Ga naar inhoud

Korte skitocht naar de oostkust van Spitsbergen

een prachtige tocht voor iedereen met een goede conditie

:alttitle:

Korte skitocht naar de oostkust van Spitsbergen

Deze spectaculaire korte skitrekking brengt u via het binnenland met indrukwekkende gletsjers naar de oostkust van Spitsbergen. Hier verblijven in de winter veel ijsberen. De kans om er één te zien is daardoor zeker aanwezig.
Er is gekozen voor het smalste deel van Spitsbergen (Sabine Land) waardoor er ongeveer 50 km overbrugd moet worden in vier dagen. Hierdoor is deze tocht geschikt voor iedereen die een goede conditie heeft, ski-ervaring (niet noodzakelijkerwijs cross-country) en bekend is met kamperen in de winter.
Ga mee op deze tocht en beleef het echte Spitsbergen in de winter!

De reis in het kort

Deze reis begint in Longyearbyen op Spitsbergen. U overnacht hier naar keuze in pension of hotel. De volgende morgen vroeg beginnen de voorbereidingen voor de skitrekking. U maakt kennis met de gids en de andere deelnemers. Na een informatiebijeenkomst begint het pakken.
's Middags wordt de groep per sneeuwscooter naar de bevroren Tempelfjord gebracht. Vanhier begint de skitrekking door Sabine Land naar het oosten. Via de dubbele Tuna & Von Postgletsjer en de circa 650 m hoge Hayesgletsjer wordt de oostkust bereikt bij Mohnbukta. Daarna wordt de kustlijn gevolgd tot de pelsjagerhut van Georg Bjønnes. Van hier wordt de groep per sneeuwscooters terug naar Longyearbyen gebracht, waar een warme douche en een comfortabel bed wachten.
Omdat het weer altijd onvoorspelbaar is, is een uitloopdag na de tocht ingepland. Als u op tijd terug bent kunt u deze besteden om uit te rusten of om bijvoorbeeld een hondensledetocht te maken.
De volgende morgen kunt u met de Flybuss naar het vliegveld om vandaar voldaan huiswaarts te keren.

Als u deze reis kiest

 • Groepsreis door het binnenland van Spitsbergen.
 • Overnachting in tenten op basis van volpension, overnachting in Longyearbyen op basis van logies/ontbijt.
 • Engelssprekende gids // internationaal gezelschap.
 • Min. leeftijd 18 jaar.

Impressies

 • Skiën over de soms oneindig lijkende gletsjers. Korte skitrekking naar de oostkust van Spitsbergen.
  1/1

  Skiën over de soms oneindig lijkende gletsjers. Korte skitrekking naar de oostkust van Spitsbergen.

Dag tot dag

 • Aankomst in Longyearbyen

  Halverwege de middag komt u aan in Longyearbyen. Vanaf het vliegveld kunt u de Flybuss (ca. NOK 100 p.p. enkele reis) nemen naar pension of hotel. Hier overnacht u op basis van logies/ontbijt.

 • Longyearbyen - Tempelfjord

  Na het ontbijt is er een ontmoeting met de andere deelnemers en de gids. Tijdens de bijeenkomst worden de voorbereidingen getroffen voor het vertrek later op de dag. De materialen en uitrusting worden gecontroleerd en ingepakt.
  In de loop van de middag wordt de groep per sneeuwscooter naar de Tempelfjord gebracht. Deze tocht is ongeveer 65 km. Na het afladen van de materialen en uitrusting gaat de groep naar het einde van de fjord, waar bij de Von Postgletsjer het eerste kamp wordt opgezet. Overnachting in tenten.

 • Tempelfjord - Hayesgletsjer

  De route loopt over de Von Postgletsjer waardoor er een hoogteverschil van circa 650 m overbrugd moet worden. Daarna gaat de tocht verder over de hoogvlakte met indrukwekkende gletsjers waaruit eenzame toppen (nunataks) steken zoals Panoramaberget en Skinnluva.
  De planning is om op de Hayesgletsjer het tentenkamp op te zetten voor overnachting.

 • Hayesgletsjer - Königsberggletsjer

  Vandaag zal de Hayesgletsjer gevolgd worden richting zee. Om het echte front te vermijden wordt overgestoken naar de Königsberggletsjer waar het laatste kamp opgezet wordt. Bij helder weer kunt u ver over het pakijs op de Storfjord kijken. In de winter verblijven hier veel ijsberen, dus het is zeker de moeite waard om een poosje over het ijs te zoeken naar deze machtige dieren.

 • Mohnbukta - Longyearbyen

  Afdalend naar het strand komt u uit bij Mohnbukta. Vanhier wordt de kust gevolgd tot voorbij de Ushergletsjer. Op de zuidelijke oever van de delta staat een oude pelsjagershut. Een duidelijk herkenningspunt in deze omgeving. Hier wordt de groep opgewacht door mensen met sneeuwscooters die hen terugbrengen naar Longyearbyen.
  Aan het einde van de dag komt u aan in Longyearbyen. U overnacht dan weer in Coal Miners' Cabins of Spitsbergen Hotel.

 • Uitloopdag Longyearbyen

  Omdat weersomstandigheden of sneeuwcondities onvoorspelbaar zijn, is deze uitloopdag ingepland. Is de groep op tijd in Longyearbyen, dan kunt u (optioneel) van hieruit bijvoorbeeld nog een hondensledetocht maken of u kunt uitrusten van alle inspanningen.
  Overnachting in Coal Miners' Cabins of Spitsbergen Hotel op basis van logies/ontbijt.

 • Vertrek vanuit Longyearbyen

  Na het ontbijt heeft u nog gelegenheid om een korte activiteit vanuit Longyearbyen te doen. Daarna per Flybuss of taxi naar het vliegveld vanwaar u huiwaarts kunt keren of uw reis in Noorwegen kunt verlengen.
  Het is ook mogelijk om een paar dagen langer op Spitsbergen te blijven.

BELANGRIJK

De beschreven route is een mogelijke route naar de oostkust en terug. Ter plaatse zullen weersomstandigheden en sneeuwcondities bepalen hoe de route exact zal zijn. De af te leggen afstand per dag zal ook sterk van deze omstandigheden afhangen. 
Daarom is voor alle zekerheid aan het einde een uitloopdag ingepland. 

Benodigde conditie

Voor deze korte skitrekking is een goede conditie vereist. Tijdens de tocht trekt u een slede met uw eigen en gedeelte van de gemeenschappelijke uitrusting met gewicht van rond de 20 kg. De planning is om dagelijks 10 tot 15 km af te leggen. Het maximale hoogteverschil is 650 m.
Crosscountryski-ervaring is niet noodzakelijk, maar u dient wel ervaring met enige vorm van skiën te hebben evenals met kamperen in de winter.
's Nachts zal er bij toerbeurt ijsberenwacht gehouden moeten worden.

Accommodaties

In Longyearbyen wordt naar keuze overnacht in pension of hotel in 1-pers of 2-pers. kamers. Tijdens de trekking wordt overnacht in 2-pers. tenten. Het kamp opzetten en afbreken en bereiden van maaltijden zal gezamenlijk gedaan worden.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 24 april 2024
spitsbergen-738

De prijzen zijn inclusief

 • Groepstransfers zoals genoemd in het dag-tot-dagprogramma.
 • 03 overnachtingen naar keuze in pension of hotel op basis van logies/ontbijt.
 • 03 overnachtingen in tenten op basis van volpension.
 • Gebruik van pulka en kampeeruitrusting.
 • Engelssprekende, bewapende gids.
 • Veiligheidsvoorzieningen tijdens de skitrekking.
 • Search & rescueverzekering.
 • Beluga informatieboekje.
 • Compensatie CO2-uitstoot.

De prijzen zijn exclusief

 • Reis van huis naar Longyearbyen en terug.
 • Overige maaltijden in Longyearbyen.
 • (fris)drankjes.
 • Overige transfers.
 • Persoonlijke uitrusting (w.o. ski's en slaapzak).
 • Verzekeringen.
 • Fooien & uitgaven van persoonlijke aard.
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) € 5,00 per persoon.
 • Bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR) € 2,50 per boeking.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten naar Longyearbyen en terug. Zeker in de winter kunt u bijna nooit dezelfde dag doorvliegen naar uw eindbestemming. Een overnachting op de heen- en/of terugweg in Oslo is dan noodzakelijk. Ook deze overnachtingen evenals een eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Oslo of andere delen van Noorwegen kunnen wij voor u verzorgen.
Ideeën en prijzen van accommodaties en winterexcursies op Spitsbergen kunt u vinden op Longyearbyen in de winter.

Wilt u meer weten? Stuur een bericht met uw wensen, bel +31 10 295 0126 of vul het bel-me-bericht in. Wij bellen u dan op het gewenste tijdstip.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven