Ga naar inhoud

Fly-drive Grandtour IJsland

IJsland op z'n mooist!

:alttitle:

Fly-drive Grandtour IJsland

IJsland is een eiland met vele gezichten en spectaculaire landschappen. Tijdens deze fly-drive komt u op de mooiste plekjes van IJsland. Niet alleen een bezoek aan de meeste bekende fenomenen zoals Geysir, Gullfoss & het Þingvellir NP, maar ook minder bekende delen zoals de Vestfjorden zijn opgenomen in deze reis. Afhankelijk van de reisperiode kunnen kolonies met papegaaiduikers, walvisexcursies en een bezoek aan het kleurrijke Landmannalaugur gebracht worden. Voor de grote avonturiers kan de route gewijzigd worden zodat ook het binnenland van IJsland bezocht wordt.

De reis in het kort.

U vertrekt naar keuze vanaf Amsterdam of Brussel. Na aankomst op Keflavík kunt u de huurauto ophalen en kunt u op weg. De basisroute gaat via de zuidkust naar het geothermische gebied Geysir en de grote waterval Gullfoss. Via het Þingvellir NP gaat de route verder naar het prachtige fjordengebied van Snæfellsnes en de Vestfjorden.
Vervolgens gaat u naar het noorden waar ruimschoots tijd is gepland om de stad Akureyri en het gebied rond Mývatn met soms bizarre lavastructuren en pseudokraters te verkennen en om de vele vogels te ontdekken. Tevens staat o.a. een walvissafari vanuit Húsavík, een rit langs de indrukwekkende kloof van de Jökulsá a fjöllum en naar de grootste waterval van IJsland de Dettifoss op het programma.
Tijdens de rit aan oostkust kunt u de stad Seyðisfjörður bezoeken en overnachten op een voormalige boerderij die diep verscholen in een van de dalen ligt. Daarna volgen o.a. de enorme gletsjers die van de Vatnajökull komen, het gletsjermeer Jökulsárlon en de watervallen Skógafoss en Seljalandsfoss aan de zuidkust. Er is tijd ingeruimd om het Skaftafell NP of Landmannalaugar te bezoeken.
De reis eindigt bij Keflavík vanwaar u terugvliegt naar Amsterdam of Brussel.

Als u deze reis kiest

 • Individuele fly-drive rondreis.
 • Naar keuze verblijf in hotels, pensions, hostel of huisjes.
 • Aanpassingen naar wens zijn mogelijk.

Impressies

 • De weg langs Hverir, IJsland. Foto: Eugene Bakker.
  1/22

  De weg langs Hverir, IJsland. Foto: Eugene Bakker.

 • Turf kerkje in Hof in Zuid-IJsland. Foto: Eugene Bakker.
  2/22

  Turf kerkje in Hof in Zuid-IJsland. Foto: Eugene Bakker.

 • Gullfoss, IJsland.
  3/22

  Gullfoss, IJsland.

 • Landschap in het Þingvellir NP.
  4/22

  Landschap in het Þingvellir NP.

 • De Orka is een van de voorkomende walvissoorten bij IJsland.
  5/22

  De Orka is een van de voorkomende walvissoorten bij IJsland.

 • De wegen zijn soms erg smal, Vestfjorden.
  6/22

  De wegen zijn soms erg smal, Vestfjorden.

 • Kliffen met nestelende zeevogels, Latrabjarg, IJsland.
  7/22

  Kliffen met nestelende zeevogels, Latrabjarg, IJsland.

 • De hoofdweg 1 is goed berijdbare weg.
  8/22

  De hoofdweg 1 is goed berijdbare weg.

 • Het geothermische gebied Námaskarð, in de omgeving van Mývatn.
  9/22

  Het geothermische gebied Námaskarð, in de omgeving van Mývatn.

 • Pseudokraters aan de oever van Mývatn.
  10/22

  Pseudokraters aan de oever van Mývatn.

 • De Dettifoss is de grootste waterval van IJsland.
  11/22

  De Dettifoss is de grootste waterval van IJsland.

 • Basaltstructuren bij Hljódaklettar.
  12/22

  Basaltstructuren bij Hljódaklettar.

 • Gufufoss langs de weg naar Seyðisfjörður.
  13/22

  Gufufoss langs de weg naar Seyðisfjörður.

 • De Hoffellsjökull is een van de vele afvoergletsjers van de Vatnajökull
  14/22

  De Hoffellsjökull is een van de vele afvoergletsjers van de Vatnajökull

 • IJsbergen in de Jökulsárlón, het gletsjermeer aan de zuidkust van IJsland.
  15/22

  IJsbergen in de Jökulsárlón, het gletsjermeer aan de zuidkust van IJsland.

 • Grote jager op Ingólfshófðí, aan de zuidkust.
  16/22

  Grote jager op Ingólfshófðí, aan de zuidkust.

 • Atlantische papegaaiduikers op Ingólfshófðí.
  17/22

  Atlantische papegaaiduikers op Ingólfshófðí.

 • Weerspiegeling in Stafafell. Foto: Eugene Bakker.
  18/22

  Weerspiegeling in Stafafell. Foto: Eugene Bakker.

 • Kleurrijke reolietbergen bij Landmannalaugar, IJsland. Foto: Eugene Bakker.
  19/22

  Kleurrijke reolietbergen bij Landmannalaugar, IJsland. Foto: Eugene Bakker.

 • In juni en juli bloeien en geuren de wilde lupinen op IJsland.
  20/22

  In juni en juli bloeien en geuren de wilde lupinen op IJsland.

 • De Seljalandsfoss ligt dicht langs de rondweg (nr.1).
  21/22

  De Seljalandsfoss ligt dicht langs de rondweg (nr.1).

 • Lavabrokken overgroeid met een dikke moslaag.
  22/22

  Lavabrokken overgroeid met een dikke moslaag.

Dag tot dag

 • Amsterdam / Brussel - Keflavík

  Lijnvlucht naar keuze vanaf Amsterdam of Brussel naar Keflavík (IJsland). Op de luchthaven haalt u de huurauto op. Vanaf Keflavík rijdt u (zolang de weg naar Grindavík afgesloten is) via Reykjavík naar het oosten.
  Voorbij Sellfoss rijdt u naar de omgeving van Geysir & Gullfoss voor overnachting.

 • Gullfoss, Geysir & Þingvellir NP

  Na het ontbijt heeft u de gelegenheid om het geothermische gebied Geysir en de grote waterval Gullfoss te bezoeken. Zo vroeg in de ochtend is het nog rustig en kunt u naar hartenlust wandelen, fotograferen en/of filmen.
  Daarna gaat u naar het Þingvellir NP. Een must is de wandeling door de grote kloof. Optioneel kan er worden gesnorkeld of gedoken in het heldere water van de Silfra (vooraf boeken!).
  De weg wordt westwaarts vervolgd naar het schiereiland Snæfellsnes. Als het mooi weer is, kunt u overwegen een omweg te maken via de omgeving van Reykholt. Hier vindt u de grootste warmwaterbron van IJsland en de brede waterval Hraunfossar en de Barnafoss. Overnachting in Grundarfjörður of Stykkishólmur.

 • Snæfellsnes

  Vandaag heeft u een volle dag om het schiereiland te verkennen. De kustlijn is indrukwekkend. Vooral de punt heeft prachtig uitgesleten bogen waar de golven doorheen rollen en opspatten. Op de kliffen langs het water broeden in het voorjaar grote aantallen zeevogels zoals Jan-van-genten. Er zijn verschillende wegen over de bergrug, vanwaar u een weids uitzicht over het schiereiland en de met ijs bedekte vulkaan Snæfellsjökull heeft. Er is in de omgeving van Ólafsvík een klein openluchtmuseum en u kunt vanuit verschillende plaatsen een optionele natuursafari per boot maken.
  Overnachting in Grundarfjörður of Stykkishólmur.

 • Breiðafjördur & Flatey

  Vanuit Stykkishólmur is de ferry naar de Vestfjorden geboekt. Halverwege legt de boot aan bij het eiland Flatey. Dit autoloze eiland kunt u te voet bezoeken. Vooral voor vogelliefhebbers is een bezoek aan dit eiland een must. In Brjanslækur gaat u van boord en vervolgt u de weg op de Vestfjorden. Afhankelijk van uw interesse zal de overnachting in de omgeving van de vogelrotsen (papegaaiduikers tot begin augustus) bij Latrabjarg zijn of wat noordelijker in de omgeving van Þingeyri. Onderweg passeert u dan nog de prachtige waterval Fjallfoss.

 • Vestfjorden

  Twee dagen om de Vestfjorden te verkennen.
  Als u aan de zuidkust verblijft, kunt u de vogelkliffen bij Latrabjarg, het kleurrijke landschap van Rauðasandur en de waterval Fjallfoss bezoeken.
  Wie noordelijker overnacht, kan de hoofdplaats Isafjörður en Blungarvik bezoeken, een optionele walvis- en vogelsafari naar Vigur maken, een optionele tocht langs de kustlijn met een superjeep maken of op eigen gelegenheid rondrijden door het adembenemende landschap.
  Overnachting naar keuze in de omgeving van Breiðavík of Þingeyri/Isafjörður.

 • Vestfjorden - Hvammstangi

  Vandaag rijdt u afhankelijk van uw overnachtingsadres via de zuid- of noordkant van het schiereiland terug naar de rondweg. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals bijvoorbeeld langs de kust met prachtige vergezichten, met enkele stukken over het hoogland. Bij de rondweg aangekomen, gaat u richting Blönduós.
  Overnachting in of in de omgeving van Hvammstangi.

 • Hvammstangi - Akureyri - Mývatn

  Na de lange rit van gisteren kunt u het vandaag rustiger aan doen. Vanaf Hvammstangi rijdt u terug naar de rondweg richting Akureyri. Hier kunt in de stad stoppen voor een wandeling of een kopje koffie drinken op een van de gezellige terrasjes. Er is een mooie kerk en een botanische tuin.
  Verder in oostelijke richting rijdend, komt u langs de Goðafoss, een mooie waterval waar u weer een wandeling kunt maken.
  Overnachting in de omgeving van Mývatn.

 • Omgeving Mývatn

  Deze drie dagen heeft u ter beschikking om een walvissafari te maken vanuit Húsavík, het vogelrijke meer Mývatn te verkennen, het geothermische gebied Námaskarð & Krafla, en het bijzondere gebied Ásbyrgi te bezoeken. Ook kunt u naar de indrukwekkende Dettifoss en Hafragilsfoss rijden om daar te wandelen.
  Wie met een 4WD-auto op pad is, kan ook nog Hljódaklettar, een gebied met prachtige basaltstructuren, bezoeken of via een van de wegen het binnenland in verkennen.
  Wilt u deze reis even boven de noordpoolcirkel zijn? Dan kunnen we het eiland Grimsey in uw programma opnemen.

 • Mývatn - Breiðdalsvík

  Vandaag staat in het teken van de diepe fjorden, steile bergwanden en kleine vissersplaatsjes aan de oostkust. Onderweg kunt u een uitstapje maken naar Seyðisfjördur. Over de hoogvlakte met verschillende watervallen bereikt u de fjord waar de weg met haarspeldbochten afdaalt. Bekend is het blauwe kerkje.
  Verder zuidelijk vindt u kleinere vissersplaatsjes met musea en authentieke huisjes.
  Overnachting in de omgeving van Breiðdalsvík.

 • Gletsjers aan de zuidoostkust

  Zodra de weg bij de zuidoostkust aankomst, heeft u uitzicht op gletsjers. In de brede stromen komen ze vanaf de Vatnajökull richting de kust. De meeste gletsjers eindigen in een gletsjermeer. Hierin drijven enorme ijsbrokken. Het bekendste meer is de Jökulsarlón, waar u ook optioneel een boottocht kunt maken. Als u een 4WD heeft is het de moeite waard om ook een van de andere gletsjermeren te bezoeken.
  Bij Ingólfshófðí kunt u een optionele tocht maken naar een vogelrots waar tijdens de broedperiode o.a. Atlantische papegaaiduikers, Grote jagers en Raven te zien zijn.
  Overnachting in de omgeving van Kirkjubæjarklaustur.

 • Skaftafell NP

  Twee dagen heeft u om de omgeving te verkennen. Met een 4WD kunt u o.a. de binnenwegen op richting Landmannalaugur of de Eldgjakloof. Met een gewone auto bent u meer gebonden aan de gewone wegen maar ook tijdens deze tochten, zult u onder de indruk raken van het immense landschap van gletsjers, afwateringsgebieden (Skeiðarársandur, Meðallandssandur en Mýrdalssandur), het lavagebied Eldhraun en de gekleurde bergwanden. Wilt u een wandelen over de gletsjer, ijsklimmen etc? Deze activiteiten kunt u vooraf bij boeken of ze ter plaatse boeken.

 • De watervallen van de zuidkust.

  Vandaag rijdt u terug naar de luchthaven Keflavík. De rondweg leidt u langs het plaatsje Vík. Hier staan enkele bizar uitgesleten rotsen voor kust de (Dyrhólaey). Verderop komt u langs de hoge, brede Skógafoss. Daarna rijdt u langs de Eyjafjallajökull, de vulkaan die in 2010 uitbarstte en het vliegverkeer in Europa zo goed als plat legde. Vervolgens komt u de bij de Seljalandsfoss. Achter deze waterval is het gebergte hol uitgesleten, waardoor u achter de waterval langs kunt lopen.
  Als u nog wat foto's wilt maken van Geysir of een bad wilt nemen in de Blue Lagoon, heeft u daar alle tijd voor.
  De auto inleveren op de luchthaven in en overnachting in het hotel dichtbij het luchthavengebouw.

 • Keflavík - Amsterdam / Brussel

  Na een vroeg ontbijt Icelandair ochtendvlucht naar Amsterdam of Brussel.

Variaties in de reisperiode

Papegaaiduikers vliegen over het algemeen uiterlijk 15 augustus uit van de nesten. Wilt u deze vogels zien, dan moet u eerder in het seizoen reizen.
De kans op het zien van walvissen neemt na half september langzaam af. 

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 26 mei 2024
ijsland-801

De prijzen zijn inclusief

 • Lijnvlucht Icelandair Amsterdam / Brussel - Keflavík en v.v. in de goedkoopste klasse.
 • Incl. per persoon 1x 23 kg ruimbagage + 1x 10 kg handbagage.
 • 16 dgn autohuur cat. Z, met onbeperkt aantal km, CDW.
 • 16 overnachtingen op basis van logies/ontbijt in gekozen accommodatie.
 • Walvissafari vanuit Húsavík.
 • Ferry Stykkishólmur - Brjanslækur.
 • Nederlandstalige routebeschrijving.
 • Wegenkaart IJsland.
 • Reisgids IJsland.
 • Compensatie CO2-uitstoot.

De prijzen zijn exclusief

 • Eventuele verhoging van toeslagen en/of belastingen.
 • Eventuele toeslag indien de goedkoopste vluchtklasse niet meer beschikbaar is.
 • Brandstof voor de auto.
 • Lunches, diners, (fris)drankjes.
 • Optionele excursies.
 • Reis- & annuleringsverzekering.
 • Verzekering eigen risico huurauto.
 • Fooien & uitgaven van persoonlijke aard.
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) € 5,00 per persoon.
 • Bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR) € 2,50 per boeking.

De beste reisperiode voor een zomerreis

Voor een zomerrondreis is de periode van begin juni tot eind augustus de beste periode. Eerder of later zijn verschillende hotels en andere accommodaties gesloten en worden excursies niet of zeer onregelmatig aangeboden.
Wie ook het binnenland in wil, en dus zeker wil zijn dat de hooglandenwegen ook open zijn, kan beter een reis in juli en augustus plannen.

Verlenging en excursies

Deze basisrondreis kan worden uitgebreid met een bezoek aan de hoofdstad Reykjavík, een bezoek aan de Vestmanneilanden, een busexcursie naar Landmannalaugar en een bezoek aan verschillende delen van Groenland.
Wilt u op een of meerdere plaatsen langer of korter verblijven? Geen probleem, we passen het zo voor u aan.
Optionele excursies zijn vooraf en ter plaatse te boeken.
Heeft u andere wensen? Mail ons uw wensen of bel +31 10 2950126 voor telefonisch overleg of een afspraak op kantoor. U kunt ook een bel-me-bericht invullen. Wij bellen u dan op het door u gewenste tijdstip.

De huurauto

In het basisarrangement is een huurauto cat. Z opgenomen. Dit is bijvoorbeeld een Kia Picanto, 3-deurs. Voor een geringe meerprijs heeft u cat. B, bijvoorbeeld een Toyota Yaris 5-deurs. Ook grotere auto's of auto's met 4WD en SUV's zijn tegen meerprijs mogelijk.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven