Kortbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen nestelen. Als er voldoende ijs ligt, kunnen poolvossen makkelijk bij deze rots komen.
  Op Alger zijn nog duidelijk de overblijfselen te zien van de overwinteringshut van de Baldwin-Ziegler Expeditie (1901-1902).
  Als de archipel redelijk ijsvrij is, dan kunnen wellicht ook de eilanden Stolichky en Appolonov bereikt worden Dit ijn bekende rustplaatsen van grote groepen walrussen. Het is een van de beste plaatsen in de Arctis om deze dieren te observeren en te fotograferen!

 • Op zee

  In zuidwestelijke richting door de Barentszzee. U kunt alle indrukken laten bezinken en afscheid nemen van het indrukwekkende landschap, het ijs en de dieren die op Franz Josefland leven.

 • Moermansk - Helsinki

  In de ochtend ligt de Ocean Adventurer weer bij Moermansk en wordt er ontscheept. Groepstransfer naar het vliegveld. Chartervlucht naar Helsinki. Groepstransfer van de luchthaven naar het groepshotel in het centrum van Helsinki. Overnachting in het groepshotel op basis van logies/ontbijt.

 • Helsinki

  Na het ontbijt is deze reis ten einde.
  U kunt vanaf hier huiswaarts keren of uw verblijf verlengen in Finland.

BELANGRIJK

De uitvoerbaarheid van deze reis is sterk afhankelijk van de ijssituatie rond en in de Franz Joseflandarchipel en rond Nova Zembla, die van jaar tot jaar zeer sterk verschilt. Het ene jaar kan ieder schip zonder moeite doorvaren tot Cape Fligely (het noordelijkste punt), terwijl het volgende jaar de archipel zo dicht in het pakijs ligt dat uitsluitend de zuidelijkste eilanden bezocht kunnen worden. De beschreven route is dan ook slechts een voorbeeld van wat mogelijk zou kunnen zijn.  
Ook moet er rekening gehouden worden met de grilligheid van de Russische vergunningverstrekker voor de landingen op Nova Zembla. In het verleden is het voorgekomen dat kort voor vertrek de vergunning zonder opgaaf van redenen ingetrokken werd.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 22 maart 2022
rusland-254
 • Reis van huis naar Helsinki en v.v.
 • Visumkosten (ca. € 110,00 per persoon, prijs 2020).

BELANGRIJK:

U heeft voor deze reizen een visum voor Rusland nodig.
Indien gewenst, kunnen we de visumaanvraag voor u verzorgen. De totale kosten bedragen ca. € 110,00 per persoon (prijs 2020).
Er is in 2018 een test gedaan met een e-visum. De Russische overheid heeft aangekondigd dit algemeen in te willen voeren, maar er is nog geen startdatum bekendgemaakt. Als het mogelijk wordt om een e-visum aan te vragen, dan kunt u dit eenvoudig zelf aanvragen, waarbij de kosten aanmerkelijk lager zullen zijn.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij behoudt zich het recht voor indien olieprijsstijging hiertoe aanleiding geeft om een brandstoftoeslag op te leggen.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Helsinki en v.v., eventuele verlenging in Finland. Ideeën kunt u hier vinden.
Heeft u interesse? Bel +31 10 295 0126 of stuur een bericht voor informatie, overleg of een afspraak of mail ons uw wensen. Liever gebeld worden? Vult u dan het bel-me-bericht in. We gaan er graag mee aan de slag.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven