Ga naar inhoud

Trekking langs de rand van de ijskap in Zuid-Groenland

met een korte wandeltocht over de Groenlandse IJskap

:alttitle:

Trekking langs de rand van de ijskap in Zuid-Groenland

Wilt u op een zeer sportieve manier het hartje van Zuid-Groenland doorkruisen? De groepswandelreis neemt u mee naar pittoreske nederzettingen, de warme bronnen bij Uunartoq, wandelingen door valleien en naar de top van omliggende bergen met als hoogtepunt een oversteek over de punt van de Groenlandse IJskap.
Tijdens de laatste reizen kan er bij helder weer aan de nachtelijke hemel noorderlicht verschijnen.

De reis in het kort

Deze reis begint met een vlucht vanaf Reykjavík (IJsland) naar Narsarsuaq. Vanhier begint het avontuur door het zuidpuntje van Groenland. Al wandelend, met zodiac laverend door de fjorden en trekkend over een stukje Groenlandse IJskap komt u door de mooiste landschappen: immense gletsjers, de Groenlandse IJskap, de indrukwekkende steile bergwanden rond de Tasermiutfjord, meren met gletsjerijs en warme bronnen bij Uunartoq.
Er wordt dagelijk circa 4 uur gewandeld en overnacht in comfortabele domes, tenten en hostels. Optioneel kunt u zelf tussen de ijsbergen kajakken.
De reis eindigt ook in Narsarsuaq vanwaar u naar keuze terugvliegt naar Reykjavík (IJsland).

Als u deze reis kiest

 • Rondreis met enkele dagen trekking zonder bagagevervoer.
 • Overnachting wisselend in tenten en in herbergen c.q. pensions.
 • Min. 08 / max 12 deelnemers // internationaal gezelschap.

Impressies

 • Het machtige bergmassief langs de Tasermiutfjord, Groenland.
  1/21

  Het machtige bergmassief langs de Tasermiutfjord, Groenland.

 • Qaleraliqkamp met uitzicht op gletsjers.
  2/21

  Qaleraliqkamp met uitzicht op gletsjers.

 • Wandeling op de gletsjer.
  3/21

  Wandeling op de gletsjer.

 • Nietige mensjes op de immense gletsjer.
  4/21

  Nietige mensjes op de immense gletsjer.

 • Wandeling op de gletsjer.
  5/21

  Wandeling op de gletsjer.

 • IJsbergen bij de haven van Narsaq.
  6/21

  IJsbergen bij de haven van Narsaq.

 • Omgeving van Narsaq, Groenland
  7/21

  Omgeving van Narsaq, Groenland

 • Huis aan de fjord in Narsaq.
  8/21

  Huis aan de fjord in Narsaq.

 • Warmwaterbronnen van Uunartoq.
  9/21

  Warmwaterbronnen van Uunartoq.

 • Kamp bij Uunartoq.
  10/21

  Kamp bij Uunartoq.

 • Tasermiutfjord, Groenland.
  11/21

  Tasermiutfjord, Groenland.

 • De zodiac waarmee de transfers worden gedaan.
  12/21

  De zodiac waarmee de transfers worden gedaan.

 • Aan land bij de gletsjer in de Tasermiutfjord.
  13/21

  Aan land bij de gletsjer in de Tasermiutfjord.

 • Langs de rand van de gletsjer.
  14/21

  Langs de rand van de gletsjer.

 • Groene vallei langs de Tasermiutfjord.
  15/21

  Groene vallei langs de Tasermiutfjord.

 • Kamperen aan de voet van het Nalumasortoqmassief.
  16/21

  Kamperen aan de voet van het Nalumasortoqmassief.

 • Wandeling naar de Ulamertorssuaq.
  17/21

  Wandeling naar de Ulamertorssuaq.

 • Kerkje van Nanortaliq, Groenland.
  18/21

  Kerkje van Nanortaliq, Groenland.

 • Uitzicht op Igaliku.
  19/21

  Uitzicht op Igaliku.

 • Qassiarsuk, Groenland.
  20/21

  Qassiarsuk, Groenland.

 • Wandeling door de Bloemenvallei naar de Kiattutgletjser, Narsarsuaq.
  21/21

  Wandeling door de Bloemenvallei naar de Kiattutgletjser, Narsarsuaq.

Dag tot dag

 • Reykjavík - Narsarsuaq

  Deze reis begint met een lijnvlucht vanaf Reykjavík naar Narsarsuaq. Na aankomst wordt u verwelkomd en ontmoet u alle deelnemers en gids(en) van de reis. Na een korte introductie wordt alles in gereedheid gebracht voor vertrek. Per zodiac wordt u via de Tunulliarfikfjord naar het Qaleraliqkamp gebracht dat op een prachtig strand te midden van twee grote gletsjers ligt.
  Overnachting in tenten op basis van volpension. Maaltijden worden gezamenlijk klaargemaakt en genuttigd.

 • Tasersuatsiaqmeer en de ijskap

  De dag begint met een wandeling naar het Tasersuatsiaqmeer gemaakt. Vanaf dit hoog gelegen meer heeft u een prachtig uitzicht op de ijskap. Tijdens de wandeling verandert het landschap van een kaal maanlandschap in een weelderig groene toendra. Na aankomst bij het meer wordt een 400 m wand beklommen om een nog mooier uitzicht te krijgen op de grote Groenlandse IJskap. De witte sneeuwdeken wordt alleen onderbroken door enkele solitaire rotspunten (nunataks). Onderweg zult u menig rendier tegenkomen. Als aanvulling op de avondmaaltijd worden paddenstoelen en bessen geplukt.
  Overnachting in de speciale domes met comfortabele bedden.

 • Gletsjers!

  Na een goede nachtrust wordt een tocht per zodiac langs de gletsjerfronten gemaakt. Op een geschikt punt gaat de groep aan land en met stijgijzers onder wordt een van de oudste en betrouwbaarste delen van de gletsjer beklommen. Tijdens de wandeling staan we stil bij de gletsjermolens (drainageputten in een gletsjer die in de mooiste vormen geslepen zijn door kolkend water), gletsjerspleten (waar je diep in het binnenste van de gletsjer kunt kijken) en de azuurblauwe meertjes op de gletsjer. Met de uitleg van de gids, die tevens gletsjerkundige is, wordt dit avontuur alleen maar interessanter.
  Na een dag op het ijs keert u terug naar het kamp voor het avondeten en overnachting.

 • Narsaq

  Vanaf het tentenkamp wordt met de transportzodiac een tocht gemaakt door de fjord waarin van de Eqaloruutsit (gletsjer) dagelijk grote ijsbergen afkalven. De tocht eindigt bij Narsaq, een nederzetting met ca. 1500 inwoners. Het is een levendig stadje. Wat u zeker niet moet missen, is "bretten" (de plank) de marktplaats waar de inwoners hun dagelijkse vangst te koop aanbieden. Verder is er een historisch museum en een mooi kerkje.
  Overnachting het Kayak Hostel.

 • Uunartoq

  Na het ontbijt ligt de zodiac al weer klaar voor een tocht door het fjordenstelsel waar veel ijsbergen drijven. Onderweg naar Uunartoq passeert u Alluitsup Paa, een pittoresk dorpje dat bekend staat om de vele walvissen die hier rondzwemmen. Uitkijken dus!
  Na aankomst in Uunartoq kunt u 's middags een heerlijk ontspannend bad nemen in de warme bronnen met uitzicht op de voorbijdrijvende ijsbergen.
  Overnachting in tenten.

 • Uunartoq - Tasiusaq

  Vanaf Uunartoq wordt naar de monding van de Kuusuaq gewandeld, een rivier die bekend staat om de grote hoeveelheden zalm die hier leeft. Vervolgens wordt er een wandeling door het alpiene landschap naar het meer Tasersuaq en naar de nederzetting Tasiusaq gemaakt. Dit pittoreske dorpje met slechts 80 inwoners, wordt omringd door een spectaculair landschap.
  Overnachting in tenten in Kuusuaq River Camp.

 • De granieten muur Ketil

  Vandaag zijn de Tasermiutfjord en -gletsjer het doel. Per zodiac wordt de fjord overgestoken. Tegen de horizon tekent zich het silhouet van drie indrukwekkende bergtoppen, Ketil (2.010m), Ulamertorssuaq en Tinitertuup af.
  De gletsjer heeft een enorm verval: over een afstand van nog geen drie kilometer overbrugt de gletsjer 1.400 m; de gletsjer lijkt hierdoor meer op een immense bevroren waterval.
  Voor overnachting wordt het kamp opgezet aan de voet van de Ulamertorsuaq (vrij vertaald 'grote cilinder'), een immense steile wand van meer dan 900 m hoogte, die zelfs de wereldbekende 'Capitàn' in het Yosemite NP (USA) overtreft. Het massief is 1,8 miljoen geleden gevormd en is opgebouwd uit het zogenaamde Ketilgraniet, een hard kwartsarm graniet.

 • Nalumasortoqmassief

  De wandeling van vandaag gaat naar de oorsprong van de gletsjer in het Nalumasortoqmassief. Een wandeling van gemiddelde inspanning, maar met een werkelijk adembenemend uitzicht als beloning.
  Overnachting in het Ulamertorssuaqkamp, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de westelijke wand van de Ulamertorssuaq. Bij zonsondergang kleurt de wand oranjerood, een beeld om nooit te vergeten.

 • Ulamertosuaq

  Vandaag is er alle tijd om in de omgeving van de Ulamertosuaq te wandelen.
  Overnachting in het tentenkamp.

 • Nanortalik

  U gaat weer terug naar de bewoonde wereld. De zodiac brengt u het zuidelijkste stadje Nanortalik gevaren. Met circa 2300 inwoners is het de tweede stad van Zuid-Groenland. Een bezoek aan het Museum of Inuit Culture and Traditions leert u meer over de gebruiken en levenswijze van de Groenlanders. De verdere dag is ter vrije besteding. U kunt in de omgeving wandelen of een bezoek brengen aan de lokale markt. Hier worden de dagelijkse vangst aan de man gebracht.
  Overnachting in een privéhuis of jeugdherberg.

 • Qaqortoq

  Per boot gaat u naar het stadje Qaqortoq, de hoofstad van Zuid-Groenland. Het spectaculaire landschap blijft uw aandacht vragen, maar ook een plots opduikende walvis of zadelrob. Na aankomst in het stadje met 3000 inwoners, heeft u alle tijd om rond te wandelen, het museum te bezoeken en de kledingzaak waar de mooiste kleding van (volwassen) zeehondenbont wordt gemaakt. U overnacht hier in een pension of herberg.

 • Koningsweg - Igaliku - Qassiarsuk

  Vandaag begint met een zodiactocht naar Itilleq. Daarna wordt te voet de Koningsweg naar Igaliku gevolgd. U komt dan langs de overblijfselen van de stoel van de aartsbisschop Gardar. Later is er een bootexcursie naar de Qooroqgletsjer, een van de spectaculairste gletsjers van Zuid-Groenland. Enorme ijsmassa's drijven als voorboden in de gelijknamige fjord.
  U overnacht in het Leif Eriksson Hostel in Qassiarsuk.

 • Wandelen langs boerderijen en gletsjermeren

  Na een stevig ontbijt gaan de wandelschoenen weer aan: richting de boerderij Tasiusaq. Het is een redelijk makkelijke wandeling over een gebaand pad. De boerderij ligt bij de Sermilikfjord (hetgeen betekent: 'de fjord met veel ijs'). Er is een mogelijk om hier op zalm te vissen en soms is er de mogelijkheid om te kajakken tussen de ijsbergen. Aan het einde van de middag keert de groep terug naar Qassiarsuk. Bij mooi weer kan er besloten worden om via Brattahlíð te gaan, waar de overblijfselen van de bewoning door Erik de Rode te zien zijn, evenals een replica van het kerkje van zijn vrouw Todhild.
  Overnachting is weer in Leif Eriksson Hostel.

 • Wandelen door de bloemenvallei en uitzicht op de Groenlandse IJskap

  De laatste wandeldag wordt een tocht naar de Bloemenvallei achter Narsarsuaq gemaakt. Als het weer meezit, kunt u doorlopen tot aan een uitzichtpunt over Kiattutgletsjer en in de verte de ijskap. Na terugkomst wacht een diner met lokale specialiteiten zoals zeehond, walvis, rendier en maktak.
  Overnachting is in Leif Eriksson Hostel.

 • Narsarsuaq - Reykjavík

  Na het ontbijt wordt de groep per zodiac naar van Qassiarsuk naar Narsarsuaq gebracht voor de vlucht naar Reykjavík, waarmee de groepsreis eindigt.

Moeilijkheidsgraad

Op een aantal dagen worden wandelingen gemaakt van circa 8 uur, waarbij u tot maximaal 600 m hoogteverschil moet overbruggen. Op deze trekkingdagen moet tevens kampeeruitrusting en persoonlijke spullen meegenomen worden.
Er wordt van iedereen verwacht dat hij of zij meehelpt de tenten op te zetten en af te breken. Maaltijden worden gezamenlijk bereid en genuttigd.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt ops 31 oktober 2023
groenland-451

De prijzen zijn inclusief

 • Retourlijnvlucht Reykjavík - Narsarsuaq.
 • Incl. belastingen ca. € 260,-, 1 stuks ruimbagage + 1 stuks handbagage.
 • Engelssprekende gids(en).
 • 08 overnachtingen in tenten op basis van volpension.
 • 06 overnachtingen in pensions/hostels op basis van logies/ontbijt.
 • 06 lunchpakketten.
 • Transfers per zodiac.
 • Beluga informatieboekje.
 • Compensatie CO2-uitstoot.

De prijzen zijn exclusief

 • Reis van huis naar Kopenhagen of Keflavík (IJsland).
 • Benodigde overnachting op IJsland op heen- en terugreis.
 • Eventuele verhoging van toeslagen en /of belastingen.
 • Overige transfers.
 • Eventuele optionele excursies.
 • Overige maaltijden en (fris)drankjes.
 • Verzekeringen.
 • Fooien & uitgaven van persoonlijke aard.
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) € 5,00 per persoon.
 • Bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR) € 2,50 per boeking.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Kopenhagen of Keflavík, de benodigde overnachtingen in Kopenhagen of op IJsland evenals eventuele verlenging op Groenland of op IJsland.
Het is ook mogelijk om via Kopenhagen heen te vliegen en terug via IJsland of v.v. Prijzen hiervoor zijn op aanvraag.
Heeft u interesse? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op ons kantoor. Liever gebeld worden, vul dan het bel-me-bericht in. Wij bellen u dan op het gewneste tijdstip.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven