Reisinformatie

Reisbeschrijving Hondensledetocht naar de Geografische Noordpool

U vertrekt vanaf Schiphol via Oslo naar Spitsbergen. Hier ontmoet u de andere deelnemers aan de reis. Hier op Spitsbergen worden de materialen gecontroleerd en eventueel nog aangevuld of vervangen. Wellicht kan er een korte hondensledetocht gemaakt worden om alvast te wennen aan de kou.
Op de vierde dag vertrekt het vrachtvliegtuig naar het basiskamp Barneo dat op ongeveer 89° NB op het pakijs is gebouwd. Tijdens de vlucht naar Barneo kunt u uitkijken over het ijs van de Arctische Oceaan. U zult een labyrint van ijs en open water zien. Hier moet u straks tussendoor laveren om op 90° NB uit te komen.  
Na aankomst in het basiskamp Barneo wordt de laatste informatie over het terrein en de verplaatsing van het pakijs opgevraagd. Afhankelijk van de positie van het basiskamp zal een helikopter de groep afzetten op een punt waar het ijs van goede kwaliteit is en vanwaar er een goede kans is om binnen de gegeven tijd de noordpool te bereiken.
Daarna begint het echte werk. Dagelijks verder werkend in noordelijke richting tot uiteindelijk de GPS heel even exact 90.00 aangeeft. Daarna wordt de groep opgehaald door een helikopter en teruggebracht naar Barneo.
Met het eerst volgende vrachtvliegtuig gaat de groep dan terug naar Spitsbergen, waar het bereiken van het noordelijkste punt op aarde gevierd wordt voor u terug naar Nederland vliegt.

Hondensledetocht // Conditie en medische keuring

Tijdens de tocht zult u samen met een ervaren hondensledemenner op één slede gaan. Eén zit op de slede de ander bestuurt de slede. Na de instructie zult ook u in staat zijn om de honden te mennen. Om beurten zullen u en de menner de slede besturen.

Omdat deze reis zowel fysiek als mentaal veel van u vergt, is een meer dan goede conditie vereist. Om zeker te zijn dat u niet voor verrassingen komt te staan tijdens trainingen of op de Arctische Oceaan, stellen wij een medische keuring vóór definitieve boeking verplicht.

Verlenging in Oslo of in Longyearbyen

Indien u deze reis vooraf of achteraf wilt verlengen met een verblijf in Noorwegen of op Spitsbergen is dit mogelijk. In deze tijd van het jaar is er veel te doen op Spitsbergen zoals hondenslede- en sneeuwscootertochten. Lees meer...  Oslo is een gezellige stad met veel musea. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Amsterdam - Oslo - Longyearbyen

Liinvlucht van Amsterdam naar Oslo en van Oslo naar Longyearbyen. Ontmoeting op de luchthaven met een van de gidsen en transfer naar uw hotel voor overnachting op basis van logies/ontbijt.

Dag 02 + 03 Longyearbyen

Bijeenkomst met de gids en andere deelnemers. Samen worden de voorbereidingen voor de reis getroffend. O.a. wordt van ieder de persoonlijke uitrusting gecontroleerd.
's Avonds is het welkomstdiner. Overnachting in het hotel.

Dag 04 Longyearbyen - Barneo Basecamp

Zodra er duidelijkheid is of en hoe laat het vrachtvliegtuig naar Barneo kan vertrekken, worden de materialen en de groep naar de luchthaven gebracht. Tijdens de vlucht krijgt u een idee hoe de grote ijsvlakte waarop u de komende dagen verblijft eruitziet.
Na ongeveer twee en een half uur landt het grote vliegtuig op het ijs. Een knap staaltje stuurmanskunst van de piloten. Daarna haalt iedereen zijn eigen spullen uit het vliegtuig en brengt deze naar het kamp. Vervolgens kunt u de directe omgeving van het kamp verkennen. Wilt u opwarmen? Dan is de bar altijd open. In diezelfde tent worden ook de maaltijden genuttigd. 
De overnachting is in één van de grote tenten. Er wordt op veldbedden geslapen. De ruimte wordt met meerdere mensen gedeeld.

Dag 05 Sleden en honden

Per helikopter wordt u naar het beginpunt van de tocht gebracht. De honden en hun begeleiders staan u al op te wachten. De verdere dag wordt gebruikt om de honden te leren kennen en om u de essentiële technieken van het besturen van een hondenslede bij te brengen. Overnachting in tenten.

Dag 06 - 11 Op weg naar de Geografische Noordpool

Na het ontbijt worden de tenten ingepakt en opgeladen. Daarna vertrekt de groep met hondensleden richting de geografische Noordpool. Als het ijs slecht of onoverzichtelijk is, zal het nodig zijn dat één of meerdere deelnemers een gedeelte op ski's aflegt. Ook in het geval dat deelnemers het te koud krijgen, helpt een stuk meeskiën om weer op temperatuur te komen. Onderweg wordt gestopt om koffie, thee of soep te drinken.  
Aan het einde van iedere dag wordt een goede plek gezocht voor het opzetten van het kamp. Hier worden dan gezamenlijk de tenten opgezet en de honden verzorgd. Daarna is de innerlijke mens aan de beurt.
Uiteindelijk komt de 90° NB in zicht. Het behalen van het punt wordt passend gevierd. Daarna wordt er contact gezocht met Barneo Basecamp. Er wordt dan doorgegeven wanneer de helikopter verwacht wordt om de groep en de honden op te halen. Tot die tijd kunt u de omgeving rustig in u opnemen.

Dag 12 Barneo Basecamp

Op de afgesproken tijd arriveert de helikopter. Alle materialen, de honden en de deelnemers worden ingeladen. Een korte vlucht brengt u terug naar Barneo Basecamp.
Afhankelijk van de vertrektijd van het vliegtuig naar Spitsbergen, verblijft u nog enige tijd in het basiskamp of moet meteen alles in het vrachtvliegtuig geladen worden.
Daarna vliegt u naar Spitsbergen.
Vanaf de luchthaven is er een transfer naar uw hotel, waar u overnacht op basis van logies/ontbijt.

Dag 13 + 14 Longyearbyen

Terug in Longyearbyen krijgt iedere deelnemer een certificaat waarop vermeld staat dat hij/zij op de Geografische Noordpool geweest is. Na de kleine ceremonie heeft u de verdere dagen ter vrije besteding. Er is een extra dag hier gepland vanwege eventuele vertraging in de vlucht vanaf de noordpool. Overnachting in het hotel op basis van logies/ontbijt.

Dag 15 Longyearbyen - Oslo - Amsterdam

Transfer terug naar de luchthaven. Vlucht van Longyearbyen naar Oslo en van Oslo naar Amsterdam/Brussel.

Data & Prijzen 2018

Vertrek

Deze reis begint en eindigt op de luchthaven Schiphol.
Eventueel is vertrek vanaf Zaventem ook mogelijk.

DatumReisduur
april 2018, op aanvraag14 nachten

Prijzen per persoon

DataRichtprijs
Bij deelname van 2 personen€ 52.000,00
Bij deelname van 3 personen€ 47.000,00

De prijzen zijn inclusief:

SAS-lijnvluchten in C-klasse van Amsterdam naar Oslo en van Oslo naar Longyearbyen en v.v.,  transfers van de luchthaven naar uw hotel en v.v., welkomstdiner in Longyearbyen, trainingstocht in de omgeving van Longyearbyen, retourchartervlucht van Longyearbyen naar Barneo, helikoptervlucht van Barneo naar het startpunt (indien nodig) en van de Geografische Noordpool naar Barneo, gebruik van de faciliteiten in Barneo, verblijf tijdens de tocht en op Barneo op basis van volpension, gebruik van ski's, skibindingen, skistokken, slede, harnars, tent en kookuitrusting, voedingsmiddelen tijdens de tocht, 5 overnachtingen in hotel in Longyearbyen in 2-pers. kamer, op basis van logies/ontbijt en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

persoonlijke uitrusting en kleding, maaltijden en overige verblijfskosten in Longyearbyen, verzekeringen, uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Verplichte verzekering:

Voor is deze reis is het hebben van een reisverzekering die repatriëring, evacuatie en search & rescue dekt tot minimaal € 100.000,- per persoon verplicht.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.