Ga naar inhoud

Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar

een reis tussen Zeeolifanten, Koningspinguïns & albatrossen

:alttitle:

Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar

Het voorjaar op South Georgia is in één woord spectaculair. Het landschap is fenomenaal. De ruige bergen zijn voor het grootste deel nog bedekt met sneeuw. De lager gelegen delen zijn bezet door immense Koningspinguïnkolonies, de stranden liggen vol Zeeolifanten. Hoog in de lucht klinkt de roep van de Roetkopalbatros.
De reis begint op de Falklandeilanden doorgebracht waar u o.a. de Rotsspringer (pinguïnsoort) in groten getale kunt aantreffen.
Daarna wordt de tocht over zee vervolgd naar South Georgia. Hier zijn acht tot negen dagen beschikbaar om de mooiste plaatsen van South Georgia te verkennen.
Wie een nachtje op South Georgia wil verblijven, kan een nachtje kamperen. Wie een sportieve ervaring wil combineren met dit mooie gebied kan deelnemen aan het kajakprogramma.

De reis in het kort

Deze reis wordt slechts een enkele maal aangeboden. Het is een scheepsreis met meerdere zeedagen, maar ook deze dagen zijn zeker niet zonder verrassingen. De reis begint meestal vanuit Puerto Madryn of vanuit Stanley op de Falklandeilanden. Na het inschepen wordt een aantal dagen op zee doorgebracht waarna de eerste rotsen in zicht komen als voorteken van South Georgia. Hier staan u acht tot tien bijzondere dagen te wachten.
Daarna moet u dit mooie gebied weer verlaten en zal het schip koerszetten naar de Ushuaia, waar de reis eindigt.

Hoe het programma op South Georgia er uit komt te zien, kan niemand voorspellen. Er zijn meer dan 25 mogelijke landingsplaatsen. Weer en wind bepalen waar en wanneer aan land gegaan kan worden. Soms moet een landing uitgesteld worden, omdat de branding te heftig is of de wind uit de verkeerde hoek waait. Geen nood: u verblijft hier immers circa zeven dagen!

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension
 • Inclusief regelmatig excursies aan land
 • Optioneel: deelname kajakprogramma
 • Engelssprekende expeditieleiding
 • Deze reis wordt in 2020 niet aangeboden

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Koningspinguïnkolonie bij Gold Harbour. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  1/16

  Koningspinguïnkolonie bij Gold Harbour. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Aan land bij Kong Hakon Bay. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  2/16

  Aan land bij Kong Hakon Bay. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Pelsrobben op Salisbury Plain. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  3/16

  Pelsrobben op Salisbury Plain. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Koningspinguïns aan het strand van Salibury Plain.
  4/16

  Koningspinguïns aan het strand van Salibury Plain.

 • Zogend zeeolifantje. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  5/16

  Zogend zeeolifantje. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Cobblers Cove. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  6/16

  Cobblers Cove. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Koningspinguïns op Salisbury Plain. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  7/16

  Koningspinguïns op Salisbury Plain. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • South Georgia pijlstaarteend. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  8/16

  South Georgia pijlstaarteend. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Subantarctische Jagers bij Stromness. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  9/16

  Subantarctische Jagers bij Stromness. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Scheepscruise door de Drygalskiyfjord. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  10/16

  Scheepscruise door de Drygalskiyfjord. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Roetkopalbatros bij Gold Harbour. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  11/16

  Roetkopalbatros bij Gold Harbour. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Reuzenalbatrossen op Prion. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  12/16

  Reuzenalbatrossen op Prion. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Fortuna Bay. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  13/16

  Fortuna Bay. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Machines uit de fabriek bij Grytviken. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  14/16

  Machines uit de fabriek bij Grytviken. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Zeeolifanten op het strand van St. Andrews Bay. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  15/16

  Zeeolifanten op het strand van St. Andrews Bay. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

 • Grijskopalbatros, Elsehul. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.
  16/16

  Grijskopalbatros, Elsehul. Expeditiecruise South Georgia in het voorjaar.

Dag tot dag

 • Puerto Madryn

  De reis begint in Puerto Madryn, waar u aan boord gaat.

 • Op zee

  De zee is hier enorm voedselrijk. Er vliegen verschillende soorten albatrossen en stormvogelachtigen rond het schip. Vanaf een van de vele buitendekken kunt u de vogels vogel en proberen te fotograferen. De kans dat er dolfijnen en grotere walvissen opduiken is groot. En wilt u even opwarmen? Tijdens deze dagen zullen er verschillende lezingen gehouden worden door leden van het expeditieteam.

  De dag voor aankomst op South Georgia zullen alle spullen die meegenomen worden aan land grondig gereinigd moeten worden. Dit om te voorkomen dat er zaden van niet-inheemse plantensoorten verspreid worden over South Georgia.

 • SOUTH GEORGIA

  O.a. de onderstaande plaatsen kunnen worden aangedaan.

 • Peggotty Bluff in Kong Haakon Bay.

  South Georiga kent veel historische plaatsen, zoals ook hier: Bij Cave Cove zette James Caird in 10 mei 1916 voor het eerst voet aan land. Bij Peggotty Bluff begon Shackleton met zijn twee kompanen aan het laatste deel van hun bijna onmogelijke tocht begon.
  Op lage gedeelten liggen pelsrobben en wandelen de eerste Koningspingïns. Op verschillende plaatsen komen gletsjers naar beneden van de enorme ijskap die een groot gedeelte van de bergrug van South Georgia bedekt.

 • Salisbury Plain, Rosita Harbour en Prion

  Vanwege de de sterke branding is een landing op Salisbury Plain niet eenvoudig. Het vergt ervaring om iedereen hier doorheen te loodsen en goed op het strand aan te komen, maar iedereen komt aan land. Een half uur na aankomst komt de zon boven de bergen uit. Het wordt een prachtige dag! Honderden Koningspinguïns staan langs het strand. Ze komen en gaan. Zeeolifanten, pelsrobben liggen her en der verspreid langs het strand en in de eerste rand met Boendergras. In de immense Koningspinguïnkolonie staan duizenden kuikens in hun bruine donspak.
  U kunt hier een paar uur rondwandelen en het prachtige landschap met de luidruchtige bewoners in ons opnemen. Rond de kolonie en bij de zeeolifanten is de opruimploeg te vinden: Zuidpoolkippen, jagers en Reuzenstormvogels. Ze wachten op de geboorte van zeeolifantjes. De nageboorte staat dan op het menu.

  Rosita Harbour is een plaats waar weinig schepen een stop maken. Het is een kleine baai waar vaak veel pelsrobben en zeeolifanten liggen. Nu zo vroeg in het seizoen en met enige afleidingsmanouevres is de enkele chagrijnigste pelsrob te omzeilen. In een ondiepe poel spelen jonge pelsrobben. Ze hebben duidelijk plezier.
  Tussen de rotsen is een prachtige begroeiing van Boendergras. Op de rotsen zijn verschillende korstmossen te zien. Op de steile bergwand zijn de eerste broedende Roetkopalbatrossen te zien.

  Voor Prion gelden strikte regels: er mogen maar 30 passagiers tegelijkertijd aan land. Verdeeld over drie groepen heeft iedereen circa een uur aan land. Via een houten wandelpad wordt iedereen over een klein gedeelte van het eiland geleid. Langs het pad zijn verschillende nesten van de Reuzenalbatros. De kuikens zijn nu bijna volwassen en de ouders beginnen al weer met baltsen.

 • Ocean Harbour en Cobbler's Cove

  In Ocean Harbour is de grond bezaaid met overblijfselen uit de walvisvaartperiode. Fundaties van huizen en fabrieksgebouwen, een locomotief, andere machines en het afwaterkanaal zijn nog duidelijk zichtbaar. Wat hoger ligt een kerkhof. Hier is het allereerste graf van South Georgia te vinden: het graf van Frank Cabrail. Als opvarende van de zeehondenjager Francis Allen voer hij in de wateren rond South Georgia. Op 14 oktober 1820 overleed hij en werd hij hier begraven.
  Verder liggen er overal walvisbotten. De hellingen zijn rijk begroeid met allerlei mossen, kortmossen en grassen. In zo'n groen gedeelte is het niet vreemd dat we hier de eerste rendieren tegenkomen.
  Op de grasvlakte staan enkele Koningspinguïns. Langs het strand liggen diverse groepen zeeolifanten. Moeders en pups schreeuwen over en weer. De beachmasters laten ook hier regelmatig van zich horen en gevechten zijn aan de orde van de dag.
  In de baai ligt een gestrand zeilschip (een bark) genaamd Bayard. Het in 1864 in Liverpool gebouwde schip liep hier in 1911 aan de grond. Sindsdien is het wrak langzaam in bezit genomen door Koningsaalscholvers en is het op veel plaatsen begroeid met boendergrassen.

  Godthul is een al even beschutte baai. Echter, het strand is maar een twee meter breed. Daarachter begint een met metershoog Boendergras begroeide steile helling. Na een klim van circa 50 meter omhoog is een plateau waar een Ezelspinguïnkolonie is. De dieren zijn nog driftig bezig met het afwerken van de nesten. Hier en daar zitten de dieren al op eieren. Eén mannetje is zo ijverig dat hij het broedende vrouwtje bijna helemaal bedekt heeft met mos.
  Verder richting zee op een hoger plateau is een tweede kolonie. Meer landinwaarts ligt het Aviemoremeer.
  Fanatieke vogelaars kunnen de bijna loodrechte wand ten oosten van de landingsplaats beklimmen om dichter bij de nesten van de Roetkopalbatrossen te komen.

  Aan de overkant van Godthul ligt Cobler's Cove. Vanaf het strand volgt een zeer steile klim naar een zadel in de bergrug op circa 150 m. Er staat een stevige wind van zee. Eenmaal bovengekomen word je bijna omver geblazen. Desondanks is het de moeite waard om hier even te blijven genieten van het prachtige uitzicht met de voorbij vliegende wolken en de bijna stil hangende Reuzenstormvogels en Roetkopalbatrossen. Van daar gaat de wandeling bijna even steil weer naar beneden om uiteindelijk in het Boendergras terecht te komen. Wellicht zijn de eerste Macaronipinguïns aangekomen om hier weer te broeden.

 • Fortuna Bay, Stromness en Grytviken

  Bij Stromness zijn de overblijfselen van het walvisstation zijn verboden terrein vanwege mogelijk rondzwevend asbest. Bij het strand zitten groepjes jagers (Skua's). Reden voor vogelliefhebbers en fotografen om hier een poosje te blijven en de vogels in alle mogelijke houdingen op de gevoelige plaat te kunnen vastleggen. Verder vliegen er enkele South Georgia Pijlstaareendjes, Kelpmeeuwen en Sterns rond.

  De volgende landing is bij Grytviken, het administratieve centrum van South Georgia. Nadat de Britsh Government Officials alle paspoorten hebben gestempeld en de formulieren van de schoonmaakactie zijn overhandigd aan de South Georgia officials, kunnen we ontschepen.
  Een bezoek aan het kerkhof met het graf van Sir Ernest Shackleton (The Boss) is uiteraard een MUST. Zoals gebruikelijk wordt een toast uitgebracht op deze grote avonturier.
  Er lopen enkele Koningspinguïns rond en hier en daar liggen enkele pelsrobben en zeeolifanten. In het gras begint het stekelnootje (Acena Magellanica) al flinke scheuten met bladeren te vormen. Dichterbij de fabriek zijn de wortelrozetten van paardenbloemen te zien en de aren van het hazenstaartje van vorig jaar. Vanwege de mogelijke verspreiding van plantenzaden is het gebied waar je vrij rond kunt lopen erg beperkt. Vandaar dat veel mensen het kerkje bezoeken en dan via de souvenirwinkel naar het postkantoor gaan. Meteen om de hoek is een verwarmde ruimte met enkele toiletten met stromend water!

 • Drygalskifjord

  Gold Harbour is een van de prachtige stranden met Koningspinguïns, spelende en grommende pelsrobben, blurpende en vechtende zeeolifanten, badderende South Georgiajagers en misschien wel South Georgia Pijlstaarteendjes.
  Op de steile helling zijn enkele nesten van Roetkopalbatrossen.

  In het zuiden van South Georiga ligt de Drygalskiyfjord. In de beschutting van de fjord kan een zodiaccruise gemaakt worden naar een van de zijarmen.
  De Larsenfjord is een van de spectaculairste fjorden van South Georgia: vier kilometer lang en 500 meter breed, omsloten door meer dan 1000m hoge bergen. Soms broeden hier hoog tegen de bergwand Sneeuwstormvogels. Dieper in de fjord is een plaats waar Weddellzeehonden naar toekomen om hun jongen ter wereld te brengen.
  Met het schip kan tot relatief dichtbij het imposante front van de Risting- en Jenkinsgletsjer gevaren worden. Zodat iedereen nogmaals kan genieten van het diepblauwe ijs in het indrukwekkende berglandschap.

 • St. Andrews Bay & Cooper Bay

  St. Andrews Bay is een geweldige plaats. In een adembenemend mooi landschap met niet minder dan 150.000 paar Koningspinguïns en hun bruine donskuikens. In de omgeving van het strand liggen circa 4000 zeeolifanten.

  Cooper Bay is de enige plaats waar een kleine kolonie Kinbandpinguïn te zien is.

 • Right Whale Bay & Elsehul

  Als je Salisbury Plain en Saint Andrews Bay hebt gehad, denk je dat niets dit kan evenaren. Maar het landschap van Right Whale Bay is minstens zo spectaculair. De intens witte, besneeuwde bergtoppen steken dramatisch af tegen de grijsgrauwe lucht, met hier en daar een bundel zonlicht die de sneeuw nog witter maakt.
  De hele vallei ligt bezaaid met walvisbotten, wervels en kaken, duidelijke sporen van de walvisvangst. Hier werd voornamelijk de Zuidkaper gevangen en verwerkt.
  Ook hier is een grote Koningspinguïnkolonie. Een enorme crèche van bruine pluizebollen vormt het centrum van het hoger gelegen deel van de kolonie. Om de kolonie heen zwerven jagers, Reuzenstormvogels en Zuidpoolkippen. De volwassen pinguïns lopen af en aan van de kolonie naar het strand.
  Dichter bij de landingsplaats ligt een groep zeeolifanten. Ook hier worden in deze periode zeeolifantjes geboren. South Georgiajagers wachten ongeduldig tot ze de nageboorte kunnen bemachtigen.

  Vaak is de laatste landingsplaats Elsehul. OP het strand net boven de strandlijn staan drie ketels waarin zeehondenblubber gesmolten werd. In de aarde is nog de vorm van een fundatie te ontdekken.
  Vanhier kun je wandelen tot op de heuvelrug door een dicht bos van boednergras. Boven gekomen wordt je vaak blootgesteld aan een straffe wind. Roetkop- en Grijskopalbatrossen zweven op de wind. Het is dan ook DE plaats om deze kleinere albatrossen te fotograferen.

 • Op zee

  Na het verlaten van South Georgia is het tijd om alle herinneringen te laten bezinken. Er worden nog wat lezingen gehouden en velen zullen weer op de boeg of op het achterdek staan om de zeevogels te volgen. Anderen zullen met veel plezier hun foto's bekijken en alvast een eerste selectie maken.
  Kortom, nog even nagenieten van al het moois dat in de afgelopen dagen voorbij gekomen is.

 • Ushuaia

  In de ochtend ligt het schip aan de kade in Ushuaia waar u van boord gaat.

BELANGRIJK

Het beschreven programma is een leidraad. Weersomstandigheden kunnen afwijkingen noordzakelijk en/of wenselijk maken. 

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 11 december 2019
southgeorgia-201

Kajakken

Tijdens deze reis wordt de mogelijkheid geboden om tegen meerprijs deel te nemen aan een kajakprogramma.
Deelname aan het kajakprogramma dient vooraf geboekt te worden.

Vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag de benodigde vluchten naar Puerto Madryn en terug vanaf Ushuaia, inclusief de benodigde overnachtingen.
U kunt deze scheepsreis eenvoudig combineren met een verblijf in Chili, Argentinië en/of op de Falklandeilanden. Op onze site vindt u hiervoor verschillende mogelijkheden, maar u kunt ons ook bellen (+31 10 2950126) of uw wensen mailen.

Terug naar boven