Ga naar inhoud

Het eiland BLEAKER

:alttitle:

Het eiland BLEAKER

Bleaker ligt ten zuidoosten van het schiereiland Lafonia dat onderdeel uitmaakt van Oost-Falkland. Het eiland bestaat uit twee delen die verbonden worden door een zandbank die nu permanent boven zee uitkomt. Het hoogste punt is net iets meer dan 20 m. Geen wonder dat in het verleden menig schip in een storm het eiland over het hoofd zag en strandde. Het eiland is nauwelijk meer dan een kilometer breed en circa acht kilometer lang.
De huidige eigenaar van het eiland runt een biologische boerderij met schapen en koeien. Er leeft een enorme variëteit aan vogels, waaronder pinguïns. Op de stranden zijn vaak zeeolifanten te vinden. De natuurlijke begroeiïng kent onder andere drie soorten orchideeën.

Het eiland Bleaker

Het eiland kent grote zandstranden, kiezelstranden weiden en enkele lage kliffen. Er zijn drie heuvels waarvan de hoogste 27 m hoog is en de naam Semaphore Hill draagt.

Vogels en andere dieren

Op Bleaker komen drie pinguïnsoorten voor. Er is een Rotsspringerkolonie met circa 750 broedparen, een kleinere kolonie Ezelspinguïns en hier en daar broeden Magelhaenpinguïns. Verder is er een kolonie met 9000 paar Falklandaalscholvers, die op de toppen van de kliffen broeden.
Op en rond de verschillende meertjes zijn Witwang- en Zilverfuten en een enkele Zwarthalszwaan te vinden.
Andere vogels zijn onder andere: Roodrugbuizerd, Giervalk, Magelhaengans, Vliegende booteend, Falklandbooteend, Falkland skua, Falkland- en Kuifcaracara, Dolfijnmeeuw, Kalkoengier, Zwarte wipstaart, Zeggewinterkoning, Cobb's winterkoning, Zuidamerikaanse snip, Zuidpoolkip
Op de stranden zijn vaak zeeolifanten en zeeleeuwen te zien.

Planten en bloemen

Zoals op vele van de Falklandeilanden heeft ook op Bleaker de oorspronkelijke begroeiïng van Boender- en Zwaardgras (Tussockgras) enorme schade opgelopen door het begrazen door schapen en koeien. Op enkele plaatsen is er echter nog wat van deze begroeiïng te zien. In de znaderige duinen en rond de meertjes hebben planten zich beter kunnen handhaven. Hier vindt u dan ook de Gele orchidee, de Hondsorchidee en het mooie Venusschoentje.

De accommodatie

Voor toeristisch verblijf is er één accommodatie: Cobb's Cottage.
Het huisje is geschikt voor maximaal zes personen. Er zijn twee 2-pers. kamers en een 1-pers. kamer. Een zesde persoon kan eventueel op een sofa in de huiskamer slapen.
Er is centrale verwarming en electriciteit. De keuken is voorzien van een gaskooktoestel, een koelkast. In de kamer is zitje met een TV en radio. Verder is er een badkamer met toilet en douche. Bedlinnen en handdoeken worden verzorgd.

Terug naar boven