Ga naar inhoud

Expeditiecruise Basecamp Antarctica: Plancius, Ortelius, Hondius & Seaventure

Kajakken, kamperen, gletsjer- & sneeuwschoenwandelingen, bergbeklimmen, zodiaccruises & fotografieworkshop

:alttitle:

Expeditiecruise Basecamp Antarctica: Plancius, Ortelius, Hondius & Seaventure

De Basecamp Antarctica reizen van Oceanwide Expeditions zijn inmiddels een begrip geworden. Steeds meer mensen vinden het aantrekkelijk om ook tijdens een bezoek aan Antarctica actief bezig te zijn. Het schip vormt een basiskamp van waaruit diverse activiteiten kunnen worden ondernomen. Zo kunt u kajakken, een wandeling over een gletsjer maken, een berg beklimmen, een wandeling maken met sneeuwschoenen, een tocht met een zodiac maken, een nachtje kamperen aan land, met behulp van een professionele fotograaf uw fotografie verbeteren en op een enkel vertrek kennis opdoen over navigeren. Kortom reizen in een van de mooiste gebieden ter wereld met zeer actieve mogelijkheden.
In het seizoen 2024-2025 biedt Polar Latitudes voor het eerst een dergelijke reis aan met de Seaventure.

De reis in het kort

Wilt u Antarctica zien en ook veel activiteiten ondernemen? Dan zijn de expeditiecruiseschepen Plancius, Ortelius, Hondius en Seaventure voor u de basis voor een spannend en actief avontuur. In kleine groepjes kunnen passagiers deelnemen aan verschillende activiteiten.
Doordat er veel tijd aan land (of op water met de kajaks) zal worden doorgebracht, wijkt het reisschema duidelijk af van reizen als "Antarctica, de Klassieke Route". Het betekent echter niet dat de hoogtepunten worden overgeslagen. Een bezoek aan Port Lockroy, Paradise Bay, het Lemairekanaal, Petermann en Neko Harbour staan ook op het programma.
U kunt tijdens deze reis wandelen, wandelen met sneeuwschoenen, kajakken, fotograferen, bergbeklimmen en een nachtje kamperen op het continent Antarctica. Op enkele vertrekken is er tevens een navigatieworkshop.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
 • Inclusief extra veel activiteiten aan land, op en in het water.
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • max. 108 / 134 / 170 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Verlenging in Argentinië, Chili en op de Falklandeilanden is mogelijk.

Impressies

 • De top bereikt! Foto: Christoph Gniesser.
  1/20

  De top bereikt! Foto: Christoph Gniesser.

 • Wenkbrauwalbatros, Drake Passage op weg naar Antarctica.
  2/20

  Wenkbrauwalbatros, Drake Passage op weg naar Antarctica.

 • Sneeuwschoenwandelen op Antarctica. Foto: Dietmar Denger.
  3/20

  Sneeuwschoenwandelen op Antarctica. Foto: Dietmar Denger.

 • Landschap Petermann richting Lemairekanaal.
  4/20

  Landschap Petermann richting Lemairekanaal.

 • Keizersaalcholvers op Petermann.
  5/20

  Keizersaalcholvers op Petermann.

 • Ezelspinguïns.
  6/20

  Ezelspinguïns.

 • Bergbeklimmen. Foto: Christoph Gniesser.
  7/20

  Bergbeklimmen. Foto: Christoph Gniesser.

 • Glijbaan vanaf de rots achter het Argentijnse station Almirante Brown in Paradise Bay.
  8/20

  Glijbaan vanaf de rots achter het Argentijnse station Almirante Brown in Paradise Bay.

 • Portret van een Zuidpoolkip.
  9/20

  Portret van een Zuidpoolkip.

 • Tocht met een zodiac.
  10/20

  Tocht met een zodiac.

 • Groep zwemmende Ezelspinguïns.
  11/20

  Groep zwemmende Ezelspinguïns.

 • Een Zeeluipaard laat zich van alle kanten fotograferen.
  12/20

  Een Zeeluipaard laat zich van alle kanten fotograferen.

 • Zodiacexcursie langs gletsjers en tussen het ijs.
  13/20

  Zodiacexcursie langs gletsjers en tussen het ijs.

 • Gletjersfront in Paradise Bay.
  14/20

  Gletjersfront in Paradise Bay.

 • Stilleven bij Antarctica.
  15/20

  Stilleven bij Antarctica.

 • Nachtje in een superwarme slaapzak in de open lucht op Antarctica.
  16/20

  Nachtje in een superwarme slaapzak in de open lucht op Antarctica.

 • Springende Bultrug in de Straat Gerlache.
  17/20

  Springende Bultrug in de Straat Gerlache.

 • Jonge Weddellzeehond.
  18/20

  Jonge Weddellzeehond.

 • Ezelspinguïns bij Rongé.
  19/20

  Ezelspinguïns bij Rongé.

 • Zuidelijke reuzenstormvogel op Hannah Point, Livingston (South Shetlandeilanden).
  20/20

  Zuidelijke reuzenstormvogel op Hannah Point, Livingston (South Shetlandeilanden).

Dag tot dag

BELANGRIJK

Het beschreven dag-tot-dagprogramma is slechts een leidraad. IJssituaties en weersomstandigheden kunnen afwijkingen noodzakelijk en/of wenselijk maken.

 • Ushuaia

  Rond 16.00u wordt u aan boord verwacht. Het schip ligt aan de kade in Ushuaia (Argentinië).
  Na het inschepen verlaat het schip de haven en vaart het Beaglekanaal uit. U passeert Puerto Williams, de zuidelijkste nederzetting van Chili. Onderweg zullen Wenkbrauwalbatrossen, aalscholvers en Magelhaenpinguïns te zien zijn. Rond middernacht zal het schip het Beaglekanaal verlaten om aan de oversteek van Drake Passage te beginnen.

 • Drake Passage

  Deze twee dagen zullen op volle zee worden doorgebracht. Zeevogels zoals albatrossen en Kaapse duiven zullen steeds rond het schip te zien zijn. Misschien komt er een groep dolfijnen langs of wordt er een walvis gezien. Buiten is er dus van alles te zien.
  De tijd op zee wordt ook gebruikt om u te instrueren voor het verblijf op Antarctica. Zo worden de regels van IAATO uitgelegd en wordt u bekend gemaakt met het in- en uitstappen in de zodiacs.
  Verder zal de expeditiestaf u onderhouden met lezingen over verschillende onderwerpen die met Antarctica te maken hebben.
  Halverwege de derde dag zal de Convergentiezone overgestoken worden. Hier ontmoeten koud en warmer water elkaar. Het gevolg is dat zeer voedselrijk water uit de diepte hier tot dicht onder de oppervlakte komt. Het trekt dan ook veel dieren aan. Dit is ook de plaats waar de Reuzenalbatrossen rondzweven. Ook Grijskop-, Roetkop- en Wenkbrauwalbatrossen en Reuzenstormvogels laten hier hun zweefkunsten zien.
  Niet veel later zullen de eerste ijsbergen in zicht komen. Aan het einde van de dag wordt het silhouet van de South Shetlandeilanden zichtbaar.

 • Antarctica

  Het exacte programma kan pas ter plaatse ingevuld worden. IJscondities, lokale en weersomstandigheden kunnen afwijkingen noodzakelijk maken. Het basisprogramma ziet er als volgt uit:

  Langs de Melchioreilanden en het Scholaertkanaal tussen de eilanden Brabant en Anvers gaat het schip naar het Neumeyerkanaal. Hier maakt u kennis met het indrukwekkende landschap van Antarctica. Besneeuwde bergen met immense gletsjers omzomen het natuurlijke kanaal.
  De eerste stopplaats is bij Wiencke. Er zullen hier twee nachten doorgebracht worden. Hierdoor is er meer dan een volle dag beschikbaar om aan verschillende aciviteiten deel te nemen.Vanuit de beschutte baai kunnen de activiteiten ontplooid worden. Er kan gewandeld worden, met en zonder sneeuwschoenen, er kan gekajakt worden en voor de bergbeklimmers biedt het alpiene landschap vele uitdagingen.
  Ook het nabij gelegen station Port Lockroy kan bezocht worden. Het station herbergt een klein museum en een postkantoor. Rondom het station broeden Ezelspinguïns en Keizersaalscholvers. Tevens vliegen er altijd wel Zuidpoolkippen en Antarctische jagers rond de pinguïnkolonie. Op het aangrenzende eiland ligt een walvisskelet op het strand.

  Vanhier wordt via het Lemairekanaal verder in zuidelijke richting gevaren. Tijd om aan dek te staan! De passage van het zeer smalle kanaal tussen de steile rotswanden levert menig spectaculaire foto op. Hierna kunnen landingen gemaakt worden op Pleneau en Petermann waar Adéliepinguïns en Keizersaalscholvers broeden. Het landschap is hier werkelijk adembenemend.
  Daarna wordt de weg vervolgd naar het zuidelijkste punt van de reis.
  Op een beschutte plaats in de omgeving van Waddington Bay gaat het schip weer voor twee dagen voor anker. Ook hier is voor elk wat wils. De bergbeklimmers kunnen wellicht een poging wagen om de 640 meter hoge Demaria te bedwingen.

  Weer in noordelijke richting varend kan er mogelijk een bezoek gebracht worden aan het Oekraïense station Vernadsky. Vlakbij staat het nu volledig gerestaureerde Wordie House. Het landschap is imponerend en hier gestrande ijsbergen nodigen uit tot een zodiaccruise.

  De volgende stop is in het prachtige Paradise Bay. Deze geheel door hoge bergen omgeven fjord is de plaats om Bultruggen en Dwergvinvissen te ontmoeten. Het is een uitgelezen plek voor een zodiactocht. Pinguïns en aalscholvers zwemmen dan vaak om de bootjes heen.
  Vanhier wordt overgestoken naar Neko Harbour waar u het continent Antarctica kunt betreden. Zowel Paradise Bay als Neko Harbour zijn goede plaatsen om een nachtje te kamperen.
  De laatste excursie zal bij de Melchioreilanden gemaakt worden. Een schitterende archipel met allerlei kanaaltjes die met een zodiac te bevaren zijn. Vaak zitten hier pelsrobben. Maar het allermooiste zijn de gestrande ijsbergen met diep ingesleten gleuven van de belletjes die onder water ontsnapten en langs de wand omhoog borrelen.

 • Drake Passage

  Weer twee volle dagen op zee. De Drake Passage moet weer overgestoken worden. Het geeft u de tijd om alle belevenissen te laten bezinken. Ook nu weer zal de expeditiestaf u onderhouden met lezingen. Maar buiten is natuurlijk nog steeds van alles te zien: albatrossen en andere stormvogelachigen, de laatste ijsbergen en misschien nog walvissen of dolfijnen.
  Aan het einde van de elfde dag zal het Zuid-Amerikaanse continent weer in zicht komen. Hier gaat het schip het Beaglekanaal in voor de laatste (rustige) nacht.

 • Ushuaia

  Vroeg in de ochtend zal het schip afmeren aan de kade in Ushuaia. Na het laatste ontbijt aan boord zal, nadat de douane het schip vrijgegeven heeft, ontscheept worden.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 3 mei 2024
antarctica-225
 • Alle activiteiten.
 • Elmar Reishandboek Antarctica.
 • Reis van huis naar Ushuaia en terug.
 • Benodigde overnachting in Ushuaia voorafgaand aan de scheepsreis.
  Niet nodig bij de reis met de Seaventure.

De activiteiten

Er dient vooraf geboekt te worden voor de diverse activiteiten. Als er plaats over is, kunt u ter plekke besluiten om aan nog andere activiteiten deel te nemen.

Kamperen
Per keer kan een groep van minimaal 08 en maximaal 30 passagiers een nacht kamperen aan land. Alle benodigde materialen zoals tent, slaapzakken en isomatjes om comfortabel buiten te slapen, worden ter beschikking gesteld. U kunt kiezen om in een tent of onder de blote hemel te slapen.
Deelname is gratis.

Wandelen
Extra lange en stevige wandelingen worden aangeboden daar waar het landschap en de sneeuwcondities het toelaten. Over het algemeen zullen deze wandelingen 2 tot 3 uur duren.
Deelname is gratis.

Wandelen met sneeuwschoenen
Ligt er teveel sneeuw om gewoon te wandelen dan worden sneeuwschoenen ter beschikking gesteld. Het is even wennen, maar daarna zult u zien hoe goed dit werkt.
Deelname is gratis.

Kajakken
Er is plaats voor minimaal 04 en maximaal 14 deelnemers. Er zijn 1-pers. en 2-pers. kajaks. Kajaks, peddels en neopreen wetsuites, handschoenen, overwanten en zwemvest worden ter beschikking gesteld. U dient zelf een waterdicht zakje mee te nemen voor persoonlijke spullen.
Voor deelname dient u over enige kajakervaring en een goede conditie te beschikken.
Deelname is gratis.

Bergbeklimmen
Deze tochten worden in 2 groepen met maximaal 6 deelnemers gemaakt. Iedere groep staat onder leiding van een ervaren gids. Ervaring is niet noodzakelijk, een goede lichamelijke conditie is wel vereist.
De benodigde materialen en uitrusting zoals harnassen, touwen en stijgijzers worden ter beschikking gesteld. U dient zelf uw bergschoenen die geschikt zijn voor het gebruik van stijgijzer mee te nemen.
De planning is om 3 tot 4 tochten uit te zetten.
Deelname is gratis.

Fotografieworkshop
Voor enthousiaste fotografen is er een fotoworkshop. Om voldoende aandacht aan iedere deelnemer te kunnen geven, is er plaats voor maximaal 14 deelnemers. Een professionele fotograaf zal tijdens deze workshop lezingen geven over hoe u uw fotografie kunt verbeteren. De gemaakte foto's kunnen tijdens de workshop beoordeeld worden.
Deelname is gratis.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Oceanwide Expeditions en Polar Latitudes, behouden zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten, overnachting(en) in Buenos Aires en Ushuaia, alsmede gewenste verlenging op de Falklandeilanden, in Argentinië en/of Chili.
Heeft u interesse? Mail ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op kantoor. Liever gebeld worden? vult u dan het bel-me-bericht in. We stellen graag een reis voor u samen.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven