Reisinformatie

Reisbeschrijving Groepsreis "Kanoën op de Hortonrivier in het noorden van de Northwest Territories"

Na aankomst in Inuvik ontmoet u tijdens een informatiebijeenkomst de andere deelnemers aan deze kanotocht. Overnachting in Mackenzie Hotel in Inuvik.
De volgende morgen na het ontbijt wordt de groep met een Twin Otter van Inuvik naar het startpunt van de kanotocht gebracht. De tenten worden hier opgezet en er kan gewandeld worden in de omgeving of u kunt wat ervaring opdoen met de u ter beschikking gestelde kano. Er wordt hier in de tenten overnacht.
De derde dag worden 's morgens na het opbreken van het kamp de kano's in het meer gelaten. Vanaf het meer wordt de Horton opgepeddeld. De brede vallei waarin de Horton stroomt, is waarschijnlijk nog niet helemaal sneeuwvrij, maar op veel plaatsen bloeien de eerste planten al. Tijdens wandelingen kunnen typische bewoners van de toendra gezien worden. Bij vorige reizen zijn er zelfs wolven gezien.
Na drie dagen bent u al dichter bij de Noordelijke IJszee gekomen, de temperatuur daalt en u komt in het gebied waar Grizzly's, muskusossen en kariboes leven. Met een beetje geluk kunt u grote groepen Blauwneuskariboes zien, die in deze tijd migreren naar het gebied tussen de Horton en de Franklin Bay.
Na acht dagen peddelen wordt het verval in de rivier minder, terwijl aan de horizon het bizarre landschap van Smoking Hills zichtbaar wordt. De kale berghellingen vertonen schitterende kleuren en formaties. Op verschillende plaatsen hangen rookkolommen.
In de bodem bij Smoking Hills komt pyriet (ijzersulfide), zwavel en bitumen voor. Deze uiterst brandbare combinatie zorgt al sinds mensenheugenis voor spontane branden. De Inuit die hier van oudsher leven, noemen het gebied 'Het land van het zure water'.
De laatste twee dagen worden langs de rand van de oceaan doorgebracht. Wellicht ziet u Beluga´s voorbij zwemmen. Op de dertiende dag haalt de Twin Otter de groep weer op voor overnachting in Inuvik.

Het kanoën

Kano-ervaring (Klasse II) is voor deze reis nodig. Daarnaast doorzettingsvermogen en een goede basisconditie en teamgeest.
U gaat op pad in 2-pers. kano's.
Er wordt per dag circa 20km afgelegd, de totale afstand bedraagt 210km.
Onderweg is er ruim tijd voor wandelingen en fotografie.

Overnachtingen

In Inuvik overnacht u in het Mackenzie Hotel. Dit is een middenklasse hotel gelegen in het centrum van Inuvik. In de lobby treft u enkele kunstwerken van lokale bewoners. Er is een restaurant, fitnessruimte en iedere kamer heeft een magnetron, klein koelkastje en privé douche/toilet.
Tijdens de kanotocht wordt overnacht in tenten die de groep zelf meeneemt en dient op te zetten. Maaltijden worden gezamenlijk bereid en genuttigd.

Benodigde vluchten, verlenging in Canada en/of Alaska

Indien gewenst, verzorgen we tevens de benodigde vluchten vanaf Amsterdam of Brussel.
Deze reis is eenvoudig te verlengen met een bezoek aan andere delen van Canada en/of Alaska. Van een rondreis met een huurauto tot een cruise met een klein schip door de Inside Passage.
Stuur ons uw wensen of bel 010 - 2950126 voor overleg of een afspraak op ons kantoor. We helpen u graag verder.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Inuvik

De reis start vanaf Inuvik, een klein plaatsje aan het einde van de Dempster Highway, aan de rand van de Beaufortzee.
Ter voorbereiding op de reis wordt om 20.00u een informatiebijeenkomst in het Arctic Chalet gehouden. U ontmoet de gidsen en de andere deelnemers. Overnachting in Mackenzie Hotel.

Dag 02 naar de Hortonrivier

's Morgens om 08.00u wordt verzameld voor de vlucht met een Twin Otter. De oneindig lijkende toendra is prachtig om vanuit de lucht te zien. Een landingsbaan is er niet, maar de piloot zet het vliegtuig netjes aan de grond. Alles wordt uitgeladen en het vliegtuig vertrekt weer. Het geluid sterft langzaam weg.
Het kamp wordt opgezet en de kano's worden in gereedheid gebracht. Daarna wordt te voet de prachtige omgeving verkend.

Dag 03 De kanotocht begint

Als iedereen zich in de kano's heeft geïnstalleerd, kan de tocht beginnen. Het eerste traject gaat door de brede vallei. Alleen langs de oevers groeien nog enkele bomen. Verder is het een eindeloze, schijnbaar kale vlakte. Bij nadere bestudering groeien er lage planten zoals paarse steenbreek, die nu begint te bloeien.

Dag 04 + 05 De eerste dagen

De eerste dagen is het wennen aan de kano en het tempo van de groep. Kanotrajecten worden afgewisseld met wandelingen over de toendra. Langs de oever zijn soms nog ijsranden te zien en vormen prachtige onderwerpen om te fotograferen.
In deze omgeving hebben in voorgaande jaren wolven hun jongen groot gebracht. Met een beetje geluk wordt opnieuw een familie ontdekt. In de lucht patrouileren Steenarenden en Giervalken op zoek naar onder andere lemmingen.

Dag 06 - 10 De Horton

Er zal dagelijks in een rustig tempo gepeddeld worden. Op een mooie plek zal een dag aan land gespendeerd worden. Tijdens een wandeling over de toendra zult u zich verbazen over de hoeveelheid bloeiende planten. Lemmingen schieten weg voor uw voeten en Sneeuw- en IJsgorzen zingen het hoogste lied vanaf de punt van een rotsblok.
De laatste 30 km over de Horton laat u de eerste verkoeling voelen. Koude lucht van de arctische oceaan stroomt tot ver over de toendra. Hier leven onder andere Grizzly's, wolven, muskusossen en kariboes. De Blauwneuskariboes trekken in deze periode steeds noordelijker om te ontsnappen aan de hinderlijke muggen. Een exacte datum voor deze trek is niet te geven, maar misschien heeft u geluk.

Dag 11 - 13 De laatste etappe

Langzaam nadert het punt waar de Horton in zee uitkomt. Het landschap ondergaat een duidelijke verandering en misschien zijn de eerste rookpluimen van Smoking Hills te zien. Smoking Hills is een van de plaatsen op aarde waar van nature bitumen en zwavel dicht bij elkaar in de bodem voorkomen. Grote gedeelten van de heuvels smeulen jaar in jaar uit. Het water in de baai bij Smoking Hills staat bij de Inuit bekend als slecht water: het water smaakt vies en er leven (bijna) geen vissen.
Verder op ligt de Franklinbaai, een plaats waar Beluga's graag naar toe komen om hun huid af te schuren en hun kalfjes ter wereld te brengen. Maar het kan ook zijn dat het voorjaar laat begonnen is en de baai nog veel pakijs bevat. 
Omdat de kariboes helemaal tot aan de arctische oceaan trekken, kunnen ook hier groepen rondlopen.  
Als er een goede landingsplaats voor de Twin Otter gevonden is, wordt het kamp opgezet en de kano's uit het water gehaald. Afhankelijk van het tijdstip, kan er nog een wandeling gemaakt worden. 

Dag 14 Terug naar Inuvik

De Twin Otter komt de groep weer ophalen. Na aankomst in de Arctic Chalet, is een warme douche de eerste luxe in dagen. Nadat iedereen zich heeft opgefrist, kan er een wandeling door Inuvik gemaakt worden.
Overnachting in de Mackenzie Hotel.

Dag 15 Einde van de reis

Vertrek uit Inuvik.
U kunt terugvliegen naar Whitehorse of Yellowknife. Indien u nog enkele dagen in het hoge noorden wilt blijven, kunt u een poging ondernemen om naar de Inuitnederzetting Tuktoyaktuk te vliegen. Deze nederzetting ligt op een zandbank voor de kust bij Inuvik.

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze reis begint en eindigt in Inuvik (NWT, Canada).

DataReisduur
14 juni t/m 28 juni 201913 nachten

Prijzen per persoon

bij koers CA$1,00 = € 0,70
AccommodatiePrijs
2-pers. kamer/tent + land use fee€ 8.036,00
1-pers. kamer/tent + land use feeOp aanvraag

De prijzen zijn inclusief:

Twin Ottervlucht van Inuvik naar startpunt kanotocht en van het eindpunt terug naar Inuvik, accommodatie in 2-pers. tenten, volpension, gebruik van kookgerei, Engelssprekende gids(en), 2-pers. kano en droogpak, 2 overnachtingen in Inuvik in 2-pers. kamer op basis van logies, niet terugvorderbare lokale belastingen, informatieboekje, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht Amsterdam of Brussel - Yellowknife of Whitehorse - Inuvik, eventuele brandstoftoeslagn, slaapzak, foammatje en andere persoonlijke uitrusting, alcoholische drankjes, verzekeringen, uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging in Canada voor u. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.
Indicatieprijs vluchten:
van Amsterdam of Brussel naar Yellowknife afhankelijk van de beschikbare klasse van € 1.300,- tot € 2.300,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen.
Van Yellowknife naar Inuvik afhankelijk van de beschikbare klasse van € 1.220,- tot € 2.200,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen.