Ga naar inhoud

Valparaiso en Viña del Mar

:alttitle:

Valparaiso en Viña del Mar

chili-1011

Valparaíso is de grootste havenstad van Chili en is eenvoudig vanuit het 140 km landinwaarts gelegen Santiago te bereiken. Het eens zo kleine vissershaventje is in vrij korte tijd uitgegroeid tot de derde stad van Chili. Omdat het plaatsje aan de voet van het kustgebergte was gebouwd, kon men niet anders dan uitbreiden langs de berghelling. De kleurige houten huisjes liggen nu tot op grote hoogte tegen de bergwanden. Er zijn tal van steegjes, trappen en zelfs liften die naar boven leiden. Het behoeft geen betoog dat u van boven een schitterend uitzicht heeft over de stad.
Een van de bezienswaardigheden is het huis van de Chileense dichter Pablo Neruda, genaamd La Sebastiana. Neruda is geboren is Valparaíso en hij had huizen in vele Chileense plaatsen. Het huis in zijn geboortestad is echter het minst bekend. U kunt het huis bezoeken. Het gidsje van Neruda dat u bij de ingang kunt verkrijgen, loodst u door zijn fraaie domein, dat uiteraard een panoramisch uitzicht heeft over Valparaíso.
Een wandeling langs de hooggelegen huisjes en de schitterende koloniale gebouwen is zeker aan te raden. Een bezoek aan de diverse musea leert u meer over de oorlog tussen Chili, Peru en Bolivia. Een oorlog om de grote natuurlijke rijkdommen die langs de noordelijke kuststreken voorkomen. Valparaíso en Generaal Arturo Prat speelden een grote rol in deze oorlog.

Viña del Mar is een mondaine badplaats op slechts enkele kilometers van Valparaíso. Viña del Mar heeft mooie stranden en, anders dan Valparaíso, drukke boulevards en sjieke hotels. De enkele fraaie oude gebouwen zijn vrijwel allemaal in gebruik als hotel.

Terug naar boven