Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Groenland, Labrador & Torngat Mountains NP en Newfoundland

Het expeditiecruiseschip Ocean Endeavour sluit het seizoen in de Arctis af met een reis van het Groenlandse Kangerlussuaq via de kust van Labrador naar St. John’s op Newfoundland.
De reis start met een chartervlucht van Toronto (Canada) naar Kangerlussuaq in Groenland. Hier aan het einde van de gelijknamige fjord ligt de Ocean Endeavour voor anker. Na het inschepen vertrekt het schip richting zee. De 180 km die door de fjord afgelegd moeten worden, zijn in één woord fantastisch. Het indrukwekkende berggebied met hier en daar een gletsjer omsluit de nauwe vaarweg.
Bij zee aangekomen, voert de tocht in zuidelijke richting naar de al even fraaie Evigheidsfjord en de nederzetting Kangamiut. De kleurrijke huisjes zijn tegen de berghelling gebouwd en zijn verbonden met houten trappenstelsels. Hier kunt u kennismaken met de inwoners en hun geschiedenis.
Verder naar het zuiden ligt de hoofdstad Nuuk, die wel de kleinste hoofdstad ter wereld wordt genoemd. Ook hier zijn nog veel kleurrijke huisjes te zien, maar inmiddels ook flatgebouwen. In het oudere gedeelte van de stad ligt het museum en het kerkje van Hans Egede. De dominee die hier lange tijd heeft geleefd en veel betekent voor de Groenlanders.
Daarna wordt Straat Davis overgestoken naar de Canadese kust. Voor de kust van Baffin ligt het rotsachtige eiland Monumental. Op dit eiland verblijft vaak een grote groep walrussen en er zijn vaak ijsberen te vinden. Aan land gaan kan niet, maar er kan wel een mooie tocht per zodiac gemaakt worden. 
Daarna zal een bezoek worden gebracht aan de Inuitgemeenschap Kangiqsualujjuaq dat aan de monding van de George op Nunavik ligt. Hier kunt u de grote verschillen en overeenkomsten zien tussen de Groenlandse en Canadese Inuit. Na deze kennismaking met de Canadese Inuit gaat de tocht verder naar de Torngat Mountains NP dat in het gebeid van de Labrador Inuit ligt. Hier worden drie volle dagen gespendeerd in de indrukwekkende fjorden en op de toendra. Het is landschap is adembenemend mooi en er leven ijsberen, zwarte beren, kariboes en wolven. Iets zuidelijker ligt de verlaten Moravische missiepost Hebron. In de zomer werken vrijwilligers aan de restauratie van de kerk uit 1776. Omdat alles handwerk is, zal deze restauratie nog wel een paar jaar duren. 
De nederzetting Hopedale is een levendige gemeenschap. Er is een school en een mooi gerestaureerde kerk. Wellicht krijgt u een demonstratie van Inuit behendigheidslessen. De laatste landing in Labrador zal in de Meale Mountains zijn. Hier leven kariboes, elanden, zwarte beren. 's Zomers broeden hier Zeearenden, Visarenden en Harlekijneenden. Dit gebeid is voorgedragen om tot het tweede Nationale Park in Labrador te worden uitgeroepen.
De eerste landing op Newfoundland is bij L’ Anse aux Meadows de vindplaats van de Vikingnederzetting. Hier zijn niet alleen replica’s van de Vinkinghuizen zijn te zien, maar men laat hier en in het nabij gelegen Norsted, een soort openluchtmuseum, gedurende de zomermaanden zien hoe het dagelijks leven er 1000 jaar geleden uit gezien moet hebben. Verder zuidelijk worden de vissersgemeenschap Conche en het havenstadje Botwood bezocht.
De reis eindigt in de hoofdstad St. John's. vanaf de kade kijkt u op de kleurrijke winkels in de hoofdstraat.
Wie langer de tijd heeft, moet zeker een paar dagen verlengen in St. John's. Plaatsen als Signal Hill en het geologisch museum zijn een must. 

Vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging in Canada

U kunt deze reis eenvoudig verlengen met bijvoorbeeld enige dagen vooraf in Toronto of Groenland en achteraf in St. John's Wilt u andere delen van Canada bezoeken? Ook dat kunt u combineren met deze scheepsreis. Benodigde vluchten, overnachtingen etc. kunnen wij, desgewenst, voor u verzorgen. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.

Het schip, de Ocean Endeavour

Deze reis wordt gemaakt met het expeditiecruiseschip Ocean Endeavour met maximaal 198 passagiers. 

Discovery Fund

Deze reis gaat door het leefgebied van de Inuit. Vanwege de grote veranderingen die plaatsvinden in het leven en de leefomgeving van de kleine gemeenschappen hebben lokale en nationale organisaties projecten opgezet om deze gemeenschappen op allerlei wijze te helpen. 
De organisator van deze scheepsreis, Adventure Canada, draagt per passagier US$ 250 af aan het Discovery Fund waarmee de projecten ondersteunt worden.
In de afgelopen jaren heeft het Discovery Fund onder andere bijgedragen in:
> Poject North
> Torngat National Parks Clean Up Project 
> Atlantic Whales
> Students on Ice
> National Inuit Youth Council
> The Walrus Foundation.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Toronto - Kangerlussuaq

De reis begint met een chartervlucht van Toronto naar Kangerlussuaq. Bij aankomst wordt iedereen per bus naar de kleine haven gebracht. Hier ligt de Ocean Endeavour voor anker. Met zodiacs worden alle passagiers aan boord gebracht voor inscheping. Kort daarna vertrekt het schip richting zee. U heeft dus nog enkele uren om het indrukwekkende landschap rond de Kangerlussuaqfjord te zien. Bij helder weer zal de ondergaande zon het landschap in een warme oranjerode gloed zetten. 

Dag 02 Evighedsfjord & Kangamiut

Iets ten zuiden van het stadje Sisimiut ligt de Evighedsfjord. Een diepe fjord omringd door de hoogste bergen van West-Groenland. Op verschillende plaatsen reiken gletsjertongen tot aan het water. Een tocht langs deze fronten laat u zien hoe hoog het ijs zelfs boven water uitsteekt en hoe blauw het soms kan zijn.
Op weg naar de hoofdstad Nuuk wordt er aangelegd bij het dorpje Kangamiut. Hier kunt kennismaken met de lokale bevolking, hun gebruiken en hoe ze omgaan met de snel veranderende wereld.

Dag 03 Nuuk

Nuuk wordt ook wel de kleinste hoofdstad ter wereld genoemd. Maar het is wel een hoofdstad met een mooi, oud centrum in een prachtige omgeving. Er is een stadswandeling, maar u kunt ook op eigen gelegenheid de stad verkennen. Het eenvoudige kerkje dateert uit 1849. Op de naastgelegen heuvel staat een standbeeld van Hans Egede, de Lutherse missionaris die hier begin 18e eeuw het Christendom bracht. Niet ver daar vandaan is het natuurhistorisch museum, dat u ook zeker moet bezoeken.
In deze tijd van het jaar verzamelen Bultruggen langs de scherenkust om naar het warme zuiden te vertrekken. Hopelijk zullen er enkele in de omgeving van het schip opduiken.

Dag 04 Straat Davis

Om van Groenland naar Canada te komen, moet Straat Davis overgestoken worden. IJsbergen vanuit de Diskobaai worden door de stroming in zuidelijke richting meegevoerd. U zult er zeker nog verschillende zien.
Als de omstandigheden gunstig zijn, kan er met zodiacs of het schip langs het eiland Monument gevaren worden. Hier zijn vaak walrussen en ijsbergen te vinden.

Dag 05 Ungavabaai (Canada)

Zuidelijker ligt de noordelijke kust van Labrador en Nunavik. Aan de Ungavabaai ligt in de luwte van de hoge bergen een kleine gemeenschap, Kangiqsualujjuaq genaamd. Dit gebied is het leefgebied van de George Riverkariboe. De totale populatie wordt op enkele honderdduizenden geschat en is de grootste kudde ter wereld.
Er is tijd om de nederzetting te verkennen en om een wandeling over de, geheel in herfstkleuren getooide, toendra te wandelen. 

Dag 06 - 08 Torngat Mountain NP

Uit archeologische opgravingen is gebleken dat er bijna 7000 jaar geleden al Inuit in het noorden van Labrador en Nunavik leefden. Het gebied van de Torngat Mountains was en is nog steeds voor de Inuit een heilig gebied. De naam Torngat (Torngait) komt uit het Inuktitut en betekent "plaats van de geesten".
Dit is niet zo verwonderlijk want het gebied met de indrukwekkende steile bergwanden die de smalle fjorden omgeven, zal ook op u een diepe indruk achterlaten. Er zijn prachtige geologische formaties te zien die tot de oudste der aarde behoren.

Dag 09 Hebron

Iets ten zuiden van de Torngat Mountains ligt de verlaten plaats Hebron. Aan het begin van de 19e eeuw arriveerden missionarissen van de Moravische Broederschap of Hernhutters in Labrador om de Inuit het Christendom te brengen. Er werden een kerk, een huis voor de zendelingen en een opslag plaats gebouwd. Van 1837 tot 1959 woonden hier Inuit en de Moravische zendelingen. In 1959 werd de nederzetting op last van de overheid ontruimd en werden de Inuit verplaatst naar andere nederzettingen langs de kust van Labrador.
De laatste jaren werkt een groep vrijwilligers aan de restauratie van de kerk. Het handwerk wordt met engelen geduld gedaan. Het omliggende landschap nodigt uit tot wandelen.   

Dag 10 Nain

Verder zuidwaarts langs de kust varend zullen er nog steeds ijsbergen voorbijdrijven. Grote walvissen op weg naar de warmere, zuidelijke wateren kunnen bij het schip opduiken.
Nain is het administratieve centrum en noordelijkste gemeenschap van Labrador. Hier kunt u kennismaken met het wel en wee van zo'n gemeenschap. Een gids neemt u mee door het gehucht. U wordt daarna getrakteerd op een muzikale introductie in het leven van de Inuit.

Dag 11 -12 Kust van Labrador

De zuidelijke kust van Labrador bestaat meer uit scheren en de bergen worden lager. Er zijn verschillende nederzettingen, sommige verlaten andere nog volop actief. Ook zijn er prachtige toendra gebieden die nu in de mooiste herfstkleuren laten zien.
Er zal zeker een wandeling gemaakt worden op een van de mooiste plekjes.

Dag 13 L'Anse aux Meadows

Op de noordkust van het eiland Newfoundland ligt L'Anse aux Meadows. Vanuit Groenland is Leif de Gelukkige, de zoon van Erik de Rode de ontdekker van Groenland, zo'n 1000 jaar geleden naar het westen gevaren op zoek naar nieuw land. Hij noemde het nieuwe land Vinland. Uit opgravingen blijkt dat Leif met een groep Noormannen hier geleefd hebben.
U kunt hier rondwandelen door het openluchtmuseum en het nabij gelegen Norsted, waar nog meer replica huisjes en gebouwtjes uit de tijd van Noormannen. In deze tijd van het jaar zijn de struikjes langs overladen met bessen. Verschillende vogels zullen van deze overvloed profiteren.

Dag 14 Terra Nova NP

Aan de oostkust van Newfoundland ligt een bosrijk gebied, het Terra Nova NP. Hier leven nog zwarte beren en broeden Amerikaanse zeearenden en Visarenden. Het is een geweldig gebied voor wandelingen en tochten langs de kust met zodiacs.

Dag 15 St. John's

In de ochtend ligt de Ocean Endeavour aan de kade in St. John's Newfoundland. Na het ontbijt gaat u van boord, waarmee de reis eindigt.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

Deze scheepsreis begint in Kangerlussuaq (Groenland) en eindigt in St. John's Newfoundland, Canada. De reis begint in Toronto.

DataReisduurSchip
23 sep - 07 okt 202014 nachtenOcean Endeavour

Ocean Endeavour // max. 198 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
HuttypePrijsBeschikbaar
Cat. 1 / 4 pers. hut€ 5.672,00VOL
Cat. 2 / 3 pers. hut€ 6.876,00VOL
Cat 3 / 2 pers. hut€ 8.080,00VOL
Cat. 4 / 2 pers. hut€ 9.198,00VOL
Cat. 5 / 2 pers. hut€ 10.316,00VOL
Cat. 6 / 2 pers. hutnvtja
Cat. 7 / 2-pers. hut€ 12.552,00VOL
Cat. 8 / 2-pers. hut€ 13.670,00ja
Cat. 9 / 2-pers. hut€ 14.788,00ja
Cat. 10 / 2-pers. hut€ 15.906,00ja
Discovery Fund Fee€ 215,00
Chartervlucht
Toronto-Kangerlussuaq
€ 1.114,00

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 21 november 2019

Hutdeling:

Genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 
In een 3-of 4-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie of vier personen tegelijk boeken.
Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in één en dezelfde 3-of 4-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de andere in een dameshut.

Toeslag alleengebruik hutten:

Voor alleenreizenden die geen geen hut willen delen met een andere passagier, wordt een beperkt aantal hutten beschikbaar gesteld in  Categorie 3 t/m 7, waar in geboekt kan worden zonder toeslag.
Indien deze hutten niet meer beschikbaar zijn, betaalt u voor alleen gebruik van een hut 50% toeslag op de prijs van de betreffende hutcategorie.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie/thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten vanaf Amsterdam of Brussel naar Toronto of Kangerlussuaq en van St. John's naar Amsterdam of Brussel, chartervlucht Toronto - Kangerlussuaq, eventuele brandstoftoeslag, transfers, eventueel benodigde overnachtingen op de heen- en terugreis, verzekeringen, (fris)drankjes en fooien aan boord, uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel, evenals benodigde overnachtingen en eventuele verlengingen. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.