Ga naar inhoud

Skitrekking over de zuidelijke punt van de Groenlandse ijskap

:alttitle:

Skitrekking over de zuidelijke punt van de Groenlandse ijskap

Het zuiden van Groenland heeft een onverwacht groene aanblik, echter, de Groenlandse IJskap laat zich hier ook gelden. Immensen gletsjers stromen richting de lager gelegen delen en fjorden, die vaak vol liggen met ijsbergen. Deze kortere skitrekking neemt u mee over de zuidelijke punt van de Groenlandse ijskap. Een traject dat minder bekend is, dan de meer dan een maand durende trekking van de west- naar de oostkust (of v.v.), maar zeker niet minder spectaculair is.

De reis in het kort

Vanaf Reykjavík of Kopenhagen vliegt u naar Narsarsuaq in het zuiden van Groenland.
Na aankomst op het vliegveld van Narsarsuaq gaat het avontuur beginnen. De voorbereidingen en controle van de materialen vindt plaats in Qassiarsuk dat aan de voerzijde van de fjord ligt. Met een zodiac wordt de groep met gids naar het Qaleraliq Kamp gebracht. Vanhier kan via de gelijknamige gletsjer de Groenlandse IJskap bereikt worden. Eerst een aantal dagen wandelen en klimmen om daarna de ski's onder te binden en in circa zeven de ongeveer 100 km verderop liggende Aputaiutseq Nunatak te bereiken. Hier wordt een basiskamp opgezet zodat er nog twee dagen in de omgeving van de nunatak (solitaire rotspunt of bergtop in een groot gletsjergebied) geskied kan worden.
Daarna wordt de groep door een helikopter opgehaald en naar Qassiarsuk gebracht. Daar verblijft de groep nog twee nachten. In de tussenliggende dag wordt nog een wandeling in de prachtige omgeving van de Sermilikfjord gemaakt, waar u optioneel nog een kajaktocht kunt maken. De tocht wordt afgesloten met een afscheidsdiner van lokale producten. De laatste dag wordt de groep per boot teruggebracht naar Narsarsuaq vanwaar u naar Reykjavík of Kopenhagen vliegt.

Als u deze reis kiest

 • Meerdaagse skitrekking.
 • Goede conditie en doorzettingsvermogen vereist.
 • Overnachting in tenten en hostel.
 • Engelssprekende gids // internationaal gezelschap.
 • Min. 03 / max. 09 deelnemers.

Impressies

 • Trekking over de Groenlandse IJskap.
  1/10

  Trekking over de Groenlandse IJskap.

 • Qaleraliq kamp is het beginpunt van de trekking.
  2/10

  Qaleraliq kamp is het beginpunt van de trekking.

 • Overnachting op de ijskap van Groenland.
  3/10

  Overnachting op de ijskap van Groenland.

 • Het kamp in nachtrust. Groenland.
  4/10

  Het kamp in nachtrust. Groenland.

 • De tent weer afbreken en inpakken voor het volgende traject over de Groenlandse IJskap.
  5/10

  De tent weer afbreken en inpakken voor het volgende traject over de Groenlandse IJskap.

 • Een klein mens in de enorme weidsheid van de Groenlandse IJskap.
  6/10

  Een klein mens in de enorme weidsheid van de Groenlandse IJskap.

 • In de ganzenpas over de ijskap.
  7/10

  In de ganzenpas over de ijskap.

 • De Groenlandse IJskap is een bizar en ongenaakbaar landschap.
  8/10

  De Groenlandse IJskap is een bizar en ongenaakbaar landschap.

 • De helikopter pick-up om de groep terug naar de bewoonde wereld te brengen.
  9/10

  De helikopter pick-up om de groep terug naar de bewoonde wereld te brengen.

 • Inpakken en wegwezen.....
  10/10

  Inpakken en wegwezen.....

Dag tot dag

 • Reykjavík of Kopenhagen - Qassiarsuk

  De reis begint met een lijnvlucht naar keuze vanaf Reykjavík of Kopenhagen. Na aankomst in Narsarusauq worden u en andere deelnemers opgewacht door een van de gidsen en vervolgens naar het haventje gebracht. Met een snelle rubberboot wordt dan de groep naar Qassiarsuk aan de overkant van de fjord gevaren. Qassiarsuk is een gehucht met slechts een vijftigtal inwoners. Het is relatief bekend omdat hier de overblijfselen en replica's te zien zijn uit de tijd van de bewoning door de Noormannen (Vikingen) meer dan 1000 jaar geleden.
  Een begeleide wandeling door het gehucht en naar de historische plaatsen laat u zien hoe men in die tijd (over)leefde.
  Overnachting in Leif Eriksson Hostel op basis van volpension.

 • Narsaq en Qaleraliq Camp

  Na een goed ontbijt is het tijd om verder te varen met de zodiac. De tocht door de Tunulliarfikfjord die bezaaid is met ijsbergen is indrukwekkend. Om nog wat laatse inkopen te doen wordt er gestopt bij het plaatsje Narsaq. Daarna wordt verder naar het Qaleraliq Kamp gevaren dat tegenover de gelijknamige gletsjer ligt, een uitloper van de Groenlandse IJskap. Na het opzetten van de tenten en een heerlijke expeditiemaaltijd, is het tijd om te genieten van het uitzicht op de gespleten gletsjer.
  Overnachting in tenten op basis van volpension.

 • De toegang tot de Groenlandse IJskap

  Vandaag gaat het echt werk beginnen: de ijskap op!
  Het eerste deel met wat afgronden en langzaam voortglijden ijs is vrij makkelijk over te steken. Daarna volgt een deel langs de rand van het deel met gletsjerspleten tot een hoogte van 300 meter is bereikt. Hier ligt meestal natte sneeuw. De tocht wordt vervolgd langs de rand van het ijs en een meer met zwarte ijsbergen totdat het de plaats bereikt is waar het kamp opgezet zal worden. De gezamenlijke avondmaaltijd zal er na deze enerverende dag zeker in gaan.
  Overnachting in tenten op basis van volpension.

 • Op de Groenlandse IJskap

  Nadat er ontbeten is en het kamp opgeruimd is, wordt de trekking vervolgd. Er wordt langzaam naar het plateau geklommen, waar de condities onvoorspelbaar zijn. De temperatuur en wanneer de laatste sneeuw gevallen is, zijn belangrijke factoren. Dit deel is meestal vrij vlak en in de verte is de eerste nunatak, een bergtop die door het ijs steekt, te zien. Om hogerop de ijskap te komen, zal er verder in noordelijke richting getrokken worden.
  Er volgt een gebied met veel kloven en ravijnen dat eenvoudig over te steken is, daarna komt een gebied waar smeltwater verzamelt in merenop de ijskap en grote afwatergaten (gletsjermolens). Op het punt waar het met sneeuwbedekte plateau bereikt wordt, kunnen de ski's ondergebonden worden. Er wordt verder geskied naar een "verborgen nunatak" die omgeven is met gletsjerspleten en dus niet van dichtbij te zien is.
  De tocht gaat verder over het oneindig lijkende plateau, dat zich meer dan 2000 km naar het noorden uitstrekt. Op het plateau is naar het oosten een soort ijzige bergtop te zien Aputaiutseq, een duidelijk herkenningspunt in deze onmetelijke weidsheid. Het bereiken van deze top is het uiteindelijke doel van de tocht.
  Achterom kijkend is er bij helder weer een waanzinnig uitzicht op de fjordenkust met ijs en ijsbergen. Het zicht kan tot 100 km ver reiken.
  De afstand die op de ski's zal worden afgelegd is ca. 100 km met een tempo van ongeveer 15 km per dag.
  Overnachting in tenten op basis van volpension.

 • Aputaiutseq

  Na het bereiken van de Aputaiutseq Nunatak, zal hier het kamp worden opgezet. Afhankelijk van de voortgang tijdens de tocht naar dit punt zijn er één of twee dagen om tochten in de omgeving te maken.
  Als er zeer ervaren klimmers in de groep zijn en het weer goed is, kan er een poging gewaagd worden om de nunatak te beklimmen. Het is een technisch zeer moeilijke klim, daarom is dit alleen mogelijk voor zeer ervaren klimmers.
  Overnachting in tenten op basis van volpension.

 • Helikoptervlucht

  Als de weerscondities goed zijn, zal een helikopter de groep en alle materialen ophalen en naar Qassiarsuk brengen. Een vlucht met een helikopter is altijd spectaculair met goed uitzicht over het indrukwekkende landschap.
  Na aankomst in Qassiarsuk inchecken in Hostel Leif Eriksson voor overnachting op basis van volpension.

 • Tasiaqbaai, kajaktocht (optioneel)

  De reis wordt afgesloten met een wandeling naar de boerderijen bij Tasiusaq. Ze liggen langs de Sermilikfjord, die zoals de naam aangeeft bijna altijd vol ligt met ijsbergen afkomstig van de gletsjer Eqaloruutsit. Het landschap biedt meerdere wandelmogelijkheden en de mogelijkheid om (optioneel) een twee uur durende kajaktocht te ondernemen. (€ 75,00 per persoon / min. 2 deelnemers).
  De reis wordt afgesloten met een afscheidsdiner van Groenlandse specialiteiten zoals walvis, zeehond, rendier en mattak.
  Overnachting in Leif Eriksson Hostel in Qassiarsuk.

 • Lijnvlucht Zuid-Groenland naar Reykjavík of Kopenhagen

  Na het ontbijt is er een boottransfer naar Narsarsuaq. Hier is nog enige tijd ter vrije besteding om te wandelen of het Bluie West One museum te bezoeken.
  Als u nog niet genoeg ijs heeft gezien, kunt u een optionele bootexcursie naar de Qooroqfjord maken (€ 66,00 per persoon). De Qooroqgletsjer is een van de actiefste gletsjers van Zuid-Groenland waardoor de fjord bijna altijd vol ligt met ijsbergen.
  In de middag lijnvlucht van Narsarsuaq naar Reykjavík of naar Kopenhagen.

Conditie & verblijf

Conditie

Voor de skitrekking heeft u een zeer goede conditie nodig evenals doorzettingsvermogen en teamgeest. Langlauf- of crosscountryski-ervaring is niet persé noodzakelijk, maar is wel aan te raden. Een simpele tocht door de Ardennen kan al veel beginnersproblemen voorkomen.

Kamperen en maaltijden

Tijdens de trekking wordt van u verwacht dat u met uw tentgenoot de tent opzet en weer inpakt. De maaltijden worden gezamenlijk gemaakt en genuttigd.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 16 February 2021
groenland-801

De prijzen zijn inclusief

 • Retourvlucht Reykjavík of Kopenhagen - Narsarsuaq, incl. 1x 20 kg ruimbagage + 1x handbagage,
 • Luchthavenbelastingen (€ 200,-), 
 • Korte ski-expeditie o.l.v. Engelssprekende gids(en),
 • Gebruik 2-pers. tent, kookuitrusting,
 • Expeditiestijl maaltijden tijdens de skitrekking,
 • Boottransfers,
 • Helikoptertransfer van de ijskap naar het basiskamp,
 • 03 overnachtingen in Leif Eriksson Hostel op basis van volpension,
 • Huur ski's, bindingen, skischoenen, overschoenen, stijgvellen, slede,
 • Beluga informatieboekje,
 • Compensatie CO2-uitstoot.

De prijzen zijn exclusief

 • Reis van huis naar Reykjavík of Kopenhagen en v.v.,
 • Benodigde overnachting(en) voor en na de reis in Reykjavík c.q. Kopenhagen,
 • Eventuele verhoging van toeslagen en/of belastingen,
 • Persoonlijke uitrusting en kleding,
 • Maaltijden in Reykjavík of Kopenhagen,
 • (fris)drankjes,
 • Verzekeringen,
 • Fooien & uitgaven van persoonlijke aard,
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) € 5,00 per persoon.
 • Bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR) € 2,50 per boeking.

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlening:

Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten vanaf bijvoorbeeld Amsterdam of Brussel naar IJsland, de transfer van Keflavík naar Reykjavík en v.v. en de benodigde overnachting op de heen- en terugweg. Reist u liever via Kopenhagen, dan kunnen we vluchten verzorgen vanaf Amsterdam, Eelde, Eindhoven, Brussel of Düsseldorf en de benodigde overnachtingen in Kopenhagen op heen- en terugreis.
Deze reis is eenvoudig te verlengen met een verblijf op IJsland of in Kopenhagen. Ook dit kunnen we voor u verzorgen.
Heeft u interesse? Stuur dan een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever door ons gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven