Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruises Birding Downunder

Deze scheepsreis staat in het teken van de bijzondere (vaak endemische) vogelsoorten op de subantarctische eilanden van Nieuw-Zeeland en Australië.
De Spirit of Enderby vertrekt vanuit Bluff op het Zuidereiland richting Snares waar de Snarespinguïn en Maorivliegenvanger waargenomen kunnen worden. Omdat er niet aan land gegaan mag worden, zullen er zodiaccruises bij het eiland gemaakt worden, zodat u toch de vogels zo goed mogelijk kunt zien.
Daarna volgen de Aucklandeilanden met vogels als de Koningsalbatros, de Witkapalbatros en de Geeloogpinguïn. Hier kunt u met de gidsen mee de eilanden op om de vogels te observeren en te fotograferen.
Tijdens de oversteek naar Macquarie zullen de nodige albatrossen en mogelijk walvissen gezien worden. Op Macquarie broeden zeven soorten albatrossen en de Schlegelspinguïn. Twee dagen staan gepland om op dit eiland rond te wandelen.
Daarna vertrekt het schip richting het groene Campbell. Hier broeden Konings- en Roetkopalbatrossen te midden van de immense kruiden die hier groeien. U kunt dan in alle rust de dieren observeren en fotograferen. Maar ook de planten op dit eiland verdienen zeker uw aandacht.
Voor de kleinere eilandengroepen Antipoden, Bounty's en Chathams zijn vijf dagen gepland. Ieder eiland heeft zijn eigen specifieke soorten albatrossen, aalscholvers, stormvogels, parkieten, etc. Omdat niet overal aan land gegaan mag worden, zullen op diverse plaatsen zodiactochten gemaakt worden om toch zoveel mogelijk te zien.
De reis eindigt in Dunedin. Hier vandaan kunt u via Christchurch weer huiswaarts keren of uw reis door Nieuw-Zeeland vervolgen.

Vogel- en plantensoorten

De geïsoleerde ligging van de eilanden heeft ertoe geleid dat er op de meeste eilanden endemische soorten zijn ontstaan. Er zijn 75 broedende soorten geteld. Deze lijst zenden wij u op verzoek graag toe.
Ondanks dat de meeste eilanden ver zuidwaarts liggen, komt er een zeer grote verscheidenheid aan planten voor. Een eldorado voor iedere plantenliefhebber! Men is echter nog niet zo heel lang geleden begonnen met het determineren en catalogiseren van de aangetroffen soorten. Flora van de eilanden zijn op dit moment nog niet verkrijgbaar.

Het schip

De Spirit of Enderby is 1984 gebouwd in Finland en heeft de werf onder de naam Professor Khromov verlaten. Dit Russische onderzoeksschip wordt sinds 1992 gebruikt als expeditiecruiseschip en is alszodanig aangepast aan de hedendaagse veiligheidseisen.
Het is geen luxe schip, maar eenvoudig en functioneel.
Lees meer over de Spirit of Enderby.

Benodigde vluchten en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen we tevens de benodigde vluchten naar Invercargill en terug vanaf Dunedin. Wilt u vooraf of achteraf meer zien van Nieuw-Zeeland? Ook dit kunnen we voor u verzorgen.
Interesse? Stuur ons uw wensen of bel + 31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever gebeld worden? Vul dan het bel-me-terugbericht in en wij nemen op het gewenste tijdstip contact met u op.

Foto's

Met dank aan Lauk en Gerrie Quispel. Zij hebben deze foto's gemaakt tijdens hun reis in 2008.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Invercargill

Welkomstdiner en informatiebijeenkomst in het groepshotel te Invercargill. Overnachting aldaar op basis van logies/ontbijt.

Dag 02 Bluff

Voor de transfer heeft u de gelegenheid om het Southland Museum te bezoeken. Daarna groepstransfer naar de haven van Bluff. Inschepen aan boord van de Spirit of Enderby en vertrek.

Dag 03 Snares

Na aankomst bij de Snares worden de weersomstandigheden bekeken om een zo goed mogelijk plaats voor een landing te vinden. Dit zal waarschijnlijk de beschutte oostkust van het North East-eiland zijn. Hier leven en broeden verschillende inheemse (endemische) vogels zoals de Snares Kuifpinguïn, de Snares Maorivliegenvanger en verschillende Varengrasvogels. Verder kunnen Kaapse duiven, Antarctische sterns, Tarasterns, Roodsnavelmeeuwen gezien worden. De enorme kolonie Grauwe Pijlstormvogel telt enkele honderdduizenden dieren.

Dag 04 Aucklandeilanden, Enderby

Enderby ligt ten noordoosten van het hoofdeiland Auckland. Auckland, Adam en Disappointment zijn een onherbergzame eilanden met diepe fjorden. Dit in grote tegenstelling tot Enderby dat duidelijk van vulkanische oorsprong is, maar tussen de kliffen van basaltzuilen zijn er ook prachtige zandstranden zoals bij Sandy Bay. Deze plaats is een van drie plaatsen waar de zeldzame Hooker Zeeleeuw een kolonie heeft. 
Achter het strand op het hoger gelegen deel zijn grote weiden waarin grote planten weelderig bloeien. Verder zijn er gedeelten die bgroeid zijn met laag, zo goed als voor mensen ondoordringbaar struikgewas. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier veel vogels te huizen. Van de immens grote Koningalbatros tot merelgrote Australische pieper.

Dag 05 Aucklandeilanden, Carney Harbour

In het zuiden van de archipel ligt een grote baai, die gevormd is door overblijfselen van vulkaan. De vulkaankrater is op verschillende plaatsen tot onder de zeespiegel verdwenen. Hierdoor zijn een openingen naar zee  en een beschutte baai ontstaan. In het noorden wordt de baai gevormd door het zuidelijk deel van Auckland en in het zuiden door Adams Island.
Als het lukt om hier te landen, dan kan een wandeling gemaakt worden naar een kolonie van de zeldzame Antipodenalbatros.  

Dag 06 Op zee

Een dag op zee. Als het enigszins kan, zal zoveel mogelijk tijd buiten aan dek worden doorgebracht om de veelheid aan vogels te kunnen zien en volgen. O.a. verschillende albatrossen, pijlstormvogels en prions zullen ieders aandacht vragen.

Dag 07 + 08 Macquarie

Macquarie is bekend als de enige broedplaats van de Schlegelspinguïn. De stranden van het eiland is een snelweg voor pinguïns. Konings-, Schlegels-, Ezels en Rotsspringerpinguïns komen en gaan. Ze banen zich een weg tussen de Zuidelijke olifanten die hier in groepen op het strand liggen.
Twee dagen zijn uitgetrokken om dit pinguïnrijke eiland te verkennen. 

Dag 09 Op zee

Wederom een dag op zee. Ook nu weer is er, als het weer een beetje meewerkt, de kans om vele vogels te spotten en vliegend te fotograferen.

Dag 10 Campbell

Campbell staat bekend om de albatrossen die hier broeden tussen de enorme planten die er groeien. Konings- en roetkopalbatrossen zitten hier tussen de prachtige gele en roze megakruiden. Maar ook kleinere vogels voelen zich op dit groene eiland thuis. 

Dag 11 Op zee

Vandaag vaart het schip door het foerageergebied van de albatrossen die u gisteren op land heeft kunnen zien. Dus wederom op de uitkijk!

Dag 12 Antipodeneilanden

Minder bekend is de Antipodenarchipel. De eilanden zijn beschermd gebied en landingen zijn daarom verboden. Maar omheen varen mag wel. Op de eilanden leeft een groot deel van de Grote Kuifpinguïnpopulatie. Grote kans dat er enkele gezien worden die het water in of uit gaan.

Dag 13 Bounty-eilanden

Op de onherbergzame Bounty-eilanden vinden honderdduizenden vogels uitstekende plaatsen om te broeden. Hier zijn hele bijzondere soorten te vinden zoals de Salvins albatros en de Bounty-aalscholver. Andere vogels heeft u wellicht al op zee of op andere eilanden gezien zoals: de Reuzenalbatros, de Noordelijke Koningsalbatros, de Regenstormvogel, de Donsstormvogel, de Breedbekprion, de Witkinstormvogel, het Zwartbuik- en Wilsons Stormvogeltje.

Dag 14 Op zee & Pyramid Rock

Een dag op zee met de gebruikelijke afleiding van de vele vogels die rond het schip te zien zullen zijn. Bij de nadering van de convergentiezone zullen de grote Konings- en Reuzenalbatrossen uit het zicht verdwenen zijn en zullen noordelijkere soorten hun plaats hebben ingenomen. 
Later op de dag zal een uit zee opstekende rots zichtbaar worden: Pyramid Rock. Deze rots is de enige broedplaats van de Chathamalbatros. 

Dag 15 Chathameilanden

Ook de Chathameilanden kennen hun endemische vogelsoorten zoals de Onslows aalscholver en de Chathamscholekster. Om nog meer inheemse soorten te kunnen zien, mogen we een privé terrein aan de zuidkust op. Hier zijn o.a. te zien: de Magenta- en Chathamstormvogel, de Chathammanogrovezanger, de Chathamduif en de Chathamtoei. 
Hiermee kunt u heel wat bijzondere vogels aan uw lijstje toevoegen.

Dag 16 South East Island & Mangere Islands

In het zuiden van de Chathamarchipel ligt het eiland Pitt met er omheen verschillende kleinere eilanden, zoals South East Island dat tot 's werelds grootste natuurreservaten behoort. Landen is daarom niet toegestaan, maar er langs varen met zodiacs wel. Mogelijk kan de met uitsterven bedreigde Nieuwzeelandse plevier gezien worden. Verder broedt hier o.a. de Chathamaalscholver.
Voor de westkust van Pitt liggen de Mangere Eilanden waar de Chatham vliegenvanger nog maar net van uitsterven kon worden gered.

Dag 17 + 18 Op zee

Er zijn twee dagen voor nodig om vanuit deze verre uithoek weer terug bij Nieuw-Zeeland te komen. Natuurlijk zullen de vogels om het schip u bezig houden, maar u heeft ook de gelegenheid om alle belevenissen van de afgelopen tijd in te laten zinken.
De Chathameilanden liggen aan de rand van de zogenaamde Chatham Rise, het plateau dat zich onderwater uitstrekt tot voorbij het Noordereiland. Na de rand van het plateau gaat de zeebodem steil de diepte in. Hierdoor ontstaat opwelling waarbij veel voedsel naar de oppervlakte komt en dus zullen hier veel vogels, walvissen en andere zeezoogdieren te zien zijn.   

Dag 19 Dunedin

Ontschepen in de haven van Ortago. Groepstransfer naar het stadscentrum of het vliegveld van Dunedin.

Data & Prijzen seizoen 2019 - 2020

Vertrek

Deze reis begint in Invercargill en eindigt in Dunedin.
De eerste nacht is een hotelovernachting in Invercargill.

DataReisduurReiscode
13 nov - 01 dec 201918 nachtenSOE 1961

Spirit of Enderby // max. 49 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
Accommodatie13 nov 2019Beschikbaar
MD 3-pers. hut€ 9.675,00VOL
MD 2-pers. hut€ 10.449,00VOL
Superior 2 pers. hut€ 11.739,00VOL
Superior Plus 2-pers.hut€ 12.642,00beperkt
Minisuite 2-pers. hut€ 13.244,00VOL
Suite 2-pers.€ 14.190,00VOL
Toegang NP€ 688,00nvt

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 19 september 2019.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, hotelovernachting voorafgaand aan de scheepsreis in Invercargill in 2-pers. kamer d/t op basis van logies/ontbijt, groepstransfer van hotel naar de kade in Bluff en van de kade in Dunedin naar de luchthaven, uitgebreid informatiepakket met onder andere de Elmar Wereldwijzer Antarctica, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten van Amsterdam of Brussel naar Invercargill en vanaf Dunedin naar Amsterdam of Brussel, of v.v., eventuele brandstoftoeslag, overige transfers, verzekeringen, (fris)drankjes en fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

Genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 
Er is maar één 3-pers. hut. In deze 3-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie personen tegelijk boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in de 3-pers. hut geboekt worden. De eerste boeking voor de 3-pers. hut bepaalt of dit een heren- of dameshut wordt.

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u alleenreizend bent en u geen hut met andere passagiers wilt delen, dan zijn de volgende toeslagen van toepassing:
Toeslag alleengebruik MD 2-pers. hut, Superiorhut en Superior Plushut: 70%.
Toeslag alleengebruik van de (mini)suites: 80%.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, kan de rederij besluiten om een brandstoftoeslag op te leggen. 

Benodigde vluchten, overnachting(en) en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen we tevens de benodigde vluchten naar Invercargill en terug vanaf Dunedin. Wilt u vooraf of achteraf meer zien van Nieuw-Zeeland? Ook dit kunnen we voor u verzorgen.
Interesse? Stuur ons uw wensen of bel + 31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever gebeld worden? Vul dan het bel-me-terugbericht in en wij nemen op het gewenste tijdstip contact met u op.Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel, evenals aanvullende overnachtingen. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Data & Prijzen seizoen 2020 - 2021

Vertrek

Deze scheepsreis begint in Bluff en eindigt in Dunedin op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

DataReisduurCode
12 nov - 30 nov 202018 nachten# SOE2060

Spirit of Enderby // max. 49 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
HuttypePrijs
12 nov 2020
Beschikbaar
MD 3-pers. hut€ 9.675,00ja
MD 2-pers. hut€ 10.449,00ja
Superior 2-pers. hut€ 11.739,00VOL
Superior Plus 2-pers.€ 12.642,00beperkt
Minisuite 2-pers.€ 13.244,00VOL
Heritagesuite 2-pers.€ 14.190,00VOL
Toegang NP€ 688,00

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 19 september 2019.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie en thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, hotelovernachting voorafgaand aan de scheepsreis in Invercargill in 2-pers. kamer d/t op basis van logies/ontbijt, groepstransfer van hotel naar de kade in Bluff en van de kade in Dunedin naar de luchthaven, uitgebreid informatiepakket met onder andere de Elmar Wereldwijzer Antarctica, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

vluchten van huis naar Invercargill en vanaf Dunedin naar huis, eventuele brandstoftoeslag, overige transfers, verzekeringen, (fris)drankjes en fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

Genoemde prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). 
De Spirit of Enderby heeft maar één 3-pers. hut. De eerste boeking in dit huttype bepaalt of deze hut een dames- of herenhut wordt. In de 3-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie personen tegelijk boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET beiden in de 3-pers. hut geboekt worden. 

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u alleenreizend bent en u wilt geen hut delen met andere passagiers, dan zijn de volgende toeslagen van toepassing:
Toeslag alleengebruik MD-2, Superior en Superior Plus: 70%.
Toeslag alleengebruik (mini)suite: 80%.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, kan de rederij besluiten tot het heffen van een brandstoftoeslag.

Benodigde vlucht, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen we tevens de benodigde vluchten naar Invercargill en terug vanaf Dunedin. Wilt u vooraf of achteraf meer zien van Nieuw-Zeeland? Ook dit kunnen we voor u verzorgen.
Interesse? Stuur ons uw wensen of bel + 31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever gebeld worden? Vul dan het bel-me-terugbericht in en wij nemen op het gewenste tijdstip contact met u op.Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten vanaf Amsterdam of Brussel, evenals aanvullende overnachtingen. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.