Ga naar inhoud

Groepsreis Vulkanen, Zee van Ochotsk & beren

natuur & actief in Kamtsjatka (Kamchatka)

:alttitle:

Groepsreis Vulkanen, Zee van Ochotsk & beren

Deze actieve rondreis neemt u mee naar het zuidelijk deel van het Kamtsjatka schiereiland. Het is niet alleen een gebied met veel geothermische activiteit, actieve vulkanen, bizarre steenformaties, maar het is ook een gebied waar veel wilde dieren leven. In de tweede helft van de zomer trekken zalmen en Kamtsjatka bruine beren en Stellers zeearenden weten dat maar al te goed. Langs de kust kunnen zeehonden, zeevogels en soms Orka's en zeeotters gezien worden.
Is deze actieve, veelzijdige reis uw reis?

De reis in het kort

De reis begint op het vliegveld van Petropavlovsk de hoofdstad van Kamtsjatka. In het groepshotel u de gids en andere deelnemers tijdens het welkomsdiner. De volgende dag wordt de groep per helikopter via het Koerilenmeer, waar u enige uren de Kamtsjatkaberen kunt observeren, naar de nederzetting Pauzhetka waar het eerste basiskamp is. Vanhieruit worden wandelingen door de nederzetting, de directe omgeving en naar het intrigerende berggebied (de Stenen Stad) gemaakt. Na een rit langs de Zee van Ochotsk met een overnachting bij de Apachinskije heetwaterbronnen is het tijd voor de vulkanen. De Gorely- en Avatsjinskajavulkaan worden beklommen en na een wandeling naar de ingang, kan er in Mutnovskivulkaan gewandeld worden. Een zeer bijzondere belefenis!
Daarna wordt er vanuit Petropavlovsk nog een dagboottocht door de Avatsjabaai gemaakt op zoek naar zeevogels en zeehonden.
Wie de Geiservallei wil bezoeken, kan een extra dag bijboeken.
Op de laatste dag wordt u tijdig naar het vliegveld van Petropavlovsk gebracht, vanwaar u individueel naar huis of verder reist.

Als u deze reis kiest

 • Groepsrondreis op basis van volpension.
 • Overnachting in hotels, lodge en tenten.
 • Wandelen in een werkende vulkaan en beklimming van drie vulkanen.
 • Kamtsjatka bruine beren observeren / fotograferen.
 • Optioneel bezoek Geiservallei.
 • Min 08 / max. 18 deelnemers // internationaal gezelschap.
 • Engelssprekende lokale gids.
 • Verlenging in Kamtsjatka, in Moskou en andere delen van Rusland is mogelijk.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Kamenny Gorodok, geologisch fenomeen bij Pauzetka.
  1/19

  Kamenny Gorodok, geologisch fenomeen bij Pauzetka.

 • Warmwatermeer aan de voet van de Kodoethkavulkaan.
  2/19

  Warmwatermeer aan de voet van de Kodoethkavulkaan.

 • Berenfamilie aan de rand van het Koerilenmeer.
  3/19

  Berenfamilie aan de rand van het Koerilenmeer.

 • De zalmenjacht!
  4/19

  De zalmenjacht!

 • Stenen Stad (Kamenny Gorodok) bij Pauzethka.
  5/19

  Stenen Stad (Kamenny Gorodok) bij Pauzethka.

 • De eerste krater van de Mutnovskivulkaan.
  6/19

  De eerste krater van de Mutnovskivulkaan.

 • De tweede krater van de Mutnovskivulkaan.
  7/19

  De tweede krater van de Mutnovskivulkaan.

 • Solfatar met zwavelkristallen in de Mutnovskivulkaan
  8/19

  Solfatar met zwavelkristallen in de Mutnovskivulkaan

 • De gletsjer met stoomgaten en geisers in de Mutnovskivulkaan.
  9/19

  De gletsjer met stoomgaten en geisers in de Mutnovskivulkaan.

 • Lavaveld aan de voet van het Mutnovskiplateau.
  10/19

  Lavaveld aan de voet van het Mutnovskiplateau.

 • Lavagrot met ijslaag.
  11/19

  Lavagrot met ijslaag.

 • Stoomwolken boven de Dachinej vallei.
  12/19

  Stoomwolken boven de Dachinej vallei.

 • Avatsjinskaja Sopka (Avatsjinskivulkaan) met rookpluim.
  13/19

  Avatsjinskaja Sopka (Avatsjinskivulkaan) met rookpluim.

 • Kamtsjatka marmot op het Avatsjinskiplateau.
  14/19

  Kamtsjatka marmot op het Avatsjinskiplateau.

 • Het pad naar de top van de Avatsjinski is grotendeels sneeuwvrij.
  15/19

  Het pad naar de top van de Avatsjinski is grotendeels sneeuwvrij.

 • Landschap Avatsjinskiplateau.
  16/19

  Landschap Avatsjinskiplateau.

 • Rotspilaren met zeevogelkolonies in de Avatsjabaai bij Petropavlovsk.
  17/19

  Rotspilaren met zeevogelkolonies in de Avatsjabaai bij Petropavlovsk.

 • Geisers en solfataren in de Geiservallei.
  18/19

  Geisers en solfataren in de Geiservallei.

 • Modderpot in de Uzonkrater.
  19/19

  Modderpot in de Uzonkrater.

Dag tot dag

 • Petropavlovsk

  De reis begint bij aankomst in Petropavlovsk. Ontvangst op het vliegveld en transfer naar Hotel Petropavlovsk. Hier kunt u bijkomen van de lange vlucht en de voorbereidingen treffen voor het vertrek van morgen naar het zuiden van het schiereiland. 's Avonds is er een welkomstdiner waar u de andere deelnemers en de gids (weer) ontmoet.
  Overnachting in Hotel Petropavlovsk.
  Maaltijden: diner.

 • Beren bij het Koerilenmeer

  Na het ontbijt volgt een transfer naar het heliveld Yelisovo. Vanhier vertrekt de helikopter naar het zuiden. De helikopter vliegt vrij laag waardoor iedereen een goed uitzicht op het het onderliggende landschap heeft. Als eerste wordt er een tussenlanding gemaakt bij de Khodoetkavulkaan waar u een bad kunt nemen in het warme water van de rivier of een wandeling maken langs de oever op zoek naar bijzondere planten, vlinders en andere dieren.
  Hierna vliegt de helikopter door naar het Koerilenmeer. Hier wordt u meegenomen op een wandeling naar o.a. de uitkijkpost waar (bijna) altijd beren bij en in de riviermonding op jacht naar zalmen zijn en op een boottocht over het meer om de beren gade te slaan en natuurlijk ook te fotograferen of filmen!
  Dan volgt de laatste, maar korte vlucht naar de landinsplaats bij nederzetting Pauzetka.Vanhier brengt een 6WD-truck de groep naar het kamp waar overnacht zal worden.
  Overnachting in het Pauzetkakamp.
  Maaltijden: ontbijt, lunch, diner.

 • Pauzhetka & geothermische bronnen

  De eerste wordt gebruikt om de nederzetting en omgeving te verkennen, met o.a. een bezoek aan de Pauzhetka Geothermische Energiecentrale. Hier wordt de energie opgewekt met behulp van de natuurlijke stoombronnen in de directe omgeving. De centrale is in 1966 in gebruik genomen en is de oudste geothermische centrale in Rusland. Met de opgewekte energie worden vier nederzettingen voorzien van heet water en elektriciteit: Ozernovski, Zaporozhie, Shumni and Pauzhetka.
  Er is ook een geothermisch gebied met modderpotten, fumarolen, solfateren en hete meren. In deze omgeving lopen regelmatig beren rond, daarom zal er altijd in een groep gewandeld worden onder leiding van gidsen.
  Overnachting in het Pauzhetkakamp.
  Maaltijden: ontbijt, lunch, diner.

 • Bizarre rotsformaties

  Na het ontbijt is het tijd om de spullen te pakken voor een dagwandeling naar o.a. Vandaag wordt de omgeving verder verkend. O.a. een gebied met uitgewassen zandsteenrotsen in allerlei bizarre formaties. Het is 3 tot 4 uur lopen heuvelopwaarts naar een hoogte van ca. 600m. De route gaat langs de oever van de warme rivier, door dicht struikgewas en er moeten enkele beekjes overgestoken worden.Maar het is de moeite waard op deze bizarre rotsen voor u te zien opdoemen.
  Het plateau is bedekt met een toendra-achtige begroeiing. Een prima plek om het luchpakket te nuttigen en te genieten van het uitzicht over de omgeving met meerdere vulkaantoppen op de achtergrond.
  De terugweg gaat langs minder of meer hetzelfde type "paden".
  Overnachting in het Pauzhetkakamp.
  Maaltijden: ontbijt, lunchpakket, diner.

 • Zee van Ochotsk

  Na het onbijt vertrekt de truck naar het gebied van de Apachinskije heetwaterbronnen. Rijdend langs de kust van de Zee van Ochotsk zullen de blikken op de waterkant gericht zijn. Er kunnen bruine beren en vossen langs het strand wandelen en vaak zijn er zeehonden aan de kust te zien. De kustlijn wordt gevormd door weidse graslanden, grijszwarte stranden van verguisd Titanomagnetiet. Om bij de overnachtingsplaats te komen (een klein kuuroord) moeten er drie rivieren overgestoken worden, de Koshegotsjek, Opala en Bolshjaja. Het is bijzonder dat met zo weinig middelen, zo ver van de bewoonde wereld dergelijke bouwconstructies gemaakt konden worden. Halverwege de rit wordt gestopt voor de lunch en een wandeling.
  Na aankomst in het resort kan iedereen genieten van een warme douche en een heerlijk diner. Ook het water van het buitenbad is van een prima temperatuur om een paar baantjes te trekken. Het water van een nabijgelegen bron is puur en bevat bovendien mineralen die goed zijn tegen allerlei kwalen.
  Overnachting in hotel.
  Maaltijden: ontbijt, lunch en diner.

 • Apachinskije heetwaterbronnen - Mutnovskiplateau

  Na het ontbijt kunt u nog een warm bad nemen voor het tijd is om te vertrekken naar het Mutnovskiplateau. Een rit van 6 tot 7 uur, die begint in het dichte berkenbos en eindigt in een toendra-achtige omgeving op het ca. 1000m hoge plateau. Onderweg wordt enkele malen gestopt voor o.a. de lunch en om even de benen te strekken. Na aankomst kan iedereen zijn spullen in de gereedstaande tenten leggen en even in de omgeving rondkijken. Diner in de grote tent.
  Overnachting in het tentenkamp.
  Maaltijden: ontbijt, lunch en diner.

 • In de Mutnovskivulkaan

  Na het ontbijt gaat de groep onder leiding van de gids op weg naar de Mutnovskivulkaan. De situatie van de route varieert van jaar tot jaar. Het ene jaar is alle sneeuw van het wandelpad verdwenen, het andere jaar moet een klein sneeuwveld overgestoken worden en in nog een ander jaar is de hele ingang tot aan de vulkaankrater nog bedekt met sneeuw. Maar hoe u er ook komt, het is de moeite meer dan waard!
  In de eerste krater hangt nog een gletsjer over de rand. Er onder zitten geisers en stoomketels, waardoor een bijzonder landschap is ontstaan. Hierna moet er over een richel geklommen worden om in de tweede krater te komen. Hier zijn o.a. enorme fumarolen (gaten waaruit hete dampen ontsnappen) en solfataren (gaten waaruit zwavelhoudende dampen ontsnappen). Rond enkele van de solfataren zijn prachtige gele zwavelkristtalen gevormd. Het is, soms letterlijk, adembenemd mooi. De derde krater is veel moeilijker te bereiken, maar wie wil proberen mag via "het pad" met touwen naar de rand van pyroclastisch gesteente naar boven klimmen. Vanaf hier kunt u een kijkje nemen in de nog actieve krater, van waaruit vaak een dikke rookpluim opstijgt.
  Na enige uren wordt de tocht terug naar het kamp aanvaard.
  Overnachting in het tentenkamp.
  Maaltijden: ontbijt, lunchpakket, diner.

 • Beklimming van de Gorelyvulkaan

  Na het ontbijt is het tijd om de spullen te pakken voor een dagtocht (10 - 15 km) naar de top van de Gorelyvulkaan en terug. Er moet een hoogteverschil van 750 m overbrugd worden. Het eerste gedeelte dat heel geleidelijk omhoog gaat, is nog redelijk begroeid. Het tweede deel dat veel kaler is, biedt echter wel een panoramisch uitzicht over de de omgeving. Rond de top van de vulkaan hangt soms wel wat bewolking, dat het allerlaatste stukje omhoog en langs de krater een mysterieus tintje geeft. In de krater bevindt zich een meer dat vrijwel altijd gedeeltelijk bevroren blijft.
  Na een wandeling (gedeeltelijk) over de kraterrand wordt aan de afdaling begonnen, die over dezelfde route gaat als omhoog. Terug bij het kamp kan iedereen zich even opfrissen voor het welverdiende diner.
  Overnachting in het tentenkamp.
  Maaltijden: ontbijt, lunchpakket, diner.

 • Dachinej & Paratunkabronnen

  Na het ontbijt is het tijd om alle spullen weer bij elkaar te pakken voor de rit van ca. 3 uur naar Paratunka.
  Onderweg wordt er een excursie gemakt naar een van de lavagrotten aan de voet van de Gorelyvulkaan en een excursie naar de Dachnej heetwaterbronnen. De lavagrot is een van 14 grotten onderzochte grotten met een lengte varieërend van 16 tot 140 meter. Vaak ligt er achterin de grotten nog een laag ijs. Het gebied van de Dachnije heetwaterbronnen wordt ook wel de Kleine Geiservallei genoemd en ligt naast de Mutnovskivulkaan.
  Overnachting in het Sputnik Resort (Paratunka).
  Maaltijden: ontbijt, lunchpakket, diner.

 • Avatsjinskaja Plateau

  De Avatsjinskaja Sopka (vulkaan) ligt niet ver van de Petropavlovsk en Paratunka. Als het weer meewerkt, is het daarom al mogelijk om 's middags een wandeling in de richting van een van de lavakoepels. Lavakoepels ontstaan door afkoeling van traag uitstromende lava, bestaande uit o.a. Daciet en Ryoliet. Deze koepel heeft twee bulten en draagt daarom de naam Kameel en ligt ongeveer 200 meter boven het omliggende landschap.
  Als het lukt om de top van de koepel te bereiken en het is helder weer, dan is er vanhier een panoramisch uitzicht op de omgeving met zicht op de Avatsjinskaja, Korijaksi en Mutnovskivulkaan.
  Overnachting in de burghut "Drie Vulkanen".
  Maaltijden: ontbijt, lunch en diner.

 • Beklimming Avatstjinskaja Sopka

  De Avatsjinskaja Spoka is 2751 meter hoog en een van Kamtsjatka's actiefste vulkanen. De beklimming vanaf het plateau bedraagt meestal 5 tot 6 uur. Daarna kunt u genieten van het lunchpakket met uitzicht op de omgeving en de krater van deze stratovulkaan. De oude vulkaan is gedeeltelijk verwoest door meerdere uitbarstingen. De jonge krater is hoefijzervormig en is gevuld met zware lava tijdens de uitbarsting van 1991. Wel ontsnappen er nog steeds hete gassen, waaronder enkele met de kenmerkende rotte-eieren-geur, maar wel met mooie gele kristallen die op de omliggende rotsen zijn gevormd.
  Overnachting in de berghut.
  Maaltijden: ontbijt, lunchpakket, diner.

 • Reservedag - terug naar Petropavlovsk

  Vandaag is een reservedag. Mocht het slecht weer zijn geweest, dan kan vandaag alsnog de Avatsjinskaja Sopka beklommen worden. Heeft de beklimming al plaats gevonden dan kan er nog wat in de omgeving gewandeld worden voor de terugrit naar Petropavlovsk wordt aanvaard.
  Overnachting in Hotel Petropavlovsk.
  Maaltijden: ontbijt, lunchpakket, diner.

 • Boottocht Avatsjabaai

  Na het ontbijt wordt de groep naar de haven gebracht. Hier ligt het bootje Kathleen te wachten. De boottocht duurt ca. 6 uur. In de baai zijn rotspilaren die bezet worden door zeevogels zoals Drieteenmeeuwen. Tijdens de tocht zult u regelmatig groepen Kuif- en Gehoorde papegaaiduikers, Pelargische aalscholvers, Noordse stormvogels en drieteenmeeuwen voorbij zien vliegen. Met een beetje geluk kunt u ook een Stellers zeearenden op grote hoogte zien zweven. Soms duikt er een zeeotter of Orka op.
  Overnachting in Hotel Petropavlovsk.
  Maaltijden: ontbijt, lunch aan boord (met vissoep), diner.

 • Petropavlovsk - Optionele excursies Geiservallei of Koerilenmeer

  Deze dag is ter vrije besteding. U kunt op eigen gelegenheid de stad verkennen en enkele musea (Geologiemuseum en Natuurhistorisch museum) bezoeken of deelnemen aan een van de optionele excursies:

  > Helikopterexcursie naar de Geiservallei en Uzonkrater.
  De Geiservallei is een geothermisch zeer actief gebied met vele geisers (de grootste Bolsjoj spuit met regelmaat ca. 30 meter de lucht in), stoomgaten (fumarolen) en modderpruttelpotten. Hier krijgt u een rondleiding, maar mag u ook enige tijd op eigen gelegenheid rondwandelen. Daarna brengt de helikopter de deelnemers naar de Uzonkrater die ca. 10 minuten vliegen verderop ligt. In de krater zijn stoomgaten, enkele meren en modderpotten. Ook hier krijgt u een rondleiding.
  In het voorjaar en tot aan de zalmtrek is dit gebied favoriet bij de beren.

  > Dagexcursies per helikopter naar het Koerilemeer.
  Wilt u nog een aantal uren bij de beren doorbrengen? Dan kunt u een dagexcursie naar het meer maken.

  Overnachting in Hotel Petropavlovsk.
  Maaltijden: ontbijt, lunchpakket, diner.

 • Vertrek vanaf Petropavlovsk

  Na het ontbijt heeft u nog enige tijd ter vrije besteding. De reis eindigt met een transfer naar het vliegveld.

BELANGRIJK, ACCOMMODATIES, CONDITIE & OPTIONELE EXCURSIE

BELANGRIJK

Weersomstandigheden kunnen het soms onmogelijk maken voor de helikopters om te vliegen. In een dergelijk geval, zal men altijd proberen zoveel mogelijk van het origineel geplande programma, zei het wellicht in een andere volgorde, te kunnen uitvoeren. 

Accommodaties

In Petropavlovsk overnacht u in Hotel Petropavlovsk, een goed maar simpel en typisch Russisch hotel. De kamers zijn voorzien van een 2-pers.bed of twee 1-pers. bedden, badkamer met douche, toilet en wastafel. Tegen meerprijs kan in een 1-pers. kamer geboekt worden.
In Pauzetka wordt overnacht in een houten onderkomen waar 2- en 4-pers. kamers zijn met stapelbedden. Wasgelegenheid en toiletgebouwtje zijn gemeenschappelijk en bevinden zich buiten.  
Bij Apachinskije wordt overnacht in een het balneologisch resort. De kamers zijn ruim en voorzien van een 2-pers.bed of twee 1-pers. bedden, badkamer met ligbad/douche, toilet en wastafel. Bovendien zijn er meerdere thermale baden die onderling van temperatuur verschillen. Tegen meerprijs kan in een 1-pers. kamer geboekt worden.
Tentenkampen: Op het Mutnovskiplateau wordt overnacht in 2-pers. koepeltentjes. Er is een grote tent voor de gezamenlijke maaltijden en om bij elkaar te zitten. Er is een toilettent. Voor een beperkt aantal deelnemers is het mogelijk om tegen meerprijs in een 1-pers. tent te boeken.
Sputnik Resort bij Paratunka is een modern hotel met ruime kamers met een 2-pers. bed of twee 1-pers. bedden, badkamers met wastafel, douche en toilet. Buiten zijn enkele thermale baden van verschillende temperaturen. Tegen meerprijs kan een 1-pers. kamer geboekt worden.
Avantsjinski Lodge is een eenvoudig houten gebouw met huiskamer waar tevens de maaltijden genuttigd kunnen worden. Er zijn 2-pers. slaapkamers met 1-pers. bedden. Wasgelegenheid en toiletgebouwtjes bevinden zich buiten.

Beklimmingen

Zowel de krater van de Mutnovskivulkaan en de kraterrand van de Gorelyvulkaan zijn te bereiken via een bergpad. Het is geen moeilijke weg, alhoewel het tweede deel van de tocht naar de Gorely vrij steil is. Er moet een hoogteverschil van 600 - 700 m overbrugd worden. Een goede conditie maakt deze wandelingen een stuk makkelijker. Valwinden kunnen de klim naar de top de van Gorelyvulkaan wel een stuk zwaarder maken.
De Avatsjavulkaan is 2751 m hoog, gelukkig ligt de lodge op een plateau waardoor er nog ongeveer 900 m overbrugd moet worden. De tocht naar boven neemt meestal 5 tot 6 uur in beslag.

Optionele excursie naar de Geiservallei

Tijdens deze reis heeft u de gelegenheid om een optionele excursie naar de Geiservallei of een keer extra naar het Koerilenmeer te boeken. Deze optionele excursies kunnen het beste ter plaatse geboekt en contant in roebels of met creditcard betaald worden.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 22 March 2022
rusland-314

De prijzen zijn inclusief

 • Rondreis zoals beschreven op basis van volpension. 
 • Petropavlovsk, Paratunka en Dachinej in hotel in 2-pers. kamer d/t.
 • In Pauzhetka in het kamp in 2- en 4-pers. kamers.
 • Op het Mutnovskiplateau verblijf in 2-pers. koepeltentjes.
 • Op het Avatsjinskiplateau in 2-pers. kamers in de berghut.
 • Gebruik van foammatjes. 
 • Groepstransfers per bus, 6WD-truck en helikopter.
 • Bootexcursie Avatsjabaai. 
 • Lokale Engelssprekende gids.
 • Beluga informatieboekje.
 • Compensatie CO2-uitstoot.

De prijzen zijn exclusief

 • Reis naar Petropavlovsk en v.v.
 • (fris)drankjes.
 • Verzekeringen.
 • Optionele excursie naar de Geiservallei & Uzonkrater (dag 14).
 • Optionele extra excursie naar het Koerilenmeer (dag 14).
 • Slaapzak.
 • Visumkosten.
 • Fooien & uitgaven van persoonlijke aard.
 • Bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR) € 2,50 per boeking.
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) € 5,00 per persoon.

Benodigde vluchten, verlenging in Kamtsjatka of in Moskou

Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten naar Kamtstjatka en v.v. Het is mogelijk om uw reis te verlengen in Kamtsjatka, in Moskou of in andere delen van Rusland. Wij maken graag een voorstel voor u. Bel +31 10 295 0126, stuur een bel-me-bericht of mail ons uw wensen.

LET OP: Uw totale verblijf in Rusland mag niet langer zijn dan 30 dagen. In verband met de visumaanvraag is het van belang dat u eventuele verlengingswensen zo snel mogelijk doorgeeft.

BELANGRIJK:

U heeft voor deze reizen een visum voor Rusland nodig.
Indien gewenst, kunnen we de visumaanvraag voor u verzorgen. De totale kosten bedragen ca. € 110,00 per persoon (prijs 2020).
Er is in 2018 een test gedaan met een e-visum. De Russische overheid heeft aangekondigd dit algemeen in te willen voeren, maar er is nog geen startdatum bekendgemaakt. Als het mogelijk wordt om een e-visum aan te vragen, dan kunt u dit eenvoudig zelf aanvragen, waarbij de kosten aanmerkelijk lager zullen zijn.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven