Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Groenland & Noordwest Passage

De reis begint in Kangerlussuaq dat bijna 200 km landinwaarts ligt dicht tegen de Groenlandse IJskap. Hier gaat u aan boord van de Ocean Endeavour voor het avontuur langs de westkust van Groenland en de kleine plaatsjes in het noorden van Groenland en Canada.
Aan de westkust van Groenland zullen plaatsen als de vissershaven Sisimiut, de Diskobaai met Ilulissat en één van de grootste gletsjers (Sermeq Kujalleq), Upernavík bezocht worden.  
Aan de overzijde van Smith Sound begint Canada. Voor de kust van In de Lancaster Sound kunnen grote groepen Zadelrobben opduiken. Ook zijn er plaatsen waar walrussen in groepen bij elkaar liggen te rusten. Dit is ook de leefomgeving van ijsberen. 
Landingen op Devon en Beechey nemen u terug naar de tijd van de ontdekkingsreis van Franklin gedurende 1845 en 1846. De scheepsreis eindigt in Kugluktuk vanwaar u met een chartervlucht naar Edmonton.
Tijdens de scheepsreis zullen (bijna) dagelijks excursies aan land gemaakt worden en/of tochten met zodiacs.

Vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten vanaf Amsterdam of Brussel naar Kangerlussuaq en van Edmonton naar Amsterdam of Brussel en eventuele verlenging in Canada en/of in Groenland. Kijk voor ideeën op onze site voor andere bestemmingen in Canada of Groenland.
Wilt u een voorstel? Stuur ons dan uw wensen, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-terugbericht voor overleg of een afspraak op kantoor. Wij helpen u graag met het samenstellen van uw reis.

Het schip, de Ocean Endeavour

Deze reis wordt gemaakt met het expeditiecruiseschip Ocean Endeavour. Op deze reis neemt het schip max. 199 passagiers mee.

Reis van dag tot dag

Dag 01 Kangerlussuaq

Aankomst in Kangerlussuaq. Hier ligt het schip voor anker en iedereen wordt met zodiacs aan boord gebracht.
Als iedereen aan boord is, kan het anker gelicht worden en vertrekt de Ocean Endeavour richting open zee. De Kangerlussuaqfjord is ca. 180 km lang en er moet zeer voorzichtig door de smalle vaargeul gemanoeuvreerd worden. Tot het donker wordt, kunt u genieten van de het imposante berglandschap dat de fjord omsluit.

Dag 02 - 06 Westkust van Groenland

De eerste plaats die bezocht zal worden, is Sisimiut. Een redelijk grote vissersplaats. Het historische centrum met het oudste houten kerkje van Groenland, de Bethelkerk uit 1775, het kerkplein met de toegangpoorten van walviskaken, is een van de meest bezochte delen. Tegenwoordig verrijst er steeds meer nieuwbouw in de vorm van gebouwen met vier tot vijf verdiepingen. In de tuinen staan sleden naast sneeuwscooters.
Bij de haven is de werkplaats van beeldende kunstenaars. Meestal kunt u hier naar binnenlopen en de kunstenaars aan het werk zien. De werken zijn bijna allemaal te koop.
Lang voordat de Denen zich hier vestigden woonden er al Inuit. De oudste sporen gaan ca. 4500 jaar terug. Aan de buitenrand van Sisimiut zijn onder andere graven en tentringen uit de historische bewoning te vinden. Eén traditie die ook bij de jongeren nog leeft, is het kajakken. Met veel verve zal er een demonstratie met de kajaks gegeven worden.
Daarna vaart de Ocean Endeavour in noordelijke richting naar de Diskobaai. Deze baai is bekend om de enorme ijsbergen die hier ronddrijven. Helemaal achter in de baai ligt de stad Ilulissat, de één na grootste stad van Groenland. Hier zijn verschillende mogelijkheden: de stad verkennen, wandelen naar de plaats waar de grote ijsbergen afbreken van de gletsjer en met zodiacs rondvaren tussen de ijsbergen.

Dag 07 Smith Sound / Qikiqtarjuaq

Tijdens de oversteek van Groenland naar Oost-Canada kunnen er nog velden pakijs voorbijkomen. In die omgeving foerageren Zadelrobben in grote groepen. IJsberen worden aangetrokken door die rijkdom aan voedsel. Ook kunnen er grote ijsbergen van de omringende gletsjers ronddobberen. 
Bij de noordelijke ingang van het nationaal park zal op het eiland Broughton het gehucht Qikiqtarjuaq bezocht worden. Er wonen slechts enkele families, een totaal van ca. 450 mensen. Het meest opmerkelijke van het gehucht is de kerk met het dieprode dak.

Dag 08 - 09 Noordoost-Baffin

De kust van Baffin is ruig. Fjorden omringd door hoge bergen snijden diep in het landschap. Zeevogels hebben hier broedplaatsen gevonden op de hoge richels van de kliffen. Poolvossen leven op lagere delen waar zij hun holen hebben. Kariboes leven van de overvloed aan planten die in de dalen groeien. Hier zijn tevens poolhazen en lemmingen te vinden. Afhankelijk van het verloop van het seizoen kan het zijn dat de ganzen al aan het verzamelen zijn om naar het zuiden te vertrekken. Op veel plaatsen vinden gletsjers tussen de bergen een weg naar zee. 

Dag 10 Devon

Devon is een van de grootste onbewoonde eilanden in Nunavut. Het eiland wordt verdeeld door enorme bergruggen, waarvan de hoogste top (ruim 1900m) wordt bedekt door een kleine ijskap. 
Op het eiland leven muskusossen, op de kliffen langs de kust broeden in de zomer duizenden Zwarte zeekoeten en Noordse stormvogels. 
Devon kent nog een andere bijzonderheid: ca. 39 miljoen jaar geleden sloeg hier een meteoriet in en veroorzaakte een krater met een diameter van bijna 25 km.

Dag 11 Beechey

Tussen loodrecht uit zee oprijzende eilanden ligt een grindstrand. Dit is een deel van Beechey. Het kreeg zijn grote bekendheid door de graven van drie leden van de Franklin Expeditie uit 1845. Het zijn de enige waarvan iets tastbaars is teruggevonden. Van de schepen HMS Terror en de HMS Erebus en de gehele bemanning zijn verder alleen nog wat gebruiksvoorwerpen zoals knopen in de Inuitgemeenschappen bij onder andere Cambridge Bay teruggevonden.
Verder zijn er op het strand nog wat planken en staanders van een gebouw (Northumberland House) dat door Lady Franklin bekostigd is. Na het verdwijnen van de gehele expeditie, rustte zij een reddingsexpeditie uit. Men ging op zoek naar overlevenden. Voor het geval Franklin en zijn mannen terug zouden keren naar Beechey werd hier een hut neergezet met voorraden. 
In de zomer van 2006 brachten Mr. Pieter van Vollenhoven en HM Prinses Margriet een bezoek aan het eiland. Ter nagedachtenis hieraan is een steen met plaquette neergezet. 

Dag 12-13 Straat Franklin & Peel Sound

De tocht voert verder noordwaarts door Straat Franklin naar de Peel Sound. Hier kan meerjarig ijs voorkomen dat de doorgang kan blokkeren. Het is het spectaculairste en spannenste deel van de Noordwest Passage.
In de zomer van 1846 voer Franklin hier met twee schepen door deze engte voor ze in het ijs kwamen vast te zitten. 

Dag 14 Gjøa Haven

In 1903 probeerde Roald Amundsen de Noordwest Passage door te komen via Straat James Ross. Het zeilschip kwam niet ver vanwege het zeeijs en hij heeft de winter van 1903-04 en 1904-05 hier moeten overwinteren. Tijdens het overwinteren heeft hij verschillende vaardigheden van de lokale Inuit bevolking overgenomen. Deze vaardigheden kon hij later goed gebruik op Antarctica. 
Zijn schip Gjøa gebruikte hij later voor zijn zomerse expedities in 1904. Nu ligt hier een Inuitgemeenschap die langzaam aan steeds moderner wordt.

Dag 15 Straat Prince of Wales

De smalle doorgang (ca. 20 km breed) tussen de eilanden Banks en Victoria heet Straat Prince of Wales. Deze zeestraat vormt een van de mogelijke doorgangen van de Noordoost Passage. Maar wind uit de verkeerde hoek kan er voor zorgen dat deze doorgang geblokkeerd wordt door pakijs.

Dag 16 Straat Coronation

Straat Coronatian is een zeestraat tussen Victoria Island en de kustlijn van het vaste land. Deze zeestraat is verbonden met de Arctische Oceaan via Dolphin en Union via het westen. De naam is gegeven in 1821 door John Franklin. 

Dag 17 Kugluktuk - Edmonton

Ontschepen is in Kugluktuk (Coppermine). Met zodiacs wordt iedereen aan land gebracht en vandaar met een bus naar het kleine vliegveld. Het chartervliegtuig brengt u dan naar Edmonton waar de reis eindigt.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

Deze scheepsreis begint in Kangerlussuaq en eindigt in Kugluktuk.
De reis eindigt in Calgary.

DataReisduurSchip
22 aug - 07 sep 202016 nachtenOcean Endeavour

Ocean Endeavour

Prijzen per persoon
15% korting op hutprijs bij boeking vóór 31 oktober 2019.
Voor een beperkt aantal boekingen geldt dat er geen toeslag voor alleengebruik wordt berekend bij boeking in cat. 3 t/m 7.

bij koers US$1,00 = € 0,86
AccommodatiePrijsVroegboekprijsBeschikbaar
cat. 1 4-pers. hut€ 9.456,00€ 11.125,00ja
cat. 2 3-pers. hut€ 11.090,00€ 13.047,00ja
cat. 3 2-pers. hut (binnen)€ 12.552,00€ 10.669,00ja
cat. 4 2-pers. hut (buiten)€ 13.842,00€ 11.765,00VOL
cat. 5 Main twin€ 15.132,00€ 12.862,00VOL
cat. 6 Comfort twin€ 16.422,00€ 13.958,00ja
cat. 7 Select twin€ 16.852,00€ 14.324,00ja
cat. 8 Superior twin€ 19.002,00€ 16.151,00ja
cat. 9 Junior suite€ 20.292,00€ 17.248,001 hut
cat. 10 Suite€ 21.582,00€ 18.344,00VOL
Chartervlucht
Kugluktuk - Calgary
€ 985,00nvtja

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 28 oktober 2019.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie, thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, gebruik van rubberlaarzen tijdens de scheepsreis, een expeditieparka die u na de reis mag houden, groepstransfer in Kangerlussuaq en in Kugluktuk, Beluga informatieboekje, SGR-dekking.

De prijzen zijn exclusief:

reis van huis naar Kangerlussuaq en van Calgary terug naar huis, chartervlucht van Kugluktuk naar Edmonton (zie prijstabel), overige transfers, verzekeringen, (fris)drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard, eventuele brandstoftoeslag, bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag:

Adventure Canada behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geven, om een brandstoftoeslag te heffen.

Hutdeling:

De prijzen zijn gebaseerd op hutdeling. D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren). Wilt u een hut voor u alleen dan gelden onderstaande toeslagen. In een 3-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie personen tegelijk.
Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in één en dezelfde 3-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de andere in een dameshut.
Een hut voor alleengebruik kan bij zeer vroege boeking zonder toeslag zijn. Is het beperkte aantal hutten dat hiervoor beschikbaar wordt gesteld geboekt is, zal er voor een hut voor alleengebruik een toeslag van 50% gerekend worden.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten en eventuele verlenging in Canada of in Groenland. Omdat de reis in Groenland begint, is het mogelijk om eerder naar Groenland te reizen en daar bijvoorbeeld het zuiden of de stad Nuuk te bezoeken. 
Stuur een berichtje met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. We helpen u graag bij het samenstellen van uw reis.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.