Ga naar inhoud

Het eiland SAUNDERS

:alttitle:

Het eiland SAUNDERS

De eerste Britse nederzetting werd in 1765 gebouwd op Saunders. David en Suzan Pole-Evans hebben er nu hun boerderij. Het eiland heeft wereldwijde bekendheid gekregen vanwege de enorme rijkdom aan dieren die hier voorkomt. Je hoeft niet veel moeite te doen om midden tussen de pinguïns te zitten. Een must voor iedere vogelliefhebber!

Het eiland Saunders

Saunders ligt aan de noordwestkant van de Falklandarchipel. Het eiland bestaat uit drie hoger gelegen delen die met elkaar verbonden zijn door twee zandbanken, die The Neck wordt genoemd. Door de vreemde vorm is het moeilijk om een lengte en een breedte te geven, maar men zegt dat het zo ongeveer 21 bij 21 km is.
Er zijn vijf bergtoppen die benoemd zijn. Het zijn Mount Richards (457 m), Mount Harston (433 m), Mount Egmont, Mount Rookery en Mount Rees. De natuurlijke haven die als het ware in het eiland ligt, heet Brett Harbour.
De Pole-Evansfamilie heeft een boerenbedrijf in The Settlement.

Vogels en andere dieren

Het gevarieerde landschap zorgt er voor dat er veel verschillende dieren broeden en foerageren op en rond het eiland. De kliffen aan de westkust zijn ideale plaatsen voor de Wenkbrauwalbatrossen en de Rotspinguïns. In en rond de meertjes leven onder andere de Kaneeltaling, de Zwarthalszwaan, de Roodkopgans, de Zilverfuut en de Witwangfuut. In de weide hebben magelhaenpinguïns hun nestholten. Verder zijn er kolonies Ezelspinguïns met een klein groepje Koningspinguïns. Op hoger gelegen delen hebben de Falkland- en Magelhaenaalscholvers en Zuidelijke reuzenstormvogels hun nesten.
Rond de verschillende kolonies zijn altijd wel grote jagers en zuidpoolkippen en Kalkoengieren te vinden. Over het eiland verspreid zwerven de Falkland- en de Patagonische plevier, de Maskergrondtiran, de Grote weidespreeuw, de Falklandpieper en de Magelhaengors.
Op het strand bij Elephant Point verblijven Zuidelijke zeeolifanten. In de omgeving van Saunders worden soms Vinvissen en Noordse vinvinvissen waargenomen.

Planten en bloemen

Omdat schapen over het gehele eiland grazen is het merendeel van de oorspronkelijke begroeiing van Boendergras zo goed als verdwenen. Met de komst van mensen en het vee werden veel uitheemse planten geïntroduceerd. Men probeert nu zoveel mogelijk van deze geïntroduceerde gewassen terug te dringen en nieuwe introductie te voorkomen.
In de begin jaren negentig is een inventarisatie gedaan. Hierbij werden 176 soorten geïdentificeerd, waaronder acht endemische soorten.

Accommodatie

Op Saunders kunt u op verschillende plaatsen verblijven.
In de 'settlement' zijn twee huizen waar u kunt verblijven: Stone House Cottage en The Old Military R&R Centre.
De Stone House Cottage stamt uit 1875 maar is gerenoveerd en gemoderniseerd. Er is een keuken, toilet en badkamer en drie slaapkamers. Er is een familiekamer met een 2-pers. bed en twee 1-pers. bedden, en boven zijn twee kamers met ieder twee 1-pers. bedden.
The Old Military R&R Centre heeft eveneens een goed uitgeruste keuken een zitkamer met TV, douche en badkamer met toilet en er zijn vier slaapkamers (familiekamer, 1-pers. kamer en twee 2-pers. kamers). Het huis is centraal verwarmd.
In de settlement is een klein winkeltje waar levensmiddelen zoals melk en eieren te koop worden aangeboden. Er zijn echter bijna geen verse groenten.
"The Neck"
De bekendste verblijfplaats op Saunders is de accommodatie bij de The Neck. Deze accommodatie biedt plaats aan maximaal acht personen. De inrichting is eenvoudig: 2 slaapkamers met ieder 2 stapelbedden, toilet/douche, koken en verwarming op gas. Sinds enkele jaren is er d.m.v. een aggregaat en windenergie elektriciteit. Het verblijf is steeds op basis van self-catering. Wel wordt er regelmatig verse melk gebracht.
De weg naar de The Neck begint echter steeds slechter te worden, daarom wordt de portakabin bij voorkeur aan groepen die tegelijkertijd heen- en terugreizen, verhuurd.
"The Rookery"
Nieuw is het huisje bij The Rookery. Net als bij The Neck zit u hier eerste rang wat betreft dieren én uitzicht. Het huisje is gebouwd naast de grootste toegankelijke Wenkbrauwalbatrossenkolonie van de Falklandeilanden. Het huisje heeft een zitkamer, een goed uitgeruste keuken en twee 2-pers. slaapkamers. Er is 24 uur per dag elektriciteit d.m.v. een aggregaat en er is een goede verwarming. Het verblijf is ook hier op basis van self-catering. Wel wordt er bij bijna ieder bezoek vanuit de settlement verse melk meegebracht.

Terug naar boven