Ga naar inhoud

Wandelen en zeilen bij West-Spitsbergen aan het einde van de winter

aan boord van de Rembrandt van Rijn

:alttitle:

Wandelen en zeilen bij West-Spitsbergen aan het einde van de winter

Tegenwoordig geeft het openbrekende pakijs al vroeg in het voorjaar ruimte om er met een zeilschip te kunnen varen. Een mooie gelegenheid om hier op zoek te gaan naar ijsberen en walrussen op het ijs. Ook kunnen er Zadelrobben en misschien wel een enkele Groenlandse walvis gezien worden.
De toendra is delen nog bedekt met sneeuw. Hier kunnen sneeuwschoenwandelingen gemaakt worden.
Gaat u mee op deze sportieve natuurreis?

De reis in het kort

Deze reis begint in Longyearbyen op Spitsbergen. Na het inschepen zal het schip richting de westkust varen. De eerste nacht wordt in een beschutte baai zoals Trygghamna doorgebracht. Na een wandeling op Alkhornet, waar vaak rendieren lopen begint het ijsavontuur: waar zal de pakijsrand zich bevinden en wat zal bereikbaar zijn?
De planning is om naar de Krossfjord te varen om daar bijvoorbeeld Blomstrandhalvøya en Ny-Ålesund te bezoeken. Er wordt naar walrussen gezocht bij Poolepynten op Prins Karls Forland. Als laatste wordt het binnengebied van Isfjord zoals Ymerbukta, Ekmanfjorden of Gipsvika bezocht.
De reis eindigt in Longyearbyen.

Als u deze reis kiest

 • Natuurreis met zeilschip in expeditiesfeer op basis van volpension.
 • Inclusief regelmatig excursies aan land, (sneeuwschoen)wandelingen.
 • Optioneel: ski-mountaineering op de reis van 15 mei
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min. 20 / max. 33 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

 • Sneeuwschoenwandeling naar het gletsjerfront.
  1/12

  Sneeuwschoenwandeling naar het gletsjerfront.

 • Ski-mountaineering Spitsbergen. Foto: Folkert Lenz
  2/12

  Ski-mountaineering Spitsbergen. Foto: Folkert Lenz

 • Groepje rendieren op een besneeuwde toendra, Spitsbergen.
  3/12

  Groepje rendieren op een besneeuwde toendra, Spitsbergen.

 • Gewone zeehond bij de westkust van Spitsbergen.
  4/12

  Gewone zeehond bij de westkust van Spitsbergen.

 • Opvliegende Ivoormeeuw bij Ny-Ålesund, Spitsbergen.
  5/12

  Opvliegende Ivoormeeuw bij Ny-Ålesund, Spitsbergen.

 • Sneeuwschoenwandeling.
  6/12

  Sneeuwschoenwandeling.

 • Het ijs blokkeert de verdere doorgang.
  7/12

  Het ijs blokkeert de verdere doorgang.

 • Sneeuw en zon, een mooie combinatie voor een sneeuwschoenwandeling.
  8/12

  Sneeuw en zon, een mooie combinatie voor een sneeuwschoenwandeling.

 • St. Jonsfjorden aan de westkust van Spitsbergen.
  9/12

  St. Jonsfjorden aan de westkust van Spitsbergen.

 • Hut in de St. Jonsfjord.
  10/12

  Hut in de St. Jonsfjord.

 • Walrussen op het ijs.
  11/12

  Walrussen op het ijs.

 • IJsbeer op het pakijs.
  12/12

  IJsbeer op het pakijs.

Dag tot dag

BELANGRIJK

De beschreven route is een leidraad. Zeker zo vroeg in het seizoen kan ijsgang het onmogelijk maken om bepaalde plaatsen te bezoeken. Maar er zal dan altijd gezocht worden naar een zo interessant mogelijk alternatief. Bovendien betekent meer ijs ook vaak dat de kans op het zien van ijsberen groter is.

 • Longyearbyen - Trygghamna

  Rond 16.00u inschepen aan boord van de Rembrandt van Rijn. Vrij snel daarna is het tijd om te vertrekken richting de westkust. Voor overnachting wordt Trygghamna uitgekozen omdat deze baai erg beschut ligt.
  Trygghamna is een van de plaatsen waar Engelse walvisvaarders in de 17e eeuw en Pomoren in de 18e eeuw een station hadden.

 • Rendieren in de sneeuw

  Alvorens de Isfjord uitgevaard wordt, kan er gewandeld worden op Alkhornet, dat zijn naam te danken heeft aan de enorme uitstekende rots hoog op de bergrug. De hoge richels zullen nu waarschijnlijk nog leeg zijn, maar de eerste vogels zullen waarschijnlijk al rondvliegen.
  Op de toendra zoeken rendieren naar voedsel dat zich nu waarschijnlijk nog onder een laagje sneeuw bevindt.

 • Fjorden, geschiedenis en gletsjers

  Verder noordelijk staan de Krossfjord en de Kongsfjord op de planning. Beide fjorden kennen enorme gletsjers in een prachtig landschap, waar heerlijk gewandeld kan worden met de sneeuwschoenen. Op Blomstrandhalvøya staan de overblijfselen van een opportunistische marmeronderneming die op niets uitliep. De roestige machines en het hutje steken schril af tegen het maagdelijk witte landschap.
  In het tegenoverliggende Ny-Ålesund begon menige expeditie richting de Geografische Noordpool. Tegenwoordig verblijven er wetenschappers vanuit de hele wereld die alle aspecten van dit Arctische gebied onderzoeken.

 • Walrussen en zeehonden

  Prins Karls Forland is het langgerekte eiland dat voor de kust van Spitsbergen ligt. Het zeilschip Rembrandt van Rijn kan hier door de ondiepe zee-engte tussen door varen. Aan de oostkust van het eiland ligt een vlakte Poolepynten genaamd. Dit is een bekende rustplaats van walrussen. Aan de overzijde ligt de St. Jonsfjord, waar waarschijnlijk nog veel fjord ijs ligt. Dit is de ideale plaats om Baardrobben en Ringelrobben op het ijs te kunnen zien. En waar zoveel zeehonden zijn, is er zeker de kans dat er een ijsbeer rondwaart.

 • Overweldigende landschappen

  Nadat het schip de Isfjord weer ingevaren is, zullen er nog twee dagen worden doorgebracht in de zijarmen van deze grote fjord. Iedere zijarm heeft zijn eigen, zeer typische landschap. Ymerbukta heeft een nu nog besneeuwde toendra in een prachtig berglandschap, Ekmanfjorden kent een bizar morenelandschap van rood zandsteen. Bij Gipsvika zijn de mooiste voorbeelden van bergen met gesteente dat ca. 290 miljoen jaar oud is.

 • Longyearbyen

  Rond 09.00u ontschepen in de haven Longyearbyen. Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen en van boord te gaan.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 5 maart 2024
spitsbergen-304
 • Groepstransfer van het vliegveld naar de kade en v.v.
 • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen. 
 • Reis van huis naar Spitsbergen en terug.
 • Overige transfers.

Ski-mountaineering

Ervaren crosscountry skiërs met een zeer goede conditie hebben, kunnen tegen de genoemde meerprijs deelnemen aan het ski-mountaineering. Onder leiding van ervaren gidsen worden spennende tochten gemaakt in het bergachtige en sneeuwrijke landschap. Wel moet u zelf uw ski's en andere benodigde uitrusting meenemen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten, evenals benodigde overnachting(en) op heen- en soms op de terugweg en eventuele verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen. Heeft u vragen of wilt u een offerte ontvangen? Stuur ons dan een bericht, bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak of vul het bel-me-bericht in.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven