Ga naar inhoud

Expeditiecruise Van Schotland langs de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen

Een reis met Keltische en Noorse cultuur en de indrukwekkende natuurgebieden

:alttitle:

Expeditiecruise Van Schotland langs de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen

Na een prachtige reis langs de Schotse Eilanden vertrekt het schip vanuit Aberdeen naar Spitsbergen. Onderweg worden verschillende plaatsen aangedaan op de Orkney-eilanden, Fair Isle, langs de Noorse kust, op Bereneiland en in het zuiden van Spitsbergen. De zomer heeft z'n intrede gedaan. Vanaf de poolcirkel zal het 24 uur per dag licht zijn. Vogels vliegen af en aan om hun hongerige kuiken te voeden. Planten bloeien dat het een lieve lust is. In het gebied rond Bereneiland zullen dolfijnen en walvissen foerageren. Wellicht duiken er enkele dicht bij het schip op. Op Spitsbergen zal gezocht worden naar ijsberen en walrussen. Rendieren en poolvossen zijn makkelijker te vinden.

De reis in het kort

Het schip vertrekt vanuit de haven van Aberdeen in Schotland. Op de Orkney- en Shetlandeilanden worden historische plaatsen bezocht en gebieden waar zeevogels broeden. Daarna wordt overgestoken naar Noorwegen. Hier wordt in noordelijke richting langs de kust gevaren, waar ook steeds aan land gegaan wordt.
Vanaf de Noorse kust vaart de Greg Mortimer naar het zelden bezochte Bereneiland, waar (als het weer meewerkt) een landing en zodiaccruises gemaakt kunnen worden. Dan volgt de oversteek naar de zuidkust van Spitsbergen. Onderweg wordt het voedselrijkste deel van de Atlantische Oceaan doorkruist, waar over het algemeen regelmatig dolfijnen en walvissen te zien zullen zijn.
In het zuiden van Spitsbergen staat nog een aantal landingen gepland. Vooral in de Hornsund is er een goede kans op het zien van een ijsbeer. Maar ook het landschap is hier fenomenaal.
De reis eindigt in Longyearbyen, vanwaar u huiswaarts kunt keren.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis in expeditiesfeer op basis van volpension.
 • Inclusief regelmatig (land)excursies met wandelingen.
 • Optioneel: kajakprogramma.
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Verlenging in Schotland en op Spitsbergen is mogelijk.
 • Max. 132 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Deze reis wordt NIET in 2025 aangeboden

Impressies

 • Orkney-eilanden Schotland. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  1/15

  Orkney-eilanden Schotland. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Atlantische papegaaiduiker op de South Shetlandeilanden. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  2/15

  Atlantische papegaaiduiker op de South Shetlandeilanden. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Huizen aan de Noorse kust. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  3/15

  Huizen aan de Noorse kust. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Vissersdorp op de Lofoten, Noorwegen. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  4/15

  Vissersdorp op de Lofoten, Noorwegen. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Rozenwortel in volle bloei op de Lofoten, Noorwegen. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  5/15

  Rozenwortel in volle bloei op de Lofoten, Noorwegen. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Dolfijnen zwemmen in de boeggolf van het schip. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  6/15

  Dolfijnen zwemmen in de boeggolf van het schip. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Opduikende Bultrug ten noorden van Noorwegen. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  7/15

  Opduikende Bultrug ten noorden van Noorwegen. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • De ruige kustlijn van Bereneiland. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  8/15

  De ruige kustlijn van Bereneiland. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Op Bereneiland bloeit de Zuiltjessteenbreek al vroeg. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  9/15

  Op Bereneiland bloeit de Zuiltjessteenbreek al vroeg. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Tijd voor foto's! Bereneiland. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  10/15

  Tijd voor foto's! Bereneiland. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Zeekoeten bij Bereneiland. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  11/15

  Zeekoeten bij Bereneiland. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Eenzame staken voor de kust van Bereneiland. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  12/15

  Eenzame staken voor de kust van Bereneiland. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Het indrukwekkende landschap van de Bellsund, Spitsbergen. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  13/15

  Het indrukwekkende landschap van de Bellsund, Spitsbergen. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Met een beetje geluk is er een ijsbeer te zien. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  14/15

  Met een beetje geluk is er een ijsbeer te zien. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

 • Kleine Alken in de Hornsund, Spitsbergen. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.
  15/15

  Kleine Alken in de Hornsund, Spitsbergen. Expeditiecruise van Schotland via de Noorse kust en Bereneiland naar Spitsbergen.

Dag tot dag

BELANGRIJK

De exacte route en landingsplaatsen zijn onder voorbehoud. Weer en wind kunnen landingen soms onmogelijk maken. Er wordt dan uitgeweken naar een andere plaats die ook zeker de moeite waard is om te bezoeken.

 • Aberdeen

  Na aankomst in Aberdeen groepstransfer naar een van de centraal gelegen hotels voor overnachting op basis van logies/ontbijt.

 • Aberdeen

  Na het ontbijt is er nog even tijd ter vrije besteding. Halverwege de ochtend worden alle passagiers op een stadsrondrit meegenomen, die eindigt bij de kade.
  Daarna inschepen aan boord van de Greg Mortimer. Na de formaliteiten verlaat het schip de haven en vertrekt ze in noordelijke richting.
  Het is lang licht, dus alle gelegenheid om buiten aan dek uit te kijken naar zeevogels zoals Jan-van-genten en uiteraard naar dolfijnen en walvissen.

 • Orkney-eilanden en Fair Isle

  Op de Orkey-eilanden zijn buiten verschillend wild, zeevogelkolonieën en grote bloemenpracht ook veel historische gebouwen en plaatsen te vinden. Zo is er bijvoorbeeld Skara Brae met 5000 jaar oude overblijfselen van stenen hutten en de door de bewoners gebruikte gereedschappen, wapens van steen en (walvis)botten en rijk gedecoreerd aardewerk.
  Bijzonder zijn ook de "Standing Stones o' Stenness" en de "Ring o' Brogdar". Bouwwerken die dateren uit omstreeks 3100 v. Chr. Het zijn twee van de vier stenen ringen.
  Na de Orkney-eilanden zal Fair Isle bezocht worden.

 • Shetlandeilanden

  De Shetlandeilanden liggen ten noordoosten van Schotland. Er wonen ca. 23.000 mensen, waarvan het merendeel in de hoofdplaats Lerwick woont en werkt. Van de meer dan 100 eilanden zijn er maar 15 bewoond.
  Op de eilanden broeden Atlantische papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen en Noordse stormvogels, Kleine en Grote jagers. De vochtige weilanden zien geel van de bloeiende Dotterbloem. De lila en paarse moerasorchideeën geven de veengebieden een bijzonder accent. In meer beschutte plaatsen kleuren boshyacinten hele hellingen blauw.
  Op de Shetlandeilanden zijn veel ruïnes te vinden uit de Steen-, Brons- en IJzertijdperk. O.a. op Mousa is een goed bewaarde broch te zien. Dit bouwwerk is gebouwd door Picten die hier tot 900 na Chr. leefden. In het bouwwerk en de muurtjes hebben Vale Stormvogeltjes hun nesten gebouwd.
  Tijdens het varen kunnen groepen dolfijnen, Orka's en soms een Dwergvinvis opduiken.

 • Oversteek naar Noorwegen

  Tijdens deze dag op zullen zeevogels als Noordse stormvogels en Drieteenmeeuwen in het kielzog van het schip meezeilen. Groepen Jan-van-genten, zeekoeten en alken zullen voorbij vliegen op weg naar de kliffen waarop ze broeden. Wellicht er groepjes dolfijnen en misschien duikt er zelfs een enkele walvis op.

 • Noorse kust

  De Noorse kust staat bekend om de prachtige en indrukwekkende fjorden. Op verschillende plaatsen zal er aan land gegaan worden, bijvoorbeeld in kleine vissersgemeenschappen of op meer onbewoonde delen. Ook de Lofoten en Vesterålen zullen aangedaan worden.
  Langs heel de kust bruist het van het dierenleven. Zeevogels broeden in grote kolonies en vliegen af en aan of hun steeds hongerige kuikens te voeden. Voor de kust foerageren dolfijnen en walvissen. Zeker ten noorden van de Vesterålen kunnen de majestueuze Potvissen opduiken.

 • Barentszzee, Bereneiland & Spitsbergen

  Vanuit Noorwegen wordt de oversteek naar Spitsbergen aanvaart. Ongeveer halverwege ligt Bereneiland. Een eiland met enorme kliffen en rotspilaren die rechtop uit zee oprijzen. Het is een eldorado voor broedende zeevogels. De zee rondom behoort tot een van de voedselrijkste delen van deze noordelijke oceaan. De poolvos is een van de weinige roofdieren die het eiland rijk is.
  De voedselrijkdom trekt uiteraard ook dolfijnen en walvissen.
  In het zuiden van Spitsbergen zal waarschijnlijk nog wat pakijs ronddrijven. De grote gletsjers bij de zuidkaap zorgen voor een regelmatige stroom ijsbergjes.
  De zuidelijkste fjord van Spitsbergen is de Hornsund. Enorme gletsjers eindigen aan beide oevers van de fjord. Achterin ligt het brede front van Brepollen. Voorin de fjord is een Kleine alkenkolonie die zich achter het Poolse weerstation ligt. Er is ook een goede kans dat hier een ijsbeer, baardrobben en Beluga's gezien kunnen worden.

 • Longyearbyen

  In de ochtend, na het ontbijt, gaat u in Longyearbyen van boord.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 10 juni 2024
noorwegen-204
 • Reis van huis naar Aberdeen en van Longyearbyen naar huis.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien verhoging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, aanvullende overnachtingen en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Aberdeen en terug vanaf Longyearbyen, evenals benodigde overnachting(en) op de heen- en/of terugweg.
Deze reis is ook eenvoudig te verlengen met een verblijf vooraf in Schotland of achteraf op Spitsbergen en/of Noorwegen.
Heeft u interesse? Bel ons op +31 10 295 0125 voor meer informatie of overleg of vul een bel-me-bericht in. U kunt ook bericht sturen met uw wensen. We maken graag een voorstel voor u.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven