Ga naar inhoud

Fly-drive Midden- & Noord-Finland

wandelen in de mooiste nationale parken

:alttitle:

Fly-drive Midden- & Noord-Finland

Tijdens deze fly-drive ontdekt u de mooiste plekjes van Finland. Net als in het hoge noorden van Noorwegen wordt ook het noorden van Finland van oudsher al bewoond door de Samen. In de oerbossen leven o.a. de Bruine beer en de Veelvraat. Hoe noordelijker u in Finland komt, des te minder mensen u tegenkomt. Onderweg heeft u alle tijd om de benen te strekken en om te genieten van een picknick met uitzicht op een van de vele meren.

De reis in het kort

U kunt deze fly-drive naar keuze beginnen op Schiphol of op Zaventem. Vandaar vliegt u via Helsinki naar Oulu, een haven- en universiteitsstad aan de Botnische Golf. Deze stad is het startpunt van de 15-daagse rondreis, waarin u o.a. nationale parken van Finland bezoekt. Hossa NP met meerdere wandelroutes langs meren, bossen, over een hangbrug over een kloof en naar prehistorische rotstekeningen. Een middag en avond in een observatiehut vergroot de kans om dieren zoals beren en Veelvraat van dichtbij te kunnen zien. In Oulanka NP kunt u wandelen langs ravijnen en door valleien. Uitkijkpunten zoals bij de spectaculaire Oulankakloof zijn zeker een hoogtepunt. Daarna verder naar het noorden naar het Inarimeer. Hier kunt u o.a. een boottocht maken of kajakken en het Lemmenjoki NP bezoeken met de Ravadas watervallen of het Kevo Strict NR. In het noordwesten van Finland, tegen de Zweedse grens, ligt het Pallas Yllästunturi NP. Dit natuurgebied bestaat voornamelijk uit heuvels, waarvan de hoogste ongeveer 800 m is. Ook hier kunt u naar hartenlust wandelen. Het laatste park op de route is het Syöte NP waar u nog een laatste keer kunt wandelen over een van de vele paden door bossen, moerassen en langs ravijnen. De reis eindigt op het vliegveld van Oulu waar u de huurauto inlevert en via Helsinki terugvliegt naar Amsterdam of Brussel.

Impressies

 • Rendieren op de weg, een niet ongewoon beeld in Finland.
  1/27

  Rendieren op de weg, een niet ongewoon beeld in Finland.

 • Bosrendieren.
  2/27

  Bosrendieren.

 • Waterval in Oulanka NP
  3/27

  Waterval in Oulanka NP

 • Wandelpaden in Oulanka NP
  4/27

  Wandelpaden in Oulanka NP

 • Soms moet er een kloof overbrugd worden. Oulanka NP.
  5/27

  Soms moet er een kloof overbrugd worden. Oulanka NP.

 • Inarimeer.
  6/27

  Inarimeer.

 • Roodkeelduiker.
  7/27

  Roodkeelduiker.

 • Wandelpad in Pallas Yllästunturi NP.
  8/27

  Wandelpad in Pallas Yllästunturi NP.

 • Wildemanskruid bloeit in de vroege zomer.
  9/27

  Wildemanskruid bloeit in de vroege zomer.

 • Uitzichtpunt in Oulanka NP.
  10/27

  Uitzichtpunt in Oulanka NP.

 • Taigaai in Oulanka NP
  11/27

  Taigaai in Oulanka NP

 • Wandelen langs de rivier in de kloof in Oulanka NP
  12/27

  Wandelen langs de rivier in de kloof in Oulanka NP

 • Pallas Yllästunturi NP
  13/27

  Pallas Yllästunturi NP

 • Rendieren in Pallas Yllästunturi NP
  14/27

  Rendieren in Pallas Yllästunturi NP

 • Wandelpad in Pallas Yllästunturi NP.
  15/27

  Wandelpad in Pallas Yllästunturi NP.

 • Pallas Yllästunturi NP.
  16/27

  Pallas Yllästunturi NP.

 • Uitzichtpunt Pallas Yllästunturi NP.
  17/27

  Uitzichtpunt Pallas Yllästunturi NP.

 • Skywalk van IsoSyöte Hotel.
  18/27

  Skywalk van IsoSyöte Hotel.

 • Bosnimf (Calypso bulboa) is een van de bijzonderheden van het Oulanka NP.
  19/27

  Bosnimf (Calypso bulboa) is een van de bijzonderheden van het Oulanka NP.

 • Gevlekte orchis (Datylorhiza maculata) komt ook in het Oulanka NP voor.
  20/27

  Gevlekte orchis (Datylorhiza maculata) komt ook in het Oulanka NP voor.

 • Bruine beer in de omgeving van Lentiira.
  21/27

  Bruine beer in de omgeving van Lentiira.

 • Kunstwerk "Silent People" van Reijo Kela, langs de weg van Suomussalmi naar Inari.
  22/27

  Kunstwerk "Silent People" van Reijo Kela, langs de weg van Suomussalmi naar Inari.

 • Pad in het Hossa NP.
  23/27

  Pad in het Hossa NP.

 • De spectaculaire hangbrug in het Hossa NP.
  24/27

  De spectaculaire hangbrug in het Hossa NP.

 • Een ijzeren pad voert u naar de rotstekeningen in Hossa NP.
  25/27

  Een ijzeren pad voert u naar de rotstekeningen in Hossa NP.

 • Prehistorische rotstekeningen in het Hossa NP.
  26/27

  Prehistorische rotstekeningen in het Hossa NP.

 • Wandelpaden te over in het Hossa NP.
  27/27

  Wandelpaden te over in het Hossa NP.

Dag tot dag

 • Amsterdam/Brussel - Helsinki - Oulu

  De reis begint met een lijnvlucht vanaf Amsterdam of Brussel naar Helsinki en vandaar door naar Oulu. Na aankomst gaat u op eigen gelegenheid (bus of taxi) van het vliegveld naar één van de hotels in het centrum van Oulu voor overnachting op basis van logies/ontbijt.

 • Oulu

  Dag ter vrije besteding in Oulu.
  Deze oude haven- en universiteitsstad is op een zeer strategische plaats gebouwd: daar waar de rivier Oulujoki in de Botnische Golf uitmondt. Het is een levendig stadje met mooie gebouwen zoals kathedralen, de markthalen en het Kierikki Stone Age Centre, een openluchtmuseum en enkele uitkijktorens om vogels te spotten. De universiteit heeft botanische tuinen en , een botanisch en zoölogisch museum. Van het uit 1590 stammende kasteel op het eiland Linnansaari is nog slechts een ruïne over.

 • Oulu - Hossa NP

  Na het ontbijt kunt u de huurauto ophalen om dan in oostelijke richting naar de Russische grens te rijden. Tijdens de rit gaat het landschap langzaam over van gecultiveerd boerenlandschap naar dichte naald- en loofbossen afgewisseld met grote en kleine meren. Er is tijd genoeg om onderweg te stoppen voor een wandeling, om te picknicken en om foto's te maken.
  Overnachting nabij de ingang van het Hossa NP, op basis van logies/ontbijt.
  Afstand ca. 250 km, ca. 3 uur rijden.

 • Wandelen en beren kijken, optioneel kanoën

  Twee dagen bijna geheel ter vrije besteding. Vanuit de accommodatie lopen er wandelpaden naar de mooie plekjes van het nationaal park. Zo is er een wandeling naar Julma-Ölkky, een meer dan 3 km lange kloof waarover een hangbrug is gebouwd. Een andere route brengt u naar Värikallio, waar de grootste verzameling prehistorische rotstekeningen van Finland te zien is met meer dan 60 figuren. Er zijn ook kano's te huur om de meren te verkennen en daarmee het landschap vanuit een ander perspectief te bekijken. Er worden ook begeleide wandelingen aangeboden met thema's zoals vogels en paddenstoelen. Duikers kunnen een duik nemen in het glasheldere water van het 40 m diepe Öllörimeer.
  In het park leven vossen, elanden, rendieren, otters, bevers en veel vogels. Er broeden o.a. kraanvogels, allerlei eenden en ganzen etc.
  Op een van deze dagen is er een berenexcursie gepland. Het gebied op de grens van Finland en Rusland is het leefgebied van de grootste Bruine berenpopulatie van Europa. U wordt meegenomen naar een van de observatiehutten om deze beren en wellicht nog andere dieren te kunnen zien en fotograferen.
  Overnachting nabij de ingang van het Hossa NP, op basis van logies/ontbijt.

 • Hossa NP - Oulanka NP

  Na het ontbijt vertrekt u in noordelijke richting vertrekt. De weg komt o.a. langs Kuusamo, een plaats met ca. 15.000 inwoners. Er is geen oude binnenstad meer, deze is zoals in zoveel plaatsen in Finland tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebrand. Vervolgens komt u langs het wintersportplaatsje Ruka. 's Zomers kunt u met één van de skiliften naar boven om vandaar een wandeling te maken. Vanuit Ruka is het nog circa een half uur rijden naar de accommodatie in de omgeving van het Oulanka NP. Het is lang licht, dus na het inchecken, kunt u de benen strekken tijdens de eerste wandeling in dit mooie park. Er stromen talloze rivieren en er zijn meerdere watervallen. In de kleinere riviertjes zijn Wwaterspreeuwen te vinden. Plantenliefhebbers kunnen zich in mei/juni uitleven in de zoektocht naar de Bosnimf (calypso bulbosa), een kleine orchidee met prachtige roze bloemblaadjes.
  Overnachting op basis van logies/ontbijt.
  Afstand ca. 130 km, ca. 2 uur rijden.

 • Oulanka NP, wandelen en optionele activiteiten

  Dag ter vrije besteding om het Oulanka NP te verkennen. Het is één van Finlands indrukwekkenste parken, gedomineerd door de rivieren Oulankajoki en Kitkajoki met vele watervallen. De wandelpaden brengen u door, langs en over diepe ravijnen en valleien. De bekendste wandeling is het Kleine Berenpad, een 12 km lange wandeling over o.a. meerdere hangbruggen naar een indrukwekkende waterval. Omdat er grote variatie in bomen is, leven er vele zangvogels, spechten en bijzondere vogels zoals de Kleine vliegenvanger, de Waterspreeuw en Grote gele kwikstaart.
  Voor waterliefhebbers zijn er mogelijkheden om een kanotocht te maken of te gaan raften.
  Overnachting op basis van logies/ontbijt.

 • Oulanka NP - Inari

  Vandaag wordt het een lange dag rijden naar het Inarimeer in het noorden van Finland. De weg gaat eerst door enorme naaldwouden, die langzaam maar zeker plaats maken voor Berkenbossen. Na ca. 100 km passeert u de poolcirkel en door het plaatsje Kemijarvi, waar u even kunt stoppen om het houtmuseum te bezoeken. en passeert u de poolcirkel. Verder noordelijk ligt het Puhä-Luosto NP met open laagveenmoerasvelden, oude bossen en heuvels met diepe kloven. Er is een amethistmijn die u kunt bezoeken, maar u moet hiervoor wel een trap van 150 treden op om de top van de Lampivaara te bereiken. Dichter bij de eindbestemming ligt het goudstadje Tankavaara, waar rond 1930 de goudkoorts toesloeg. Nu kunt u er in de saloon van een kop koffie, drankje of maaltijd genieten en als u het leuk vindt zelf goudpannen. In Sodankylä staat de oudste houten kerk van de Finland, gebouwd in 1689.
  Overnachting in de omgeving van Inari.
  Afstand ca. 410 km, rijtijd ca. 5 tot 6 uur.

 • Lemmenjoki NP en Inari

  Het gebied van Lemmenjoki NP is onlosmakelijk verbonden met bosrendieren. Al in de prehistoriewerd het dal bewoond door nomadische jagers. Rond 1800 kwamen de Samen met hun rendierkuddes. Zowel uit de prehistorie als van latere bewoners zijn nog sporen in het park te zien. Ook hier werd goud gevonden en rond 1940 sloeg de goudkoorts toe. Ook nu nog wordt er op beperkte schaal naar goud gezocht.
  Aan beide oevers van de Lemmenjoki ligt een bosrijk gebied met 60 km aan wandelpaden. Bootjes brengen bezoekers naar het centrale deel van het park om daar te wandelen. De oude pijnboombossen zijn het tehuis van vele zangvogels, roofvogels, rendieren en andere kleinere zoogdieren. In het voorjaar en zomer bloeien er de mooiste planten. Door het hoogteverschil van ca. 600m zijn er ook mooie uitzichtpunten.
  Als u in Samencultuur geïnteresseerd bent, dan kunt u ook Inari bezoeken. Bij dit gehucht met nog geen 500 inwoners staat een zogenaamd Wilderniskerkje en er is een Cultuurhistorisch museum (Siida).
  Overnachting wederom op basis van logies/ontbijt.

 • Inari - Pallas Yllästunturi NP

  Na het ontbijt is het tijd om weer met de auto verder te trekken. Het noorden van Finland is dunbevolkt daardoor is het hier meestal heel rustig op de wegen. Het landschap is bergachtig en bedekt met dichte naaldwouden. Hoe noordelijker u komt hoe lager de bomen zijn. In het Pallas Yllästunturi NP zijn enkele hogere bergen, o.a. Ylläs met 735 m. Tijdens de wandelingen in het park heeft u vanaf de bergtoppen een weids uitzicht over de omgeving. In het park leven o.a. beren, lynxen en lemmingen, in de bossen zijn ook veel vogels te horen en te zien. Ook rendierkuddes grazen in het park.
  Het gebied is sinds het Stenen Tijdperk bewoond door voornamelijk vissers en jagers. Later kwamen Samen met hun rendieren naar dit gebied.
  Overnachting in de omgeving van het park op basis van logies/ontbijt.
  Afstand ca. 220 km, rijtijd ca. 3 uur.

 • Pallas Yllästunturi NP

  Dag ter vrije besteding in het nationaal park. Dit park is het op twee na grootste nationaal park van Finland en in de zomertijd zijn er zo'n 500 wandelpaden uitgezet. Wandelingen die langs stroompjes en meertjes gaan en wandelingen van top naar top. Hierbij heeft u prachtig uitzicht over het landschap en komt u in een ander landschap terecht. Hoe hoger u komt des te minder bomen zullen er groeien en komt u in toendragebied.
  Overnachting op basis van logies/ontbijt.

 • Pallas Yllästunturi NP - Iso-Syöte

  Vandaag staat de laatste lange rit van deze reis op het programma. Vanuit het noordwesten van Finland gaat u terug in zuidelijke richting naar Oulu. Onderweg zijn er plekjes te over om te stoppen, een wandelingetje te maken of te picknicken. U komt ook langs Rovaniemi, de woonplaats van de kerstman. Hier is o.a. ook het museum "Forestry of Lapland", waar u meer te weten kunt komen over de bosbouw in het hoge noorden met o.a. gereedschappen uit 1870 tot 1960.
  In het Ranua Wildlife park worden zo'n 50 arctische dieren gehouden, zoals de wolf, muskusos, visotter, beer en zelfs enkele ijsberen. Er zijn zeven soorten uilen, Zeearend, Steenarend, kraanvogel, diverse soorten ganzen en eenden vertegenwoordigd. Een bijna 3 km lang pad brengt u langs alle dieren.
  Overnachting in de omgeving van Iso-Syöte op basis van logies/ontbijt.
  Afstand ca. 375 km, rijtijd ca. 5 uur.

 • Syöte NP

  Dag ter vrije besteding.
  Er worden diverse excursies aangeboden, zoals Fatbiketochten door de omgeving en kanotochten over de Pärjänjoki. In het Syöte NP zijn diverse gemarkeerde paden aangelegd. Er zijn o.a. overblijfselen van morenen en diepe ravijnen die ontstaan zijn tijdens de laatste IJstijd. In het centrum van het park is een openluchtmuseum dat gewijd is aan het boerenleven in dit ruige en eenzame gebied.
  Eventueel kunt u een rit door de omgeving maken en (alsnog) het Ranua Wildlife Park bezoeken.
  Overnachting op basis van logies/ontbijt.

 • Syöte - Oulu - Helsinki - Amsterdam / Brussel

  Vanuit Iso-Syöte rijdt u terug naar het vliegveld van Oulu. Hier levert u de huurauto in.
  Afstand ca. 145 km, rijtijd ca. 2 uur.
  Via Helsinki vliegt u terug naar Amsterdam / Brussel.

Opmerkingen bij autohuur:

> De autohuur is op basis van ongelimiteerd aantal kilometers inclusief CDW, belastingen en één bestuurder.
> Er is altijd een eigen risico van € 1.100. U kunt u voor dit risico verzekeren voor circa € 80,00.
> U dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs dat nog minstens een jaar geldig is.
> U dient in het bezit te zijn van een algemeen geaccepteerde creditcard (o.a. Visa / MasterCard).
> Een tweede bestuurder kan ter plaatse opgegeven worden (ca. € 5,00 per dag).
> Toeslag voor een bestuurder van 19-25 jaar: op aanvraag.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 19 februari 2024
finland-801

De prijzen zijn inclusief

 • Lijnvluchten van Amsterdam of Brussel via Helsinki naar Oulu en v.v. in de goedkoopste klasse.
 • Per persoon incl. 1x 23 kg ruimbagage + 1x handbagage.
 • 13 dagen autohuur in categorie Compact (Peugeot 208 of gelijkwaardig).
 • Ongelimiteerd aantal kilometers, CDW en belastingen.
 • 14 hotelovernachtingen op basis van logies/ontbijt.
 • 01 berenexcursie (3-6 uur)
 • Wegenkaart.
 • Nederlandstalige reisbeschrijving.
 • Beluga informatieboekje.
 • Compensatie CO2-uitstoot.

De prijzen zijn exclusief

 • Eventuele verhoging van belastingen en/of toeslagen.
 • Eventuele toeslag indien de goedkoopste vluchtklasse niet meer beschikbaar is.
 • Brandstof voor de auto.
 • Eventuele kosten ophalen en wegbrengen buiten openingstijden.
 • Overige maaltijden & (fris)drankjes.
 • Verzekeringen.
 • Uitgaven van persoonlijke aard.
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) € 5,00 per persoon.
 • Bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR) € 2,50 per boeking.

Verlenging en/of combinatie:

Deze reis is eenvoudig te verlengen in Finland of te combineren met Zweden of Noorwegen.
Wilt u een voorstel ontvangen? Mail ons dan uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wenst u gebeld te worden? Vult u dan het bel-me-bericht in. Wij bellen u dan op het gewenste tijdstip.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven