Ga naar inhoud

Expeditiecruise Tsjoektsjen

Beleef de ruige en ontluikende natuur in de Arctische lente!

:alttitle:

Expeditiecruise Tsjoektsjen

In het noordoosten van Rusland ligt het district Tsjoektsjen. Een onherbergzaam gebied met enorme toendra's, ruige bergketens en weidse delta's. Er zijn maar enkele steden zoals de hoofdstad Anadyr en Provideniya, verder zijn er langs de kust kleine nederzettingen. De bewoners bestaan uit verschillende bevolkingsgroepen zoals Inuit (in het noorden), Tsjoektsjen (langs de oostelijke kust en in het binnenland), Korjaken (in het zuiden) en nakomelingen van Russische goelaggevangenen en bewakers (voornamelijk in de steden). Er leven nog veel wilde dieren zoals beren, lynxen, elanden en in grote kuddes gehouden rendieren. De voedselrijke kustwateren trekken in de zomer enorme hoeveelheden zeevogels, walvissen, walrussen en zeeotters.
Het noordelijke eiland Wrangel is het leefgebied van o.a. muskusossen, sneeuwuilen en sneeuwganzen. Langs de kust leven walrussen en als er ijs in de omgeving is, zijn er ijsberen te vinden.
Deze reis is door de combinatie van natuur en cultuur een zeer afwisselend. Gaat u mee naar dit onbekende deel van Rusland?

De reis in het kort

De scheepsreis begint en eindigt in Nome in Alaska. Het schip steekt de Beringstraat over naar Provideniya aan de oostkust van Rusland voor de douaneformaliteiten. Vervolgens wordt al snel in noordelijke richting gevaren om hier o.a. Presbrazhenya Bay met enorme vogelkolonies te bezoeken. Een zodiaccruise brengt u langs de steile kliffen met duizenden vogels. Het volgende doel is Whalebone Alley, een gebied waar veel walvisbotten langs de kust in het landschap staan en liggen. Het uiterst puntje in het oosten heet Kaap Dezhnev. Bij gunstige omstandigheden kan hier een landing gemaakt worden. Vanhier wordt overgestoken naar het eiland Wrangel, waar enkele dagen gepland staan voor landingen om walrussen, muskusossen, wellicht een sneeuwuil en groepen sneeuwganzen te kunnen zien. Terug bij het vasteland zal o.a. Kolijutsjin bezocht worden waar walrussen te vinden zijn en een enorme vogelkolonie met o.a. Gehoornde en Kuifpapegaaiduikers. Op andere plaatsen zijn enorme toendra's met voorjaarbloeiers waar grondeekhoorns en pika's rondscharrelen. In beschutte baaien zijn vaak walvissen zoals de Grijze walvis en Beluga te vinden.
Om het bezoek aan Rusland af te ronden, vaart de Heritage Adventurer terug naar Provideniya om uit te klaren. Vandaar wordt overgestoken naar Nome in Alaska.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer // volpension.
 • Inclusief regelmatig excursies aan land en excursies per zodiacs.
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Max. 140 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Verlenging in Alaska is mogelijk.

Impressies

 • Weidse toendra's langs de kust van Tsjoektsjen, Rusland.
  1/17

  Weidse toendra's langs de kust van Tsjoektsjen, Rusland.

 • Muskusossen op Wrangel, Rusland.
  2/17

  Muskusossen op Wrangel, Rusland.

 • Het eenvoudige hutje dat als onderkomen dient voor de onderzoekers op het eiland Wrangel.
  3/17

  Het eenvoudige hutje dat als onderkomen dient voor de onderzoekers op het eiland Wrangel.

 • Onderduikende Grijze walvissen in de laaghangende zon.
  4/17

  Onderduikende Grijze walvissen in de laaghangende zon.

 • Kaap Dezhnev, het noordoostelijkste puntje van Rusland.
  5/17

  Kaap Dezhnev, het noordoostelijkste puntje van Rusland.

 • Whale Bone Alley, een kuststrook waar vroeger walvisvaarders hun buit aan land brachten.
  6/17

  Whale Bone Alley, een kuststrook waar vroeger walvisvaarders hun buit aan land brachten.

 • Op de uitkijk op de boeg van het schip.
  7/17

  Op de uitkijk op de boeg van het schip.

 • Gehoorde papegaaiduiker.
  8/17

  Gehoorde papegaaiduiker.

 • Kuifpapegaaiduiker.
  9/17

  Kuifpapegaaiduiker.

 • Kudde rendieren van de Tsjoektsjen.
  10/17

  Kudde rendieren van de Tsjoektsjen.

 • Dame van de dansgroep die traditionele dansen uitvoert.
  11/17

  Dame van de dansgroep die traditionele dansen uitvoert.

 • Walruskolonie in Petra Bukta, Tsjoektsjen, Rusland.
  12/17

  Walruskolonie in Petra Bukta, Tsjoektsjen, Rusland.

 • Zeeaster langs de kust van Petra Bukta.
  13/17

  Zeeaster langs de kust van Petra Bukta.

 • Paintbrush op Wrangel.
  14/17

  Paintbrush op Wrangel.

 • De verlaten nederzetting Doubfull op Wrangel in het avondlicht.
  15/17

  De verlaten nederzetting Doubfull op Wrangel in het avondlicht.

 • Lemming geniet van het zonnetje. Wrangel.
  16/17

  Lemming geniet van het zonnetje. Wrangel.

 • Een aangespoeld walviskarkas trekt ijsberen van honderden kilometers aan. Wrangel.
  17/17

  Een aangespoeld walviskarkas trekt ijsberen van honderden kilometers aan. Wrangel.

Dag tot dag

 • Nome (Alaska)

  De reis begint in Nome in Alaska). In de middag zal hier worden ingescheept. Daarna vertrekt de Heritage Adventurer richting Tsjoektsjen in Oost-Rusland.

 • Providenya

  Na de oversteek van Straat Bering, waarbij ook de datumgrens wordt overgestoken) meert het schip af in het stadje Providenya om de douaneformaliteiten af te handelen. Als dit in orde is, kunt u even rondkijken in deze voormalige Sovjethavenstad.
  Aan het einde van de middag vertrekt het schip in noordelijke richting op weg naar de eerste landingsplaats.

 • Presbrazhenya Bay

  Verder varend in noordelijke richting zal Presbrazhenya Bay worden aangedaan. Rond de baai zijn hoge kliffen waarop vogels zoals papegaaiduikers en drieteenmeeuwen broeden. Een tocht met de zodiac staat dan ook op het programma.
  Mogelijk kan er ook een bezoek gebracht worden aan het jagersdorp Nunligren. Hier wonen de zogenaamde Kustchukchi. Zij leven van de jacht op zeezoogdieren en visvangst.

 • Whale Bone Alley and Gil’mimyl Hot Springs

  Als de oostkust bereikt is, zal het schip in noordelijke richting de kust volgen. De eerste stop is bij het eiland Yttygran. Van hieruit wordt van oudsher op walvissen en walrussen gejaagd. De vele walvisbotten die hier langs de kust opgesteld staan, zijn hiervan stille getuigen. De kuststrook wordt daarom ook wel Whale Bone Alley genoemd. De meest voorkomende walvis hier is de Grijze walvis.
  Landinwaarts ligt het dal waarin verschillende warmwaterbronnen zijn, de zogenaamde Gil'mimyl Hot Springs, een laatste herinnering aan het vulkanische verleden van deze streek. De warmte en de mineralen die door het water omhoog gebracht worden, zorgen voor een bijzondere plantengroei.

 • Lavrentia & Cape Dezhnev

  In de ochtend wordt voor anker gegaan bij het plaatsje Lavrentia. Het is sinds de Sovjettijd een vaste woonplaats van de nomadische Chuchi en Yupik. Tijdens de landing kunt u kennismaken met de lokale bevolking en het plaatselijke museum bezoeken om meer te weten te komen over de cultuur van deze oorsponkelijke bewoners van Tjoektsjen.
  Na het bezoek gaat het schip verder in noordelijke richting, naar Cape Dezhnev, de noostelijkste punt van Eurazië. Vanhier kunt u bij helder weer aan de overkant van Straat Bering de kust van Alaska zien. In 1648 ontdekte Dezhnev Alaska en zette er als eerste Rus voet aan land.
  Het zal niemand verbazen dat het niet makkelijk is om op deze kaap een landing te maken. Maar wie weet zit het weer mee en kunt u hier een wandeling maken.

 • Kolijutsjin

  Kolychin is een kleine eiland voor de noordkust Tsjoektsjen. Er zijn enorme zeevogelkliffen en overblijfselen van een voormalig Russisch Poolonderzoeksstation. Een tocht met een zodiac brengt u dicht bij de nestelende vogels, zodat u foto's van o.a. Gehoornde en Kuifpapegaaiduikers kunt maken. Ook verblijven regelmatig groepjes walrussen, waar een kijkje genomen zal worden.
  Aan de monding van de baai ligt een landtong (Belaka Spit) waar het wemelt van de waadvogels. Onder leiding van de lokale Rangers wordt een wandeling gemaakt waarbij u mogelijk ook Keizersganzen kunt zien en fotograferen.

 • Op zee

  Vanaf het vasteland zal moeten worden overgestoken naar het noordelijke eiland Wrangel. Onderweg kunnen eventueel Grijze walvissen opduiken. Als er nog ijs ligt, is er ook kan op het zien van een ijsbeer en walrussen.

 • Wrangel

  Wrangel is een eiland ten noorden van het vasteland van Tsjoektsjen. Door deze noordelijke ligging is het eiland een eldorado voor arctische vogels zoals sneeuwganzen, walrussen, sneeuwuilen en ijsberen. De flora is ondanks de hoge ligging erg rijk. Oorsponkelijke bewoning is er nooit geweest, zij het dat Inuit er in de zomer verbleven tijdens de jacht op walrussen, walvissen en zeehonden.
  Tegenwoordig verblijven er 's zomers alleen enkele onderzoekers. Daar buiten wordt het eiland bezocht tijdens enkele expeditiecruises.
  Het eiland staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en het is inmiddels een Russisch nationaal park.

 • Op zee

  Terug naar het vasteland. Onderweg kunnen weer walvissen opduiken.

 • Bukta Pultin & Unnamed Bay

  Bukta Pultin is een zeer beschutte baai waar een zodiactocht langs de kust op zoek naar wild gemaakt wordt. Een wandeling naar een hogergelegen punt biedt de mogelijkheid om het landschap te overzien.
  Verderop ligt de Unnamed Bay waar eveneens een zodiactocht en wandeling door het ruige landschap zal worden gemaakt.

 • Bukhta Pekingney & Arackemchechen

  Vandaag staat een zodiactocht gepland in een prachtige, diepe fjord: Buhkta Pekingney. Een ruig gebied met mogelijkheden te over om te wandelen en op zoek te gaan naar klein wild zoals grondeekhoorns, vogels zoals Moerassneeuwhoenderen en Canadese kraanvogels en met enig geluk een bruine beer.
  In de wateren rond het eiland Arackemchechen worden regelmatig Grijze walvissen gezien, het is daarom een mooi gebied om doorheen te varen. Daarna wordt aan land gegaan voor een laatste wandeling over de toendra.

 • Provideniya & op zee

  In de ochtend worden de douaneformaliteiten in Provideniya afgehandeld zodat het schip naar Alaska kan terugkeren.
  Daar gaat het schip open zee op. Onderweg kunnen walvissen, walrussen en zeehonden opduiken.

 • Nome (Alaska)

  In de ochtend komt de Heritage Adventurer aan in Nome (Alaska). Na het ontbijt en als alle douaneformaliteiten zijn afgehandeld, wordt er ontscheept, waarmee de reis eindigt.

BELANGRIJK

De bovenstaande dag-tot-dag beschrijving is een leidraad. Weersomstandigheden en lokale bepalingen kunnen afwijkingen noodzakelijk of wenselijk maken.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 22 maart 2022
rusland-233
 • Groepstransfer van de haven naar het vliegveld of centrale plaats in Nome (Alaska).
 • Reis van huis naar Nome (Alaska) en v.v.
 • Visumkosten (ca. € 110,00 per visum, prijs 2020).

BELANGRIJK: VISUM

U heeft voor deze reizen een visum voor Rusland nodig.
Indien gewenst, kunnen we de visumaanvraag voor u verzorgen. De totale kosten bedragen ca. € 110,00 per persoon (prijs 2020).
Er is in 2018 een test gedaan met een e-visum. De Russische overheid heeft aangekondigd dit algemeen in te willen voeren, maar er is nog geen startdatum bekendgemaakt. Als het mogelijk wordt om een e-visum aan te vragen, dan kunt u dit eenvoudig zelf aanvragen, waarbij de kosten aanmerkelijk lager zullen zijn.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, kan de rederij Heritage Expeditions besluiten om een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Nome (Alaska), benodigde overnachtingen evenals verlenging in Alaska.
Wilt u advies of overleggen over de mogelijkheden? Bel +31 10 295 0126 of stuur ons een bel-me-bericht. Wilt u een offerte voor deze reis met benodigde vluchten en overnachting(en) of voor deze reis met een verlenging? Stuur dan een bericht met uw wensen. U ontvangt dan binnen enkele dagen een offerte.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven