Ga naar inhoud

Expeditiecruise Tsjoektsjen

Beleef de ruige natuur en bezoek de Bering Arctische Spelen!

:alttitle:

Expeditiecruise Tsjoektsjen

In het noordoosten van Rusland ligt het district Tsjoektsjen. Een onherbergzaam gebied met enorme toendra's, ruige bergketens en weidse delta's. Er zijn maar enkele steden zoals de hoofdstad Anadyr, verder zijn er langs de kust kleine nederzettingen. De bewoners bestaan uit verschillende bevolkingsgroepen zoals Inuit (in het noorden), Tsjoektsjen (langs de oostelijke kust en in het binnenland), Korjaken (in het zuiden) en nakomelingen van Russische goelaggevangenen en bewakers (voornamelijk in de steden). Deze reis valt samen met de Jaarlijkse Beringa Arctische Spelen, daarom is een bezoek aan deze spelen gepland.
Er leven nog veel wilde dieren zoals beren, lynxen, elanden en in grote kuddes gehouden rendieren. De voedselrijke kustwateren trekken in de zomer enorme hoeveelheden zeevogels, walvissen, walrussen en zeeotters.
Het noordelijke eiland Wrangel is het leefgebied van o.a. muskusossen, sneeuwuilen en sneeuwganzen. Langs de kust leven walrussen en als er ijs in de omgeving is, zijn er ijsberen te vinden.
Deze reis is door de combinatie van natuur en cultuur een zeer afwisselend. Gaat u mee naar dit onbekende deel van Rusland?

De reis in het kort

Deze reis begint en eindigt in Anadyr, de hoofdstad van Tsjoektsjen. Na inscheping wordt al snel in noordelijke richting gevaren om het plaatsje Egvekinot te bezoeken. Deze kleine nederzetting speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote rol als tussenstation voor de Amerikaanse vliegtuigen. Tijdens het Sovjetregime waren hier de strafkampen (goelags). Verder noordwaards wordt Konergino, een rendierherders gemeenschap bezocht. In Presbrazhenyabaai zijn enorme vogelkolonies. Een zodiaccruise brengt u langs de steile kliffen met duizenden vogels. Het volgende doel is Whalebone Alley, een gebied waar veel walvisbotten langs de kust in het landschap staan en liggen. Het uiterst puntje in het oosten heet Kaap Dezhnev. Bij gunstige omstandigheden kan hier een landing gemaakt worden. Vanhier wordt overgestoken naar het eiland Wrangel, waar drie dagen gepland staan voor verschillende landingen om walrussen, muskusossen, wellicht een sneeuwuil en groepen sneeuwganzen te kunnen zien. Terug bij het vasteland zal Kolijutsjin bezocht wordt waar walrussen te vinden zijn en een enorme vogelkolonie met o.a. Gehoornde en Kuifpapegaaiduikers. Bij Novo Chaplino is tijd ingeruimd om naar de Jaarlijkse Bering Arctische Spelen te gaan. Het is een festival met races in traditionele boten en spelen en uitvoeringen van traditionele dansen uit de verschillende culturen.
Daarna wordt teruggevaren naar Anadyr. Onderweg kunnen walvissen, walrussen en zeeotters opduiken.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer // volpension.
 • Inclusief regelmatig excursies aan land en excursies per zodiacs.
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min. 30 / max. 50 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Verlenging in Alaska en Rusland is mogelijk.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Weidse toendra's langs de kust van Tsjoektsjen, Rusland.
  1/21

  Weidse toendra's langs de kust van Tsjoektsjen, Rusland.

 • Muskusossen op Wrangel, Rusland.
  2/21

  Muskusossen op Wrangel, Rusland.

 • Het eenvoudige hutje dat als onderkomen dient voor de onderzoekers op het eiland Wrangel.
  3/21

  Het eenvoudige hutje dat als onderkomen dient voor de onderzoekers op het eiland Wrangel.

 • Onderduikende Grijze walvissen in de laaghangende zon.
  4/21

  Onderduikende Grijze walvissen in de laaghangende zon.

 • Kaap Dezhnev, het noordoostelijkste puntje van Rusland.
  5/21

  Kaap Dezhnev, het noordoostelijkste puntje van Rusland.

 • Whale Bone Alley, een kuststrook waar vroeger walvisvaarders hun buit aan land brachten.
  6/21

  Whale Bone Alley, een kuststrook waar vroeger walvisvaarders hun buit aan land brachten.

 • Op de uitkijk op de boeg van het schip.
  7/21

  Op de uitkijk op de boeg van het schip.

 • Gehoorde papegaaiduiker.
  8/21

  Gehoorde papegaaiduiker.

 • Kuifpapegaaiduiker.
  9/21

  Kuifpapegaaiduiker.

 • Kudde rendieren van de Tsjoektsjen.
  10/21

  Kudde rendieren van de Tsjoektsjen.

 • De kerk in Anadyr, de hoofdstad van Tsjoektsjen, Rusland.
  11/21

  De kerk in Anadyr, de hoofdstad van Tsjoektsjen, Rusland.

 • Kleurrijke aanzicht van Anadyr.
  12/21

  Kleurrijke aanzicht van Anadyr.

 • Dame van de dansgroep die traditionele dansen uitvoert.
  13/21

  Dame van de dansgroep die traditionele dansen uitvoert.

 • Walruskolonie in Petra Bukta, Tsjoektsjen, Rusland.
  14/21

  Walruskolonie in Petra Bukta, Tsjoektsjen, Rusland.

 • De geïsoleerde nederzetting Egvenikot speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog.
  15/21

  De geïsoleerde nederzetting Egvenikot speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog.

 • De Poolcirkel ligt net buiten Egvenikot, Tsjoektsjen, Rusland.
  16/21

  De Poolcirkel ligt net buiten Egvenikot, Tsjoektsjen, Rusland.

 • Zeeaster langs de kust van Petra Bukta.
  17/21

  Zeeaster langs de kust van Petra Bukta.

 • Paintbrush op Wrangel.
  18/21

  Paintbrush op Wrangel.

 • De verlaten nederzetting Doubfull op Wrangel in het avondlicht.
  19/21

  De verlaten nederzetting Doubfull op Wrangel in het avondlicht.

 • Lemming geniet van het zonnetje. Wrangel.
  20/21

  Lemming geniet van het zonnetje. Wrangel.

 • Een aangespoeld walviskarkas trekt ijsberen van honderden kilometers aan. Wrangel.
  21/21

  Een aangespoeld walviskarkas trekt ijsberen van honderden kilometers aan. Wrangel.

Dag tot dag

 • Anadyr

  De reis begint in de hoofdstad Anadyr. Onder het bewind van gouverneur Roman Abramovich is de stad opgeknapt en zijn de grijsgrauwe flatgebouwen gerenoveerd en in vrolijke kleuren geschilderd.
  Na aankomst op de luchthaven is er enige tijd om de stad te verkennen, een bezoek aan de mooie kerk te brengen. Van achter de kerk is er uitzicht over de baai en kunnen wellicht de eerste Beluga's gezien worden.
  Aan het einde van de middag zal worden ingescheept.

 • Egvekinot

  Noordelijker, geheel verborgen in een diepe inham, ligt het plaatsje Egvekinot, met minder dan 3000 inwoners. De inwoners zijn voornamelijk nakomelingen van de goelaggevangenen en bewakers. De uraniummijnen waar de gevangen te werk gesteld werden, zijn in 1993 gesloten. Bij de noordpoolcirkel zijn nog ruïnes van de gebouwen te zien.
  In de omgeving zijn tevens overblijfselen gevonden van zeer vroege bewoning, die ook in het lokale museum ten toongesteld zijn.
  Het omringende landschap wordt gevormd door ruige bergen. Hier leven o.a. beren en Dikhoornschapen.

 • Konergino

  Konergino is een kleine nederzetting waar Rendierchukchi wonen. Deze oorsprongelijke bevolkingsgroep leeft ook nu nog grotendeels van het houden van rendieren. Wat opvalt is dat deze rendierhouders door alle tijden heen hun eigen leven hebben kunnen leven.
  Uit de Sovjettijd stammen de brigades, kuddes van ca. 500 dieren. Die tijd was voor de rendierherders goede tijden. De overheid nam vaste hoeveelheden vlees tegen goede prijzen af. Tegenwoordig hebben ze het veel moeilijker om rond te komen.
  Vandaag maakt u kennis met deze mensen en hun levenswijze.

 • Presbrazhenya Bay

  Verder varend in noordelijke richting zal Presbrazhenya Bay worden aangedaan. Rond de baai zijn hoge kliffen waarop vogels zoals papegaaiduikers en drieteenmeeuwen broeden. Een tocht met de zodiac staat dan ook op het programma.
  Mogelijk kan er ook een bezoek gebracht worden aan het jagersdorp Nunligren. Hier wonen de zogenaamde Kustchukchi. Zij leven van de jacht op zeezoogdieren en visvangst.

 • Whale Bone Alley and Gil’mimyl Hot Springs

  Als de oostkust bereikt is, zal het schip in noordelijke richting de kust volgen. De eerste stop is bij het eiland Yttygran. Van hieruit wordt van oudsher op walvissen en walrussen gejaagd. De vele walvisbotten die hier langs de kust opgesteld staan, zijn hiervan stille getuigen. De kuststrook wordt daarom ook wel Whale Bone Alley genoemd. De meest voorkomende walvis hier is de Grijze walvis.
  Landinwaarts ligt het dal waarin verschillende warmwaterbronnen zijn, de zogenaamde Gil'mimyl Hot Springs, een laatste herinnering aan het vulkanische verleden van deze streek. De warmte en de mineralen die door het water omhoog gebracht worden, zorgen voor een bijzondere plantengroei.

 • Cape Dezhnev

  De noordoostelijkste punt van Eurazië heet Cape Dezhnev. Vanhier kunt u bij helder weer aan de overkant van Straat Bering de kust van Alaska zien. In 1648 ontdekte Dezhnev Alaska en zette er als eerste Rus voet aan land.
  Het zal niemand verbazen dat het niet makkelijk is om op deze kaap een landing te maken. Maar wie weet zit het weer mee en kunt u hier een wandeling maken.

 • Op zee

  Vanaf het vasteland zal moeten worden overgestoken naar het noordelijke eiland Wrangel. Onderweg kunnen eventueel Grijze walvissen opduiken. Als er nog ijs ligt, is er ook kan op het zien van een ijsbeer en walrussen.

 • Wrangel

  Wrangel is een eiland ten noorden van het vasteland van Tsjoektsjen. Door deze noordelijke ligging is het eiland een eldorado voor arctische vogels zoals sneeuwganzen, walrussen, sneeuwuilen en ijsberen. De flora is ondanks de hoge ligging erg rijk. Oorsponkelijke bewoning is er nooit geweest, zij het dat Inuit er in de zomer verbleven tijdens de jacht op walrussen, walvissen en zeehonden.
  Tegenwoordig verblijven er 's zomers alleen enkele onderzoekers. Daar buiten wordt het eiland bezocht tijdens enkele expeditiecruises.
  Het eiland staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en het is inmiddels een Russisch nationaal park.

 • Op zee

  Terug naar het vasteland. Onderweg kunnen weer walvissen opduiken.

 • Kolijutsjin

  Op de terugweg wordt een bezoek gebracht aan Kolychin, een kleine eiland voor de noordkust Tsjoektsjen. Er zijn enorme zeevogelkliffen en overblijfselen van een voormalig Russisch Poolonderzoeksstation. Een tocht met een zodiac brengt u dicht bij de nestelende vogels, zodat u nog wat laatste foto's van o.a. Gehoornde en Kuifpapegaaiduikers kunt maken. En wellicht duikt er een groepje walrussen op.

 • Novo Chaplino and the Annual Beringia Arctic Games

  Eens per jaar komen de Chukchi en Inuit bijelkaar in Novoya Chaplino voor de Beringia Games. Er zijn verschillende wedstrijden zoals met de traditionele boten, maar ook aan land strijden de deelnemers met hun vaardigheden om de beste te zijn.
  Sinds 2014 zijn er ook deelnemers aanwezig uit andere Arctische gebieden zoals Samen en Inuit uit Canada en Alaska.
  Het is een voorrecht om hier een dag bij deze spelen te mogen doorbrengen en de verschillende wedstrijden te kunnen observeren.

 • Op zee

  Vandaag wordt langs de kust terug naar Anadyr gevaren. De kans is groot om onderweg nog Grijze walvissen, Orka's en/of Beluga's te zien. Bij helder weer is ook de ruige kustlijn te zien. Groepen zeevogels vliegen heen en weer naar de nestplaatsen.

 • Anadyr

  In de ochtend ligt het schip voor anker in de Baai van Anadyr. Na het ontbijt is er een groepstransfer naar het vliegveld voor diegenen die meteen huiswaards keren.

BELANGRIJK

De bovenstaande dag-tot-dag beschrijving is een leidraad. Weersomstandigheden en lokale bepalingen kunnen afwijkingen noodzakelijk of wenselijk maken.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 1 mei 2021
rusland-233
BELANGRIJK

Bekijk hier de recentste informatie over de Coronamaatregelen voor o.a. deze bestemming.

 • Groepstransfer van vliegveld of centrale locatie in Anadyr naar de haven.
 • Groepstransfer van haven naar vliegveld of centrale locatie in Anadyr.
 • Reis van huis naar Anadyr en v.v.
 • Visumkosten (ca. € 110,00 per visum, prijs 2020).

BELANGRIJK: VISUM

U heeft voor deze reizen een visum voor Rusland nodig.
Indien gewenst, kunnen we de visumaanvraag voor u verzorgen. De totale kosten bedragen ca. € 110,00 per persoon (prijs 2020).
Er is in 2018 een test gedaan met een e-visum. De Russische overheid heeft aangekondigd dit algemeen in te willen voeren, maar er is nog geen startdatum bekendgemaakt. Als het mogelijk wordt om een e-visum aan te vragen, dan kunt u dit eenvoudig zelf aanvragen, waarbij de kosten aanmerkelijk lager zullen zijn.
Let op: Uw totale verblijf in Rusland mag niet langer dan 30 dagen zijn.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, kan de rederij Heritage Expeditions besluiten om een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel via Moskou of Anchorage naar Nome, benodigde overnachtingen evenals verlenging in Alaska of Rusland.
Wilt u advies of overleggen over de mogelijkheden? Bel +31 10 295 0126 of stuur ons een bel-me-bericht. Wilt u een offerte voor deze reis met benodigde vluchten en overnachting(en) of voor deze reis met een verlenging? Stuur dan een bericht met uw wensen. U ontvangt dan binnen enkele dagen een offerte.

Compensatie CO2-uitstoot
Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, koopt Beluga Adventures bomen voor het project Leembossen (Het Groene Woud) in Noord-Brabant en bomen voor het project De groene corridor van het Nevelwoud naar het Regenwoud in Costa Rica. Beide zijn projecten van Trees for All.

Terug naar boven