Ga naar inhoud

Algemene reisinformatie Antarctica

Algemeen
Antarctica (de Zuidpool) is het laatste zo goed als ongerepte continent op aarde, dat voor het overgrote deel permanent schuil gaat onder een dikke laag (tot ca. 4,5 km) sneeuw en ijs. Aan de randen komen in de zomer kleine stukjes grond vrij waar miljoenen pinguïns nestelen en hun kuiken grootbrengen. Op deze plaatsen zijn ook (korst)mossen en grassen te vinden. In de antarctische zomer gaat de zon binnen de zuidpoolcirkel zoals in de de Rosszee niet onder.
Op het zuidelijk halfrond staat om 12 uur ‘s middags de zon in het noorden en de zomer duurt van 21 december t/m 21 maart. In het voor- en najaar kunnen het sterrenbeeld Zuiderkruis en het Zuiderlicht (Aurora australis) de nachtelijke hemel verlichten.
De zeeën rondom het Antarctisch continent behoren tot de voedselrijkste wateren ter wereld. Geen wonder dat pinguïns, albatrossen, zeehonden en vooral ook walvissen hier in groten getale te vinden zijn. Menselijke bewoning is er van oorsprong niet. Wel zijn er kleine onderzoeksstations waar voornamelijk in de zomer onderzoekers verblijven. Enkele stations zoals de grote Amerikaanse basis Mc.Murdo zijn permanent bemand.
Er zijn verschillende manieren om Antarctica toeristisch te bezoeken: met een (expeditie)cruiseschip of zeilschip, er heen vliegen en op ski's het binnenland intrekken of vliegen naar de South Shetlandeilanden en vandaar in rustiger vaarwater per schip naar het Antarctisch Schiereiland.
Welke manier van reizen past het best bij u? Lees verder en bekijk de mogelijkheden. Heeft u advies nodig? Bel +31 10 2950126, vul het bel-me-formulier in of stuur een bericht met uw vragen of wensen. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Reizen naar Antarctica, de verschillende routes

De reizen naar Antarctica kunnen in een aantal aantal min of meer vaste routes worden ingedeeld:
> De Klassieke Route
Tijdens deze reizen bezoekt u het gedeelte van Antarctica dat ten zuiden van Chili en Argentinië ligt. Dit gedeelte heet het Antarctisch Schiereiland. Er wordt altijd een poging gedaan om ook een landing te maken op het continent Antarctica. Verder bezoekt u een of meer South Shetlandeilanden (o.a. Deception en Half Moon) en vaak wordt heel even de Weddellzee in gevaren. Een reis voor iedereen die Antarctica eens gezien wil hebben.
Deze reizen duren over het algemeen 9 tot 13 dagen en beginnen en eindigen vrijwel altijd in Ushuaia in Argentinië.
> De Zuidpoolcirkel voorbij??!
Deze reis lijkt op de Klassieke Route, echter, men probeert zuidelijker te komen om uiteindelijk de Zuidpoolcirkel te kunnen over steken. Een reis voor mensen die een uitdagende reis willen maken en graag wat langer bij Antarctica willen verblijven.
Deze reizen duren over het algemeen 11 tot 15 dagen en beginnen en eindigen bijna altijd in Ushuaia in Argentinië.
> De Weddellzee
De Weddellzee is de komvormige zee achter het Antarctisch Schiereiland. In deze zee komen drie grote ijskappen uit, waardoor er altijd veel en zeer grote ijsbergen drijven. Tevens broeden hier in de Antarctische winter de Keizerspinguïns.
Er worden twee typen reizen naar deze zee aangeboden:
- De expeditiecruises vroeg in het seizoen (november/begin december), waarbij men probeert om nog wat Keizerspinuïns te ontdekken.
- De expeditiecruises later in het seizoen, waarbij de expeditiehistorie en de fotogenieke ijsbergen centraal staan.
De reisduur is over het algemeen ca. 11 dagen met vertrek en einde in Ushuaia in Argentinië.
> Grandtour (Antarctica, South Georgia en Falklandeilanden)
Tijdens deze reis bezoekt u het bijzonder dierenrijke South Georgia, u brengt een kort bezoek aan de Falklandeilanden en u heeft enkele dagen rond het Antarctische Schiereiland en de South Shetlandeilanden.
Deze reizen zijn langer en zijn over het algemeen 18 tot 22 dagen. De vertrekhavens kunnen zijn Buenos Aires, Puerto Madryn, Ushuaia en Stanley (Falklandeilanden). In de meeste gevallen eindigen de reizen weer in Ushuaia (Argentinië).
> Antarctica zonder de Drake Passage
Wie een te grote angst voor de Drake Passage heeft, kan zijn of haar toevlucht zoeken in de reizen Antarctica zonder de Drake Passage. Hierbij vliegt u vanuit Punta Arenas in Chili naar de Chileense basis Frei op het eiland King George (South Shetlandeilanden). Vanhier vertrekt een expeditiecruiseschip naar het Antarctisch Schiereiland voor een route die overeenkomt met de Klassieke Route.
U vaart alleen het gedeelte bij Antarctica en slaat dus de oversteek vanaf Zuid-Amerika over.
De reizen duren over het algemeen 7 dagen. De laatste jaren zijn er ook reizen waarbij de Zuidpoolcirkel worden overgestoken. Deze reizen zijn dan meestal 1 of 2 dagen langer.
Vertrek en is vanuit Punta Arenas in Chili of vanuit Stanley op de Falklandeilanden.
> Antarctica, vliegen en varen
Een tussenvorm zijn de reizen Antarctica, vliegen en varen. Hierbij vliegt u vanuit Punta Arenas (Chili) naar King George. Daarna gaat u aan boord en bezoekt u het Antarctisch Schiereiland. Na het bezoek vaart u met het schip naar Ushuaia in Argentinië. De volgende reis wordt dan in tegengestelde richting uitgevoerd, d.w.z. u vaart vanuit Ushuaia of Puerto Williams naar Antarctica en na het bezoek aan het Antarctisch Schiereiland vliegt u naar Punta Arenas in Chili.
> Rosszee
De Rosszee is het gedeelte van Antarctica dat ten zuiden van Australië en Nieuw-Zeeland ligt. Dit gebied is extremer dan het Antarctisch Schiereiland. De temperaturen zijn lager, het seizoen is korter en er is veel meer ijs. Er is minder diversiteit in dierenleven, maar wel veel meer expeditiehistorie.
Omdat de afstand tot Antarctica veel groter is dan aan de Zuid-Amerikaanse kant duren de reizen veel langer. Over het algemeen 22 tot 25 dagen.
Vertrek is vanuit Hobart (Tasmanië/Australië) en Bluff of Dunedin in Nieuw-Zeeland. Uitgebreide beschrijving van de reizen vindt u op de desbetreffende pagina's op deze site.
De ultieme Antarcticareis gaat langs de rand van het Antarctische continent van Ushuaia (Argentinië) via de Rosszee naar Nieuw-Zeeland en van Nieuw-Zeeland naar Ushuaia. Deze twee reizen duren 32 dagen.
> Reizen naar het binnenland van Antarctica.
Voor wie een zeer actieve reis op het continent Antarctica wil maken, zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn langere en kortere skitrekking en u kunt Mount Vinson beklimmen of een combinatie van beklimming en skitrekking maken.
Bent u enigszins sportief en u wilt Keizerspinguïns zien? Kijk dan naar deze reis!

De schepen

De reizen naar Antarctica kunt u maken met een aantal typen schepen:

> EXPEDITIECRUISESCHEPEN met 50 - 200 passagiers.
De scheepsreizen naar Antarctica werden tot enkele jaren geleden voornamelijk uitgevoerd door omgebouwde Russische onderzoeksschepen. Van de kleinste zijn alleen nog de Polar Pioneer (max. 49 passagiers) in de vaart. De iets grotere Ocean Adventurer (max. 128 passagiers) maakt ook steeds spannende reizen naar Antarctica. Als laatste van dit type is de Ortelius (max. 108 passagiers) na een grondige verbouwing in de vaart gekomen.
De Ushuaia (max. 90 passagiers) heeft haar thuishaven in Argentinië.
Verder zijn de oudere schepen vervangen door schepen zoals de Diana (max. 152 passagiers), Expedition (max. 134 passagiers), Greg Mortimer (max. 132 passagiers), Hebridean Sky (max. 112 passagiers), Hondius (max. 170 passagiers), Island Sky (max. 112 passagiers), Magellan Explorer (max.69 passagiers), Minerva (max. 152 passagiers), Ocean Albatros (max. 169 passagiers), Ocean Diamond (max. 189 passagiers), Ocean Endeavour (max. 199 passagiers), Ocean Nova (max. 73 passagiers), Ocean Victory (max. 169 passagiers), Plancius (max. 108 passagiers), Sea Spirit (max. 114 passagiers), Sylvia Earl (max. 132 passagiers), Utramarine (max. 199 passagiers), Vega (max. 152 passagiers), World Explorer (max. 176 passagiers).

Bij schepen tot ca. 135 passagiers is het door het aanbieden van andere activiteiten vaak nog om op de meeste plaatsen iedereen tegelijkertijd aan land te laten gaan. Bij de grotere schepen wordt de groep in tweeën gesplitst. Terwijl de ene helft aan land is, maakt de andere helft bijvoorbeeld een zodiaccruise tussen de ijsbergen of langs de kust. Na één tot twee uur wordt dan gewisseld.

> ZEILSCHEPEN EN ZEILJACHTEN
Het Nederlandse zeilschip bark Europa maakt al jaren iedere Antarctische zomer een aantal reizen naar het Witte continent. Het Antarctica seizoen begint veelal met een reis vanaf bijvoorbeeld Punta Arenas of havenplaats in Brazilië. De bark Europa eindigt het Antarctische seizoen met een reis van Ushuaia via South Georgia en Tristan da Cunha naar Kaapstad.
Verder zijn er soms zeiljachten die een seizoen bij Antarctica maken en waar u mee kunt zeilen, bijvoorbeeld de Sarah Vorwerk.

> HURTIGRUTEN & LUXE EXPEDITIECRUISESCHEPEN met 199 - 500 passagiers.
De Hurtigruten heeft enkele schepen die ook de echte poolgebieden gezoeken. Deze schepen, de Fram (max. 318 passagiers), Roald Amundsen (max. 500 passagiers) en Fridtjof Nansen (max. 500 passagiers) maken ieder jaar enkele reizen naar Antarctica.
De Duitse rederij Hapag Lloyd heeft twee luxe expeditiecruiseschepen: de Hanseatic Nature (max. 199 passagiers) en de Hanseatic Inspiration (max. 199 passagiers). Als onderdeel van het jaarlijkse rondje om de wereld maken deze schepen ook verschillende reizen naar Antarctica.

> LUXE CRUISESCHEPEN vanaf ca. 500 passagiers.
In ons aanbod zult u de laatste categorie schepen niet vinden. Met deze schepen mogen GEEN landingen gemaakt worden in het Antarctisch gebied.

IAATO


Bijna alle touroperators die reizen naar Antarctica verzorgen, hebben zich verenigd in IAATO. Deze organisatie is in 1992 opgericht en ziet er op toe dat reizen in de Antarctische wateren en in het binnenland van Antarctica op een zo verantwoord mogelijke wijze plaatsvinden. Uitgebreide informatie kunt u vinden op www.iaato.org. Beluga Adventures is sinds 1999 associated member van IAATO.

Terug naar boven