Reisinformatie

Reisbeschrijving expeditiecruise "Tsjoektsjen en Wrangel"

De scheepsreis met het kleine expeditiecruiseschip Spirit of Enderby begint en eindigt in Anadyr. 
Na inscheping vaart het schip door de Baai van Anadyr. Hier verblijven iedere zomer grote goepen Beluga's. De kuststrook bij Yttygran wordt 'Whale Bone Alley' genoemd. De lokale bevolking, en later Russische en Amerikaanse walvisvaarders, jaagden hier op walvissen en walrussen.
De noordoostpunt van het continent heet Kaap Dezjnev. Hier komen de Stille Oceaan en de Arctische Oceaan bijeen. De botsing tussen ijskoud en warmer water zorgt voor de grote voedselrijkdom in deze omgeving.
Niet ver hier vandaan ligt Uelen, het centrum van de Tsjoektsjen ivoorbewerking. In het plaatselijke museum kunt u de prachtige kunstwerken bewonderen. De dansgroep uit deze nederzetting is beroemd om haar bijzondere optredens, waarin zij de traditionele dansen ten tonele brengt.
Op het eiland Kolyuchin is een landing gepland. Op dit eiland vertoeven vaak walrussen en er is een grote zeevogelkolonie. De planten op de toendra beginnen uitgebloeid te raken, de lage struikjes zien blauw en zwart van de bessen en er groeien veel paddenstoelen. Voor de lokale bevolking zijn dit lekkernijen die in menig gerecht verwerkt worden.
Na deze enerverende dag is het tijd om Straat Long over te steken naar Wrangel. Dit natuurreservaat is door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Er komen hier meer dan 160 vogelsoorten voor, waaronder de Sneeuwgans, de Ross' Meeuw, de Vorkstaartmeeuw en de Sneeuwuil. Begin september zullen de ijsberen weer terugkeren naar het eiland. Verder zijn er walrussen, poolvossen, lemmingen en muskusossen.
Meer dan 400 plantensoorten zijn hier geteld. U zult de algemeen voorkomende Arctische planten herkennen, maar er zijn ook zeldzame soorten. U heeft vier dagen ter beschikking om dit bijzondere eiland uit te kammen.
Terug bij het vasteland worden diverse vogelrotsen en walrusplaatsen bezocht. Mogelijk wordt ook het eiland Big Diomede bezocht. De datumlijn loopt hier tussen Big and Little Diomede door. Vandaar dat de eilanden ook wel Tomorrow en Yesterday Island genoemd worden.
Vanhier vaart de Spirit of Enderby terug naar de Baai van Anadyr. Na een laatste blik op de Beluga's in de baai gaat het schip voor anker bij Anadyr

Overland Traverse Wrangell

Voor een klein aantal passagiers is het mogelijk om tegen meerprijs deelnemen aan de zogenaamde  "Overland Traverse". In drie dagen wordt Wrangell overgestoken in een 6WD-voertuig. Onderweg wordt overnacht in zeer eenvoudige hutten. U komt dan op plaatsen waar bijna niemand komt. U heeft de kans om de muskusossen en sneeuwuilen van dichterbij te bekijken. Het landschap is prachtig nu de toendra in volle bloei staat.

Vluchten, overnachtingen en verlenging in Alaska

Vanaf Moskou kan er op verschillende dagen met UTair gevlogen worden naar Anadyr en v.v. De rederij biedt ook de mogelijkheid om met een chartervlucht vanuit Nome in Alaska naar Anadyr te vliegen.
Indien gewenst, verzorgen wij voor u de gewenste vluchten naar Anadyr. Wilt u verlengen in Alaska of Rusland dan kunnen wij dat ook voor u verzorgen.
Stuur een bericht met uw wensen of bel ons op +31 10 295 0126 voor overleg.

BELANGRIJK

U heeft voor deze reis een visum voor Rusland nodig. Indien gewenst, verzorgen wij de visumaanvraag voor.

In dit deel van Rusland kunnen vooraf verleende vergunningen voor landingen zonder opgaaf van reden plotseling ingetrokken worden. Hierdoor kan het programma op zeer korte termijn wijzigingen ondergaan, die niet te voorzien zijn. Resitutie of andere vergoedingen in verband met deze wijzigingen worden niet gegeven.

Schepen Spirit of Enderby en Akademik Shokalskiy

De Spirit of Enderby is een van laatste kleine Russische onderzoeksschepen dat nog toeristische reizen maakt. Met maximaal 50 passagiers kunt u dit afgelegen deel van Rusland bezoeken. Voor 2019 staat er ook een reis op het programma met de Akademik Shokalskiy.

Reis van dag tot dag

Route onder voorbehoud van schemawijzigingen

Dag 01 Anadyr

Anadyr is de hoofdstad van Tsjoektsjen. Voornamelijk door de inzet van Abramowich, die hier jarenlang gouverneur was, zijn de oude Sovjetflats in een kleurig jasje gestoken. Het eens zo grijsgrauwe stadje heeft flatgebouwen in geel en oranje. De straten zijn schoon en er is een prachtige houten kerk verrezen.
Na aankomst op de luchthaven is er enige tijd om de stad te verkennen, daarna zal er ingescheept worden aan boord de Spirit of Enderby/Akademik Shokalskiy. 

Dag 02 Baai van Anadyr

In de vroege ochtend zal het anker gelicht worden. De Baai van Anadyr is bekend om de vele Beluga's die hier in de zomer verblijven. Het is dus vroeg opstaan om deze mooi witte walvissen gade te slaan, terwijl de Spirit of Enderby gestadig richting open zee vaart. Dichter bij zee kunnen ook Grijze walvissen gezien worden.
Verder zijn er natuurlijk verschillende zeevogels zoals meeuwen, sterns en stormvogels die achter het schip hangen boven het door de schroef opgewoelde water.

Dag 03 Yttygran, Nuneangan and Arakamchrenarchipel

Als de oostkust bereikt is, zal het schip in noordelijke richting de kust volgen. De eerste stop is bij het eiland Yttygran. Van hieruit wordt van oudsher op walvissen en walrussen gejaagd. De vele walvisbotten die hier langs de kust opgesteld staan, zijn hiervan stille getuigen. De kuststrook wordt daarom ook wel Whale Bone Alley genoemd. De meest voorkomende walvis hier is de Grijze walvis.
Andere eilanden zoals Nuneangan en Arakamchrenarchipel bestaan meer uit rotsen met steile kliffen waarop duizenden zeevogels broeden. De meest voorkomende zijn Gehoornde en Kuifpapegaaiduikers, drieteenmeeuwen, stormvogels en aalscholvers.
Landingen op deze eilanden is niet echt mogelijk, wel cruisen met de zodiacs onderlangs de kliffen met de zeevogelkolonies. Op lagergelegen delen zijn vaak walrussen in grote groepen te vinden.

Dag 04 Cape Dezhnev & Uelen

De noordoostelijkste punt van Eurazië heet Cape Dezhnev. Vanhier kan bij helder weer de kust van Alaska gezien worden. Het is niet vreemd dat tot 1867 het gebied dat nu grotendeels Alaska vormt in Russische handen was. Dezhnev zou de eerste Rus zijn geweest die in 1648 voet aan land heeft gezet in "Alaska". 
Landing op Cape Dezhnev zijn nooit makkelijk. Weersomstandigheden bepalen zeker hier in grote mate of het mogelijk is om aan land te gaan.
Iets verderop ligt de nederzetting Uelen. Een geïsoleerde gemeenschap waar men nog oud handwerk zoals het bewerken van botten kent. Ook heeft de gemeenschap een van de beste dansgroepen van het Russische Verre Oosten. Dansen van de verschillende inheemse bevolkingsgroepen worden door hen uitgevoerd. Met deze show trekt men de gehele wereld over.  

Dag 05 Kolychin

Kolychin is een klein eiland ten noorden van het vasteland van Tsjoektsjen. Vlak bij de zeevogelkliffen was een belangrijk Russisch Poolonderzoeksstation. Eén van de velen langs de gehele noordkust, maar ook één van de velen die buiten gebruik zijn gesteld. Op de kliffen broeden onder andere papegaaiduikers en meeuwen. Er zijn hier goede mogelijkheden om de vogels van dichtbij te kunnen fotograferen.
Tijdens zodiaccruises zou u ijsberen en walrussen kunnen zien.

Dag 06 - 10 Wrangel & Herald

Wrangel heeft van Unesco de status van Werelderfgoed gekregen. Het eiland werd vroeger in de zomer bewoond door Inuit. Van hier konden ze jagen op walrussen, walvissen en zeehonden. Er zijn vooral aan langs de zuidkust nog overblijfselen van gebouwtjes te vinden. Later kwam er een militaire basis. Uit die tijd stamt onder andere de enorme stapel roestige vaten die bij de zuidkust ligt.
Tegenwoordig "wonen" er alleen onderzoekers. De meeste vogelonderzoekers zijn er alleen in de zomer. De bekende ijsberen- en poolvossenonderzoeker Nikita Ovsyanikov is er voornamelijk gedurende de winterperiode. Zijn vrouw die vooral onderzoek naar Sneeuwuilen doet is er vrijwel het gehele jaar. 
Buiten een grote populatie ijsberen (die hier voornamelijk in de winter naar toe komt), leven hier ook poolvossen, muskusossen, walrussen, Sneeuwuilen, Sneeuwganzen en verschillende kleinere typische pooldieren.
Het eiland is redelijk vlak langs de kusten met een prachtige toendravegetatie. Zeker tijdens de eerste reis zullen nog heel veel planten in bloei staan. Het centrale gedeelte van het eiland wordt gevormd door drie parallelle bergruggen.
De ijssituatie rond Wrangel is erg wisselend. Het ene jaar ligt het eiland zelfs in augustus nog ingesloten door pakijs, terwijl het volgende jaar in juni al het ijs al is weggetrokken.
70 km ten oosten van Wrangel ligt het eiland Herald (ook wel Gerald genoemd), dat bestaat uit twee enorme granieten rotsen. Hoge kliffen maken landingen onmogelijk, maar bieden wel aan zeevogels een goede broedplaats.
Wrangel en Herald vormen samen één nationaal park.

Dag 11 Noord-Siberische kust

De noordelijke kust wordt gevormd door enorme delta's afgewisseld met toendra's en een enkele bergrug. Hier en daar is een kleine Chuckinederzetting waar mensen nog vrij traditioneel leven. Vooral langs de kust betekent dit dat men leeft van de jacht op walrussen, walvissen en zeehonden en van de visvangst. Meer in het binnenland leven de Chuchi's voornamelijk van het houden van rendieren. 

Dag 12 Kolychin Inlet

Kolyuchin Inlet is een enorme delta. Het is dé plaats om watervogels, steltlopers en waadvogels te zien.
Net buiten de delta is een fourageergebied van Grijze walvissen.

Dag 13 Big Diomede (Ostrov Ratmanova)

Op de route zuidwaarts wordt langs de Diomede-eilanden gevaren. Alhoewel men in Russisch vaarwater blijft, is er Amerikaans grondgebied op nauwelijks 5 km hier vandaan. Hier loopt tevens de datumgrens. Iets naar het oosten en je belandt in gisteren, iets naar het westen en het is ineens morgen.
Terug langs de kust van Tsjoektsjen kan er, als het weer het toelaat, nog een laatste wandeling over de toendra gemaakt worden.

Dag 14 op zee

De laatste dag wordt op zee doorgebracht. Varend richting Anadyr kunnen nog vele zeevogels in de omgeving van de Spirit of Enderby gezien worden. Misschien ookwel Grijze walvissen, Orka's of Beluga's.
Reden genoeg om regelmatig aan dek te staan met verrekijker en/of camera.

Dag 15 Anadyr

In de ochtend ligt de Spirit of Enderby/Akademik Shokalskiy voor anker in de Baai van Anadyr. Na het ontbijt is er een groepstransfer naar de stad Anadyr voor diegene die hier nog blijven of naar het vliegveld voor diegene die meteen naar huis keren.

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze scheepsreizen beginnen en eindigen in Anadyr.

DataReisduurSchipReiscode
22 juli - 05 aug 201914 nachtenAk. ShokalskiySHO 1906
05 aug - 19 aug 201914 nachtenSpirit of EnderbySOE 1930
05 aug - 19 aug 201914 nachtenAk. ShokalskiySHO 1908
19 aug - 02 sep 201914 nachtenSpirit of EnderbySOE 1932

Spirit of Enderby // max. 50 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,83
HuttypePrijs van
beide data
Beschikbaar
05 aug 2019
Beschikbaar
19 aug 2018
MD 2-pers. hut€ 9.151,00VOLaanvraag
Superior€ 10.023,00VOLaanvraag
Superior Plus€ 10.894,00jaja
Minisuite€ 11.330,00VOLVOL
Heritage suite€ 12.035,00VOLVOL
Wrangel Overland€ 1.204,00jaja
Landingsfee€ 415,00
Chartervlucht
Nome-Anadyr vv
€ 1.660,00jaja

Akademik Shokalskiy // max. 48 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,83
HuttypePrijs
Beide reizen
Beschikbaar
22 juli 2019
beschikbaar
05 aug 2019
MD 2-pers. hut€ 9.151,00VOLVOL
Superior€ 10.023,00op aanvraagVOL
Superior Plus€ 10.894,00jaja
Minisuite€ 11.330,00VOLVOL
Heritage suite€ 12.035,00VOLVOL
Wrangel Overland€ 1.204,00jaja
Landingsfee€ 415,00
Chartervlucht
Nome-Anadyr vv
€ 1.660,00jaja

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 31 oktober 2018.

Hutdeling:

Genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). Wilt u een hut voor alleengebruik, dan gelden onderstaande toeslagen.

Toeslag alleengebruik:

Indien u een hut voor alleengebruik wenst, worden de volgende toeslagen in rekening gebracht:
Toeslag alleengebruik 2-pers.hutten: 70%.
Toeslag alleengebruik (mini)suites: 100%.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, groepstransfer van het schip naar de stad of vliegveld bij Anadyr, Beluga informatieboekje, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht vanaf Amsterdam of Brussel via Moskou naar Anadyr of via Anchorage en Nome en chartervlucht van Nome naar Anadyr en v.v. (prijs zie tabel), eventuele brandstoftoeslag, eventueel benodigde overnachting(en) in Nome of Anadyr, overige transfers, verzekeringen, visumkosten, (ca. € 140,-), verzekeringen, (fris)drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

Rederij Heritage Expeditions behoudt zich het recht voor, om indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag op te leggen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel via Moskou naar Anadyr of via Anchorage naar Nome, benodigde overnachtingen evenals verlenging in Alaska of Rusland.
Ideeën voor verlenging kunt u op deze website onder de desbetreffende bestemmingen vinden. U kunt ons natuurlijk ook mailen of bellen (+31 10 295 0126) om uw wensen voor te leggen. We helpen u graag verder. 

Let op: Uw totale verblijf in Rusland mag niet langer dan 30 dagen zijn.

BELANGRIJK visum

U heeft voor deze reis een visum voor Rusland nodig. Indien gewenst, verzorgen wij de aanvraag van uw visum. Kosten bedragen ca. € 140,- p.p.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.