Ga naar inhoud

Expeditiecruise Rondom Newfoundland

beleef het voorjaar en duik in de geschiedenis

:alttitle:

Expeditiecruise Rondom Newfoundland

De Canadese provincie Newfoundland bestaat uit het eiland Newfounland en de lange kuststrook van het schiereiland Nunavik, beter bekend als Labrador. Vanuit Europa waren het de Noormannen onder leiding van Leif de Gelukkige die rond het jaar 1000 vanuit Groenland overstaken op zoek naar nieuw land. Sporen van eerdere bewoning door Inuit en indianenstammen gaan terug tot 7000 v. Chr.
Het landschap van van het eiland Newfoundland is ruig en onherbergzaam. Op hoge kliffen broeden zeevogels zoals Atlantische papegaaiduikers, Jan-van-genten, Kortbekzeekoeten en zeearenden. Voor de kust drijven niet alleen grote ijsbergen die afkomstig zijn van noordelijker gelegen delen van Canada, maar ook vanuit de Diskobaai in Groenland. Het voedselrijke water rondom Newfoundland trekt walvissen en dolfijnen. In de zomer is hier zelfs de grootste populatie Bultruggen ter wereld te vinden. Wie wil deze speelse walvis nou niet zien?

De reis in het kort

Deze reis begint in St. John's de hoofdstad van Newfoundland. In de middag inschepen aan boord van de Ocean Endeavour die hier aan de kade ligt. Van hieruit zal in noordelijke richting gevaren worden. Langs de oostkust worden enkele plaatsjes aangedaan, zoals Trinity en Bonavista waar u zich in de tijd van Charles Dickens waant. In het noorden ligt L'Anse aux Meadows, de plaats waar de Noormannen hun eerste nederzetting bouwden na het ontdekken van het "nieuwe land".
Natuurlijk zal het fjordlandschap aan de westkust in Gros Morne N.P niet worden overgeslagen, dat voor geologen een waar eldorado is. Aan de zuidkust liggen kleine plaatsjes, zoals Miawpukek en de Franse eilandjes St. Pierre en Miquelon, die bezocht zullen worden.
De reis eindigt weer in St. John's, vanwaar u huiswaarts kunt keren of van waar uw reis kunt verlengen met een bezoek aan een ander deel van Canada.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreis op basis van volpension.
  • Inclusief dagelijkse excursies aan land.
  • Max. 198 passagiers // internationaal gezelschap // Engelssprekend expeditieteam.
  • Verlenging in Canada is mogelijk.

Impressies

  • Winkeltje in Bonavista.
    1/18

    Winkeltje in Bonavista.

  • Kleurrijke huizen op de berghelling van de haven van St. John's.
    2/18

    Kleurrijke huizen op de berghelling van de haven van St. John's.

  • Opduikende Bultrug.
    3/18

    Opduikende Bultrug.

  • Zeekoeten langs de oostkust.
    4/18

    Zeekoeten langs de oostkust.

  • Atlantische papegaaiduikerkolonie aan de oostkust.
    5/18

    Atlantische papegaaiduikerkolonie aan de oostkust.

  • Atlantische papegaaiduiker.
    6/18

    Atlantische papegaaiduiker.

  • Norsted bij L'Anse aux Meadows.
    7/18

    Norsted bij L'Anse aux Meadows.

  • Interieur van een langhuis bij L'Anse aux Meadows.
    8/18

    Interieur van een langhuis bij L'Anse aux Meadows.

  • Bloeiende Labradorthee bij L'Anse aux Meadows.
    9/18

    Bloeiende Labradorthee bij L'Anse aux Meadows.

  • Kerk van Red Bay.
    10/18

    Kerk van Red Bay.

  • Overblijfselen van de walvisvaart op Saddle Island in de baai bij Red Bay.
    11/18

    Overblijfselen van de walvisvaart op Saddle Island in de baai bij Red Bay.

  • Enorme ijsbergen passeren en stranden aan de oostkust van Newfoundland.
    12/18

    Enorme ijsbergen passeren en stranden aan de oostkust van Newfoundland.

  • Vrouwenschoentje (Cypripedium reginae) in Gros Morne NP.
    13/18

    Vrouwenschoentje (Cypripedium reginae) in Gros Morne NP.

  • Groene nachtorchis (Plantanthera clavellata) met spinnetje.
    14/18

    Groene nachtorchis (Plantanthera clavellata) met spinnetje.

  • Eland in het Gros Morne NP.
    15/18

    Eland in het Gros Morne NP.

  • Het indrukwekkende fjordenlandschap van Gros Morne NP.
    16/18

    Het indrukwekkende fjordenlandschap van Gros Morne NP.

  • Bultrug.
    17/18

    Bultrug.

  • Twee opduikende Bultruggen.
    18/18

    Twee opduikende Bultruggen.

Dag tot dag

  • St. John's NFL

    De reis begint met 's middags inschepen in St. John's, Newfoundland, de hoofdstad van Newfoundland. Nadat de trossen zijn losgegooid verlaat het schip de baai. Langs de natuurlijke haven zijn kleurrijke huisjes tegen de bergwand gebouwd. Bovenop de berg, Signal Hill, staat de karakteristiek toren.
    Mogelijk ziet u al snel de eerste walvissen opduiken.

  • Noordoostkust

    De noordoostkust van Newfoundland ketn vele baaien waaraan pittoreske dorpjes zijn ontstaan. In sommige dorpjes krijg je het gevoel dat de tijd er heeft stilgestaan. Het biedt veel fotografische momenten.

  • L'Anse aux Meadows

    Op de noordoostelijke punt van Newfoundland zijn bij opgravingen overblijfselen gevonden van een nederzetting uit de tijd van de Noormannen (Vikingen). Rond het jaar 1000 is Leif de Gelukkige (zoon van Erik de Rode, die Groenland ontdekte) hier aangekomen en heeft hij de eerste aanzet gegeven voor de bouw van de nederzetting. Deze plaats heet L'Anse aux Meadows. Hier en in het nabijgelegen Norsted heeft men naar aanleiding van de opgravingen woningen, langhuizen en werkplaatsen nagebouwd. Het is nu een openluchtmuseum waar in de zomer acteurs verblijven die laten zien hoe de Noormannen hier leefden.
    Het gebied is toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

  • Red Bay

    Vandaag staat geheel in het teken van de visvangst, historische walvisvaart en Canadese historie van de Noormannen. Het museum in Red Bay is gewijd aan de 16e eeuwse walvisvaart. Met grote schilderingen en hiistorische bootjes weet men goed in beeld te brengen hoe het er in die tijd aan toe ging.
    Red Bay en Battle Harbour waren met Boston de eerste plaatsen aan de Canadese oostkust waar walvisvaarders hun geluk beproefden toen de vangst bij Spitsbergen, Jan Mayen en Groenland achteruit ging. Red Bay is ontstaan uit een Baskisch walvisverwerkingsstation.
    Ook Red Bay staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

  • Gros Morne NP & Woody Point

    Gros Morne is een indrukwekkend fjordengebied. De fjorden worden geflankeerd door immense tafelbergen die loodrecht uit zee oprijzen. In de valleien is een oerwoud van sparren, die door weer en wind een bijzondere groeiwijze hebben ontwikkeld, de zogenaamde tuckamore. In de lagere, nattere delen zijn moerassen ontstaan waar tussen de mossen vleesetende bekerplanten en zonnedauw groeien. Verder zijn er buiten veel gewonere planten ook enkele orchideeënsoorten te vinden.

  • Zuidkust

    De ongerepte zuidelijke kustlijn van Newfoundland brengt altijd iets nieuws. Met maar een paar kleine gemeenschappen, is dit het dunstbevolkte deel van Newfoundland. De vele baaien bieden ontelbare mogelijkheden voor een interessante zodiactocht.

  • Miawpukek (Conne River)

    Het gebied rond de monding van de Conne was sinds mensenheugenis een belangrijke plaats voor de Mi'maq indianen, die gerekend worden tot de First Nation bevolking. Rond 1822 verlieten enkele families hun nomadische levenswijze en vestigden zich permanent op de plaats die nu bekend is als Miawpukek. De plaats ligt in het Samiajij Miawpukek Reservaat.
    Tijdens een bezoek aan deze gemeenschap, zult u meer te weten komen over hun levenswijze en tradities.

  • Saint Pierre

    Saint Pierre is samen met het eiland Miquelon een klein stukje Frankrijk ten zuiden van Newfoundland. Al snel nadat u aan land bent gegaan, voelt u zich in Frankrijk.
    Al hoewel het eiland ontdekt is tijdens een Portugese expeditie in 1520, zijn Engeland en Frankrijk lange tijd in strijd geweest over het bezit van deze twee kleine eilanden. Uiteindelijk werden de eilanden in 1763 toegewezen aan Frankrijk.
    Er is een grote kolonie Atlantische papegaaiduikers die per zodiac bezocht kan worden.

  • St. John's NFL

    Na het ontbijt ontschepen in St. John's. Einde van de reis.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 20 juni 2024
canada-252
  • Reis van huis naar St. John's en v.v.

Discovery Fund

De organisator van deze scheepsreis, Adventure Canada, draagt per passagier US$ 250 af aan het Discovery Fund waarmee de projecten ondersteunt worden.
In de afgelopen jaren heeft het Discovery Fund onder andere bijgedragen in:
Project North, Atlantic Whales, Unikkaussivut, National Inuit Youth Council, The Walrus Foundation, Students on Ice.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Adventure Canada behoudt zich het recht voor, indien stijging van de olieprijzen hiertoe aanleiding geeft, om een brandstoftoeslag op te leggen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag de benodigde vluchten naar St. John's NFL en v.v., overnachting(en), evenals eventuele verlenging in Canada.
Heeft u interesse? Stuur ons dan een bericht, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-bericht voor overleg of een afspraak. We maken graag een voorstel voor u.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven