Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Rondom (?) Spitsbergen & Kvitøya

Deze reis begint net als de andere reizen in het administratieve centrum Longyearbyen. Vanhier wordt in principe met de klok mee rondom Spitsbergen gevaren. Na de gematigde westkust met de hoge bergen met spitse toppen en diepe fjorden volgt de noordelijke kust. Soms ligt hier nog pakijs, maar de laatste jaren verdwijnt het steeds vroeger in het seizoen. Er kan op verschillende plaatsen aan landgegaan worden.
De reis wordt vervolgd langs de noordelijke eilanden die ten noorden van het grote eiland Nordaustlandet liggen. Zo noordelijk is de kans op pakijs en dus het zien van ijsberen steeds groter. Vervolgens wordt er overgestoken naar het Kvitøya.
Vandaar gaat de reis in zuidelijke richting verder. Langs het immense gletsjerfront van de Austfonna naar de zuidelijke eilanden Edgeøya en Barentsøya.
Het laatste deel van de reis bestaat uit de zuidelijke fjorden aan de westkant: de Hornsund en de Bellsund, van Keulenfjord en Recherchefjord met prachtige landschappen, gletsjers, overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart.
De reis eindigt weer in Longyearbyen. 

Kajakken

Tijdens enkele reizen kunt u deelnemen aan een kajakprogramma. Waar mogelijk zullen de kajaks in het water gelegd worden en kunt u peddelend Spitsbergen verkennen. U dient wel enige basiskennis van het kajakken te hebben. De benodigde kajaks en droogpakken en andere uitrusting is aan boord aanwezig. Geen ervaring met kajakken, maar wel interesse? Dan kunt u kiezen voor de peddelexcursie. Onder begeleiding van een gids gaat u één keer het water op met een stevige opblaasbare kajak. Deze excursie gaat alleen door in rustig water.
Deelname is mogelijk tegen de in de prijstabel genoemde meerprijs. 

Duikprogramma

In 2020 wordt aan boord van de Hondius een duikprogramma aangeboden voor 08 tot 24 ervaren droogpakduikers. Verder informatie op aanvraag beschikbaar.

Benodigde vluchten en/of verlenging

De benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen verzorgen wij, indien gewenst, ook voor u. Mail ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak.

De schepen

In 2020 kunt u deze reis maken aan boord van de Hondius (174 pax), de Ortelius (max. 108 pax), de Plancius (108 pax) en de World Explorer (176 pax).
Via de link kunt de beschrijving van de schepen nalezen, foto's en het dekkenplan bekijken. 

IJssituatie rond Spitsbergen

Heeft u een reis Rondom (?) Spitsbergen geboekt of wilt u de situatie volgen voor een eventuele reis komend jaar? U kunt de de ijskaart van het gebied rond Spitsbergen vinden onder Arctic Ice Charts / Svalbard.

Dag-tot-dag

BELANGRIJK

Onderstaande route is een leidraad. IJs- en weersomstandigheden kunnen afwijkingen nodig en/of wenselijk maken.
Onderstaande route is de planning voor de Plancius en de Hondius. De World Explorer heeft maar liefst drie dagen extra tijd voor de reis. Er is dan meer tijd om door het eventuele ijs te komen en om landingen of zodiaccruises te maken.

Dag 01 Longyearbyen

Om ca. 16.00u inschepen aan de kade in Longyearbyen (Spitsbergen).
Vroeg in de avond vertrekt het schip via de Isfjord naar de westkust richting open zee. De middernachtzon stelt u in staat lang te genieten van de weidse landschappen langs de Isfjord. Het zal niet lang duren voor Noordse stormvogels op de thermiek rond het schip "meezeilen".

Dag 02 14e Juligletsjer & Ny-Ålesund

In de ochtend bent u bij Krossfjorden. Tijdens een zodiactocht door de baai en richting de gletsjer worden op stukken afgebroken gletsjerijs vaak Baardrobben gezien. Afgekalfde ijsbrokken drijven in de fjord en vormen vaak ware kunstwerken. Vanaf de kliffen klinkt het geluid van zeevogels.
In Ny-Ålesund kunt u rondwandelen langs gedenktekens aan heldhaftige mannen zoals Amundsen en Ellsworth die beiden verschillende expedities hebben gemaakt in het Noordpool- en Zuidpoolgebied. 

Dag 03 Phippsøya

Als ijsomstandigheden het toelaten, zal hier het noordelijkste punt van de reis bereikt worden, 81° NB, slecht 540 zeemijl van de Noordpool. Rond de noordelijke archipel Sjuøyane, waar Phippsøya onderdeel van is, leven walrussen en ijsberen. Voor vogelaars is dit het punt om uit te kijken naar de hier zeldzame Ross'meeuw.

Dag 04 Nordaustlandet

Er wordt verder oostwaarts gevaren richting Nordaustlandet, een indrukwekkende Arctische woestijn. Vanaf Soraberget (205 m) is er bij goed weer prachtig zicht op de de ijskap van Nordaustlandet, Austfonna. Deze bedekt zo'n 80% van het eiland en mondt aan de zuidoostkust uit in zee met een ijsfront van wel 200 km breed! Het overige landschap wordt gevormd door grote kiezel- en grindvlakten, die slechts worden onderbroken door grillige rotsformaties en 'tuintjes' die ontstaan zijn rondom walvisbotten. 

Dag 05 Kvitøya

Vandaag hopen we het zelden bezochte Kvitøya te bereiken. Dit hoogarctisch eiland ligt dicht bij Franz Jozefland, dat onder Russisch regime valt. Ook dit eiland wordt bijna geheel bedekt door een ijskap.
Bij Andréneset is de Zweedse ontdekkingsreiziger André met zijn team in 1898 verdwenen. In het oosten, bij Kræmerpynten, is een grote groep walrussen te vinden. 

Dag 06 Bråsvellbreen

Ten zuiden van Nordaustlandet ligt Isisøya, vroeger een Nunatak omringd door gletsjers, maar nu een eiland omringd door de zee.
De Bråsvellbreen heeft het langste gletsjerfront van Spitsbergen.

Dag 07 Barentsøya & Edgeøya

Verder naar het zuidoosten, op Barentsøya en Edgeøya, zijn grote vlakten waar vaak rendieren grazen. Diepe kloven herbergen vogelkolonies. Poolvossen en ijsberen scharrelen hier regelmatig rond.
Bij Sundneset op Barentsøya staat een oude jagershut. Bij Diskobukta, aan de westkant van Edgeøya ligt het strand bezaaid met walvisbotten en boomstammen die uit Siberië zijn komen drijven.

Dag 08 Hornsund

De Hornsund is één van de mooiste fjorden in het zuidwesten. Direct na de ingang, nabij het gletsjerfront van de Hansbree ligt een Pools weerstation. Verder de fjord invarend worden de kliffen afgewisseld door imponerende gletsjerwanden. De fjord eindigt tegen het gletsjerfront van de Brepoll. Op de afgebroken stukken gletsjerijs liggen vaak Baardrobben te rusten. De zuidelijke trekroute van de ijsberen loopt door dit gebied. Wellicht is er een ijsbeer in de buurt op zoek naar zijn lievelingskostje...

Dag 09 Bellsund

De laatste stop zal in de Bellsund zijn. Deze baai splitst zich in drie fjorden, de Recherchefjord, de Van Keulenfjord en Van Mijenfjord. Er zijn verschillende interessante plaatsen om aan land te gaan. Geologisch zijn hier diverse fenomenen te zien: fossielbanken, oude strandniveaus, bergen met verschillende aardlagen met prachtige vouwen. Verder zijn er overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart. Van een Beluga knekelplaats tot een station waar nog enkele botten en wervels van vinvissen liggen. Op de toendra worden vaak rendieren, soms poolvossen gezien.

Dag 10 Longyearbyen

In de ochtend ontschepen in Longyearbyen.

Data & Prijzen 2020

Vertrekken

De scheepsreis begint en eindigt in Longyearbyen.
* = de eerste nacht is een hotelovernachting in Oslo.

DataReisduurSchip
30 juli - 12 aug 202013* nachtenWorld Explorer
02 aug - 11 aug 202009 nachtenHondius
15 aug - 24 aug 202009 nachtenPlancius

Hondius // max. 174 passagiers

Prijs per persoon

HuttypePrijsBeschikbaar
BP 4-pers. hut€ 4.300,00VOL
BP 3-pers. hut€ 5.300,00VOL
BP 2-pers. hut€ 6.200,00VOL
BW 2-pers. hut€ 6.700,00VOL
Deluxe 2-pers.€ 7.150,001x vrouw
Superior 2-pers.€ 8.000,00ja
Junior Suite€ 8.600,002 hutten
Grand Suite€ 9.900,002 hutten

Plancius // max. 108 passagiers

Prijzen per persoon

HuttypePrijsBeschikbaar
BP 4-pers. hut€ 4.300,00VOL
BP 2-pers. hut€ 6.200,00VOL
BW 2-pers. hut€ 6.700,001x man
Deluxe 2-pers.€ 7.150,00VOL
Superior€ 8.000,00op aanvraag
Duikprogramma€ 450,00VOL

World Explorer // max. 176 passagiers

Prijzen per persoon
VROEGBOEKKORTING bij boeking voor 15 januari 2020.
Heeft u eerder gereisd met Quark Expeditions?
Dan ontvangt u tevens 5% loyaliteitskorting.

bij koers US$1,00 = € 0,86
HuttypePrijsBeschikbaar
BP 3-pers. hut€ 7.736,001 hut
Infinity suite€ 12.036,00ja
Veranda suite€ 12.036,00ja
Superior suite€ 13.756,001 hut
Deluxe suite€ 15.046,00VOL
Owner's suite€ 17.196,003 hutten
Kajakken€ 598,0010 plaatsen
Peddelexcursie€ 168,005 plaatsen
Transferpakket€ 770,00ja

Beschikbaarheid en vroegboekkorting:

Bijgewerkt t/m 14 december 2019.

WORLD EXPLORER
Volgende korting geldt bij boeking vóór 15 januari 2020 op vertrek 30 juli 2020:
> 15% vroegboekkorting
Deze korting geldt NIET voor de 3-pers. hutten, activiteiten en transferpakket.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord op indeling, op basis van volpension (incl. koffie/thee/chocolademelk) alle excursies en gebruik van rubberlaarzen gedurende de scheepreis, presentaties aan boord gegeven door het expeditieteam, evacuatieverzekering, informatieboekje en het boek Spitsbergen geschreven door Rolf Stange (Nederlandse vertaling), en SGR-dekking.

EXTRA INCLUSIEF bij de reis met de World Explorer:
Frisdranken en sap, huiswijn en huisbier tijdens diner, herbruikbare waterfles, een expeditieparka die u na de reis mag houden.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht van Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen, eventueel benodigde overnachtingen, overige transfers, (fris)drankjes en fooien aan boord, verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hotel + vluchtpakket World Explorer

Wanneer u een reis boekt met de World Explorer kunt u ervoor kiezen om tevens het hotel+vluchtpakket te boeken. Dit pakket bevat een hotelovernachting in Oslo (nabij luchthaven) in 2 of 3-pers. kamer d/t op basis van logies/ontbijt, chartervlucht van Oslo naar Longyearbyen, groepstransfer van het vliegveld in Longyearbyen naar het centrum (bagage gaat direct door naar het schip), groepstransfer vanaf het centrum naar de kade, groepstransfer vanaf de kade naar het centrum (bagage gaat direct door naar het vliegveld) en vanaf het centrum naar het vliegveld, chartervlucht van Longyearbyen naar Oslo. 

Hutdeling:

Prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren).
Wilt u een hut voor alleengebruik, dan betaalt u de genoemde toeslag.
In een 3- of 4-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie c.q. vier personen tegelijk boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3- of 4-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslagen alleengebruik hutten:

Indien u geen hut met een een andere passagier wenst te delen, dan kunt u een hut voor alleengebruik boeken tegen onderstaande toeslagen:
World Explorer:
In Infinity en Veranda: 70% toeslag.
In Superior, Deluxe en Owners: 100% toeslag.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederijen behouden zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, eventuele overnachting(en) en verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Vraag ons naar de mogelijkheden of kijk op deze site onder Longyearbyen of onder bestemming Noorwegen/Lapland voor enkele voorbeelden en mail ons uw wensen.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.