Ga naar inhoud

Expeditiecruise Tsjoektsjen, Komandorski-eilanden & Kamtsjatka (najaar)

beleef het einde van de zomer met prachtige herfstkleuren aan de oostkust van Rusland

:alttitle:

Expeditiecruise Tsjoektsjen, Komandorski-eilanden & Kamtsjatka (najaar)

De Spirit of Enderby besluit het seizoen aan de oostkust van Rusland met een reis langs de hoogtepunten van de oostkust. De reis begint in Anadyr, de hoofdstad van Tsjoektsjen. Het einde van de zomer is in zicht. Kraanvogels en Sneeuwganzen verzamelen om in grote groepen naar het zuiden te trekken. De Grijze walvissen en papegaaiduikers blijven nog zo lang mogelijk bij de voedselrijke wateren. Maar uiteindelijk zullen zij ook in zuidelijke richting vertrekken.
Op de toendra zijn er nog enkele bloemen te vinden. De struikjes zijn overladen met bessen. Zo zijn er de zwarte bessen van de Kraaiheide, de rode Vossenbessen en blauwe Bosbessen. Paddenstoelen zijn er ook in alle soorten en maten te vinden.
Op de rivieren krioelt het inmiddels van de zalmen. De grote Kamtsjatkaberen patrouilleren langs de oevers of staan midden in de rivieren te wachten op een goede vangst. In de bomen hebben Stellers zeearenden tactische plaatsen opgezocht en pikken regelmatig hun zalmpje mee.
Ook op de Komandorskij-eilanden is de zomer ten einde. Het prachtige avondlicht maakt het bizarre landschap nog indrukwekkender. De laatste Gehoornde papegaaiduikers vliegen nog af en aan in de hoop dat hun kuikens op tijd volgroeid zullen zijn. De jonge Stellers zeeleeuwen kunnen al goed op eigen flippers staan en maken capriolen in het heldere water.
Gaat u mee naar de oostkust van Rusland om afscheid te nemen van de zomer?

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer // volpension.
 • Inclusief regelmatig excursies aan land en excursies per zodiacs (rubberboten).
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min. 30 / max. 50 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Verlenging in Alaska en Rusland is mogelijk.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Opduikende Grijze walvis tussen twee zodiacs, Lavrentia, Tsjoektsjen.
  1/20

  Opduikende Grijze walvis tussen twee zodiacs, Lavrentia, Tsjoektsjen.

 • Gehoornde papegaaiduiker.
  2/20

  Gehoornde papegaaiduiker.

 • De ruige kusten van Tsjoektsjen.
  3/20

  De ruige kusten van Tsjoektsjen.

 • Het schip vaart richting Kaap Dezhnev.
  4/20

  Het schip vaart richting Kaap Dezhnev.

 • Petropavlovsk, hoofdstad van Kamtsjatka is het eindpunt van de reis.
  5/20

  Petropavlovsk, hoofdstad van Kamtsjatka is het eindpunt van de reis.

 • Kraaiheide met bessen groeit rijkelijk op de toendra.
  6/20

  Kraaiheide met bessen groeit rijkelijk op de toendra.

 • Kuifpapegaaiduiker in de Avatsjabaai bij Petropavlovsk.
  7/20

  Kuifpapegaaiduiker in de Avatsjabaai bij Petropavlovsk.

 • Kamtsjatkabeer bij de Zuphanovarivier.
  8/20

  Kamtsjatkabeer bij de Zuphanovarivier.

 • Larghazeehond.
  9/20

  Larghazeehond.

 • Walvisbot in de Whalebone Alley, Tsjoektsjen.
  10/20

  Walvisbot in de Whalebone Alley, Tsjoektsjen.

 • Staande walvisribben Whalebone Alley, Tsjoektsjen.
  11/20

  Staande walvisribben Whalebone Alley, Tsjoektsjen.

 • Kaap Dezhnev, de oostelijkste punt van Rusland.
  12/20

  Kaap Dezhnev, de oostelijkste punt van Rusland.

 • Waterval op Medny, een van de Komandorski-eilanden.
  13/20

  Waterval op Medny, een van de Komandorski-eilanden.

 • Stellers zeehondenkolonie op een van de rotsige eilanden van de Komandorski-archipel.
  14/20

  Stellers zeehondenkolonie op een van de rotsige eilanden van de Komandorski-archipel.

 • Imposant beeld in Anadyr, Tsjoektsjen.
  15/20

  Imposant beeld in Anadyr, Tsjoektsjen.

 • Walrussenkolonie bij Bukta Petra.
  16/20

  Walrussenkolonie bij Bukta Petra.

 • 17/20

 • Kudde rendieren van de Tsjoektsjen.
  18/20

  Kudde rendieren van de Tsjoektsjen.

 • 19/20

 • Rendierschedel op de toendra.
  20/20

  Rendierschedel op de toendra.

Dag tot dag

 • Anadyr

  Bij helder weer zijn vanuit het vliegtuig al de vrolijk gekleurde flatgebouwen van Anadyr te zien. Destijds heeft gouverneur Abramovich zich hier veel moeite getroost om de stad een fatsoenlijk aanzien te geven. Aan de oever van de baai staat een prachtige houten kerk. Langs de promenade staan bankjes waar menige inwoner van Anadyr regelmatig een poosje over de baai uitkijkt op zoek naar Beluga's, die hier de zomer doorbrengen.
  De Spirit of Enderby zal waarschijnlijk voor anker liggen, dus wordt ingescheept per zodiac.
  In het prachtige avondlicht vertrekt het schip richting open zee.

 • Egvekinot

  Op een heel onverwachte plaats ligt tussen de hoge gebergte een delta waar het plaatsje Egvekinot ligt. De geschiedenis is al even onverwacht. Voor de Amerikanen van levensbelang als tussenstop in de Tweede Wereldoorlog om vandaar uit tot achter de Duitse linies te komen.
  Onder het Sovjetregime was het een van de perfecte plaatsen voor een goelag. De overblijfselen van de gevangenis staan net buiten de dorpskern. In het dorp is een museum waar aan beide "hoogtepunten" van de geschiedenis aandacht wordt geschonken.
  Het omringende landschap is indrukwekkend: imposante bergen, valleien met toendra en de zee. Het is een gebied waar nog veel dieren in het wild voorkomen zoals bergschapen en beren.

 • Bukhta Gavrilla - Cape Navarin

  In zuidelijke richting langs de kust vaart de Spirit of Enderby onder door het gebied tussen Meinnypil'gyno en Cape Navarin. Hier zijn verschillende plaatsen waar regelmatig groepen walrussen bijeen liggen. Verderop in Buktha Gavriila ligt achter het strand een meer waar nu de vogels verzamelen om aan de trek naar het zuiden te beginnen. Vanuit de noordelijker gelegen delen van Tsjoeksjen zijn Sneeuwganzen en kraanvogels al onderweg. Het is een prima plaats voor deze vogels om hier "bijtanken" voor ze verder gaan.
  Het gebied bij Cape Navarin is bekend om de Grijze walvissen. Hopelijk laten enkele dieren zich zien.

 • Pika River & Meinypil’gyno

  Bij de monding van de Pika verblijven meestal een groot aantal walrussen. Een prachtige plaats om de ochtend door te brangen. Verderop ligt het gehucht Meinypil'gyno. Het is een gastvrije gemeenschap, u wordt dan ook getrakteerd op een voorstelling van traditionele dansen.
  Rondom de nederzetting broeden in de zomer verschillende strandlopers. Mogelijk zijn er nog groepjes aanwezig, maar waarschijnlijk zullen de meeste vogels al vertrokken zijn.

 • Bukta Natalia

  Het zuidelijkste deel van de kust van Tsjoektsjen kent diepe fjorden. Vooral Bukta Natalii, die diep landinwaarts gaat, is prachtig om met het schip te verkennen. Bij de splitsing in Bukta Pavla en Bukta Petra kan een landing gemaakt worden en een wandeling door het prachtige berglandschap.
  Als het zonnetje schijnt, zullen de herfstkleuren van de struikjes vlammend oplichten. De bessen vormen een lekkernij voor zowel mens als dier.

 • Tintikun Lagoon

  Tintikun Lagoon ligt in het indrukwekkende berglandschap van het Govena Schiereiland. Het is een prachtig wandelgebied waar zich verschillende zangvogels ophouden. Ook voor beren is dit een geliefde plek in de herfst om op jacht te gaan op de zalmen die de rivier op trekken.
  Ook hier zullen de struikjes en kleine bomen voor prachtige herfstkleuren zorgen. En kijk ook eens naar de paddenstoelen die hier groeien.

 • Koryakskiy Reserve & Verhoturova

  Het Koryakskiy Reserve is een natuurgebied waar veel beren leven. Nu de zalmen ver de rivier opgetrokken zijn, stropen de beren het water af op zoek naar de vette zalmen. Maar beren zijn ook verzot op de bessen die volop aan de fel rood en oranjegekleurde struikjes hangen.
  Verkhoturova is een rotsig eiland waar in de zomer grote kolonies zeevogels zijn. Wellicht zullen nog alle dieren verdwenen zijn en vliegen er nog Kuif- en Gehoornde Papegaaiduikers rond evenals Zeekoeten en Papegaai-alken. Het is ook een plaats waar Stellers zeeleeuwen te vinden zijn.

 • Karaginskiy Island

  Verder zuidwaarts ligt het eiland Karaginskiy. Net achter de kust zijn hier oerbossen van lage struikwilgen en berken. Het is voor mensen zo goed als ondoordringbaar, maar vossen voelen zich hier prima thuis.
  Gelukkig zijn er andere plaatsen op het eiland waar wel toendra is en er aan land gegaan kan worden. Ook hier is de herfst duidelijk aanwezig. Rond de ontelbare poeltjes zijn nog verschillende waad- en zangvogels te vinden, zoals Rosse franjepoot, Roodkeelduiker, IJseend etc.

 • Komandorski-eilanden

  De Komandorski-eilanden liggen op geruime afstand van het schiereiland Kamtsjatka. De rotsige eilanden zijn in de zomer het tehuis van ontelbare zeevogels, Stellers Zeeleeuwen, Noordelijke Pelsrobben en zeeotters. Ook hier zullen de grote aantallen vogels al duidelijk verminderd zijn, maar ze zijn nog alng niet allemaal weg.
  De eilanden danken hun naam aan de de ontdekkingsreiziger Vitus Bering, die hier op het hoofdeiland Bering ook begraven ligt.
  Er zijn verschillende mogelijkheden voor landingen en zodiactochten. Een bezoek aan de enige nederzetting Nikolskoye met een bezoek aan het kleine museum staat ook op het programma.

 • Olga Bay

  Olga Bay ligt in het Kronotskiy Reserve, een groot natuurpark dat onder andere de beroemde Geiservallei en Uzonkrater omvat. Vanaf de kust zijn dan ook verschillende vulkanen te zien. Langs de kust zijn oerbossen van wilden en berken, die ook hier voor mensen moeilijk begaanbaar zijn.
  De baai zelf is het foerageergebied van de Grijze walvis. Als weeren wind het toelaten, kan er met zodiacs op uit getrokken worden om deze bijzondere walvissen te ontmoeten.

 • Zhupanova / Bukta Betsjevinskaja

  Een van de beste plaatsen aan de kust om beren te zien, is in de herfst bij de monding van de Zuphanova. De trek van de zalmen de rivier op, trekt niet alleen beren aan, maar de majestueuze Stellers zeearend. Met zodiacs wordt de rivier opgevaren om de dieren op te zoeken.
  Later op de dag kunnen Kaap Shipunski en Bukta Betsjevinski bezocht worden, waar tijdens de Koude Oorlog een geheime militaire duikbooteenheid was. Verder zijn er verschillende rotsige eilanden in de omgeving waar misschien nog zeevogels te vinden zijn.

 • Petropavlovsk

  In de ochtend ligt de Spirit of Enderby in de haven van Petropavlovsk, de hoofdstad van Kamtsjatka. Na het ontbijt zal worden ontscheept en wordt u of naar uw hotel in de stad of naar het vliegveld gebracht.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 1 mei 2021
rusland-236
BELANGRIJK

Bekijk hier de recentste informatie over de Coronamaatregelen voor o.a. deze bestemming.

 • Groepstransfer van het vliegveld naar het schip in de haven van Anadyr.
 • Groepstransfer van het schip in de haven Petropavlovsk naar het vliegveld.
 • Reis van huis naar Anadyr en vanaf Petropavlovsk naar huis.
 • Visumkosten, (ca. € 110,-, prijs 2020).

BELANGRIJK: VISUM

U heeft voor deze reizen een visum voor Rusland nodig.
Indien gewenst, kunnen we de visumaanvraag voor u verzorgen. De totale kosten bedragen ca. € 110,00 per persoon (prijs 2020).
Er is in 2018 een test gedaan met een e-visum. De Russische overheid heeft aangekondigd dit algemeen in te willen voeren, maar er is nog geen startdatum bekendgemaakt. Als het mogelijk wordt om een e-visum aan te vragen, dan kunt u dit eenvoudig zelf aanvragen, waarbij de kosten aanmerkelijk lager zullen zijn.
Let op: Uw totale verblijf in Rusland mag niet langer dan 30 dagen zijn.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, kan de rederij Heritage Expeditions besluiten om een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde naar Anadyr en terug vanaf Petropavlovsk, eventuele aanvullende overnachtingen, als wel verlenging in Alaska en/of Kamtsjatka en Moskou.
Heeft u interesse? Bel +31 10 2950126 voor overleg of een afspraak op ons kantoor. Stuur ons een bericht of stuur een bel-me-bericht. We maken graag een voorstel voor u.

Compensatie CO2-uitstoot
Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, koopt Beluga Adventures bomen voor het project Leembossen (Het Groene Woud) in Noord-Brabant en bomen voor het project De groene corridor van het Nevelwoud naar het Regenwoud in Costa Rica. Beide zijn projecten van Trees for All.

Terug naar boven