Reisinformatie

Reisbeschrijving expeditiecruise Tsjoektsjen, het uiterste noordoosten van Rusland

Deze reis met de Kapitan Khlebnikov begint en eindigt in Anadyr, de hoofdstad van Tsjoektsjen. Na inscheping wordt al snel in noordelijke richting gevaren om het plaatsje Egvekinot te bezoeken. Deze kleine nederzetting speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote rol als tussenstation voor de Amerikaanse vliegtuigen. Tijdens het Sovjetregime waren hier de strafkampen (goelags).
Veder noordwaards wordt Konergino, een rendierherders gemeenschap bezocht. In Presbrazhenyabaai zijn enorme vogelkolonies. Een zodiaccruise brengt u langs de steile kliffen met duizenden vogels. Het volgende doel is Whalebone Alley, een gebied waar veel walvisbotten langs de kust in het landschap staan en liggen. 
Bij Novo Chaplino is tijd ingeruimd om naar de Jaarlijkse Bering Arctische Spelen te gaan. Het is een festival met races in traditionele boten en spelen en uitvoeringen van traditionele dansen uit de verschillende culturen.
Het uiterst puntje in het oosten heet Kaap Dezhnev. Bij gunstige omstandigheden kan hier een landing gemaakt worden. Vanhier wordt overgestoken naar het eiland Wrangel, waar drie dagen gepland staan voor verschillende landingen om walrussen, muskusossen, wellicht een sneeuwuil en groepen sneeuwganzen te kunnen zien. 
Terug bij het vasteland zal Kolyuchin bezocht wordt waar walrussen te vinden zijn en een enorme vogelkolonie met o.a. Gehoornde en Kuifpapegaaiduikers.
Daarna wordt teruggevaren naar Anadyr. Onderweg kunnen walvissen, walrussen en zeeotters opduiken. 

Vluchten, overnachtingen en verlenging in Alaska

Vanaf Moskou kan er op verschillende dagen met UTair gevlogen worden naar Anadyr en v.v. De rederij biedt ook de mogelijkheid om met een chartervlucht vanuit Nome in Alaska naar Anadyr te vliegen. Ook voor de terugweg kunt u met een chartervlucht naar Nome.
Indien gewenst, verzorgen wij voor u de gewenste vluchten naar Anadyr. Wilt u verlengen in Alaska of Rusland dan kunnen wij dat ook voor u verzorgen.
Stuur een bericht met uw wensen of bel ons op +31 10 295 0126 voor overleg.

BELANGRIJK

U heeft voor deze reis een visum voor Rusland nodig. Indien gewenst, verzorgen wij de visumaanvraag voor u.

In dit deel van Rusland kunnen vooraf verleende vergunningen voor landingen zonder opgaaf van reden plotseling ingetrokken worden. Hierdoor kan het programma op zeer korte termijn wijzigingen ondergaan, die niet te voorzien zijn. Resitutie of andere vergoedingen in verband met deze wijzigingen worden niet gegeven.

De ijsbreker Kapitan Khlebnikov

De Kapitan Khlebnikov is een van de sterkste ijsbrekers die toeristische reizen maakt. Met maximaal 110 passagiers kunt u dit afgelegen deel van Rusland bezoeken.

Reis van dag tot dag

Route onder voorbehoud van schemawijzigingen

Dag 01 Anadyr

De reis begint in de hoofdstad Anadyr. Onder het bewind van gouverneur Roman Abramovich is de stad opgeknapt en zijn de grijsgrauwe flatgebouwen gerenoveerd en in vrolijke kleuren geschilderd. 
Na aankomst op de luchthaven is er enige tijd om de stad te verkennen, een bezoek aan de mooie kerk te brengen. Van achter de kerk is er uitzicht over de baai en kunnen wellicht de eerste Beluga's gezien worden.
Aan het einde van de middag zal worden ingescheept aan boord de Kapitan Khlebnikov. 

Dag 02 Egvenikot

Noordelijker, geheel verborgen in een diepe inham, ligt het plaatsje Egvenikot, met minder dan 3000 inwoners. De inwoners zijn voornamelijk nakomelingen van de goelaggevangenen en bewakers. De uraniummijnen waar de gevangen te werk gesteld werden, zijn in 1993 gesloten. Bij de noordpoolcirkel zijn nog ruïnes van de gebouwen te zien. 
In de omgeving zijn tevens overblijfselen gevonden van zeer vroege bewoning, die ook in het lokale museum ten toongesteld zijn. 
Het omringende landschap wordt gevormd door ruige bergen. Hier leven o.a. beren en dirkhoornschapen. 

Dag 03 Konergino

Kornergino is een kleine nederzetting waar Rendierchukchi wonen. Deze oorsprongelijke bevolkingsgroep leeft ook nu nog grotendeels van het houden van rendieren. Wat opvalt is dat deze rendierhouders door alle tijden heen hun eigen leven hebben kunnen leven. 
Uit de Sovjettijd stammen de brigades, kuddes van ca. 500 dieren. Die tijd was voor de rendierherders goede tijden. De overheid nam vaste hoeveelheden vlees tegen goede prijzen af. Tegenwoordig hebben ze het veel moeilijker om rond te komen. 
Vandaag maakt u kennis met deze mensen en hun levenswijze. 

Dag 04 Presbrazhenya Bay

Verder varend in noordelijke richting zal Presbrazhenya Bay worden aangedaan. Rond de baai zijn hoge kliffen waarop vogels zoals papegaaiduikers en drieteenmeeuwen broeden. Een tocht met de zodiac staat dan ook op het programma.
Mogelijk kan er ook een bezoek gebracht worden aan het jagersdorp Nunligren. Hier wonen de zogenaamde Kustchukchi. Zij leven van de jacht op zeezoogdieren en visvangst.  

Dag 05 Whale Bone Alley and Gil’mimyl Hot Springs

Als de oostkust bereikt is, zal het schip in noordelijke richting de kust volgen. De eerste stop is bij het eiland Yttygran. Van hieruit wordt van oudsher op walvissen en walrussen gejaagd. De vele walvisbotten die hier langs de kust opgesteld staan, zijn hiervan stille getuigen. De kuststrook wordt daarom ook wel Whale Bone Alley genoemd. De meest voorkomende walvis hier is de Grijze walvis.
Landinwaarts ligt het dal waarin verschillende warmwaterbronnen zijn, de zogenaamde Gil'mimyl Hot Springs, een laatste herinnering aan het vulkanische verleden van deze streek. De warmte en de mineralen die door het water omhoog gebracht worden, zorgen voor een bijzondere plantengroei.

Dag 06 Novo Chaplino and the Annual Beringia Arctic Games

Eens per jaar komen de Chukchi en Inuit bijelkaar in Novoya Chaplino voor de Beringia Games. Er zijn verschillende wedstrijden zoals met de traditionele boten, maar ook aan land strijden de deelnemers met hun vaardigheden om de beste te zijn.
Sinds 2014 zijn er ook deelnemers aanwezig uit andere Arctische gebieden zoals Samen en Inuit uit Canada en Alaska. 
Het is een voorrecht om hier een dag bij deze spelen te mogen doorbrengen en de verschillende wedstrijden te kunnen observeren. 

Dag 07 Cape Dezhnev

De noordoostelijkste punt van Eurazië heet Cape Dezhnev. Vanhier kunt u bij helder weer aan de overkant van Straat Bering de kust van Alaska zien. In 1648 ontdekte Dezhnev Alaska en zette er als eerste Rus voet aan land.  
Het zal niemand verbazen dat het niet makkelijk is om op deze kaap een landing te maken. Maar wie weet zit het weer mee en kunt u hier een wandeling maken.

Dag 08 Op zee

Vanaf het vasteland zal moeten worden overgestoken naar het noordelijke eiland Wrangel. Onderweg kunnen eventueel Grijze walvissen opduiken. Als er nog ijs ligt, is er ook kan op het zien van een ijsbeer en walrussen.

Dag 09 - 11 Wrangel

Wrangel is een eiland ten noorden van het vasteland van Tsjoektsjen. Door deze noordelijke ligging is het eiland een eldorado voor arctische vogels zoals sneeuwganzen, walrussen, sneeuwuilen en ijsberen. De flora is ondanks de hoge ligging erg rijk. Oorsponkelijke bewoning is er nooit geweest, zij het dat Inuit er in de zomer verbleven tijdens de jacht op walrussen, walvissen en zeehonden.
Tegenwoordig verblijven er 's zomers alleen enkele onderzoekers. Daar buiten wordt het eiland bezocht tijdens enkele expeditiecruises. 
Het eiland staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en het is inmiddels een Russisch nationaal park. 

Dag 12 Kolychin

Op de terugweg wordt een bezoek gebracht aan Kolychin, een kleine eiland voor de noordkust Tsjoektsjen. Er zijn enorme zeevogelkliffen en overblijfselen van een voormalig Russisch Poolonderzoeksstation. Een tocht met een zodiac brengt u dicht bij de nestelende vogels, zodat u nog wat laatste foto's van o.a. Gehoornde en Kuifpapegaaiduikers kunt maken. En wellicht duikt er een groepje walrussen op.

Dag 13 - 14 op zee

In twee dagen vaart de Spirit of Enderby van de noordelijke kust naar Anadyr. De kans is groot om onderweg nog Grijze Walvissen, Orka's en/of Beluga's te zien. Bij helder weer is ook de ruige kustlijn te zien. Groepen zeevogels vliegen heen en weer naar de nestplaatsen.

Dag 15 Anadyr

In de ochtend ligt de Kapitan Khlebnikov voor anker in de Baai van Anadyr. Na het ontbijt is er een groepstransfer naar het vliegveld voor diegenen die meteen huiswaards keren.

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze scheepsreis begint en eindigt in Anadyr.

DataReisduurSchipReiscode
08 juli - 22 juli 201914 nachtenKapitan KhlebnikovKK 1926

Kapitan Khlebnikov

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
AccommodatiePrijsBeschikbaar
BW 3-pers. hut€ 9.460,00VOL
BW 2-pers. hut€ 11.288,00VOL
Minisuite€ 11.739,00VOL
Heritage suite€ 12.470,00VOL
Landing fee€ 430,00
Chartervlucht
Nome-Anadyr en vv
€ 1.720,00ja

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 26 juli 2019.

Hutdeling:

Genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 

Toeslag alleengebruik:

Indien u een hut voor alleengebruik wenst, worden de volgende toeslagen in rekening gebracht:
Toeslag alleengebruik 2-pers.hutten: 70%.
Toeslag alleengebruik (mini)suites: 100%.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, groepstransfer van de ijsbreker naar de stad of het vliegeveld in Anadyr, uitgebreide informatie, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht vanaf Amsterdam of Brussel via Moskou naar Anadyr of via Anchorage en Nome en chartervlucht van Nome naar Anadyr en v.v. (prijs zie tabel), eventuele brandstoftoeslag, eventueel benodigde overnachting(en) in Moskou, Nome of Anadyr, overige transfers, verzekeringen, visumkosten, (ca. € 140,-), verzekeringen, (fris)drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

Rederij Heritage Expeditions behoudt zich het recht voor om indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag op te leggen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel via Moskou of Anchorage naar Nome, benodigde overnachtingen evenals verlenging in Alaska of Rusland.
Wilt u advies of overleggen over de mogelijkheden? Bel +31 10 295 0126 of stuur ons een bel-me-terugbericht. Wilt u een offerte voor deze reis met benodigde vluchten en overnachting(en) of voor deze reis met een verlenging? Stuur ons uw wensen. U ontvangt dan binnen enkele dagen een offerte.  

Let op: Uw totale verblijf in Rusland mag niet langer dan 30 dagen zijn.

BELANGRIJK visum

U heeft voor deze reis een visum voor Rusland nodig. Indien gewenst, verzorgen wij de aanvraag van uw visum. Kosten bedragen ca. € 110,- p.p.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.