Ga naar inhoud

Expeditiecruises Spitsbergen, Noordoost-Groenland & IJsland

een unieke combinatiereis

:alttitle:

Expeditiecruises Spitsbergen, Noordoost-Groenland & IJsland

De diepe zee tussen Spitsbergen en Groenland vormt een van de weinige mogelijkheden voor het pakijs van de Noordpool om zuidwaarts te drijven. Voor de kust van Oost-Groenland ligt dan ook vaak een brede strook pakijs. Soms is deze zo dicht, dat het niet mogelijk is om de kust van Groenland te bereiken. Er zal dan er een alternatief plan bedacht moeten worden.
De kusten van Noordwest-Spitsbergen en Noordoost-Groenland zijn imposant: hoge alpiene bergen met immense gletsjers, lieflijke dalen met weelderige begroeiing. Is Spitsbergen op die plaatsen onbewoond, in Groenland zijn er kleine dorpjes met kleurrijke huizen en intrigerende bewoners.
De reis naar Spitsbergen - Noordoost-Groenland - IJsland biedt u tevens de unieke gelegenheid om deze drie gebieden in één reis te combineren.

De reis in het kort

Na inscheping in Longyearbyen (Spitsbergen) varen de schepen in noordelijke richting langs de kust van Spitsbergen. Er zal op een enkele plaats aan land gegaan worden zoals bij Ny-Alesund, in de Raudfjord en soms zelfs in mogelijk de Liefdefjord. Daarna zal al snel de reis in westelijke richting worden vervolgd. Het doel is om zo noordelijk mogelijk bij de Groenlandse kust te komen. Tijdens de oversteek volgen zeevogels het schip en kunnen walvissen (o.a. Orka's, Bultruggen en Dwergvinvissen) het zeepad kruisen. Het is daarom zaak om veel tijd aan dek of op de brug door te brengen, gewapend met een verrekijker en/of camera.
Aan de Groenlandse kust gaan de schepen in zuidelijke richting en zullen de nodige fjorden in varen om hier het indrukwekkende, kleurrijke landschap van dichtbij te kunnen zien. Er wordt met zodiacs rondgevaren en er wordt gewandeld. Er drijven ijsbergen rond van immense afmeting. Hier en daar scharrelt een groepje Muskusossen rond, er huppelt een Sneeuwhaas weg, een Poolvosje kijkt nieuwsgierig toe en heel af en toe wordt er op een ijsschots een ijsbeer gezien.
De enige echte nederzetting in dit grootse landschap is lttoqqortoormiit (Scoresbysund). Hier wordt veelal een halve dag doorgebracht. Het kleine kerkje, het museum, de souvenirwinkel en de sledehonden zijn de grootste trekpleisters. De meeste mensen zijn verlegen en op zichzelf.
Daarna wordt Straat Denemarken overgestoken om, afhankelijk van het schip, in Reykjavík of Akureyri (IJsland) aan te meren. Vanhier kunt u huiswaarts vliegen of nog nagenieten van een paar dagen IJsland in herfstsfeer.
Tijdens de reizen in september is er kans dat bij Groenland en IJsland 's nachts noorderlicht (Aurora borealis) te zien is.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreizen met expeditiesfeer op basis van volpension.
 • Inclusief regelmatig wandelexcursies en excursies per zodiac.
 • Optionele excursies: kajakken, peddelexcursie, langere wandelingen, fotoworkshop
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min. 70 // max. 108 tot 170 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Verlenging op zowel Spitsbergen als IJsland is mogelijk.

Impressies

 • Prachtige lagen en kleuren met Poolwilg op de voorgrond.
  1/22

  Prachtige lagen en kleuren met Poolwilg op de voorgrond.

 • Potvis duikt op tijdens de oversteek van IJsland naar Oost-Groenland.
  2/22

  Potvis duikt op tijdens de oversteek van IJsland naar Oost-Groenland.

 • Waterval in Romerfjord.
  3/22

  Waterval in Romerfjord.

 • Er zijn nog enkele warmwaterbronnen in Oost-Groenland.
  4/22

  Er zijn nog enkele warmwaterbronnen in Oost-Groenland.

 • IJsbergen bij Røde Ø.
  5/22

  IJsbergen bij Røde Ø.

 • Kajakken tussen de ijsbergen.
  6/22

  Kajakken tussen de ijsbergen.

 • Zuilen in de het rode zandsteen van Røde Ø, Oost-Groenland.
  7/22

  Zuilen in de het rode zandsteen van Røde Ø, Oost-Groenland.

 • Uitzicht tijdens wandeling op Røde Ø.
  8/22

  Uitzicht tijdens wandeling op Røde Ø.

 • In de gehele Scoresby Sund drijven immense ijsbergen.
  9/22

  In de gehele Scoresby Sund drijven immense ijsbergen.

 • Gletsjer in de Alpenfjord, Oost-Groenland.
  10/22

  Gletsjer in de Alpenfjord, Oost-Groenland.

 • De Poolhaas kan eind september al helemaal wit zijn.
  11/22

  De Poolhaas kan eind september al helemaal wit zijn.

 • De Muskusos leeft in kleine kuddes in Noordoost-Groenland.
  12/22

  De Muskusos leeft in kleine kuddes in Noordoost-Groenland.

 • De bijzondere kleuren van het gesteente op Gateau Point, Oost-Groenland.
  13/22

  De bijzondere kleuren van het gesteente op Gateau Point, Oost-Groenland.

 • De nederzetting Ittoqqortoomiit ligt aan het immense fjordenstelsel Scoresby Sund.
  14/22

  De nederzetting Ittoqqortoomiit ligt aan het immense fjordenstelsel Scoresby Sund.

 • Landschap op weg naar de Nordvest Fjord.
  15/22

  Landschap op weg naar de Nordvest Fjord.

 • Muskusosschedel op Blomsterbugt, Oost-Groenland.
  16/22

  Muskusosschedel op Blomsterbugt, Oost-Groenland.

 • Eind augustus gaat de zon weer onder.
  17/22

  Eind augustus gaat de zon weer onder.

 • Afgaande maan tijdens zonsopgang bij Ittoqqortoomiit.
  18/22

  Afgaande maan tijdens zonsopgang bij Ittoqqortoomiit.

 • IJsbeer op pakijs tijdens de oversteek van Oost-Groenland naar Spitsbergen.
  19/22

  IJsbeer op pakijs tijdens de oversteek van Oost-Groenland naar Spitsbergen.

 • Kongsfjord, Spitsbergen.
  20/22

  Kongsfjord, Spitsbergen.

 • IJsbrokken voor het front van de Kongsbree.
  21/22

  IJsbrokken voor het front van de Kongsbree.

 • Uitzicht de op de Kongsbree, Spitsbergen.
  22/22

  Uitzicht de op de Kongsbree, Spitsbergen.

Dag tot dag

BELANGRIJK

Onderstaand schema is een globale indicatie van de te volgen route. Ook bij deze reis bepalen de ijssituatie en de weersomstandigheden hoe de route uiteindelijk wordt en waar aan land gegaan kan worden.
Als voorbeeld is de reis met de Plancius hieronder weergegeven.

LET OP: De reizen met de Hondius, Ortelius en Plancius eindigen in Akureyri in het noorden van IJsland. De andere schepen beëindigen de reis in Reykjavík.
De reis van 25 augustus 2024 met de Ocean Adventurer zal in tegengestelde richting gevaren worden. Die reis begint in Reykjavík en eindigt in Longyearbyen.

 • Longyearbyen

  In de middag inschepen aan boord van de Plancius en vertrek vanuit Longyearbyen.

 • Noordwest-Spitsbergen

  Aan de noordwestkust van Spitsbergen kunnen de volgende bezoeken worden gedaan:
  De Krossfjord met bijvoorbeeld de prachtige 14e-Juligletsjer of het plaatsje Ny-Ålesund. Voor het afscheid van Spitsbergen kan er misschien op de noordwesthoek nog aan land gegaan worden bij Fuglesangen, De Zeeuwse Uitkijk of Smeerenburg. Daarna zal de Plancius oversteken richting Groenland.

 • Op zee

  Tijdens de oversteek naar Groenland kan er van alles gebeuren. Zo kunnen er grote ijsvelden zijn en kunnen er ijsberen en verschillende grote walvissen (zoals Bultruggen, Potvissen en zelfs Blauwe vinvissen) opduiken. Er zullen lezingen gehouden worden over uiteenlopende onderwerpen.

 • Franz Jozeffjord & Scoresby Sund

  De kust van Noordoost-Groenland is ruig. Er zal op verschillende plaats aan gegaan worden. Tijdens de wandelingen zullen er op verschillende plaatsen overblijfselen van zeer vroege bewoning te vinden zijn. Meestal bestaan die uit zogenaamde tentringen of fundaties van hutten.
  Ten noorden van de Scoresby Sund leeft een grote kudde Muskusossen. U zult deze imposante dieren naar alle waarschijnlijk een of meerdere keren zien. Andere bewoners zijn onder andere poolhazen en lemmingen.
  Begin september zijn de struikjes op de toendra getooid in de mooiste herfstkleuren. De meeste vogels zijn aan het verzamelen of zijn al vertrokken
  De grootste nederzetting in dit gebied is Ittoqqortoormiit. U zult ongetwijfeld een bezoek brengen aan deze kleine, zeer geïsoleerde gemeenschap. De nederzetting ligt aan de ingang van de Scoresby Sund, een van 's werelds grootste fjordenstelsels. Met zodiacs zal hier langs de indrukwekkende bergwanden met basaltstructuren en vreemde kalksteenfiguren gevaren worden. Het rode gesteente vormt een prachtig contrast met de blauwwitte ijsbergen die hier steevast drijven.

 • Op zee

  Het is tijd om afscheid van Groenland te nemen. Nog lang zullen er ijsbergen voorbij dobberen. Maar er kunnen ook weer walvissen en dolfijnen bij de Plancius opduiken. Als het weer meezit, zal iedereen veel tijd aan dek doorbrengen.

 • Akureyri (IJsland)

  In de ochtend kunt u ontschepen aan de kade in Akureyri. Van de kade is er een transfer naar het centrum van Reykjavík, waarmee de reis eindigt.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 2 juli 2024
groenland-230
 • Groepstransfer(s) in Longyearbyen.
 • Reis van huis naar Longyearbyen (Spitsbergen) of naar Oslo c.q. Helsinki als een chartervlucht inclusief is.
 • Reis van Reykjavík c.q. Akureyri (IJsland) naar huis.
 • Eventuele overnachtingen op heen- en/of terugreis.
 • Overige (bus)transfers.

Polar Plunge

Tijdens een reis naar het Noordpoolgebied wordt veelal de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een bijzondere prestatie die beloond wordt met een certificaat en applaus van medereizigers, bemanning en het expeditieteam.

Kajakken

Tijdens bepaalde reizen kan er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan kajaktochten. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen de genoemde meerprijs.

Peddelexcursie

Heeft u nog nooit gekajakt, maar zou u dat een keer willen proberen? Dan kunt u dit doen door een peddelexcursie te boeken op reizen met de Ocean Adventurer en de Ocean Explorer. U kunt dan tijdens de reis één keer met een zeer stabiele kajak peddelen in de mooie arctische omgeving. Deelname moet wel vooraf geboekt worden. Meerprijs staat vermeld bij de reizen waarop deze mogelijkheid wordt geboden.

Langere wandelingen

Tijdens de reizen met de Hondius, Ortelius en Plancius is er voor actieve en fitte passagiers de mogelijkheid om deel te nemen aan extra lange wandelingen. Er kunnen door max. 24 passagiers deelnemers enkele langere wandelingen. Deze wandelingen gaan over oneffen terrein en kunnen 15 km lang zijn en tot 6 uur duren. Tijdens de wandelingen kan er over (kiezel)strand, (natte) toendra, heuvels gelopen worden en soms moet een stroompje doorgestoken worden. Er wordt in een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er enkele malen gestopt.

Eventuele brandstoftoeslagen:

De rederijen behouden zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Longyearbyen en terug vanaf IJsland (of v.v.) met eventuele noodzakelijke overnachtingen en transfer(s), evenals eventuele gewenste verlenging op Spitsbergen en/of IJsland. Reist u met de Ocean Adventurer of Ocean Explorer, dan kunt u vooraf of achteraf uw reis verlengen met een paar dagen in Helsinki of een reis door Finland.

Heeft u interesse? Bel +31 10 295 0126 voor verdere informatie, overleg of een afspraak op ons kantoor of stuur een bericht met uw wensen. Wilt u door ons gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in. We nemen dan op het gevraagde moment contact met u op.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven