Reisinformatie
Reisbeschrijving Expeditiecruises "IJsberen & walrussen"
Deze scheepsreizen beginnen in Longyearbyen. Aan het einde van de middag kunt u aan boord. Na inscheping en veiligheidsinstructie vertrekt het schip naar zee. De eerste nacht zult u meteen merken dat het rond middernacht nog net zo licht is als overdag.
De Isfjord is omringd door een prachtig berglandschap, dat nu nog voor een deel verscholen gaat onder een forse laag sneeuw. Rond het schip zweven Noordse Stormvogels en Grote Burgemeesters en als u goed kijkt, ziet u net boven het water grote groepen Kleine Alken vliegen.
De volgende dagen worden doorgebracht met varen, ladingen en zodiactochten op verschillende plaatsen aan de noordwestkust en als het ijs het toelaat verder naar het noordoosten. Er zijn verschillende plaatsen die bezocht kunnen worden zoals:
> de 14e Juligletsjer. Een zodiactocht op gepaste afstand van het gletsjerfront, langs de kliffen met honderden Zeekoeten en een enkele Papegaaiduiker en een wandeling over de bloemrijke hellingen onthullen veel van de Arctische schoonheid.
> Ny-Ålesund. Hier startte menige expeditie naar de geografische Noordpool. Een standbeeld van Amundsen en een plaquette met de eerste zeppelintocht houden de geschiedenis levendig. In het dorp zelf wonen nu voornamelijk onderzoekers en studenten. In de omgeving leven Roodkeelduikers, Ivoormeeuwen, Rosse Franjepoten, heel veel Noordse Sterns en rendieren. Voor filatelisten is een bezoek aan het noordelijkste postkantoor ter wereld een must.
> Blomstrand, een plaats waar mooie wandelingen te maken zijn. Vanaf de bergrug heeft u een fantastisch uitzicht over de baai, de achterliggende gletsjers en de Tre Kroner. De zonnige hellingen zijn hier bedekt met een kleurrijk bloementaptijt. Er is een verlaten marmergroeve, Camp Mansfield, en erbroeden enkele paartjes Kleinste Jagers.
> de Liefdefjord. Tijdens een wandeling over de toendra kunnen Kleine Rietganzen, Eidereenden en soms de zeldzame Koningseider gezien worden. Een tocht met het schip of zodiac langs het immense front van de Monacogletsjer staat gepland. Hier worden vaak ijsberen en Baardrobben gezien.
> Straat Hinlopen. Vooral tijdens de eerste reizen zal er bijna zeker nog veel pakijs zijn. Rond en op de grote ijsplateaus zijn robben, walrussen, ijsberen en Ivoormeeuwen te vinden.
> Lomfjordschiereiland, waar duizenden Kortbekzeekoeten broeden, of aan de overzijde op Nordaustlandet. Dit grote eiland wordt bijna geheel bedekt door een grote ijskap, de Austfonna. De sneeuwvrije delen zijn grote grindvlakten, slechts hier en daar onderbroken door een rand van natuurlijke kantelen en een concentratie van plantengroei rond een walvisbot.
> Phippsøya, een van de zeven eilanden ten noorden van Nordaustlandet, staat bekend om de grote hoeveelheid walrussen die hier verblijven. IJsberen en Ivoormeeuwen zijn dan ook nooit ver weg. Zo noordelijk zal het pakijs steeds dichter worden. Tijd om met de verrekijker op de uitkijk te staan voor bijzondere vogels als de Rossmeeuw en de Middelste Jager. Tevens kunnen dan Beluga's en de zeldzame Groenlandse walvis opduiken
> Raudfjord met de typische bergen met spitse toppen. Op de eilanden rond de noordwesthoek bevinden zich de overblijfselen van de walvisvaart uit de 17e eeuw. Op Smeerenburg en Zeeuwse Uitkijk zijn nog restanten van de Hollandse en Zeeuwse traanovens te zien. Het is een van de weinige plaatsen op Spitsbergen waar de Grote Jager voorkomt.
> Prins Karls Forland de vogelsrots Fuglehuken bezocht. In deze omgeving zette Willem Barentsz in 1596 voor het eerst voet aan land op Spitsbergen. Het landschap dat u die dag ziet, verklaart meteen waarom het eiland deze naam heeft gekregen.
> Alkhornet bij de monding van de Isfjord. Op beide plaatsen is een immense vogelrots uitlopend in weidse toendra, waar de planten nu volop bloeien en waar rendieren grazen. Onder de vogelrotsen is vaak een vossenhol, waar nu de jonge vosjes voorzichtig hun eerste stapjes buiten doen.
In de nacht komt het schip weer bij de kade in Longyearbyen aan. In de ochtend van de laatste dag gaat u hier dan weer van boord. U kunt diezelfde dag nog huiswaarts keren of nog enkele dagen nagenieten op Spitsbergen of in Noorwegen.
De route is altijd onder voorbehoud. IJscondities, weersomstandigheden of ontmoetingen met ijsberen en/of walvissen kunnen afwijkingen noodzakelijk of wenselijk maken. Plaatsen waar dieren zich normaliter ophouden, kunnen gewijzigd zijn. De expeditieleider kan daarom in overleg met de kapitein besluiten om andere plaatsen dan beschreven aan te doen.
Sneeuwschoenwandelingen
De laatste jaren hebben steeds meer schepen sneeuwschoenen aan boord. Ze zijn door iedereen die stevige schoenen bij zich heeft, te dragen. Zeker in het vroege voorjaar kan er nog veel sneeuw liggen en kunnen wandelingen op sneeuwschoenen gemaakt worden. De sneeuwschoenen worden gratis ter beschikking gesteld.
Kajakken
Tijdens bepaalde reizen kan er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan kajaktochten. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen meerprijs op de reizen met de volgende schepen:
Akademik Vavilov, Expedition, World Explorer, Ocean Nova en Sea Spirit.
Geen ervaring met kajakken, maar wel interesse? Dan kunt u tijdens de reizen aan boord van de World Explorer kiezen voor de peddelexcursie. Onder begeleiding van een gids gaat u één keer het water op met een stevige opblaasbare kajak. Deze excursie gaat alleen door in rustig water. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen de meerprijs in de prijstabel genoemde meerprijs.
Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging:
Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Kijk op onze site onder Longyearbyen of onder bestemming Lapland voor enkele voorbeelden.
Heeft u interesse? Mail uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever teruggebeld worden? Vul dan het bel-me-terugbericht in.
We helpen u graag om de reis te verwezelijken.
Reis van dag tot dag
Voorbeeldroute
Deze route is door de rederij als leidraad opgegeven voor de Ortelius en de Plancius.
De overige schepen volgen een min of meer gelijke route.
BELANGRIJK:
Onderstaand dag-tot-dagprogramma is slechts een richtlijn. IJscondities en weersomstandigheden kunnen afwijkingen noodzakelijk maken. Plaatsen waar dieren zich normaliter ophouden, kunnen gewijzigd zijn. De expeditieleider kan daarom in overleg met de kapitein besluiten om andere plaatsen dan beschreven aan te doen.
Dag 01 Longyearbyen
Inschepen om ca. 16.00u aan de kade in Longyearbyen (Spitsbergen). Aan het begin van de avond begint het schip de tocht naar de westkust. Rond de Isfjord zijn indrukwekkende bergketens te zien waarop zeker in het voorjaar en in de vroege zomer de toppen nog met sneeuw bedekt zijn. Fotografen kunnen zich uitleven op zwevende Noordse Stormvogels en Grote Burgemeesters die meeliften in het kielzog van het schip.
Dag 02 Raudfjord
In de ochtend bevindt het schip zich aan de westkust op weg naar het noorden. De Raudfjord bevindt zich in het noorden, maar heeft nog wel de typische hoge bergen met spitse toppen. Vroeg in het seizoen ligt vaak het einde van de fjord nog dicht met ijs, waarop menige Baard- en Ringelrob ligt. Het is dan ook niet vreemd dat hier vaak ijsberen gezien worden.
Hoog op de kliffen zijn grote zeevogelkolonies waar nu duizenden vogels broeden. Ze vliegen af en aan. Onderaan de rotsen zwemmen vaak Eidereenden.
Dag 03 Reinsdyrflya & Monacobreen
Verder naar het oosten bevindt zich de lange Liefdefjord. In het eerste gedeelte bevindt zich het eiland Andøy met het toendragebied Reinsdyrflya en de imposante Monacobreen. Het torenhoge gletsjerfront is het onderwerp van vele foto's. Op de rotsen broeden voornamelijk drieteenmeeuwen.
Onderaan de rotsen en soms in de kolonie worden poolvossen gezien, die eieren of kuikens proberen te stelen.
Dag 04 + 05 Hinlopen, Lomfjorden of Nordaustlandet
Zeker bij de vroege reizen zal het ijs bepalen waar deze dag zal worden doorgebracht. In het oosten kan alles nog geblokkeerd zijn door pakijs. Hetgeen goede mogelijkheden biedt om ijsberen te spotten en luierende walrussen op het ijs te zien.
Als de weg naar het noordoosten vrij is, kan een bezoek worden gebracht aan Phippsøya, het noordelijkste eilandje van Spitsbergen. Lukt dat niet, dan kan misschien Straat Hinlopen ingevaren worden en kan aan land gegaan worden op Palanderbukta. Een wandeling, al of niet met sneeuwschoenen, laat u kennismaken met het desolate landschap van Nordaustlandet. Het is ook een bekende rustplaats van walrussen.
Bij Alkefjellet kan een zodiactocht gemaakt worden onderlangs de loodrechte kliffen waar duizenden Zwarte Zeekoeten broeden.
Dag 06 Pakijs bij de noordwestkust
Terug richting het westen zal zoveel mogelijk langs de rand van het pakijs gevaren worden op zoek naar ijsberen, walrussen en walvissen.
Dag 07 St. John's Fjord & Alkhornet
Prins Karls Forlandet wordt van het grote eiland Spitsbergen gescheiden door de Forlandsundet. O.a. Sarstangen is een plaats waar vaak walrussen liggen te rusten. De toendra heeft mooie polygonen, structuren inde grond die door vriezen en dooien ontstaan.
St. John's Fjord is een diepe fjord met een prachtig landschap waar gewandeld kan worden naar een van de hoge toppen voor een panoramisch uitzicht of een zodiactocht naar de gletsjer achter in de fjord.
Alkornet ligt aan de monding van de Isfjord. Op de hoge bergranden zijn grote vogelkolonies. Op de toendra foerageren rendieren, broeden ganzen en Kleine jagers. Dit lokt natuurlijk dieren als poolvossen en ijsberen.
Dag 08 Longyearbyen
In de ochtend zal in Longyearbyen ontscheept worden.