Ga naar inhoud

Het noorden van Chili:

Reizen naar de Atacamawoestijn, de Altiplano, stranden en 's nachts een waanzinnige sterrenhemel

:alttitle:

Noord-Chili

Het "Grote Noorden" van Chili bestaat uit de provincies Tarapaca en Antofagasta. Na de salpeteroorlog met Peru en Bolivia in 1879 is dit gebied bij Chili gevoegd. Het feit dat deze grondstof een oorlog waard was, geeft aan hoe belangrijk de salpeter voor dit gebied was. Het landschap bestaat uit een aaneenschakeling van desolate woestijnen, zoutmeren en een immense hoogvlakte. De hoogvlakte of altiplano is ontstaan doordat valleien tussen de vulkanen in de Andes over duizenden jaren zijn volgelopen met lavagruis, aslagen en ander vulkanisch gesteente. De hoogvlakte bereikt op verschillende plaatsen een hoogte van 4000m. De totale oppervlakte van de altiplano is ca. 180.000 km2. Het bekendste deel is de Atacamawoestijn, waarin zich tevens zoutvlakten, geisers, vulkanen, kloven en ravijnen bevinden. In deze, zo op het eerste gezicht, weinig leefbare omgeving komen o.a. flamingo's, vicuña’s en lama's voor. Tezamen met restanten van zeer oude culturen maakt dit de Atacama en de Altiplano tot zeer aantrekkelijke gebieden voor wandelaars, natuur- en cultuurliefhebbers.

In het uiterste noorden liggen in de vierhoek tussen Arica, Putre, Cholchane en Iquique het Lauca NP en het Isluga NP, een adembenemend mooi landschap met bijzondere dieren en planten. Zuidelijker liggen Calama, San Pedro en Toconao. De Atacamawoestijn is een van de bekendste gebieden van het noorden met attracties zoals de Tatiogeisers, de Atacamazoutvlakten en de Maanvallei.
Verder naar het zuiden liggen Antofagasta, de grootste havenstad van het noorden, Copiapó en tenslotte La Serena en Cocuimbo. In de Andes, ter hoogte van La Serena, ligt de de Elquivallei. Een gebied met de grootste sterrenobservatoria ter wereld, waar ook u een kijkje kunt nemen en de geheimen van de sterrenhemel kunt ontdekken.

Terug naar boven