Ga naar inhoud

Expeditiecruise High Arctic (incl. Ellesmere & Axel Heiberg)

scheepsreis naar het uiterste noorden van Canada

:alttitle:

Expeditiecruise High Arctic (incl. Ellesmere & Axel Heiberg)

In het hoge noorden is de afstand tussen Groenland en Canada soms maar 40 km. Het indrukkende landschap aan beide oevers van deze nauwe straat vertoont veel overeenkomsten. Bergruggen van tafelbergen met ijskappen vanwaar gletsjers zich tussen de bergen door zich een weg naar zee banen. Ze eindigen in grote blauwe ijsmuren, die regelmatig afkalven.
Zo noordelijk is er zelfs op beide oevers nog bewoning mogelijk door de grote voedselrijkdom in zee. Niet alleen Inuit vinden er voldoende voedsel, maar ook honderdduizenden Zadelrobben, Dikbekzeekoeten, Zwarte zeekoeten en Drieteenmmeeuwen delen in de natuurlijke rijkdom. Tevens leven er ijsberen, Muskusossen, Narwallen, Beloega's en walrussen.

De reis in het kort

De reis begint met een chartervlucht van Calgary naar Resolute Bay in het hoge noorden van Canada. Vanhier vertrekt de Ultramarine. Tijdens de reis bepalen ijs- en weersomstandigheden waar men aan land kan gaan. Zo kunnen mogelijk eilanden als Devon en Coburg bezocht worden. De zee rond Coburg is het leefgebied van Groenlandse walvissen, Narwallen, walrussen, zeehonden en ijsberen.
Het geïsoleerde gehucht Grisefjord (Aujuittuq) is ook zeker de moeite waard. Het landschap van Ellesmere is groots. Bergen, gletsjers, valleien waar de toendra nog in volle bloei staat. Terug naar het westen kunnen nog landingen op Prince Leopold en Beechey worden gemaakt. Op Beechey overwinterden de mannen van de tweede Franklin Expeditie voor zij, op de drie na die hier begraven liggen, voorgoed verdwenen. Een gedenksteen en de drie graven zijn de stille getuigen van de tragische gebeurtenis.
De scheepsreis eindigt ook in Resolute Bay. Een chartervlucht brengt u terug naar Calgary.
Tijdens de scheepsreis zullen (bijna) dagelijks excursies aan land gemaakt worden en/of tochten met zodiacs. Daarnaast heeft de Ultramarine de beschikking over helikopters die men bij goed weer kan inzetten om wandelaars op een hoger plateau te krijgen.

Als u deze reis kiest

 • Avontuurlijke scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
 • Inclusief regelmatig excursies aan land en excursies met zodiacs (rubberboten).
 • Optioneel: kajakprogramma en toendra to table
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Max. 199 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Verlenging in Canada is mogelijk.

Impressies

 • Voorbij zwemmende Narwal bij Ellesmere.
  1/14

  Voorbij zwemmende Narwal bij Ellesmere.

 • Kleine jager bij Coburg.
  2/14

  Kleine jager bij Coburg.

 • Klif met Zwarte zeekoetenkolonie op Coburg.
  3/14

  Klif met Zwarte zeekoetenkolonie op Coburg.

 • Ijsbeer op het pakijs in de Lancaster Sound.
  4/14

  Ijsbeer op het pakijs in de Lancaster Sound.

 • IJsberg in de Lancaster Sound.
  5/14

  IJsberg in de Lancaster Sound.

 • Walrussen bijeen op een rots voor Dundas Harbour.
  6/14

  Walrussen bijeen op een rots voor Dundas Harbour.

 • Mooi gevormde ijsbergen in de Lancaster Sound.
  7/14

  Mooi gevormde ijsbergen in de Lancaster Sound.

 • Oude gebouwen van de Hudsons Bay Company in Dundas Harbour op Devon.
  8/14

  Oude gebouwen van de Hudsons Bay Company in Dundas Harbour op Devon.

 • Gebergte langs de Lancaster Sound.
  9/14

  Gebergte langs de Lancaster Sound.

 • Gletsjerfront Ellesmere.
  10/14

  Gletsjerfront Ellesmere.

 • Achtster op de toendra van Ellesmere.
  11/14

  Achtster op de toendra van Ellesmere.

 • Netbladige wilg op de toendra van Ellesmere.
  12/14

  Netbladige wilg op de toendra van Ellesmere.

 • Groenlands Hongerbloempje op de toendra van Ellesmere.
  13/14

  Groenlands Hongerbloempje op de toendra van Ellesmere.

 • Grise Fjord, een kleine nederzetting in het uiterste noordoosten van Nunavut. Foto: Floortje Dessing.
  14/14

  Grise Fjord, een kleine nederzetting in het uiterste noordoosten van Nunavut. Foto: Floortje Dessing.

Dag tot dag

BELANGRIJK

De uitvoerbaarheid van de beschreven route wordt mede bepaald door weersomstandigheden en de ijssituatie. De ijsstituatie varieert enorm: het ene jaar is het ijs al vroeg voldoende opengebroken om met gemak het programma te kunnen uitvoeren, terwijl in het andere jaar het ijs het hele seizoen bepaalde doorvaarten blijft blokkeren. In een dergelijk geval zal men een zo goed mogelijk alternatief programma aanbieden.

 • Calgary

  Na aankomst in Calgary wordt u in het groepshotel bij de luchthaven verwacht voor overnachting op basis van logies/ontbijt. U ontmoet medepassagiers en u krijgt informatie over de chartervluchten en de afhandeling van uw bagage.

 • Calgary - Resolute Bay

  Na het ontbijt is het tijd om alles in gereedheid te brengen voor de chartervlucht van Calgary naar Resolute Bay. Na de vlucht heeft u in de kleine Inuitgemeenschap Resolute Bay nog de gelegenheid om een wandeling te maken, voordat u aan boord gaat van de Utramarine. Het schip ligt voor anker in de baai en per zodiac wordt u aan het einde van de middag aan boord gebracht.

 • Canadese High Arctis

  De komende dagen bepalen ijs- en weersomstandigheden waar aan land gegaan kan worden. Mogelijke plaatsen zijn:

  Op Devon bevinden zich nog wat restanten uit het begin tot halverwege vorige eeuw, Dundas Harbour. Wat in 1924 begon als een opzichterpost van de Canadese overheid om buitenlandse walvisvaarders in de gaten te houden, werd in 1933 een handelspost van de Hudson's Bay Company. In 1934 verplaatste de overheid een groep van 52 Inuit vanuit Cape Dorset naar Dundas Harbour, die echter na verloop van tijd weer terugkeerden naar hun oorspronkelijke woonplaats. In 1951 werd het gehucht volledig opgeheven. Van de houten gebouwen staan er nog enkele die in redelijke staat zijn.
  Het is hoogzomer, de toendra staat nu in volle bloei. Vooral het kartelblad is hier prachtig. De bloemen lijken wel orchideeën. De toendra is het foerageergebied van muskusossen, dus wellicht duikt er een groepje op.
  Op de weg naar en vanaf het eiland is de kans groot op het zien van walrussen. Niet ver van Dundas zijn enkele rotsen waar ze regelmatig in groepen bijeen liggen. Verder kunnen er groepen Zadelrobben opduiken en soms een enkele Narwal.

  Het brede water tussen Ellesmere, Devon en Baffin heet Lancaster Sound. Een gebied waar onder andere grote groepen Zadelrobben en walrussen leven.

  Coburg is vooral een vogeleiland. De steile kliffen vormen uitstekende nestplaatsen voor Drieteenmeeuwen, Dikbekzeekoeten en Zwarte Zeekoeten. In de ze tijd is het er een drukte van jewelste. Vogels vliegen af en aan om voedsel te vergaren voor hun hongerige kuikens. Omdat het dag en nacht licht is, gaat deze taak ook klokje rond door.
  Als er rond het eiland nog pakijs ligt, moet u zeker uitkijken naar ijsberen, die vanaf het ijs jagen op zeehonden.

  Op het eiland Somerset staat nog een hut, Fort Ross, die dateert uit de hoogtij dagen van de Hudson Bay Company. Niet ver hier vandaan verzamelen vaak walrussen in groten getale. De nabij gelegen gletsjer zorgt voor ijsbergen die door weer en wind tot fantasierijke sculpturen zijn geslepen. Door de stroming in de zee-engten waardoor gemanoeuvreerd wordt, wordt voedselrijk water aangevoerd. Er zijn hier vaak groepen Zadelrobben en Baardrobben te zien. Met een beetje geluk kunnen ook Beluga's of Narwallen gezien worden.

  Op Ellesmere ligt een kleine nederzetting: Grisefjord. Ook deze nederzetting is net als Dundas Harbour door de overheid geforseerd ontstaan. Er woont nog een klein aantal Inuit. Veel bezoek komt hier niet, dus men is meestal blij om weer eens andere mensen te zien.
  De omgeving wordt gevormd door imposante bergruggen en valleien met immense toendra, waar gewandeld kan worden. Ook hier is een rijke toendra met de mooiste bloemen waar muskusossen en poolhazen leven.

  Tussen loodrecht uit zee oprijzende eilanden ligt een grindstrand. Dit is een deel van Beechey. Het kreeg zijn grote bekendheid door de graven van drie leden van de Franklin Expeditie uit 1845. Het zijn de enige waarvan iets tastbaars is terug gevonden. Van de schepen HMS Terror en de HMS Erebus en de gehele bemanning zijn verder alleen nog wat gebruiksvoorwerpen zoals knopen in de Inuitgemeenschappen bij onder andere Cambridge Bay teruggevonden.
  Verder zijn er op het strand nog wat planken en staanders van een gebouw (Northumberland House)dat door Lady Franklin bekostigd is. Na het verdwijnen van de gehele expeditie, rustte zij een reddingsexpeditie uit. Men ging op zoek naar overlevenden. Voor het geval Franklin en zijn mannen terugkeerden zouden keren naar Beechey werd hier een hut neergezet met voorraden.
  Jaren geleden brachten prof. mr. Pieter van Vollenhoven en H.K.H. Prinses Margriet een bezoek aan het eiland. Ter nagedachtenis hiervan is een steen met plaquette neergezet.

  Het aan de overzijde van de Lancaster Sound gelegen eiland Prince Leopold is een grote zeevogelkolonie. Het kliffen rijzen loodrecht op uit zee. Je kunt hier alleen met een zodiac of met een kajak langs de kliffen varen en kijken en luisteren naar de vele duizenden Zwarte Zeekoeten, Dikbekzeekoeten, Drieteenmeeuwen en Noordse Stormvogels.

 • Resolute Bay - Calgary

  Na het ontbijt ontschepen in Resolute Bay. Met de zodiacs wordt u aan wal gebracht en verder naar het vliegveld. Een chartervliegtuig brengt de passagiers naar Toronto, waar de laatste nacht in een hotel wordt doorgebracht op op basis van logies/ontbijt.

 • Calgary

  Na het ontbijt is de reis ten einde en kunt u huiswaarts keren of uw reis door Canada vervolgen.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 20 juni 2024
canada-240
 • 5% GST.
 • Reis van huis naar Toronto en v.v.

Polar Plunge

Inmiddels is het min of meer traditie geworden dat er tijdens een reis naar het Noordpoolgebied en naar Antarctica de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de andere passagiers wordt beloond.

Kajakprogramma

Tijdens de reizen kan er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan kajaktochten. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen de genoemde meerprijs.

Helikoptervlucht

Tijdens deze reis maakt u een helikoptervlucht over het poollandschap. Per keer neemt men 7-9 passagiers mee voor een vlucht van circa 10-15 minuten. In de prijs van de scheepspassage zit 1 helikoptervlucht, indien de omstandigheden goed zijn. Aan boord kan men tegen betaling eventueel meer helikoptervluchten boeken.

(Heli)-landing

Als de weersomstandigheden het toelaten kan men wandelingen aanbieden in de afgelegen delen van Groenland en Canada. Per helikopter wordt de groep dan naar het beginpunt gebracht, vanwaar men de wandeling zal uitstippelen. Naast heli-landing worden er natuurlijk ook andere wandelingen aangeboden, zodat ook bij mindere weersomstandigheden een activiteit wordt aangeboden. Heli-landing kunt u tegen de genoemde meerprijs bijboeken. Voor de standaard wandelingen geldt dat u kunt kiezen voor een zware, middel- of kortere wandeling. Deelname hieraan is gratis.

Tundra to table

Op de toendra groeien kruiden die van oudsher door Inuit gebruikt worden bij het koken. Wilt u eens proeven? Meldt u dan aan voor deze excursie. U zult versteld staan van wat er op tafel komt en hoe het smaakt.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, kan de rederij ertoe overgaan om een brandstoftoeslag op te leggen.

Vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten naar Calgary, eventuele aanvullende overnachtingen en/of eventuele verlenging in Canada.
Wilt u meer weten? Stuur dan een bericht met uw wensen, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-bericht voor overleg of een afspraak. Wij helpen u graag bij het samenstellen van UW reis en maken daarom graag een voorstel voor u.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven