Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruises "Veelzijdig Spitsbergen"

Na het vertrek vanuit Longyearbyen bereikt het schip al snel de westkust. Hier vindt u de typische spitse bergen waaraan de eilandengroep zijn naam dankt.
Afhankelijk van de ijssituatie kan gekozen worden om eerst naar zuiden te varen en daar diverse plaatsen zoals de Hornsund en de VanKeulenfjord te bezoeken.
Het kan ook zijn dat men eerst in noordelijke richting gaat naar bijvoorbeeld de 14e Juligletsjer, Smeerenburg en misschien zelfs Phippsøya in het noordoosten.
Tijdens de reis wordt uitgekeken naar ijsberen, walvissen en walrussen. Er worden wandelingen gemaakt. Wie zich opgegeven heeft voor het kajakprogramma, zal er regelmatig met de kajak op uit gaan.
De reis eindigt aan de kade in Longyearbyen, waar het schip in de nacht aankomt. Op de laatste dag gaat u dan in de ochtend van boord en kunt u een hele ervaring rijker huiswaarts keren.

Kajakken

Tijdens de reizen kunt u deelnemen aan een kajakprogramma. Waar mogelijk zullen de kajaks in het water gelegd worden en kunt u peddelend Spitsbergen verkennen. U dient wel enige basiskennis van het kajakken te hebben. De benodigde kajaks en droogpakken en andere uitrusting is aan boord aanwezig. Geen ervaring met kajakken, maar wel interesse? Dan kunt u kiezen voor de peddelexcursie. Onder begeleiding van een gids gaat u één keer het water op met een stevige opblaasbare kajak. Deze excursie gaat alleen door in rustig water.
Deelname is mogelijk tegen de in de prijstabellen genoemde meerprijs. 

De schepen

De Akademik Vavilov is een comfortabel expeditiecruiseschip dat aangepast is aan de laatste eisen en wensen. De Akademik Vavilov vaart met maximaal 92 passagiers.
De Ocean Nova is een comfortabel ijsversterkt expeditiecruiseschip dat maximaal 78 passagiers meeneemt. In 2020 gaat de Ocean Adventurer (max 128 passagiers ) en World Explorer (max. 176 passagiers). 
Uitgebreide informatie over het schepen met foto's en dekkenplan vindt u door te klikken op de namen van de schepen. 

Vluchten, overnachting en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij graag de benodigde vluchten, eventuele benodigde overnachting(en) voor deze reis. Het is ook mogelijk om al een paar dagen eerder vanuit Nederland te vertrekken en vast in de Arctische sfeer te komen door een stopover in Oslo of Tromsø (Noord-Noorwegen) te maken of eerder aan te komen in Longyearbyen.
Heeft u meer tijd? Dan is een combinatie met een fly-drive in Noord-Noorwegen ook een goede optie. Via de link kunt u ideeën opdoen. Voor advies, overleg of een afspraak op ons kantoor kunt u altijd mailen of bellen +31 10 295 0126.
Wij helpen u graag verder.

Reis van dag tot dag

BELANGRIJK

Onderstaande route is slechts een voorbeeld hoe de reis eruit kan zien. Weer- en ijscondities en aanwezigheid van dieren kunnen afwijkingen van het programma noodzakelijk of wenselijk maken. 
De Ocean Nova/Ocean Adventurer maakt een reis van 11/14 dagen, de Akademik Vavilov maakt de reis in 12 dagen en de World Explorer maakt een reis van 14 dagen. 

Dag 01 Longyearbyen

Rond 16.00u kunt u inschepen aan boord van de Ocean Nova of Akademik Vavilov aan de kade in Longyearbyen. Aan het begin van de avond vertrekt het schip richting de westkust. Het is 24 uur licht, dus u kunt nog lang genieten van het prachige berglandschap langs de Isfjord dat in deze periode waarschijnlijk nog voor een groot deel met sneeuw bedekt is.
Vooral Noordse stormvogels vliegen rondom het schip. Op verschillende plaatsen zullen groepen Kleine alken en Zeekoeten laag over het water zweven, op weg naar hun partner die hoog op de kliffen op het ei of met een hongerig kuiken zit te wachten.

Dag 02 - 03 Zuidwest- en Zuidoost-Spitsbergen

Zeker in zuidelijke richting bepaalt het ijs waar exact gevaren en aan land gegaan kan worden. De Bellsund met de Van Keulen- en Recherchefjord is een indrukwekkende fjord met mooie landingsplaatsen. O.a. bij Bourbonhamna is een weids toendragebied met overblijfselen uit de tijd dat er gejaagd werd op  Beluga's (Witte Walvissen). Er liggen hier honderden beenderen en skeletten van deze kleine walvissen. Maar er is ook zeker kans om levende exemplaren van deze walvis hier te zien. Op de toendra zult u waarschijnlijk ook rendieren zien.
Als er geen ijsblokkades zijn, kan de Storfjord overgestoken worden naar Edgeøya. Hier staat een landing gepland bij Kapp Lee. Een weidse toendra die bezaaid ligt met rendiergeweien en walvis- en walrusbotten.  In de diepe kloven zijn enorme kolonies Drieteenmeeuwen. Vaak zijn er poolvossen op de bodem van de kloof te vinden.
Terug naar het westen wordt weer de Storfjord overstoken. Hier kunnen altijd zadelrobben en een enkele walvis opduiken. Zijn er pakijsvelden, dan kunnen er ook ijsberen te zien zijn.
De zuidelijke Hornsund is een prachtige fjord waarin vele gletsjers uitkomen. Op verschillende plaatsen kan er aan land gegaan worden. Onder andere by Gushamna of achter het Poolse weerstation. Maar de Hornsund is vooral ook een fjord waar indrukwekkende zodiactochten langs het front van de Brepollen (de grote gletsjer) achterin de fjord gemaakt kunnen worden.  

Dag 04 - 05 West-Spitsbergen

Vroeg in de ochtend zal het schip in de Krossfjord zijn. Hier kunnen verschillende plaatsen bezocht worden. De 14e Juligletsjer is een van de mooiste gletsjers van Spitsbergen. Vaak zijn er op de afgebrokkelde ijsbrokken Baardrobben en Drieteenmeeuwen te vinden. De noordelijke oever wordt gevormd door hoge en steile kliffen. Er broeden Dikbekzeekoeten, Atlantische papegaaiduikers en Drieteenmeeuwen. Dat betekent dat poolvossen nooit ver weg zijn. Onder de kliffen is een kleine strook erg vruchtbare grond. Hier groeien verschillende planten zoals Paarse steenbreek, Stengelloze silene, Winteraconiet en het op Spitsbergen zeldzame Eenbloemig klokje.
Het voormalige mijnwerkersstadje Ny-Ålesund is nu een plaats waar veel onderzoekers en wetenschappers dagelijks onderzoek doen naar vele verschillende aspecten van het noordpoolgebied. Ook tijdens de vroege expedities richting Noordpool was Ny-Ålesund een belangrijke plaats. Grote mannen als Amundsen startten hier hun tochten.
Tegenover het plaatsje ligt een schiereiland dat Blomstrandhalvøya wordt genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden groeien hier veel planten met de mooiste bloemen, maar vanhier heeft u een overweldigend uitzicht op de Tre Kroner. Deze drie pieken steken met hun typische piramidevormige, kale toppen door de ijskap heen. De Kongsbree (Koningsgletsjer) maakt het plaatje af. Bij de landingsplaats zijn de overblijfselen van een marmermijn, Camp Mansfield, te zien.  

Dag 06 - 08 pakijsrand, Phippsøya & Nordaustlandet

Deze dagen staan in het teken van ijs, ijsberen en grote weidse verlatenheid. Afhankelijk van waar het pakijs zich bevindt, zal er naar de rand er van gevaren worden om op zoek te gaan naar ijsberen. Als het ijs het toelaat zal één van de noordelijkste eilanden, Phippsøya, gevaren worden en door Straat Hinlopen naar Nordaustlandet. Ook hier kunnen ijsberen opduiken in het water, op het ijs of op land. Er is hier een enorme vogelklif, Alkefjellet genaamd, en een plaats waar vaak walrussen bij elkaar op het land liggen. 

Dag 09 Liefdefjord & Monacobreen

Zeker ten noorden van Spitsbergen bepaalt het ijs waar er gevaren en aan land gegaan kan worden. Er zijn veel plaatsen die bezocht kunnen worden. Bijvoorbeeld:
Smeerenburg met de overblijfselen van de traanovens uit de tijd van de walvisvaart in een adembenemend landschap. De ruige Raudfjord en de Liefdefjord met het immense gletsjerfront van de Monacobreen en de Bockfjord met overblijfselen van geothermische activiteit op Spitsbergen zijn hier enkele voorbeelden van. Overal kunnen hier ijsberen, walvissen en walrussen opduiken.
Alleen bij het eiland Moffen, een walrus- en vogelreservaat, zijn geen landingen toegestaan, maar ook vanaf het schip of vanuit de zodiac zijn hier meestal zwemmende walrussen te zien.  

Dag 10 Alkhornet

Terug aan de westkust kijkt u uit op het spectaculaire landschap van bergen met de kenmerkende spitse bergen.
Op de hoek van de westkust en de Isfjord ligt Alkhornet, genoemd naar de vreemd gevormde berg die lijkt op een alkensnavel. Hoog op de kliffen broeden vele zeevogels. Onderaan de bergen zijn verschillende vossenburchten. Op de toendra broeden Kleine jagers en soms Kleine rietganzen. Vaak grazen er rendieren. 
In de toendra zijn tevens polygonen of vorstringen te zien. Een heel mooi verschijnsel waar planten van profiteren.  

Dag 11 Longyearbyen

In de nacht vaart de Ocean Nova/Ocean Adventurer (voor de Akademik Vavilov is dit op dag 12) via de Isfjord terug naar Longyearbyen. Na het ontbijt zal er dan rond 09.00u ontscheept worden aan de kade in Longyearbyen en kunt u in de middag naar Oslo vliegen.
Heeft u nog geen genoeg van het Arctische avontuur? Dan kunt u ook nog enkele dagen op Spitsbergen blijven of in het noorden van Noorwegen.

Data & Prijzen 2019

Vertrek

Deze scheepsreizen beginnen en eindigen in Longyearbyen.

DataReisduurSchip
06 juni - 16 juni 201910 nachtenOcean Nova
08 juni - 19 juni 201911 nachtenAk. Vavilov
07 juli - 18 juli 201911 nachtenAk. Vavilov

Akademik Vavilov // 92 passagiers

Prijzen per persoon
VROEGBOEKKORTING
Bij boeking vóór 31 mei 2019 US$ 1000 p.p. tegemoetkoming in vluchtkosten.

bij koers US$1,00 = € 0,86
HuttypePrijs
Beschikbaar
08 juni 2019
Beschikbaar
07 juli 2019
A 3-pers. hut€ 6.962,00jaVOL
BS 2-pers. hut€ 7.822,00beperktbeperkt
B 2-pers. hut€ 8.940,00jabeperkt
C 2-pers.hut€ 10.660,00jabeperkt
Shackleton Suite€ 11.692,00beperktbeperkt
One Ocean Suite€ 13.326,00VOLja
Kajakken€ 598,00beperktbeperkt

Ocean Nova // max. 78 passagiers

Prijzen per persoon

bij koers US$1,00 = € 0,86
HuttypePrijsBeschikbaar
B 4-pers. hut€ 5.586,001x man
B 3-pers. hut€ 5.758,00VOL
BUL 2-pers. hut€ 7.994,00VOL
BUD 2-pers. hut€ 8.510,001 hut
BBD 2-pers. hut€ 9.112,00ja
Kajakken€ 598,001 plaats

Beschikbaarheid en korting:

Bijgewerkt t/m 18 april 2019.

AKADEMIK VAVILOV:
Bij boeking vóór 31 mei 2019 US$ 1000 p.p. tegemoetkoming in vluchtkosten.

LOYALITEITSPROGRAMMA QUARK EXPEDITIONS / ONE OCEAN EXPEDITIONS:
Heeft u eerder een reis gemaakt met Quark Expeditions / One Ocean Expeditions? Laat het ons weten, want u komt in aanmerking voor verschillende voordelen.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord op indeling, volpension aan boord incl. koffie/thee, groepstransfers, een expeditieparka die u na de reis mag houden, alle excursies en gebruik van rubberlaarzen gedurende de scheepsreis, evacuatieverzekering, informatiepakket en SGR-dekking.

EXTRA INCLUSIEF: 
Reizen met de Akademik Vavilov: diversen, bij ons op te vragen.
Reizen met de Ocean Nova: expeditieparka die u na de reis mag houden, fooien voor de staf, huiswijn/bier tijdens het diner, evacuatieverzekering.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht vanaf Amsterdam, Brussel naar Longyearbyen, individuele transfers, eventuele brandstoftoeslag, overige verzekeringen, (fris)drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). In een 4 of 3-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling boeken of met drie/vier personen tegelijk boeken.
Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in één en dezelfde 4 of 3-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in een herenhut, de andere in een dameshut.

Toeslag alleengebruik hut:

Indien u alleen reist en u wilt geen hut delen met een andere passagier dan zijn onderstaande toeslagen van toepassing voor alleen gebruik van een hut: 
Akademik Vavilov: 2-pers.hutten: 50%, suites: 100%.
Ocean Nova: 2-pers. hutten: 70%.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederijen behouden zich het recht voor om, indien stijging van de olieprijs hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vlucht, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verleging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Vraag ons naar de mogelijkheden of kijk op deze site onder Longyearbyen of onder bestemming Lapland voor enkele voorbeelden.
Prijsindicatie vluchten van Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen, afhankelijk van de beschikbare klasse vanaf ca. € 320,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

De scheepsreis begint en eindigt in Longyearbyen (Spitsbergen).
* = de eerste nacht is een hotelovernachting in Oslo.

DataBeschikbaarReisduurSchip
20 mei - 31 mei 2020alle huttypen11* nachtenOcean Adventurer
30 mei - 10 juni 2020alle huttypen11* nachtenOcean Adventurer
14 juni - 25 juni 2020alle huttypen11* nachtenOcean Adventurer
24 juni - 07 juli 2020alle huttypen13* nachtenOcean Adventurer
27 juni - 10 juli 2020zie tabel13* nachtenWorld Explorer

Ocean Adventurer // max. 128 passagiers

Prijzen per persoon
VROEGBOEKKORTING

bij koers US$1,00 = € 0,86
Huttype20 mei 2020
30 mei 2020
11 nachten
14 juni 2020
11 nachten
24 juni 2020
13 nachten
MD 3-pers. hut€ 6.016,00€ 6.446,00€ 7.736,00
LDT 2-pers. hut€ 7.306,00€ 7.736,00€ 9.026,00
MDP 2-pers. hut€ 8.166,00€ 8.596,00€ 10.316,00
MDW 2-pers. hut€ 8.596,00€ 9.456,00€ 11.176,00
Superior 2-pers. hut€ 9.886,00€ 10.746,00€ 12.036,00
Deluxe 2-pers. hut€ 10.746,00€ 11.606,00€ 13.326,00
Suite 2-pers. hut€ 11.606,00€ 12.466,00€ 14.616,00
Owners suite€ 13.756,00€ 14.616,00€ 16.336,00
Kajakken€ 598,00€ 598,00€ 598,00
Peddelexcursie€ 168,00€ 168,00€ 168,00
Transferpakket€ 770,00€ 770,00€ 770,00

World Explorer // max. 176 passagiers

Prijzen per persoon
VROEGBOEKKORTING

bij koers US$1,00 = € 0,86
Huttype27 juni 2020
13 nachten
Beschikbaarheid
BP 3-pers. hut€ 7.736,00ja
Infinity suite€ 12.036,00ja
Veranda suite€ 12.036,00ja
Superior suite€ 13.756,00ja
Deluxe suite€ 15.046,00ja
Owner's suite€ 17.196,00ja
Kajakken€ 598,00ja
Peddelexcursie€ 168,00ja
Transferpakket€ 770,00ja

Beschikbaarheid en vroegboekkorting

Bijgewerkt t/m 18 april 2019.

OCEAN ADVENTURER
Volgende korting geldt bij boeking vóór 15 juni 2019 op de vertrekken: 
20 mei / 30 mei / 14 juni / 24 juni 2020:
> 10% vroegboekkorting + gratis transferpakket.
Korting geldt NIET in MD 3-pers. hut.
> Indien volledige reissom (scheepsreis + optionele excursies) na boeking meteen wordt voldaan, ontvangt u: 10% extra vroegboekkorting op de scheepspassage.
Deze korting geldt voor alle hutcategorieën. 

WORLD EXPLORER
Volgende korting geldt bij boeking vóór 15 juni 2019 op het vertrek: 
27 juni 2020:
> 10% vroegboekkorting + gratis transferpakket.
Korting geldt NIET in BP 3-pers. hut.
> Indien volledige reissom (scheepsreis + optionele excursies) na boeking meteen wordt voldaan, ontvangt u: 10% extra vroegboekkorting op de scheepspassage. 
Deze korting geldt voor alle hutcategorieën. 

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, accommodatie aan boord op indeling, volpension aan boord incl. koffie/thee/chocolademelk/frisdranken en sap, huiswijn en huisbier tijdens diner, gratis herbruikbare waterfles, alle excursies, presentaties aan boord gegeven door het expeditieteam, gebruik van rubberlaarzen gedurende de scheepsreis, een expeditieparka die u na de reis mag houden, evacuatieverzekering, informatiepakket en SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

retourvlucht vanaf Amsterdam, Brussel of Tromsø naar Longyearbyen, individuele transfers, eventuele brandstoftoeslag, overige verzekeringen, (fris)drankjes, en fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). Wilt u een hut voor alleengebruik, dan gelden onderstaande toeslagen.
In een 3- c.q. 4-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie c.q. 4 personen tegelijk boeken.
Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3- c.q. 4-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de andere in een dameshut.

Toeslag alleengebruik hutten:

Indien u geen hut wilt delen met een andere passagiers, dan kunt u een hut voor alleengebruik boeken tegen onderstaande toeslag:

Ocean Adventurer: 2-pers. hutten: 70%, suites: 100%.
World Explorer: Infinity en Veranda: 70%. Superior, Deluxe en Owners: 100%.

Hotel + vluchtpakket Ocean Adventurer/World Explorer

Wanneer u een reis boekt met de Ocean Adventurer/World Explorer kunt u ervoor kiezen om tevens het hotel+vluchtpakket te boeken. Dit pakket bevat een hotelovernachting in Oslo (nabij luchthaven) in 2 of 3-pers. kamer d/t op basis van logies/ontbijt, chartervlucht van Oslo naar Longyearbyen, groepstransfer van het vliegveld in Longyearbyen naar het centrum (bagage gaat direct door naar het schip), groepstransfer vanaf het centrum naar de kade, groepstransfer vanaf de kade naar het centrum (bagage gaat direct door naar het vliegveld) en vanaf het centrum naar het vliegveld, chartervlucht van Longyearbyen naar Oslo. 

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de olieprijs hiertoe aanleiding geeft, om een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verleging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Vraag ons naar de mogelijkheden of kijk op deze site onder Longyearbyen of onder bestemming Lapland voor enkele voorbeelden.
Prijsindicatie vluchten van Amsterdam of Brussel via Oslo naar Longyearbyen, afhankelijk van de beschikbare klasse vanaf ca. € 350,- per persoon, inclusief belastingen en toeslagen. 

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.