Reisinformatie

Reisbeschrijving Semi-groepsreis "Beren, vulkanen & rendierherders in Kamtsjatka (Kamchatka)

Deze reis begint in de hoofdstad van Kamtsjatka Petropavlovsk. Als u het vliegtuig uitstapt, kunt u de vulkanen al zien. Er wordt ingecheckt bij het hotel en de voorbereidingen voor de komende dagen kunnen beginnen.
's Middags is het tijd voor de eerste helikoptervlucht. Een geweldige ervaring! Vanuit de lucht is het vulkaanlandschap nog beter te zien. Uit actieve vulkanen stijgen stoomwolken op. De toppen zijn bedekt met eeuwige sneeuw. Als bewolking en wind het toelaten, zal de helikopter een tussenlanding bij de Ksudachvulkaan maken. Hier kan gewandeld worden naar het kratermeer, de waterval en de warme bronnen.
Na het aangenaam verpozen vliegt de helikopter door naar het Koerilskoyemeer. Vanuit de lodge kunt u twee dagen lang wandelingen ondernemen om beren en zalmen gade te slaan.  
Na het berenspektakel vliegt u per helikopter terug naar Petropavlovsk. Onderweg wordt gestopt bij de Khudotka. In deze geothermisch verwarmde rivier is het heerlijk zwemmen. De omgeving is prachtig!
De volgende dag kunt u deelnemen aan de optionele excursie naar de Geiservallei & Uzonkrater.
Voor het laatste deel van de reis gaat u met een 6WD-truck in noordelijke richting naar de Kamstjatkarivier of naar de hutten bij de nederzetting Kozyrevsk voor overnachting. Vervolgens verder noordelijk naar de Tolbachnikvulkaan. Twee dagen lang worden de kraters van de vulkaan verkend. Een bizar en indrukwekkend landschap.
Als laatste wordt dan in westelijke richting naar de nederzetting Esso gereden. Vanhier wordt per helikopter naar de toendra gevlogen op zoek naar het kamp van de Even rendierherders. Hier wordt dan overnacht in tenten. Na terugkomst in Esso wordt het museum bezocht en overnacht in een van de pensions.
Vanuit Esso keert u terug naar Petropavlovsk. Hier wacht de Kathleen voor een (optionele) boottocht langs de grillige kust. Er zijn nog steeds Kuifpapegaaiduikers die af en aan vliegen met hun snavels vol visjes. Hier en daar steekt een zeehond zijn kop boven water of vliegt er hoog langs de rotsen een Stellers Zeearend. Als laatste wordt de Mutnovskyvulkaan bezocht. Ook hier kan een dag de omgeving verkend worden. Inmiddels zullen alle bomen en struiken in prachtige herfstkleuren getooid zijn.
Uiteindelijk keert u terug in Petropavlovsk.

Optioneel kan de reis met een dag verlengd worden als u zeker wilt zijn dat u de optionele excursie naar de Geiservallei kunt maken. 

LET OP: Afhankelijk van verschillende lokale omstandigheden kan de volgorde van verschillende onderdelen gewijzigd worden.

Verkorte versie

Er is ook een verkorte versie van deze reis waarbij de Mutnovskiy- en Gorely vulkaan niet worden bezocht. De reis duurt dan 14 nachten.

Optionele excursies naar de Geiservallei en Avachabaai

Tijdens deze reis heeft u de gelegenheid om een optionele excursie naar de Geiservallei en /of de bootexcursie door de Avachabaai te maken.
Deze optionele excursies kunnen het beste ter plaatse boeken en contant in roebels of met creditcard betalen.
Prijsindicatie (2018) excursie Geiservallei RB 42.000 p.p. en excursie Avachabaai RB 6500 p.p.

Accommodaties

In Petropavlovsk overnacht u in Hotel Petropavlovsk, een goed maar simpel en typisch Russisch hotel. De kamers zijn voorzien van een 2-pers.bed of twee 1-pers. bedden, badkamer met douche, toilet en wastafel.
Bij het Koerilskoyemeer wordt overnacht in een houten onderkomen waar drie slaapzalen zijn met vijf tot zes bedden (voornamelijk stapelbedden). Buiten de lodge zijn twee toilethokjes en op beide verdiepingen een nachttoilet. Er is wasgelegenheid, maar GEEN douche. 
Tentenkampen: Bij de vulkanen en de rendierherders wordt overnacht in 2-pers. koepeltentjes. Er is een grote tent voor de gezamenlijke maaltijden en om bij elkaar te zitten. Er is een toilettent.

Benodigde vluchten, verlenging in Kamtsjatka of in Moskou

Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten vanaf Amsterdam of Brussel via Moskou naar Kamtstjatka en v.v.
U kunt uw reis verlengen in Kamtsjatka, in Moskou of in Sint Petersburg. Kijk voor ideeën onder de desbetreffende bestemming. U kunt ons natuurlijk ook mailen of bellen met uw wensen.
LET OP: Uw totale verblijf in Rusland mag niet langer zijn dan 30 dagen. In verband met de visumaanvraag is het van belang dat u eventuele verlengingswensen zo snel mogelijk doorgeeft.

BELANGRIJK

Voor deze reis heeft u een visum voor Rusland nodig. In verband met formaliteiten voor het verkrijgen van het visum is het noodzakelijk dat u eventuele wensen voor verlenging of combinaties in een vroeg stadium aangeeft.
Indien gewenst, verzorgen wij voor u de aanvraag van uw visum. Indicatie (prijs 2019) € 110,00 per persoon.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Petropavlovsk - Koerilskoyemeer

De reis begint bij aankomst in Petropavlovsk. Welkom op het vliegveld en transfer naar hotel. Hier kunt u even bijkomen van de vlucht en de voorbereidingen treffen voor het vertrek naar het Koerilskiymeer. 

Dag 02 Naar de beren

Per helikopter naar het Koerilskiymeer. Als het goed weer is, zal er een tussenlanding gemaakt worden op de Ksudachvulkaan. Vanuit deze oude vulkaan stroomt nog wel warm water, wat onder andere te zien is aan de stoom die vaak boven het strand hangt.
Daarna vliegt de helikopter door naar het Koerilskiymeer. Bij helder weer kunt u soms de beren al vanuit de helikopter zien. Na aankomst krijgt u instructies over het verblijf in de lodge en de regels voor bezoeken aan het omliggende gebied. Wellicht is een eerste wandeling naar het observatiepunt al mogelijk.

Dag 03 + 04 Beren, beren en beren

Twee dagen lang worden er wandelingen over het "berenpad", over de toendra en naar de observatietoren op het programma. 
Overnachting in de lodge op basis van volpension. 

Dag 05 Koerilskiymeer - Khodutka - Petropavlovsk

Wandeling naar de uitzichtplatforms om de beren te zien. In de middag per helikopter terug naar Petropavlovsk. Als weersomstandigheden het toelaten kan een stop gemaakt worden bij de Khudotkarivier, waar een warm bad genomen kan worden.
Vandaar wordt verder doorgevlogen naar het helikopterveld Yelizovo. Hier staat een bus te wachten die u naar Hotel Petropavlovsk brengt voor overnachting.

Dag 06 Petropavlovsk

Dag in Petropavlovsk, dag ter vrije besteding. Mogelijkheid om de optionele helikopterexcursie naar de Geiservallei te maken. 

Dag 07 Petropavlovsk - Kozyrevsk

Per 6WD-truck in noordelijke richting. Kamperen bij de Kamtsjatkarivier of overnachten in de hutten bij de nederzetting Kozyrevsk.

Dag 08 - 10 Tolbachikvulkaan

Verder noordelijke naar het gebied rond de Tolbachikvulkaan. Hier worden de tenten opgezet voor de komende dagen. Het is een prachtig gebied. Er kunnen wandelingen gemaakt worden naar de verschillende kraters. Het hoogste punt van de vulkaan is 3682 m. Tijdens de laatste uitbarstingen van 1975, 1976 en 2013 werd een enorm lavaveld rondom de vulkaan gecreëerd.
Overal zijn nu de struikjes in herfstkleuren getooid en vol met bessen. Oplettende wandelaars zullen hier en daar grondeekhoorns en lemmingen zien weglopen. 

Dag 11 - 13 Esso & rendierherders

Naar het westen ligt de nederzetting Esso. Hier wonen de Evenrendierherders in de winter. In de zomer verblijven de mannen, soms met hun gezin, op de toendra met de kuddes. Ze wonen dan in de traditionele yurts. De bedekking van het houten onderstel bestaat tegenwoordig wel steeds meer uit plastic in plaats van katoen of huiden. Met de helikopter zal op zoek gegaan worden naar een van de kampen. Hier wordt de groep afgezet.
U kunt dan van dichtbij de immense kudde zien, beleven hoe de dieren zich binnen de kudde bewegen en gedragen. Overnachting in koepeltenten.
Als het weer meewerkt, komt de helikopter de volgende morgen de groep weer ophalen om terug te keren naar Esso. Meestal wordt er dan een folkloreshow opgevoerd in het dorpshuis. Het zijn de traditionele dansen van de verschillende volkeren die hier in de omgeving geleefd hebben: Even, Itelmen en Koriyaki. In het lokale museum zijn veel gebruiksvoorwerpen en zelfs woningen van deze volken bijeen gebracht.
In Esso wordt overnacht in een van de eenvoudige pensions.

Dag 14 Petropavlovsk

Met de 6WD terugrijden naar Petropavlovsk. Overnachting in Hotel Petropavlovsk.

Dag 15 Avachabaai (optioneel)

Dagexcursie per boot door de Avachabaai bij Petropavlovsk. Ook nu nog vliegen er verschillende papegaaiduikers, aalscholvers en wellicht een enkele Stellers Zeearend rond. Onderweg kunnen Largazeehonden, zeeotters of misschien zelfs enkele Orka's opduiken.
Overnachting in Hotel Petropavlovsk. 

Dag 16 Mutnovsky-vulkaan

Per 6WD naar het Mutnovskyplateau of Avachplateau. Hier wordt het kamp opgezet en kan de omgeving verkend worden. Als de sneeuw ver genoeg is weggedooid, kan een tocht naar een van de kraters van de Mutnovskyvulkaan ondernomen worden. Hier ziet u de aarde in wording: fumarolen, pruttelpotten en andere geothermische fenomenen.
Overnachting in het tentenkamp.

Dag 17 Gorelyvulkaan - Petropavlovsk

Als de weersomstandigheden goed zijn dan kan de Gorely-vulkaan worden beklommen.
Na het opbreken van het kamp, wordt er naar Petropavlovsk teruggereden. U overnacht weer in het inmiddels vertrouwde Hotel Petropavlovsk.

Dag 18 Einde van de reis

Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld gebracht waarmee de reis eindigt.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

Deze reis begint en eindigt op het vliegveld van Petropavlovsk (Kamtsjatka).

DataBeschikbaarReisduur
16 juli - 02 aug 20202 plaatsen17 nachten
03 aug - 20 aug 2020VOL17 nachten
09 aug - 26 aug 2020ja17 nachten
24 aug - 10 sep 2020VOL17 nachten

Prijzen per persoon

AccommodatiePrijs
17 nachten
In 2-pers. hotelkamers, tenten
en meerpers. kamer in de hut en pension
€ 5.200,00
In 1-pers. hotelkamers, tenten
en meerpers. kamer in de hut en pension (indicatie)
€ 5.500,00

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 31 januari 2020.

De prijzen zijn inclusief:

rondreis zoals beschreven op basis van volpension in Kamtsjatka, accommodatie op indeling in hotels in 2-pers. kamers d/t in Petropavlovsk, bij het Koerilskoyemeer in 8-pers. kamers in de lodge, in Esso in eenvoudig pension, bij de vulkanen en rendiersherders in 2-pers. koepeltentjes, gebruik van foammatjes, groepstransfers, genoemde transfers per helikopter (Koerilskoyemeer en rendierherders), lokale Engelssprekende gids of Russisch sprekende gids met vertaler, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

Vluchten vanaf Amsterdam of Brussel via Moskou naar Petropavlovsk en v.v., (fris)drankjes, verzekeringen, visumkosten, fooien, optionele excursie naar de Geiservallei en door de Avachabaai, uitgaven van persoonlijke aard en publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Vluchten, verlenging in Moskou, Petropavlovsk of Sint Petersburg

Indien gewenst, verzorgen we tevens de benodigde vluchten vanaf Amsterdam of Brussel via Moskou naar Petropavlovsk en v.v. 
U kunt de reis verlengen in Petropavlovsk en ook vooraf en/of achteraf met een bezoek aan Moskou en/of Sint Petersburg. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.
Prijsindicatie vluchten: vanaf ca. € 1.150,00 p.p. incl. luchthavenbelastingen en toeslagen.

BELANGRIJK

Voor deze reis heeft u een visum voor Rusland nodig.
Indien gewenst, verzorgen wij uw visumaanvraag. Indicatieprijs 2019 € 110,- per visum.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.