Ga naar inhoud

Expeditiecruise Veelzijdig Spitsbergen

scheepsreis op zoek naar de mooiste beleving

:alttitle:

Expeditiecruise Veelzijdig Spitsbergen

Tijdens deze reizen kunt u kennismaken met verschillende delen van Spitsbergen. Omdat het nog relatief vroeg in het seizoen is, of omdat de reizen niet zo lang zijn, of omdat de men er een echte expeditie van wil maken, is het doel niet rondom Spitsbergen te varen, maar zoveel mogelijk mooie dingen te zien en te ervaren. U zult in ieder geval de westkust bezoeken met de typische spitse bergen, de overvloed aan plantengroei en het verrassend milde klimaat. Langs de noordkust ziet u de ruige bergketens, grote gletsjers en voelt u de wind die rechtstreeks van de noordpool komt. In het oosten bevindt zich het Nordaustlandet met de immense ijskap die aan de zuidkust van het eiland in zee eindigt met een enorm front. In het zuiden zijn weer de spitse bergen te zien, maar ook prachtige fjorden met indrukwekkende gletsjers.
Waar u tijdens de reis precies komt, is van tevoren niet te voorspellen, maar het is wel zeker dat het een reis vol afwisseling is, met veel plaatsen om te wandelen en gelegenheid om veel dieren, planten en plaatsen met historische betekenis te zien.

De reis in het kort

Na het vertrek vanuit Longyearbyen vaart het schip via de Isfjord naar de westkust. Hier vindt u de typische spitse bergen waaraan de eilandengroep zijn naam dankt.
Afhankelijk van de ijssituatie kan gekozen worden om eerst naar zuiden te varen en daar diverse plaatsen zoals de Hornsund en de Van Keulenfjord te bezoeken.
Het kan ook zijn dat men eerst in noordelijke richting gaat naar bijvoorbeeld de 14e-Juligletsjer, Smeerenburg en misschien zelfs Phippsøya in het noordoosten.
Tijdens de reis wordt uitgekeken naar ijsberen, walvissen en walrussen. Er worden wandelingen gemaakt. Wie zich opgegeven heeft voor het kajakprogramma, zal er regelmatig met de kajak op uit gaan.
De reis eindigt aan de kade in Longyearbyen, waar het schip in de nacht aankomt. Op de laatste dag gaat u dan in de ochtend van boord en kunt u een hele ervaring rijker huiswaarts keren.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreizen met expeditiesfeer / volpension.
  • Inclusief regelmatig landexcursies met wandelingen.
  • Min. 120 / max. 199 passagiers // internationaal gezelschap // Engelssprekende expeditieleiding.
  • Verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen is mogelijk.

Impressies

  • Aan land bij Isbjørnhamna achter het Poolse station in de Hornsund, Spitsbergen.
    1/20

    Aan land bij Isbjørnhamna achter het Poolse station in de Hornsund, Spitsbergen.

  • Wandeling voor een weids uitzicht.
    2/20

    Wandeling voor een weids uitzicht.

  • De typische puntige bergen aan de westkust van Spitsbergen.
    3/20

    De typische puntige bergen aan de westkust van Spitsbergen.

  • Afkalvende gletsjer, Kongsbreen.
    4/20

    Afkalvende gletsjer, Kongsbreen.

  • IJsbeer op het pakijs, Spitsbergen.
    5/20

    IJsbeer op het pakijs, Spitsbergen.

  • Opduikende Dwergvinvis voor de westkust van Spitsbergen.
    6/20

    Opduikende Dwergvinvis voor de westkust van Spitsbergen.

  • Toendra in de Bellsund, Spitsbergen.
    7/20

    Toendra in de Bellsund, Spitsbergen.

  • Kleine alken, Hornsund, Spitsbergen
    8/20

    Kleine alken, Hornsund, Spitsbergen

  • Noordse stormvogel.
    9/20

    Noordse stormvogel.

  • Baardrob op het ijs, 14e-Julifjord, Spitsbergen
    10/20

    Baardrob op het ijs, 14e-Julifjord, Spitsbergen

  • Groenlandse steenbreek, Spitsbergen.
    11/20

    Groenlandse steenbreek, Spitsbergen.

  • Spitsbergen rendier in de rui.
    12/20

    Spitsbergen rendier in de rui.

  • Kajakken in de Magdalenefjord, Spitsbergen.
    13/20

    Kajakken in de Magdalenefjord, Spitsbergen.

  • Vlucht Drieteenmeeuwen aan bij een gletsjerfront.
    14/20

    Vlucht Drieteenmeeuwen aan bij een gletsjerfront.

  • Kortsnavelzeekoeten op Alkefjellet, Spitsbergen.
    15/20

    Kortsnavelzeekoeten op Alkefjellet, Spitsbergen.

  • Spinneplant of Spinnesteenbreek.
    16/20

    Spinneplant of Spinnesteenbreek.

  • Poolvos op de toendra, Spitsbergen
    17/20

    Poolvos op de toendra, Spitsbergen

  • Walrussen in de Wahlenbergfjord (Nordaustlandet), Spitsbergen
    18/20

    Walrussen in de Wahlenbergfjord (Nordaustlandet), Spitsbergen

  • De Ivoormeeuw is bijna niet te zien op het ijs.
    19/20

    De Ivoormeeuw is bijna niet te zien op het ijs.

  • Kleurrijk gesteente met korstmossen op Nordaustlandet, Spitsbergen.
    20/20

    Kleurrijk gesteente met korstmossen op Nordaustlandet, Spitsbergen.

Dag tot dag

BELANGRIJK

Onderstaand dag-tot-dagprogramma is slechts een voorbeeld van hoe een reis kan verlopen en welke plaatsen er aangedaan kunnen worden. Weersomstandigheden en ijscondities, maar ook de aanwezigheid van een ijsbeer bij de beoogde landingsplaats kunnen afwijkingen noodzakelijk en/of wenselijk maken. Plaatsen waar dieren zich normaliter ophouden (zoals walrussen), kunnen gewijzigd zijn.
De expeditieleider kan daarom in overleg met de kapitein besluiten om andere plaatsen dan beschreven aan te doen.

  • Longyearbyen

    Rond 16.00u kunt u inschepen aan boord van de Ocean Adventurer aan de kade in Longyearbyen. Aan het begin van de avond vertrekt het schip richting de westkust. Het is 24 uur licht, dus u kunt nog lang genieten van het prachige berglandschap langs de Isfjord dat in deze periode waarschijnlijk nog voor een groot deel met sneeuw bedekt is.
    Vooral Noordse stormvogels vliegen rondom het schip. Op verschillende plaatsen zullen groepen Kleine alken en zeekoeten laag over het water zweven, op weg naar hun partner die hoog op de kliffen op het ei of met een hongerig kuiken zit te wachten.

  • Zuidwest- en Zuidoost-Spitsbergen

    Zeker in zuidelijke richting bepaalt het ijs waar exact gevaren en aan land gegaan kan worden. De Bellsund met de Van Keulen- en Recherchefjord is een indrukwekkende fjord met mooie landingsplaatsen. O.a. bij Bourbonhamna is een weids toendragebied met overblijfselen uit de tijd dat er gejaagd werd op Beluga's (Witte Walvissen). Er liggen hier honderden beenderen en skeletten van deze kleine walvissen. Maar er is ook zeker kans om levende exemplaren van deze walvis hier te zien. Op de toendra zult u waarschijnlijk ook rendieren zien.
    Als er geen ijsblokkades zijn, kan de Storfjord overgestoken worden naar Edgeøya. Hier staat een landing gepland bij Kapp Lee. Een weidse toendra die bezaaid ligt met rendiergeweien en walvis- en walrusbotten. In de diepe kloven zijn enorme kolonies Drieteenmeeuwen. Vaak zijn er poolvossen op de bodem van de kloof te vinden.
    Terug naar het westen wordt weer de Storfjord overstoken. Hier kunnen altijd zadelrobben en een enkele walvis opduiken. Zijn er pakijsvelden, dan kunnen er ook ijsberen te zien zijn.
    De zuidelijke Hornsund is een prachtige fjord waarin vele gletsjers uitkomen. Op verschillende plaatsen kan er aan land gegaan worden. Onder andere by Gushamna of achter het Poolse weerstation. Maar de Hornsund is vooral ook een fjord waar indrukwekkende zodiactochten langs het front van de Brepollen (de grote gletsjer) achterin de fjord gemaakt kunnen worden.

  • West-Spitsbergen

    Vroeg in de ochtend zal het schip in de Krossfjord zijn. Hier kunnen verschillende plaatsen bezocht worden. De 14e-Juligletsjer is een van de mooiste gletsjers van Spitsbergen. Vaak zijn er op de afgebrokkelde ijsbrokken Baardrobben en Drieteenmeeuwen te vinden. De noordelijke oever wordt gevormd door hoge en steile kliffen. Er broeden Dikbekzeekoeten, Atlantische papegaaiduikers en Drieteenmeeuwen. Dat betekent dat poolvossen nooit ver weg zijn. Onder de kliffen is een kleine strook erg vruchtbare grond. Hier groeien verschillende planten zoals Zuiltjessteenbreek, Stengelloze silene, Winterakoniet en het op Spitsbergen zeldzame Eenbloemig klokje.
    Het voormalige mijnwerkersstadje Ny-Ålesund is nu een plaats waar veel onderzoekers en wetenschappers dagelijks onderzoek doen naar vele verschillende aspecten van het noordpoolgebied. Ook tijdens de vroege expedities richting Noordpool was Ny-Ålesund een belangrijke plaats. Grote mannen als Amundsen startten hier hun tochten.
    Tegenover het plaatsje ligt een schiereiland dat Blomstrandhalvøya wordt genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden groeien hier veel planten met de mooiste bloemen, maar vanhier heeft u een overweldigend uitzicht op de Tre Kroner. Deze drie pieken steken met hun typische piramidevormige, kale toppen door de ijskap heen. De Kongsbree (Koningsgletsjer) maakt het plaatje af. Bij de landingsplaats zijn de overblijfselen van een marmermijn, Camp Mansfield, te zien.

  • Pakijsrand, Phippsøya & Nordaustlandet

    Deze dagen staan in het teken van ijs, ijsberen en grote weidse verlatenheid. Afhankelijk van waar het pakijs zich bevindt, zal er naar de rand er van gevaren worden om op zoek te gaan naar ijsberen. Als het ijs het toelaat zal één van de noordelijkste eilanden, Phippsøya, gevaren worden en door Straat Hinlopen naar Nordaustlandet. Ook hier kunnen ijsberen opduiken in het water, op het ijs of op land. Er is hier een enorme vogelklif, Alkefjellet genaamd, en een plaats waar vaak walrussen bij elkaar op het land liggen.

  • Liefdefjorden & Monacobreen

    Zeker ten noorden van Spitsbergen bepaalt het ijs waar er gevaren en aan land gegaan kan worden. Er zijn veel plaatsen die bezocht kunnen worden. Bijvoorbeeld:
    Smeerenburg met de overblijfselen van de traanovens uit de tijd van de walvisvaart in een adembenemend landschap. De ruige Raudfjord en de Liefdefjord met het immense gletsjerfront van de Monacobree en de Bockfjord met overblijfselen van geothermische activiteit op Spitsbergen zijn hier enkele voorbeelden van. Overal kunnen hier ijsberen, walvissen en walrussen opduiken.
    Alleen bij het eiland Moffen, een walrus- en vogelreservaat, zijn geen landingen toegestaan, maar ook vanaf het schip of vanuit de zodiac zijn hier meestal zwemmende walrussen te zien.

  • Alkhornet

    Terug aan de westkust kijkt u uit op het spectaculaire landschap van bergen met de kenmerkende spitse bergen.
    Op de hoek van de westkust en de Isfjord ligt Alkhornet, genoemd naar de vreemd gevormde berg die lijkt op een alkensnavel. Hoog op de kliffen broeden vele zeevogels. Onderaan de bergen zijn verschillende vossenburchten. Op de toendra broeden Kleine jagers en soms Kleine rietganzen. Vaak grazen er rendieren.
    In de toendra zijn tevens polygonen of vorstringen te zien. Een heel mooi verschijnsel waar planten van profiteren.

  • Longyearbyen

    In de nacht vaart de Ocean Adventurer via de Isfjord terug naar Longyearbyen.
    Na het ontbijt zal er dan rond 09.00u ontscheept worden aan de kade in Longyearbyen en kunt u in de middag naar Oslo vliegen.
    Heeft u nog geen genoeg van het Arctische avontuur? Dan kunt u ook nog enkele dagen op Spitsbergen blijven of in het noorden van Noorwegen.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 5 maart 2024
spitsbergen-205
  • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen.
  • Reis van huis naar Helsinki en v.v. voor de Ocean Adventurer en de Ultramarine.
  • Overige schepen: reis van huis naar Longyearbyen en v.v.

Polar Plunge

Inmiddels is het min of meer traditie geworden dat er tijdens een reis naar het Noordpoolgebied en naar Antarctica de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de medepassagiers wordt beloond.

Kajakprogramma

Tijdens bepaalde reizen kan er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan het kajakprogramma. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Vanwege het beperkte aantal plaatsen is het verstandig om deelname aan het kajakprogramma direct met de boeking van de scheepsreizen te boeken.

Peddelexcursie

Als u reist met de Ocean Adventurer of Ultramarine kunt u als onervaren kajakker, toch een mooie ervaring opdoen met een peddelexcrusie. U kunt dan één keer een excursie maken met een zeer stabiele opblaaskajak.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederijen behouden zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten en/of verlenging

De benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging op Spitsbergen, in Noorwegen of in Finland verzorgen wij, indien gewenst, ook voor u. Wilt u inspiratie voor een verlenging? Kijk op dan op Spitsbergen, Lapland of Finland.
Heeft u interesse? Stuur dan een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in. Wij nemen dan op het gewenste moment contact met u op.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven